• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Presentació de les conclusions del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’

foto 2021 posidoniaEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que ahir es va celebrar la presentació via telemàtica del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’ elaborat pel GEN-GOB en col·laboració amb Soldecocos. Aquest projecte està emmarcat dins de la convocatòria de 2017 Save Posidonia Project, SPP, impulsada pel Consell de Formentera.

En la presentació, el conseller Antonio J. Sanz, va remarcar “la necessitat de continuar amb l’estudi i la protecció d’aquest bé fonamental per l’ecosistema formenterer” i va avançar que per a la pròxima convocatòria hi ha una partida pressupostària de 112.000 euros i ja s’han presentat onze projectes. “Des del començament del SPP s’han apradinat 252.000 metres quadrats de posidònia i això també significa que existeix un alt grau de conscienciació sobre la seva protecció”, va assegurar el conseller de Medi Ambient.

L’objectiu general de l’estudi és afavorir la implementació de la governança marina; és a dir, la gestió i els usos que es fan del mar, al voltant dels espais Xarxa Natura 2000 (XN2000) de Formentera, determinar la pressió del fondeig, establir un diagnòstic participat sobre la situació ambiental de les praderies i formar estudiants i gestors en l’estudi, l’ordenació i la gestió d’hàbitats submarins d’alt valor ecològic, de forma especial en aquestes praderies de posidònia.

Les conclusions del projecte es varen presentar per Xisco Sobrado, del GEN-GOB, i Immaculada Martínez, de Soldecocos, i està dividit en dos estudis. Per una banda, s’ha fet un estudi de valoració sobre la conservació i protecció de la Posidònia oceànica a Formentera; i un altre, relacionat amb l’impacte del fondeig d’embarcacions en les praderes de posidònia del litoral de Formentera.

Consens generalitzat sobre els beneficis de la Posidònia oceánica
El primer estudi contempla una enquesta entre els agents socials i professionals relacionats amb el fondeig d’embarcacions en el qual es determina que els consultats coneixen els beneficis de la posidònia pel seu valor ecològic, cultural, econòmic i identitari; també hi ha un consens generalitzat sobre els beneficis de la posidònia, a més de la importància de la participació social, com a eina de millora de la governança en la presa de decisions administratives relacionades amb aquest ecosistema.

500 embarcacions diàries amb una eslora mitjana de 26 metres
D’altra banda, l’estudi ofereix dades sobre el fondeig de les embarcacions recreatives que “genera una pressió elevada en el fons marí de Formentera”. Aquests fondejos es concentren a la temporada estival, arribant a un màxim al mes d’agost, quan es concentren entre 14.000 i 24.000 fondejos, amb una mitjana diària de 500 embarcacions en aquesta època estival. D’aquests fondejos, l’1% es produiria damunt de posidònia a l’època estival. A més, les zones amb més pressió són Illetes ponent i Cala Saona.

L’estudi també ha comprovat que les embarcacions que fondegen en posidònia oceànica serien una llanxa, iot o veler amb un rang d’eslora variant entre 6 i 195 metres, amb una eslora mitjana de 26 metres. L’eslora més habitual de les embarcacions seria de 12 metres.

L’altre projecte guanyador d’aquesta convocatòria del SPP va ser l’estudi anomenat ‘Antroposi’ presentat per l’Imedea, un treball que pretén esbrinar com afecten directament les activitats humanes a les praderies de posidònia. Les conclusions d’aquest projecte es presentaran en pròximes dates.

12 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació dels resultats del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquest dijous 11 de febrer a les 19.00 hores, i de manera virtual a la plataforma Zoom (https://zoom.us/j/92581086482), es presentaran els resultats del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’ elaborat pel GEN-GOB en col·laboració amb Soldecocos. Aquest projecte està emmarcat dins de la convocatòria Save Posidonia Project impulsada pel Consell i ofereix els resultats de l’estudi de valoració sobre la conservació i protecció de la Posidònia oceànica i la caracterització del fondeig d’embarcacions a les praderies de posidònia al litoral de Formentera. La convocatòria està oberta a tothom.

9 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera genera un 26,6% menys de residus en 2020 en comparació a l’any 2019

foto 2021 ca na putxaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que l’any passat a Formentera es va generar un 26,6% menys de residus en comparació amb 2019; en total, es varen recollir un total de 7.538 tones enfront de les 10.223,18 tones de 2019.

Per tipus de residus, l’any passat es varen recollir 5.056,78 Tm de residus sòlids urbans (RSU) enfront de les 6.236,19 Tm de 2019 (un 18,91% menys); de paper i cartó es van recollir 678,34 Tm enfront de les 958,58 Tm de 2019 (un 29,23% menys); d’envasos es van recollir 550,81 Tm enfront de les 680,42 Tm de 2019 (un 19,05% menys); i de vidre, 658,48 Tm enfront de les 977,3 Tm de 2019 (un 32,63% menys).

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que "lògicament les xifres de 2020 estan marcades per la pandèmia i que, a més, la baixada és més accentuada en els residus com el paper i el vidre, més característics dels negocis d’hostaleria que malauradament han estat tancats o han tengut menys activitat una part important de la temporada". Com aspecte positiu, el conseller ha remarcat que els mesos de gener i febrer de l’any passat, abans de la pandèmia, el reciclatge d’envasos i paper i cartó va augmentar respecte el 2019 "i això vol dir que a Formentera cada vegada es recicla millor, es fa una millor separació del vidre, paper i cartó i hi ha més conscienciació ciutadana".

D’altra banda, el conseller de Medi Ambient ha recordat que l’any passat no es va poder fer la recollida de residus orgànics per raons de seguretat sanitària, "ja que es tracta d’un residu que a Formentera té molt tractament manual i els protocols sanitaris desaconsellaven fer-ho i, lògicament, varen prioritzar la seguretat dels treballadors". "L’evolució de la pandèmia ens marcarà si enguany podem reprendre aquest servei i en quines condicions", ha comentat Antonio J. Sanz. Així, degut a la falta de recollida orgànica, les xifres de reciclatge han baixat del 32,48 % de 2019 al 25,04 % de 2020

Primer municipi Residu Zero
A més, el darrer ple del Consell es va aprovar l’adhesió de Formentera al ‘Programa de Certificació Municipi Residu Zero’, convertint-se així en el primer municipi d’Espanya a sumar-se a aquesta iniciativa europea. Aquesta adhesió comporta continuar amb la política de reciclatge que s’està impulsant des del Consell, com la reutilització de palets, que des de setembre de 2019 ha reciclat prop de 700 palets i el reaprofitament de bicicletes, posat en marxa fa dos mesos i que ja ha donat una segona vida a prop d’un centenar de vehicles. “Hem de continuar treballant en aquest procés de reducció de residus i en la millora en l’eficiència en l’ús dels nostres recursos”, hi ha finalitzat el conseller de Medi Ambient.

4 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Retirades prop de 3.000 bosses de processionària de manera manual en una setmana

foto 2021 processionaria 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que en aquesta primera setmana de campanya de retirada de bosses de processionària s’han eliminat prop de 3.000 bosses de manera manual d’aquesta plaga que afecta els pins de l’illa. Dos operaris contractats pel Consell de Formentera porten a terme aquesta feina durant 20 jornades que varen començar per la zona de l’hospital i el cementeri i que ha continuat pel camí des Brolls, gasolinera de Sant Ferran, camí Vell de la Mola, Migjorn, es Ca Marí...i que cobrirà gran part dels pinars afectats de l’illa. La contractació d’aquests operaris té un pressupost de 8.871, 72 euros.

A més, els propers dies arribaran més de 5.000 cartutxos per, amb la col·laboració dels caçadors de l’illa, eliminar les bosses en altura.

Col·laboració ciutadana i més implicació de Sanitat Forestal
El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha demanat, una vegada més, “la col·laboració dels propietaris i tots els residents de l’illa, per tenir cura del nostre bosc” i ha recordat que des de l’àrea de Medi Ambient s’ofereix informació i material als particulars per poder retirar les bosses de processionària.

A més, el conseller ha assenyalat que “per al departament de Sanitat Forestal del Govern balear el tractament d’aquesta plaga a Formentera ha de ser una qüestió prioritària, com els darrers anys, perquè la plaga, lluny d’acabar, està colonitzant altres indrets de l’illa”.

També cal destacar la feina d’eliminació de bosses que s’està desenvolupant al mateix temps a la finca de sa Tanca d’Allà dins per part de l’Ibanat.

Per més informació poden posar-se en contacte amb l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera a les oficines del carrer Mallorca, 15 (baixos) de Sant Ferran de ses Roques, telefonant al 971 32 12 10 extensió 1 o mitjançant el correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat. També es pot consultar el web de Sanitat Forestal a la següent adreça electrònica: http://sanitatforestal.caib.es, o posar-se en contacte amb el servei de Sanitat Forestal mitjançant telèfon 971 17 66 66 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es.


27 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Treballs de poda i manteniment de jardineria a la zona escolar de Sant Francesc

foto 2021 poda 1L’àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera, aprofitant les vacances escolars, ha portat a terme diferents treballs de poda i manteniment de jardineria a la zona escolar de Sant Francesc. Aquests treballs s’han desenvolupat al llarg de la darrera setmana i han consistit en una poda en alçada d’un eucaliptus de més de 10 metres, poda d’arbres de diferents espècies, així com l’eliminació de les bosses de processionària que hi havia en els pins d’aquesta zona. Aquests treballs de poda en alçada permeten millorar la seguretat en aquesta zona escolar i evitar així el possible despreniment de branques davant fortes ratxes de vent.

8 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 47

3

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix