• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Ecovidrio pone en marcha en Formentera la campaña “Los Peque Recicladores” para fomentar el reciclaje de envases de vidrio

foto 2021 ecovidrio 2021 AEcovidrio y el Consell de Formentera ponen en marcha un concurso entre los colegios de primaria para sensibilizar e informar a sus alumnos sobre el reciclaje de vidrio

Más de 600 escolares de primaria, de los cuatro centros educativos de la isla, se han unido a esta iniciativa de sensibilización y educación ambiental

El centro que recicle la mayor cantidad de envases de vidrio ganará un cheque de 500 euros para material escolar

Formentera, 19 de abril de 2021- Ecovidrio, la entidad sin ánimo de lucro encargada de la gestión del reciclado de los residuos de envases de vidrio depositados en los contenedores de toda España, y el Consell de Formentera, ponen en marcha “Los Peque Recicladores” en la isla de Formentera. Se trata de una campaña de sensibilización escolar que se desarrolla a través de un concurso para que los alumnos tomen conciencia de la importancia de reciclar los residuos de envases de vidrio.

Para la puesta en marcha del concurso, que se inicia hoy y que se extenderá hasta el 31 de mayo, se ha colocado un contenedor decorado y personalizado con la temática de la campaña en las inmediaciones de cada uno de los cuatro colegios de los tres núcleos urbanos de la isla, para que el alumnado, profesorado y familiares depositen los envases de vidrio.

El colegio que más kilogramos de envases de vidrio recicle (por alumnos matriculados en primaria) será el ganador del concurso y recibirá un cheque de 500 euros para material escolar o deportivo.

Los colegios participantes, todos los de Formentera, son el CP Sant Ferran de Ses Roques, CEIP El Pilar, CEIP Mestre Lluís Andreu y el CEIP Verge Miraculosa.

A su vez, y en el marco de la misma campaña, se lanza “Los Peque Voluntarios” donde las cuatro mejores iniciativas que fomenten el reciclaje de los residuos de envases de vidrio y promuevan la participación de la comunidad escolar, recibirán un miniglú personalizado de la campaña.

Datos de reciclado de vidrio en Formentera
Según los últimos datos disponibles correspondientes a 2020, los ciudadanos de Formentera reciclaron un total de 670.220 kilogramos de envases de vidrio. Esto supone que cada ciudadano recicló una media de 56,3 kilogramos de vidrio (equivalente a unos 193 envases).

Respecto a la tasa de contenerización, Formentera se sitúa con una media de 145 habitantes por contenedor, contando en la actualidad con un total de 82 iglús para los residuos de envases de vidrio instalados en toda la isla.

Beneficios medioambientales del reciclado de vidrio
El vidrio que se deposita en los contenedores se recicla al 100% y se utiliza para la fabricación de nuevos envases, de forma indefinida y sin perder las propiedades originales.  Reciclando vidrio evitamos el crecimiento de los vertederos.

Reciclar vidrio es un elemento clave en la lucha contra el cambio climático. Al usar calcín – vidrio reciclado – en la fabricación de nuevos envases se evita la extracción de materias primas de la naturaleza, evitando la erosión de los suelos y la deforestación de nuestro entorno.

Además, se minimiza la emisión de CO2 en el proceso de fabricación y se ahorra energía.

Sobre Ecovidrio
Ecovidrio es la entidad sin ánimo de lucro encargada de la gestión del reciclado de residuos de envases de vidrio en España. En 1997, tras la aprobación de la Ley de Envases y Residuos de Envases en 1997 y el arranque de sus operaciones en 1998, se convirtió en la entidad gestora de un modelo de reciclado que garantiza un servicio completo y al que tienen acceso todos los ciudadanos. En términos de financiación, 8.000 compañías envasadoras hacen posible, con su aportación a través del punto verde, el sistema de reciclado.

La labor de Ecovidrio destaca por garantizar el reciclado de alta calidad a través del contenedor, potenciar las infraestructuras de contenerización y recogida, invertir en planes y recursos destinados a incrementar el reciclaje de envases de vidrio en la hostelería, movilizar a los ciudadanos a través de campañas de sensibilización y promover la prevención y el ecodiseño de los envases.

En las últimas dos décadas el sistema de Ecovidrio ha permitido el crecimiento exponencial de la tasa de reciclado pasando de un 31,3% en el año 2000 al 76,8% en 2018, según los últimos datos oficiales del Ministerio para la Transición Ecológico y Reto Demográfico (MITERD).

El reciclaje de envases de vidrio es un elemento fundamental para contribuir al desarrollo sostenible, fomentar la transición hacia la economía circular y luchar contra el cambio climático. Además, el reciclaje de envases de vidrio es una actividad apoya el cumplimiento de la Agenda 2030 y los Objetivos de Desarrollo Sostenible, concretamente, redunda sobre los objetivos (11) Ciudades y comunidades sostenibles, (12) Producción y consumo responsables y (13) Acción por el clima.

19 d'abril de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell reparteix dispensadors i botelles als propietaris dels cans per netejar els excrements a la via pública

cartell 2021 cansEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha començat una campanya de conscienciació de neteja perquè els propietaris dels cans recullin els excrements de les seves mascotes a la via pública. Per facilitar aquesta feina als propietaris, el Consell posa a disposició de manera gratuïta 3.000 dispensadors de bosses, 1.000 paquets amb bosses de recanvi i 1.000 botelles per desinfectar, que es poden recollir a la conselleria de Medi Ambient, ubicada al carrer de Mallorca, 15 de Sant Ferran de ses Roques.

Per recollir aquest material, els propietaris han de demanar cita prèvia al tel. 971 321210 o a través del correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat i han de presentar justificant del xip de l’animal. El Consell ha encarregat el material en funció del nombre de xips que hi ha a l’illa de Formentera que, d’acord amb el Registre d’Identificació d’Animals de Companyia de les Illes Balears (RIACIB), consten 3.105 de l’espècie canina.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha recordat que els propietaris d’animals “s’han de fer responsables d’aquests. Amb aquesta campanya tots podem ser una mica més conscients per mantenir els carrers i els parcs nets. Des del Consell, apel·lam a la responsabilitat dels propietaris i col·laborem perquè entre tots hem de fomentar els valors de la neteja i el respecte de l’entorn”, ha assenyalat el conseller.

L’adquisició d’aquest material ha tengut un pressupost de 6.219,40 euros, IVA inclòs.

9 d’abril de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell controla els nivells d’entrada i sortida d’aigua a l’Estany Pudent per evitar problemes d’insalubritat i preservar la nidificació d’aus

foto 2021 nidificacio ausEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que s’estan portant a terme diferents actuacions als darrers mesos a l’Estany Pudent per controlar els nivells d’aigua deixant un cabal mínim per garantir una recirculació de l’aigua de l’Estany Pudent i evitar problemes d’insalubritat i preservar la nidificació d’aus.

Així, tècnics del Consell de Formentera, amb el vistiplau de la direcció del Parc Natural i de la Demarcació de Costes, instal·laren sac de grava ensacada per reduir el caudal d’entrada d’aigua a l’interior de l’Estany Pudent. Aquesta actuació és una acció provisional que està funcionant de manera efectiva, ja que actualment els nivells d’aigua de l’Estany Pudent estan molt per sota dels nivells habituals, fet que permet la presència de llocs de nidificació pels aucells que freqüenten la llacuna. Cal recordar, a més, que el Consell col·labora amb el Govern en la preservació de les espècies, encara que aquesta competència és de l’administració autonòmica.

El Consell està en contacte permanent amb l’empresa que explota les salines per actuar de forma conjunta a l’hora de regular el cabal d’aigua que entra i surt. Els serveis tècnics de l’àrea de Medi Ambient són coneixedors que l’elevat nombre d’aus que cerquen llocs on nidificar, però la morfologia de l’Estany Pudent no té prou potencial tal com està ara concebut perquè puguin nidificar més parelles d’aus.

Aquesta solució temporal s’està portant a terme mentre es tramita la instal·lació de la comporta. Des del Consell s’ha iniciat el tràmit i s’ha fet l’encomana a una empresa per a la redacció del projecte bàsic per a la recuperació de les comportes amb la tipologia originària que hi havia al canal de Sa Sequi. Es tracta d’una mesura alternativa a la proposta presentada per l’empresa salinera mentre s’avalua pels tècnics, donat que l’autorització de la Comissió Balear de Medi Ambient indica que han de demanar-se les autoritzacions de les administracions competents, i per trobar-se a una zona catalogada Bé d’Interès Cultural.

Obres sense permís en un espai protegit
Cal recordar que el passat 6 de març, el Consell va aturar una obra que havia iniciat unilateralment l’empresa salinera i sense cap tipus de llicència, ni autorització de la Demarcació de Costes, ni de la Direcció General d’Espais Naturals, que consistia en la instal·lació de 3 comportes per sota de la carretera PM 820-2 amb elements metàl·lics que sobresortien per sobre de la carretera sense protecció i que, a primera vista, resultaven perillosos, especialment per a motoristes. Tampoc comptava amb cap informe d’afecció a carreteres. Per això, Demarcació de Costes, agents de medi ambient i personal del Servei d’Inspecció del Consell aturaren la instal·lació de les comportes per avaluar i sol·licitar les autoritzacions escaients i per evitar el perill a les persones que circulen per la carretera.

10 d’abril 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell se suma aquest dissabte a ‘L’Hora del Planeta’ amb l’apagat de llums de les esglésies de Sant Francesc i Sant Ferran

cartell 2021 hora planetaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, se suma a la campanya de sensibilització mediambiental “L’Hora del Planeta” contribuint amb l’apagat de les llums de les esglésies de Sant Ferran i Sant Francesc, així com el tanatori. L’apagat es realitzarà aquest dissabte 27 de març, de les 20.30 a les 21.30 hores.

Es tracta d’una campanya impulsada des de l’organització de conservació de la naturalesa WWF, la qual anima tant a particulars com les institucions a apagar l’enllumenat d’edificis simbòlics de les principals ciutats del món o de les cases de la ciutadania per expressar el compromís davant la necessitat de preservar el medi ambient i de buscar solucions al canvi climàtic. Els compromisos d’aquesta iniciativa es recullen a la pàgina web www.horadelplaneta.es.

25 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell recorda que els residus voluminosos i contaminants cal dipositar-los a la Deixalleria

foto 2021 taca oli BEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, recorda que tots aquells residus que no es poden deixar en els contenidors que es troben al carrer, com ara podes, electrodomèstics, bateries, matalassos, etc. es poden dipositar a la Deixalleria de manera gratuïta. L’horari és de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 h i les tardes de dilluns a divendres de 15.30 a 17.30 h. També hi ha un servei de recollida d’electrodomèstics, mobles vells i voluminosos al telèfon 900 102656.

Aquest cap de setmana, els serveis de neteja del Consell han hagut de netejar una gran taca d’oli de motor, un residu contaminant, al costat dels contenidors del carrer s’Espalmador des Pujols. L’àrea de Medi Ambient recorda que l’abandó dels residus fora de lloc té una multa de 150 euros, en els casos lleus, i que pot arribar als 1.745.000 euros, en els casos més greus.

15 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 5 de 51

5

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix