• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

Acord entre la Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua i el Consell Insular de Formentera amb Trasmapi per a reforçar la primera connexió entre Formentera i Eivissa

La Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua i el Consell Insular de Formentera anuncien un acord estratègic amb Trasmapi per a establir la primera connexió de ferri entre Formentera i Eivissa. Aquest servei iniciarà les seves operacions dilluns que ve, 4 de desembre, amb sortides programades des de Formentera a les 05.45 hores de dilluns a divendres, enfortint així l'enllaç entre totes dues illes.

La incorporació d'aquest servei demostra el compromís de Trasmapi amb les necessitats de mobilitat dels residents i visitants de les illes. La naviliera, que actualment ja estava oferint l'última connexió nocturna a les 22.30 hores, respon així a una demanda comunitària, facilitant el desplaçament d'estudiants, treballadors i turistes.

La iniciativa és resultat de l'esforç conjunt de la vicepresidenta primera del Consell de Formentera i consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental, Verónica Castelló, el conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, i els seus respectius equips de treball.

Aquest grup ha treballat per a reconèixer i respondre a les necessitats dels ciutadans, destacant la importància d'aquesta ampliació de servei per a millorar la qualitat de vida i fomentar les oportunitats econòmiques en totes dues illes.

Trasmapi, amb una història de servei que es remunta a la dècada dels 60, continua sent un pilar en el transport marítim entre Eivissa i Formentera. Amb més d'un milió de passatgers transportats anualment, aquesta ruta matutina reforça el seu compromís amb el benestar de la comunitat illenca.

Comença el període d'exposició pública de la modificació del reglament de la zona blava

El Consell Insular de Formentera ha obert un període d'exposició pública de 30 dies al document aprovat inicialment en l'últim ple de la institució relatiu a la modificació de l'ordenança reguladora del servei d'estacionament regulat de vehicles en els diferents nuclis urbans de l'illa, la coneguda com a zona blava.

Tots els interessats disposaran fins al pròxim 14 de desembre per presentar les al·legacions que considerin oportunes al text aprovat inicialment, després de la seua publicació en el Butlletí Oficial de les illes Balears (BOIB) en la jornada d'avui.

Entre els canvis que es duran a terme, destaquen que les places d'alta rotació, denominades places ’15 minuts’, passaran a tenir un temps d'estacionament de 30 minuts, la qual cosa es considera un temps raonable en quedar demostrat que 15 minuts eren insuficients.

Una altra de les modificacions plantejades és ampliar o uniformitzar el temps que els residents disposen per poder estacionar a les places amb tipologia zona blava a 72 hores. D'aquesta manera es produiria un estalvi de 4.000 euros anuals per realitzar les diferents modificacions d'horaris per a cada temporada, ja que només s'hauria de fer una vegada.

També es modifiquen els períodes d'ampliació de l'estacionament regulat als diferents nuclis urbans de Formentera:

-Tot l'any a la Savina

-De l'1 d'abril al 31 d'octubre a la resta de nuclis urbans de l'illa.

Es modifiquen també els horaris de pagament de l'estacionament regulat:

-Temporada d’hivern (01/11 al 30/04): de dilluns a divendres de les 9h a les 14h i de les 16h a les 20h. Dissabtes de les 9h a les 14h.

-Temporada d’estiu (01/05 al 31/10): de dilluns a dissabte de les 9h a les 14h i de les 16h als 21h (pobles). Cada dia de les 9h a les 14h i dels 16h a les 21h (la Savina i es Pujols).

El Consell mantendrà fins al 9 de novembre el termini per a la sol·licitud d'ajudes a la compra de bicicletes

El Consell Insular de Formentera mantendrà obert fins al pròxim 9 de novembre el termini per sol·licitar les ajudes que, per valor de 13.300 euros, destina a l'adquisició de bicicletes.

Concretament, els interessats podran optar a ajudes per a la compra de bicicletes convencionals i convencionals amb equip d'electrificació per un valor del 20 % del vehicle i amb un màxim de 1.000 euros.

També comptaran amb ajudes a l'adquisició de bicicletes elèctriques pel 25 % del seu valor amb un límit de 3.000 euros per vehicle. Finalment, el Consell subvencionarà el 15 % de la compra dels equips d'electrificació, amb un import màxim de 600 euros.

L'adquisició de la bicicleta s'haurà de realitzar abans del 30 de juny de 2024 i la justificació haurà de presentar-se com a màxim dos mesos després de la data de la factura de compra o de la notificació de la concessió de la subvenció, en cas que s'hagués fet l'adquisició prèviament.

Podran ser beneficiàries d'aquesta subvenció les persones físiques majors d'onze anys residents a Formentera que adquireixin una bicicleta de tipus urbana, passeig, muntanya, ja siguin convencionals, convencionals electrificades o elèctriques, a més dels equips d'electrificació per a l'assistència al pedaleig.

Els requisits i accessoris mínims de las bicicletes convencionals subvencionables seran:

Casc

Llum del darrere i davantera

Armilla reflectant

Amb pota de cabra o cavallet

Bicis plegables incloses

Dos adhesius amb els logos del Consell Insular de Formentera i el projecte formentera.eco

Els requisits i accessoris mínims per a las bicicletes elèctriques i convencionals electrificades amb equip subvencionables seran:

Casc

Llum del darrere i davantera

Armilla reflectant

Amb pota de cabra o cavallet

Bicis plegables incloses

Dos adhesius amb els logos del Consell Insular de Formentera i el projecte formentera.eco

Potència del motor elèctric inferior o igual a 250 W

Autonomia mínima de 50 km

Bateria amb capacitat mínima de 9 Ah

L'alimentació ha de tallar-se quan la bicicleta arribi als 25 km/h o bé quan la persona deixi de pedalar

Sense accelerador o gallet

Quant als equips d'electrificació per a l'assistència al pedaleig subvencionables, aquestos compliran les limitacions assenyalades per a les bicicletes elèctriques.

Formentera.eco ha rebutjat un 10 % de les sol·licituds rebudes aquest estiu per accedir amb vehicle a l'illa

Formentera.eco ha rebut un total de 58.736 sol·licituds d'entrada de vehicles a l'illa, de les quals se n'han denegat 5.753, aproximadament un 10 %, la majoria d'elles per tractar-se de vehicles de lloguer d'Eivissa, la qual cosa està prohibida per llei.

Així mateix, es tracta d'unes 15.000 sol·licituds més que les rebudes l'any passat, quan Formentera.eco va estar actiu 93 dies, es varen aprovar un total de 43.438 sol·licituds i únicament es va denegar el 5 % de les entrades sol·licitades.

El sistema Formentera.eco ha suposat uns ingressos bruts del voltant de 505.000 euros, pràcticament el doble que l'any passat, que es varen recaptar 264.000 euros. L'estada mitjana dels vehicles a l'illa ha set de 4,9 dies, ha disminuït en 0,5 punts la mitjana respecte les dades registrades l'any passat. Així mateix, les estades d'un dia s'han reduït un 3 % respecte de 2022.

Dels 122 dies que ha estat actiu aquesta temporada Formentera.eco, en 25 dies s'ha aconseguit el contingent màxim de vehicles permesos, tots ells el mes d'agost; la resta dels dies l'ocupació mitjana va oscil·lar entre el 75 % i el 99 %.

En aquests moments s'estan acabant de revisar i tramitar les sancions de les darreres setmanes, així i tot s'estima que hauran set unes 2.500 sancions.

D'altra banda, la consellera de Mobilitat, Verónica Castelló, ha anunciat que la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics s'ha ampliat amb la instal·lació d'algun punt més en diferents pobles de l'illa. Així mateix, ha destacat que s'han dut a terme tasques de millora de funcionament i manteniment en tots els punts de la xarxa, així com substitució de punts antics, on s'ha millorat la potència elèctrica.

A la Savina, a l'aparcament al costat del restaurant Café del Llago, s'ha ampliat de dos a quatre punts de recàrrega, igual que a l'aparcament de sa Senieta. S'han posat en funcionament els tres punts de recàrrega del carrer de Joan Castelló Guasch, així com el punt davant el parc infantil de ses Bardetes. Avui dia funcionen correctament tots els punts, falta el situat al far de la Mola, perquè s'està pendent del canvi de potència elèctrica.

El Consell Insular de Formentera no renuncia a rebre els 429.000 euros amb els quals l'Estat subvenciona el transport públic malgrat les dificultats per justificar-la

La consellera de Mobilitat del Consell Insular de Formentera, Verónica Castelló, ha assenyalat que l'anterior equip de Govern del PSOE i Gent per Formentera ja sabia que no es complien els requisits exigits pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per justificar la subvenció governamental de 429.000 euros per a bonificar el transport públic terrestre.

Castelló ha insistit que “l'anterior conseller del ram, Rafa González, i els seus companys d'equip de govern estan criticant que el Consell hagi modificat quin tipus d'usuari pot beneficiar-se del 100 % de la bonificació del preu del transport públic, quan ell i els seus companys ja coneixien des de finals del mes de maig la resolució provisional del MITMA en la qual s'enumeraven les condicions que calia complir per justificar la recepció d'aquesta subvenció; unes condicions que, clarament, l'anterior equip de Govern del Consell coneixia que no complia”.

Entre altres coses, des de l'Executiu central s'exigia que es comptàs amb un registre electrònic dels abonaments i títols multiviatge que s'acollien a aquesta mesura de bonificació, un registre que calia conservar a la disposició del MITMA durant tot el temps d'aplicació de la mesura i durant els cinc anys següents, a l'efecte de possibles controls financers i auditories.

Així mateix, el Ministeri exigia que, en el cas dels abonaments, com a mínim, havia de constar l'identificador de l'abonament, el DNI de l'usuari de l'abonament, el temps de durada, el trajecte o zona coberts i la data d'expedició. Quant als títols multiviatge, havia de constar l'identificador, l'itinerari o àmbit territorial d'aplicació, el nombre de viatgers que inclou i la data d'expedició.

En vista que no es complien els requisits bàsics, l'anterior equip de Govern del Consell Insular va fer una sèrie d'al·legacions que va traslladar al Govern balear, que és l'administració encarregada de gestionar aquesta partida pressupostària, i que, al seu torn, va traslladar aquestes al·legacions al Ministeri.

“Ara, el Govern central ha tret una resolució definitiva que és pràcticament calcada a la provisional, per la qual cosa des del Consell veim difícil poder justificar aquesta subvenció”, ha manifestat Castelló, que ha assegurat així mateix que, malgrat tot, “continuarem treballant per poder cobrar aquesta subvenció”.

La consellera ha criticat també que a l'anterior conseller de Mobilitat se li ompli ara la boca amb la paraula sostenibilitat “quan tenim una contracta de transport públic de l'any 1998 i que està caducada i prorrogada fa deu anys, amb un sistema tarifari obsolet i amb uns vehicles amb unes emissions de CO2 molt allunyades del que és la sostenibilitat, i tot perquè el conseller de Gent per Formentera no va treballar prou per tirar endavant la nova contracta durant tots els anys que ha estat en el càrrec”.

Més articles...

Pàgina 1 de 40

Inici
Anterior
1

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica