• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

La dessalinitzadora de Formentera incrementa en un 20% la capacitat de producció

foto 2020 dessalinitzadora 2La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, el conseller de Medi Ambient i Territori del Govern, Miquel Mir, i el conseller de Medi Ambient del Consell, Antonio J. Sanz han visitat avui les obres de remodelació de la tercera línia de producció de la Instal·lació Dessalinitzadora d’Aigua de Mar (IDAM) de Formentera. A la visita també han assistit el director gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló, i el secretari general, Juan Calvo.

El projecte, finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) té un pressupost de 330.569,74 € euros i un termini d’execució de sis mesos i permetrà incrementar la capacitat de producció d’aquesta línia en un 20% passant d’un màxim de 2.000 m3/dia a 2.500 m3/dia.

L’actuació preveu la instal·lació d’un bastidor d’osmosi inversa de capacitat de 2.500 m3/dia i la substitució de les membranes actuals de 400 ft2 per membranes de 440 ft2. Això, permetrà, d’una banda, que els nous equips instal·lats en l’anterior remodelació (finalitzada el 2017) operin de manera òptima i millorar, a la vegada, l’eficiència energètica de les instal·lacions.

La presidenta ha mostrat la seva satisfacció per l’inici d’aquesta obra que “crea una tercera línia en la dessalinitzadora de Formentera. Aquesta millora, juntament amb les millores d’emmagatzematge que s’han fet en els últims anys permetrà garantir la producció d’aigua per respondre a l’increment de la demanda que es dona sobretot en temporada alta”. Alejandra Ferrer ha afegit que en el cas de Formentera aquesta és l’única opció de producció d’aigua dolça i potable a l’illa.

Per la seva part, el conseller Miquel Mir ha assegurat que aquestes obres serveixen per millorar la seguretat en el subministrament d’aigua potable en aquesta illa i compleixen, per tant, amb l’objectiu que es marca la conselleria de Medi Ambient i Territori de “donar un millor servei a la ciutadania en un tema tan sensible com és el del cicle de l’aigua”.

D’altra banda, el conseller Antonio J. Sanz ha recordat a la població que perquè el cicle de l’aigua sigui correcte no s’han de vessar a la xarxa de clavegueram residus com compostos químics, com poden ser els olis, o residus sanitaris, entre d’altres, perquè la qualitat de l’aigua quan arribi a la depuradora sigui l’adequada.

Cal recordar que l’aigua potable que consumeix l’illa de Formentera és subministrada per l’Agència Balear de l’Aigua a partir de la producció de la IDAM. Aquesta planta compta amb tres línies de producció d’aigua dessalada, que garanteixen el subministrament urbà i permeten reduir la pressió sobre l’aqüífer de l’illa, actualment en estat de sobreexplotació i salinització.

Aquestes obres es complementaran amb la rehabilitació estructural del dipòsit de la IDAM. L’Agència Balear de l’Aigua ha adjudicat, recentment, la redacció del projecte per un import de 80.159,13 € (IVA exclòs).

El dipòsit va ser construït l’any 2002 i és on s’emmagatzema l’aigua resultant del procés de dessalinització. Té una capacitat de 17.500 m3 i garanteix el subministrament a l’illa. Des que es va construir, no s’hi havia realitzat cap tasca de rehabilitació i, en les darrers mesos, s’hi havien detectat alguns signes d’empitjorament d’algunes parts de l’estructura.

11 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Consell i Plastic Free conviden a viure #undesembresenseplàstics a Formentera

cartell 2020 desembresenseplasticsEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, i Plastic Free conviden als ciutadans i ciutadanes a participar durant aquest mes de desembre en petites neteges de plàstic per l’illa en grups reduïts, amb els nuclis familiars o de convivència. La idea és que cadascú triï un lloc, una platja, un camí, un bosc... per recollir plàstics. També es pot triar una platja, delimitar un espai, i fer una recollida de microplàstics. Els participants poden compartir la seva activitat en les xarxes amb l’etiqueta #undesembresenseplàstics. Totes aquelles persones que vulguin participar es poden acostar a la conselleria de Medi Ambient per recollir el material que faci falta (bosses, guants...).

3 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera posa en marxa un nou servei de reutilització de bicicletes a la Deixalleria

foto 2020 bici deixalleriaEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, informa que ha posat en marxa un servei de reutilització de bicicletes a la Deixalleria. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar una segona vida a aquests vehicles quan ja estan deteriorats i no es poden fer servir.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha comentat que “la idea va sorgir després de comprovar la gran quantitat de bicicletes abandonades que els serveis de neteja recullen a l’illa” i que aquesta és “una bona manera de reduir els residus que generam i fomentar la reutilització”. “El nostre propòsit com a Consell és promoure la preparació per a la reutilització de materials i objectes quotidians donant-li una nova vida, amb l’objectiu ferm d’estalviar recursos i fomentar polítiques d’economia circular”, ha remarcat Antonio J. Sanz. Precisament, en aquestes dates es celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i el conseller Antonio J. Sanz ha recordat que “és fonamental incidir en el treball de conscienciació social”.

Dins de les polítiques de conscienciació mediambiental, l’any passat es va iniciar, també a la Deixalleria, un projecte pilot de reutilització de palets. Aquests palets abans s’enviaven a la planta de transferència per ser triturats i posteriorment es traslladaven a Eivissa, el que suposa un sobrecost econòmic per al Consell de Formentera. Des que es va posar en marxa aquest reciclatge es varen reciclar 570 palets i s’han estalviat 2.422 euros.

Tant les bicicletes com els palets es lliuren de manera gratuïta a totes aquelles persones que ho desitgin i que prèviament s’hagin inscrit en un registre en la mateixa Deixalleria, on hi ha habilitat un punt de lliurament i recollida. En l’actualitat hi ha prop d’una vintena de bicicletes i una quinzena de palets per poder ser reutilitzats.

Les persones que retirin les bicicletes i els palets han de complir amb una sèrie de requisits, com la prohibició de vendre’ls un cop adquirits, fer un bon ús d’ells i respectar tot el que afecti la normativa de Medi Ambient. A més, es prohibeix específicament la crema dels palets tractats amb pintures o vernissos. El Consell de Formentera podrà retirar els elements cedits en cas d’incompliment per part de l’adquirent.

L’horari de la Deixalleria és de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 hores i les tardes de dillluns a divendres de 15.30 a 17.30 hores.

28 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera espera un impuls al projecte de regulació de fondejos a tot el litoral de l’illa

foot 2020 fondejosLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, han assistit a la presentació de les conclusions del primer estudi de capacitat de càrrega a Formentera fet per Ports IB i SOCIB. La presentació ha estat realitzada per el conseller de Mobilitat balear, Marc Pons, la gerent de Ports IB, Cristina Barahona, hi han participat també, per videoconferència, el director del SOCIB, Joaquín Tintoré, i la investigadora del SOCIB Aina García.

Aquest estudi és necessari per a la redacció del Pla General de l’ens públic. Segons ha explicat el conseller Marc Pons la línia és la de no ampliar ports ni el seu creixement, apostant per la sostenibilitat i l’equilibri.

Per la seva part, la presidenta Alejandra Ferrer ha recordat que “a Formentera s’ha fet molta feina per treballar cap a la protecció del nostre litoral, així es va decidir conjuntament amb la societat de l’illa no ampliar el port, i pel que fa al sector nàutic volem trobar l’equilibri social (que puguin gaudir també els residents), i turístic ( ha de ser un producte de qualitat, la massificació ha portat sempre insatisfacció als nostres visitants) i mediambiental (per protegir la posidònia i en general el nostre litoral)”.

Projecte fondejos Formentera
Des del 2008 Formentera aposta per regular els fondejos al seu litoral. “Esperem que amb l’impuls del pla de gestió del Parc Natural puguem aprovar el projecte de regulació de fondejos a tot el litoral de l’illa del Consell de Formentera, que va estar presentat al Govern al 2017, i que dona cabuda a 883 embarcacions”, segons ha declarat la presidenta.

“L’estudi de capacitat de càrrega presentat avui pel Govern té unes dades similars al del nostre projecte de regulació, concretament un poc superiors, de 925 embarcacions”, segons ha concretat la presidenta. “L’estudi planteja un estudi de carrega que només té en compte la capacitat física, el nostre combina la capacitat física, mediambiental i paisatgística”, ha afegit.

“Tenim clar que estam en una situació especial, i volem demanar al Govern balear que com sempre hem fet, la reactivació econòmica no signifiqui una destrucció, ni massificació del nostre territori per protegir els nostres recursos naturals que son el nostre principal actiu econòmic”, ha conclòs Alejandra Ferrer.

13 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Instal·lades les plaques fotovoltaiques que alimentaran d’energia renovable el camp municipal de futbol

foto 2020 fotovoltaiques futbolEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient informa que ha finalitzat la instal·lació de les plaques fotovoltaiques que subministraran d'energia renovable el camp municipal de futbol des del pròxim any. El 84% de l'energia generada per aquestes plaques fotovoltaiques es destinarà a l'autoconsum del camp de futbol, el que suposa el 41% de la consumida finalment en la instal·lació esportiva. És a dir, dels 88.383 kw/h que consumeix anualment el camp de futbol, 36.603 seran energia neta proporcionada per aquesta instal·lació.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que aquesta instal·lació “és una iniciativa més dins de la política de promoció i conscienciació d'energies renovables que porta a terme el Consell en el camí cap a la transició energètica”. “La idea no és només reduir el consum, sinó també aportar energia neta a la xarxa”, ha incidit el conseller. Sanz, també, ha recordat que aquest mes Formentera ha entrat a formar part del projecte pioner europeu VPP4Island que té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables, accelerar la transició cap a l'energia intel·ligent i verd.

La instal·lació de les plaques fotovoltaiques al camp de futbol ha tingut un cost de 48.030,65€ IVA inclòs i ha comptat amb una subvenció del 43% per part del Govern balear a càrrec al Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

5 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 25 de 68

25

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix