• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera inicia la campanya de recollida de matèria orgànica als grans i mitjans productors de l’illa

foto-porta-a-porta-mate--ria-o1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que des del 15 de maig fins a mitjans d'octubre es durà a terme la campanya de recollida de fracció orgànica d'aquest 2019. Igual que en la campanya passada es faran dues rutes de recollida de restes de grans i mitjans productors de l'illa.

En total són uns 170 negocis als quals es fa recollida porta a porta de la matèria orgànica que generen. Per fer-lo amb garanties disposen de l'assessorament dos informadors ambientals i de tres zeladors de l'àrea de Medi Ambient, que fan el seguiment de la campanya.

A més, després dels bons resultats del 2018, aquesta temporada per segon any consecutiu es farà també la recollida porta d'envasos als establiments del Parc Natural de ses Salines de Formentera.

D'altra banda, cal destacar que Ecoembes, organització sense ànim de lucre que promou el reciclatge ha finançat la contractació d'altre informador ambiental per ajudar a incrementar les taxes de reciclatge a l'illa.

Balanç del 2018
Durant la campanya del 2018, que va ser també de 5 mesos de durada, es varen retirar un total de 527,4 tones de matèria orgànica als 170 establiments que hi varen participar. Gràcies també als bons resultats aquesta temporada s'ha pogut contractar un informador més i repartir cubells grocs a tots els establiments per continuar amb l'increment de les taxes de reciclatge.

La consellera de Medi Ambient ha agraït a tots els establiments la seva col·laboració i espera "poder tornar a repetir aquestes bones dades que són positives pel benefici mediambiental que generen però també l'econòmic, ja que el transport dels residus reciclats no té cost perquè es sufragat per les empreses de reciclatge, però el de la fracció de rebuig sí que es paga".


Consell de Formentera
Àrea de Comunicació
14 de maig de 2019

Formentera inicia els tractaments de control de moscards

control-de-moscards-1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha iniciat aquesta setmana una nova campanya de control de les poblacions de moscards i quironòmids al Parc Natural de ses Salines. En concret, s'està actuant a l'estany Pudent, l'estany des Peix i ses Salines d'en Marroig, punts on es concentra la major part d'aigua dolça i es desenvolupen les larves de mosquits.

Durant les primeres setmanes de feina d'aquesta campanya es van a intensificar les jornades de fumigació perquè hi ha hagut moltes precipitacions durant els primers mesos de l'any i es vol evitar que això incrementi la presència de moscards. La pròxima setmana es faran 3 jornades. Més endavant les feines de control tindran una periodicitat setmanal. Aquesta freqüència es pot modificar si els tècnics detectessin la necessitat d'ampliar el nombre de tractaments i/o ampliar l'àrea de tractament.

Tipus de control
Les feines es realitzen amb la dosi màxima permesa del Bacillus thuringiensis Israeliensis, el producte biològic autoritzat per aplicar en la zona del Parc Natural de ses Salines. L'objectiu és donar la major persistència a la presència d'aquest insecticida natural que actua directament sobre les larves que es desenvolupen a les aigües estancades.

El control de les poblacions de mosquits es realitza amb dos operaris que actuen amb motxilla aplicadora i polvorització de producte granulat per poder millorar l'eficàcia dels tractaments. Les feines es desenvoluparan fins a finals d'octubre.

L'import inicial dels tractaments per la temporada 2019 és de 32.208,20€, però si persistissin les molèsties produïdes per moscards i quironòmids es podrien ampliar els tractaments.


10 de maig de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

'Plàstics Fora'

foto-conscienciacio---escoles1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha donat suport al programa educatiu "Plàstics Fora" que du endavant l'associació sense ànim de lucre Cleanwave que té per objectiu reduir el consum de plàstics d'un sol ús.

Aquesta setmana s'han realitzat a l'escola de Sant Francesc i Sant Ferran 8 tallers adreçats a infants d'infantil i primària gràcies a una subvenció del Consell de 2.125€. En novembre de 2018 es varen fer 3 tallers a l'escola de la Mola amb altra subvenció privada.

En aquests tallers es fa la projecció d'un audiovisual que explica la problemàtica dels plàstics al món, i també sel's explica un conte relacionat amb el tema, que després els alumnes s'emporten a casa on també podran parlar sobre aquesta problemàtica amb les seves famílies.

8 de maig de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Tornen els usos tradicionals per la posidònia de Formentera

foto-posidonia-ca-mari-- prems1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, posa a disposició dels pagesos la posidònia retirada de les platges de l’illa perquè puguin donar-li un nou ús, com es feia tradicionalment, com a amidament en els camps de conreus, llits d’animals o com a material aïllament als sostres de les cases pageses, entre d’altres. Els interessats es poden adreçar a l’àrea de Medi Ambient per fer la petició o telefonar al 971321210 o enviar un email a mediambient@conselldeformentera.cat. El transport del material és gratuït.

El Consell de Formentera està realitzant la retirada d’aquestes restes de posidònia en coordinació amb Demarcació de Costes. “Són restes que s’han anat acumulant durant l’hivern i especialment durant els darrers dies amb l’arribada dels temporals, a platges com Cala Saona i a la zona des Ca Marí on els veïns ens han fet la petició de que la retirarem”, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

De moment, s’han extret 400 metres cúbics de posidònia. La consellera de Medi Ambient, ha afegit que “també s’ha garbejat les platges per retirar plàstics o altres restes de material contaminant que arriba a les nostres platges durant l’hivern, per millorar la imatge de la nostra illa per l’arribada de la temporada, però sobretot la situació mediambiental de Formentera”. Aguilera ha aprofitat per agrair a les associacions sense ànims de lucre i voluntaris que ajuden a netejar de platges i la costa de residus que provenen de la mar.


24 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera fa una consulta de mercat per renovar el servei de recollida de residus i neteja de l’illa de Formentera

foto-servei-neteja1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que la institució està fent una consulta de mercat per preparar el contracte del servei públic de recollida i transport de residus sòlids urbans i matèria orgànica, neteja viària i manteniment de zones enjardinades i platges de l'illa de Formentera, ja que l'actual contracte finalitza el pròxim 28 de febrer de 2020.

"Abans de fer el procés de licitació s'està efectuant aquesta consulta per aconseguir les solucions tècniques que millor s'adaptin a la idiosincràsia de Formentera", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. Així, s'han plantejat una sèrie de preguntes adreçades a empreses especialitzades en aquest tipus de servei per així "poder licitar la gestió del servei amb més garanties", segons ha declarat.

Sistemes de recollida
Els sistemes de recollida proposats per les empreses hauran de permetre arribar als objectius de reciclatge recollits en el Pla Director Sectorial de residus de l'illa de Formentera. També hauran de tenir en compte el creixement previst en el Pla Territorial Insular de Formentera durant la prestació del contracte, que tindrà una durada de 8 anys, prorrogables a 2 anys més.

Així mateix, les propostes hauran de complir amb la llei de residus o sòls contaminats de les Illes Balears. Les empreses hauran de presentar propostes viables econòmicament i que incloguin maquinària i vehicles respectuosos amb el medi ambient. Els vehicles i la maquinària hauran d'ajustar-se al Pla de Mobilitat Sostenible de l'illa de Formentera.

Aquesta proposta va ser aprovada per Comissió de Govern el passat 5 d'abril, i va ser publicada a la plataforma de contractació de l'Estat, la podeu consultar en:
https://contrataciondelestado.es/wps/wcm/connect/f58063f1-b0c3-4c3a-b417-c4b4905fe6c2/DOC201904091221212_Cert+Acord+Prop+Consultes+Preliminars+del+Mercat.pdf?MOD=AJPERES

Les empreses interessades poden presentar les seves propostes fins al 29 d'abril inclòs.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha destacat que Formentera té un territori fràgil que s'ha de preservar, per això també tindrem en compte que les propostes siguin sostenibles i tenguin en compte especifitats "com que tenim recursos limitats com l'aigua, pel que es valorarà positivament si es presenten propostes per fer servir aigües regenerades, i també tenim béns com la posidònia oceànica que necessiten que es tengui una cura especial a l’hora de netejar les platges".

16 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 37 de 68

37

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix