• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El TSJB torna a donar la raó al Consell en la regulació de s'Estany des Peix

foto 2023v estany tsjbEl Tribunal de Justícia de les Illes Balears (TSJB) ha emès una interlocutòria que rebutja el recurs interposat per l'Associació d'empresaris usuaris de s'Estany des Peix contra la interlocutòria que ja va emetre la mateixa Sala el 21 de novembre que denegava la mesura cautelar sol·licitada per aquesta associació, consistent en la suspensió del Reglament pel qual es regula el fondeig de s'Estany.

El TSJB torna a recordar que "hi ha un indubtable interès públic en l'aplicació immediata" d'unes normes "per raons de necessitat de preservació del medi ambient". També recorda la interlocutòria que "el deteriorament del medi ambient sí constitueix un perjudici greu i irreparable, cosa que comporta que aquest interès general tingui preponderància sobre els privats dels recurrents".

Segons el TSJB, quant al que diu l'associació d'usuaris de s'Estany des Peix, "que és l'aplicació de la nova regulació la que ha causat uns presumptes danys al medi ambient", el TSJB exposa que "es troba òrfena de tota justificació", i afegeix que "si el fondeig indiscriminat és el que es pretén evitar, la normativa que ha entrat a funcionament precisament busca aquesta limitació".

30 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera inicia la recollida d'orgànic porta a porta als productors grans i mitjans

FOTO 2023v compostEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que ja s'ha iniciat la recollida de fracció orgànica porta a porta als prop de cent quaranta establiments adherits de l'illa. La matèria orgànica és tractada a l'abocador per elaborar compost d'alta qualitat, es posa a disposició de la Cooperativa del Camp per adobar els camps cedits al banc de terres. L'any passat es varen recollir 509 tones de matèria orgànica.

Recollida porta a porta de paper cartó de dilluns a diumenge
Avui se celebra el Dia Mundial del Reciclatge, i el Consell recorda la importància d'optimitzar la gestió dels residus per tal d'allargar-ne la vida útil o rebutjar-los correctament sense repercussions ambientals. En aquest sentit, des de l'àrea de Medi Ambient aquesta setmana s'ha iniciat la recollida porta a porta de paper cartó de dilluns a diumenge. El Consell recorda que s'ha de deixar el cartó a la porta de l'establiment o al contenidor de manera plegada i ordenada. A més, as Pujols, des de l'1 de juny, hi haurà una recollida especial en horari de tarda.

Els establiments que vulguin adherir-se a aquesta campanya de recollida porta a porta poden contactar amb l'àrea de Medi Ambient a través de l'adreça electrònica mediambient@conselldeformenetera.cat o cridant al telèfon 971 321 210 ext. 1.

Impuls a la recollida d'orgànic amb la nova contracta de residus
D'altra banda, amb la nova contracta de residus, adjudicada enguany, "es posarà en marxa la recollida de matèria orgànica a la ciutadania a partir de l'any 2024", segons ha avançat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur. El conseller ha recordat que "amb el nou contracte adaptam el servei de recollida de residus i neteja de Formentera que es trobava obsolet a les necessitats actuals de l'illa, que, a més, ha de suposar una notable millora per a la nostra ciutadania i els turistes que ens visiten", ha assenyalat el conseller.

Dades de residus
Per tipus de residus, l'any passat es varen recollir 6.074 tones de residus sòlids urbans (RSU), 919,60 tones de voluminós, 969,91 tones de paper i cartó, 1.021,97 tones d'envasos, 1.087,82 tones de vidre i 509,32 tones d'orgànica. Del total dels residus recollits, se'n varen reciclar un 33,91 %, que és el màxim històric registrat a Formentera.

Curs de compostatge domèstic
D'altra banda, el Consell de Formentera vol organitzar un curs de compostatge domèstic si hi ha demanda de la ciutadania. Per això, els interessats a realitzar aquest curs poden apuntar-se a l'àrea de Medi Ambient a través del correu electrònic mediambient@conselldeformenetera.cat o cridant al telèfon 971 321 210 ext. 1. Quan hi hagi un nombre suficient d'interessats s'impartirà el curs.


17 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell ofereix la posidònia retirada de les platges

foto 2023v retirada posiEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que enguany torna a posar a disposició la posidònia que es va retirant de les platges de Formentera perquè les persones interessades puguin fer-la servir.

El passat mes de març va començar la retirada de posidònia per cala Saona, on se n'han retirat 612 metres cúbics; també se n'han retirat 360 m3 des Ca Marí i 48 m3 a s'Estany des Peix (al tram del CENF per permetre l'activitat de vela). Cal recordar que la retirada de posidònia, per normativa del PRUG de ses Salines, només es pot fer a partir del 15 de maig com a mesura de protecció mediambiental i del sistema dunar de les nostres platges. En aquest sentit, ahir va començar la retirada de posidònia de la platja de ses Illetes.

Qui tengui interès a fer servir la posidònia retirada, es pot adreçar a l'àrea de Medi Ambient per fer la petició, via instància genèrica a l'OVAC, telefonant al 971 32 12 10 o enviant un correu a mediambient@conselldeformentera.cat. El transport del material és gratuït.

Paper clau de la posidònia a les platges
Les acumulacions de posidònia a les platges fan una funció importantíssima de protecció contra l'erosió causada pels temporals. La dinàmica de deposició de les fulles mortes a la costa depèn de factors molt variables, i diferents estudis han demostrat que les bermes de fulles mortes de posidònia són una aportació important de matèria orgànica sobre la vegetació del sistema dunar: absorbeixen l'energia de l'onatge i eviten la desaparició de quantitats molt importants d'arena.

La posidònia tradicionalment es fa servir com a llit d'animals, en els camps de conreu o com a material d'aïllament de les cases tradicionals, entre d'altres.


16 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Publicada la llista provisional d'assignació dels amarraments ecològics del projecte de recuperació de s'Estany des Peix

foto 2023iv epeix AEl Consell de Formentera informa que la Junta de Govern ha aprovat la llista provisional d'assignació dels amarraments ecològics del projecte de regulació i recuperació de s'Estany des Peix, una vegada valorades les al·legacions presentades i la documentació requerida als sol·licitants.

La llista s'ha publicat avui al tauler d'anuncis del Consell, així com a la secció d'actes de Junta de Govern a la pàgina web del Consell de Formentera en aquest enllaç.

Les autoritzacions aprovades són per a 285 amarraments (78 en pantalans flotants i 207 punts de fondeig de baix impacte), que és la quantitat autoritzada del parc natural. Del total de sol·licituds aprovades, n'hi ha 137 amb dret preferent perquè han demostrat haver fondejat a s'Estany des Peix abans del 5 de juliol de 2002, data d'entrada en vigor del PORN.

Recuperació d'un espai degradat
"Estam en la fase final d'un projecte pioner, complex, i molt demandat per la societat formenterera, que ens permetrà recuperar aquest espai protegit que s'havia degradat d'una manera exponencial pel gran nombre d'embarcacions fondejades i de la pràctica descontrolada d'activitats irregulars i usos no permesos que des de fa bastants anys s'hi duen a terme", ha destacat el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur.

Informació als usuaris
Els pròxims dies es comunicarà als autoritzats el número de boia o de pantalà que el correspon, que es determina en funció dels tipus d'embarcació (eslora, màniga, calat, etc.) i dels titulars de les embarcacions (si és gent gran o amb problemes de mobilitat, etc.). La resta d'embarcacions no autoritzades a utilitzar els punts d'amarratge no poden fondejar a s'Estany des Peix, ateses les raons de fons mediambiental i de protecció estricta de l'espai i els valors naturals en joc.

Una vegada que es comuniqui la ubicació del punt d'amarrament assignat, els propietaris de les embarcacions rebran tota la informació sobre les condicions i el funcionament de les instal·lacions derivades de la regulació de s'Estany des Peix.

Neteja de 1.700 morts, 500 kg de residus i una desena d'embarcacions abandonades
En aquest sentit, també s'estan portant a terme les tasques de neteja del litoral de s'Estany que acumula restes d'embarcacions i boies abandonades. Segons ha informat el conseller, les feines de neteja del fons marí han finalitzat amb la retirada de més de 1.700 morts, 500 kg de deixalles i residus, una desena d'embarcacions abandonades i tres embarcacions enfonsades.

Per a qualsevol dubte, el Consell atendrà els interessats a l'àrea de Medi Ambient al telèfon 971321210 i al correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat .

24 d'abril de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Comença la campanya de control biològic de moscards i quironòmids a les zones humides del Parc Natural

foto 2023iv moscards BEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha començat la campanya de control biològic de moscards i quironòmids a les zones humides del Parc Natural de ses Salines (l'estany Pudent, l'estany des Peix i les salines d'en Marroig), que és on es desenvolupen les larves. El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, ha assenyalat que "la campanya es perllongarà al llarg de tot l'estiu i fins a finals del mes d'octubre, durant trenta-dos jornades de tractament, i es pot ampliar en cas que enguany hi hagi una major proliferació de moscards".

El control de les poblacions de moscards i quironòmids es realitza de manera preventiva actuant sobre les larves dels insectes mitjançant tractaments biològics a base de Bacillus thuringiensis israeliensis que actuen directament sobre les larves.

Per evitar la proliferació de moscards, l'àrea de Medi Ambient aconsella que la ciutadania prengui una sèrie de mesures a casa seva per evitar focus de mosquits, com ara evitar els recipients que puguin acumular aigua estancada; mantenir els nivells de clor adequats de piscines i safarejos; protegir amb malles mosquiteres els pous i aljubs; vigilar que no s'acumuli aigua a testos i plats, i renovar cada dos o tres dies l'aigua dels abeuradors d'animals. En general, s'ha d'evitar la formació de basses i l'acumulació d'aigua dolça estancada.

19 d'abril de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 65

Inici
Anterior
1

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix