• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat

Un total de 12.723 menors d’edat i persones amb discapacitat han fet servir el transport públic gratuït aquest estiu

cartell 2021 busEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, recorda que des del passat 4 de juny el transport públic d’autobusos a l’illa és gratuït per a menors d’edat i per a persones amb discapacitat o dependents i els seus acompanyants.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha aprofitat la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat per fer balanç dels primers tres mesos d’aplicació d’aquesta mesura. Entre el 4 de juny i el 12 de setembre 12.723 persones s’han beneficiat d’aquesta bonificació. 2.056 persones ho varen fer al mes de juny, 4.383 al juliol, 4.815 a l’agost i 1.469 els dotze primers dies de setembre.

“Aquestes xifres demostren que les mesures per potenciar la mobilitat sostenible tenen una bona resposta per part de la població”, segons ha explicat el conseller. A més, ha destacat que “aquesta era una proposta recollida al projecte formentera.eco 2021 per potenciar el canvi de mobilitat entre residents i turistes”.

21 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Balanç de la tercera temporada d’aplicació de la regulació i circulació de vehicles del projecte formentera.eco

foto 2021 balanc formen ecoEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que el passat 7 de setembre va finalitzar la tercera temporada de regulació de l’entrada de vehicles a l’illa durant l’estiu. Aquest any la regulació s’ha ampliat dos setmanes, l’última de juny i la primera de setembre.

Les dades registrades pel Consell de Formentera ofereixen una mitjana diària de 17.963 vehicles durant els setanta-sis dies de regulació (del 24 de juny al 7 de setembre). Si comparam les dades amb les d’anys anteriors s’han de tenir en compte únicament les xifres de juliol i agost. Així, les dades registrades aquest 2021 ofereixen una mitjana diària de 18.138 vehicles, una xifra un 4,4 % inferior a la de l’any anterior, quan hi va haver de mitjana 18.969 vehicles acreditats.

Si separam les dades per mesos, la mitjana diària de l’última setmana de juny va ser de 16.170, la de juliol de 17.578, la d’agost de 18.697 i la de la primera setmana de setembre de 18.201, mentre que al 2020, la mitjana diària de juliol va ser de 18.322 vehicles i la d’agost, de 19.616.

Per tipus de vehicles i residència, la mitjana desglossada de la temporada és la següent:

taula 2021 balanc formen eco A

Alta ocupació de vehicles de visitants durant el mes d’agost

En aquest tercer any de regulació, com ja va passar l’any anterior, s’han esgotat al mes d’agost les quotes de vehicles de visitants.

En el cas dels turismes, aquest fet s’ha produït en cinc dies d’agost: el dissabte 14, el diumenge 15, el dilluns 16, el dijous 19 i el divendres 20. L’any passat, aquest fet es va produir en quatre dies d’agost: el dijous 13, el divendres 14, el dijous 20 i el divendres 21. A més, l’ocupació de turismes de visitants ha estat superior al 90 % durant vint-i-quatre dies d’agost, del 4 al 27 d’aquest mes.

En el cas de les motos, aquest fet s’ha produït en onze dies d’agost: del dissabte 14 al diumenge 22, el dijous 26 i el divendres 27. Mentre que l’any passat, aquest fet es va produir en quatre dies d’agost: el dijous 13, el divendres 14, el dijous 20 i el divendres 21. A més, l’ocupació de motos de visitants ha estat superior al 90 % durant dinou dies d’agost.

Dies amb més vehicles

taula 2021 balanc formen eco B

formentera.eco

La regulació d’entrada de vehicles de formentera.eco durant la temporada estival de 2021 fixava el sostre de vehicles en 20.591, una xifra 4 % inferior al sostre de vehicles del 2020, que va ser de 21.487, i un 8 % inferior al sostre de vehicles del 2019, que va ser de 22.382. En els pròxims dos anys està prevista una baixada del 8 % del sostre de vehicles.

Primeres conclusions

A falta d’analitzar i creuar les dades de la regulació d’aquest 2021 amb les de l’estudi d’aforament de la xarxa viària fet aquest mes d’agost, que estaran disponibles al mes d’octubre, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha assenyalat que en aquesta tercera temporada d’aplicació del projecte formentera.eco “s’han assolit els objectius establerts per aquest any, però el trànsit a les nostres carreteres continua sent excessiu i es produeixen moments de saturació en les hores punta”. “Per aquest motiu hem de continuar rebaixant el sostre de vehicles els pròxims anys, un fet que demostra que Formentera ha de continuar endavant amb aquest projecte per aconseguir una mobilitat cada vegada més sostenible, que sigui adequada a la capacitat d’acollida de l’illa i satisfactòria per als residents i visitants”, ha afegit.

El conseller també ha destacat “la correcta aplicació de la regulació, sense desajustos ni incidències destacables” i ha agraït “la col·laboració mostrada en tot moment de les empreses navilieres, que han informat els seus clients durant aquests dos mesos, i de les empreses de lloguer de vehicles, pel seu compliment generalitzat de la regulació”.

Consell d’Entitats

Finalment, el conseller Rafael González ha informat que una vegada es tenguin totes les dades, a partir d’octubre, en el marc del Consell d’Entitats s’iniciaran les reunions amb el sector social i empresarial de l’illa per valorar aquesta tercera temporada i treballar en la temporada vinent.


14 de setembre 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera incorpora un sistema de càmeres mòbil per al control de formentera.eco

foto 2021 cameres.ecoAEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, ha adquirit un nou sistema de control mòbil per al projecte formentera.eco, per confirmar que els vehicles que circulen per l’illa durant els períodes de regulació estan correctament acreditats.

El nou sistema de control està format per dos càmeres, tauleta tàctil i mòdem, els quals s'han instal·lat en un vehicle 100 % elèctric del Consell, adquirit aquest mateix any, i retolat amb els logos del Consell i el projecte formentera.eco. Les càmeres llegeixen les matrícules dels vehicles que circulen per les vies i comprova si tenen l’autorització de formentera.eco.

Segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, personal de la seva àrea “faran els controls mentre condueixen aquest vehicle per la xarxa viària de l'illa en diferents horaris”. El pressupost d’aquest sistema ha set de 16.123,25 € IVA inclòs.

“Amb aquest nou sistema, volem ampliar la vigilància per assegurar que es respecta la regulació de la circulació de vehicles”, segons ha destacat el conseller. Aquest control s'afegeix al que efectuen les dos càmeres situades a la Savina, que escanegen i controlen les matrícules de tots els vehicles que accedeixen i surten de l’illa.

Cal recordar que aquest és el tercer any d'aplicació del projecte formentera.eco i que aquest estiu des del 24 de juny i fins al 7 de setembre tots els vehicles que circulin per Formentera han de tenir en vigor l’autorització de circulació. Per als vehicles que circulin per Formentera sense autorització, la llei preveu sancions de com a mínim 1.000 euros.

13 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

S’inicia una campanya d’aforaments de trànsit a la xarxa viària de Formentera

foto 2021 aforaments DEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Mobilitat, informa que avui divendres 6 d’agost s’inicia una campanya d’aforaments a les xarxes viàries de Formentera que es perllongarà fins al 15 d’agost. “Amb aquestes feines es farà un recompte de vianants, bicicletes, motocicles, cotxes i usuaris d’autobusos i taxis per conèixer l’estat actual de la mobilitat a l’illa de Formentera”, segons ha detallat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

Aquests recomptes també es varen fer als anys 2017 i 2019 i la seva execució està recollida al Pla de Mobilitat Sostenible de l’illa. “Ara, les dades d’aquest estiu es podran comparar amb les dades dels anys anteriors, per analitzar l’evolució de la mobilitat a l’illa de Formentera i l’efecte de les mesures de regulació que s’estan aplicant”, segons ha afegit el conseller.

Campanya d’aforaments
Durant aquesta primera quinzena d’agost, moment de màxima demanda a la xarxa viària de Formentera els operaris realitzaran comptatges dels usuaris i vehicles que hi ha a les vies diferenciant segons el mitjà de transport que fan servir.

Es realitzaran comptatges automàtics (amb sensors) i manuals a les carreteres de l’illa per analitzar el trànsit de vehicles. Així mateix, es farà un recompte d’usuaris del transport públic: autobús i taxi; i de vianants i ciclistes a les rutes verdes. Aquests treballs es completaran amb la realització d’aforaments i enquestes al port de la Savina, es realitzarà un recompte del nombre de visitants i es faran entrevistes a peu de port per conèixer com fan els desplaçaments a l’illa els visitants de Formentera i si aquests pernocten.

6 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera sanciona més de 150 vehicles de lloguer durant el mes de juliol

foto 2021 sancions vehiclesEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Mobilitat i Interior, informa que durant el mes de juliol s’han retirat onze vehicles de lloguer de l’aparcament dissuasiu de la Savina, situat enfront de la plaça de les Illes Pitiüses. Aquests onze vehicles s’han traslladat al dipòsit municipal de vehicles per no tenir el tiquet que els autoritza a estacionar en aquesta zona. La sanció, interposada pels agents de la zona blava, és de 90 € més el servei de grua. A més, es dona la circumstància que els onze turismes no estaven identificats com a vehicles de lloguer, fet pel qual s’enfronten a altra sanció que pot ser de fins a 1.000 € i tampoc tenien acreditació de formentera.eco per circular o estacionar a Formentera, pel qual s’enfronten a una altra sanció d’entre 1.000 i 10.000 €.

D’altra banda, durant el mes de juliol la Policia Local ha aixecat 140 actes a vehicles de lloguer estacionats en aparcaments públics de la Savina i Sant Francesc, quan aquests no estaven llogats. Per aquesta denúncia s’enfronten a una sanció, segons la gravetat pel nombre de vehicles d’una mateixa empresa, d’entre 1.000 i 30.000 €. Igual que en l’anterior cas tampoc estaven identificats com a vehicles de lloguer, fet pel qual s’enfronten a altra sanció que pot ser de fins a 1.000€, ni acreditació de formentera.eco per circular o estacionar a Formentera, pel qual s’enfronten a una altra sanció d’entre 1.000 i 10.000 €.

El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha explicat que aquestes accions s’inclouen en una campanya de control estival per “donar compliment a la regulació de formentera.eco i a les ordenances municipals d’aparcament, que al final volen evitar la saturació de vehicles a l’illa i també dels aparcaments públics”. Ara des de l’àrea de Mobilitat es tramitaran aquests expedients sancionadors.

29 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 9 de 36

9

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica