• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera celebra el Posidònia Fòrum

foto compilant dadesEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, organitza aquest proper divendres el Posidònia Fòrum, una jornada d’intercanvi entre el sector empresarial, els veïns i l’administració que pretén treballar cap a la sostenibilitat partint d’un dels patrimonis naturals més importants: la posidònia.

Posidònia Fòrum
Es tracta d'una jornada de treball on es tractaran les noves fites envers la importància de prendre accions en la conservació de la posidònia, una espècie bàsica en l'ecosistema de les Illes Balears, a més de fer passes cap a un desenvolupament turístic sostenible que promogui l'ús apropiat dels recursos naturals i culturals, l'equilibri econòmic i la millora de la qualitat de vida de la comunitat local.

La jornada, que tindrà lloc a la Sala de Plens a partir de les 09.30, estarà dividida en dues parts; la primera, dedicada al turisme i la segona als projectes relacionats amb el Save Posidonia Project. S’iniciarà amb el discurs d’obertura d’Alejandra Ferrer, consellera de Turisme. Tot seguit, el periodista Carmelo Convalia exposarà la seva ponència sobre "Evolució del turisme a Formentera en l’última dècada", a la que seguirà la presentació de "Promoció turística 2017 i dades d’ocupació" a càrrec d’en Carlos Bernús, cap de Promoció Turística, i l’anàlisi del Baròmetre Turístic dut a terme per representants de l’empresa CEGOS, especialitzada en consultoria i formació.

Després d’una pausa, la consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera encetarà la segona part de la jornada amb les "Conclusions i desenvolupament del Save Posidonia Project 2017/2018", que anirà seguida de la presentació dels projectes "Antroposí", d’IMEDEA, i "Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera", del GEN-GOB, a més de la presentació del "Posidònia Maps", a càrrec del biòleg marí Manu San Félix. La taula rodona "La convivència, no sempre fàcil, entre el turisme i el medi ambient" i el "Debat i propostes del sector i veïns de Formentera" precediran finalment a les conclusions i cloenda del fòrum per part d’Alejandra Ferrer.

Save Posidonia Project
Save Posidonia Project (SPP) és un projecte pioner a la Mediterrània occidental que neix l’any 2017, coincidint amb l'Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament. L’SPP sorgeix del desig del Consell de Formentera de promocionar el turisme sostenible i llençar un pla d'acció per recaptar fons que aniran destinats, exclusivament, a la conservació de la planta marina Posidònia oceànica. L'objectiu és conscienciar sobre la vital importància de la posidònia a Formentera en el present i, sobretot, per a les generacions futures.

Aquest projecte continua aquest 2018 i ha permès participar activament en la causa i apadrinar metres quadrats de posidònia al voltant de l’illa de Formentera.

Al llarg d’aquests dos anys són moltes les persones i empreses que han apadrinat metres quadrats de posidònia, i han ajudat, d’aquesta manera, en la conscienciació de la importància d’aquesta planta marina per al nostre futur.

Neteja de restes i reflotament de les embarcacions afectades pel temporal del cap de setmana a Formentera

Foto neteja restesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que el servei de neteja de la institució ha assumit la recollida de les restes d’algunes de les embarcacions que s’han vist afectades pels episodis de mala mar d’aquest passat cap de setmana.

Des de l’àrea de Medi Ambient s’està coordinant la neteja de les zones costaneres i de la mar on res troben les restes, evitant així que aquestes es dispersin. Les despeses derivades de la neteja de les restes de les embarcacions efectuades avui pels serveis de neteja del Consell de Formentera es repercutiran als propietaris de les mateixes.

Es tracta de quatre embarcacions; la motora Luna, sinistrada la nit de divendres a Punta Pedrera, la golondrina Cormorán i un veler encara no identificat, accidentats a l’alçada de sa Sequi, i el veler Revull, varat a ses Illetes.

Segons ha pogut saber el Consell Insular, de cara a demà les empreses de rescat contractades pels armadors tenen programats els reflotaments i neteja dels fons marins de les zones afectades. Aquestes inclouen punta pedrera, s’Estany des Peix, Cavall d’en Borràs i Illetes.

Nou tractament aeri contra la processionària del pi a Formentera

foto helicopter fumigacioEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que a partir del proper dimarts 9 d'octubre, si les condicions meteorològiques ho permeten, el Consell i el Govern balear, a través del Servei de Sanitat Forestal preveuen iniciar noves actuacions de control biològic de la processionària del pi a la zona des Cap de Barbaria.

El tractament
El tractament aeri consisteix en la polvorització dels pinars mitjançant un helicòpter. Aquest va dotat de tecnologia DGPS que permet controlar en tot moment la superfície a tractar i la dosi a polvoritzar. El producte fitosanitari és de tipus biològic, el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki, un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Té una permanència de l’ordre de dies sobre les fulles ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta a les abelles i pot ser utilitzat en agricultura ecològica.

L'ús d'un producte biològic com en Bacillus thuringiensis fa recomanable la seva aplicació durant 4 anys seguits per assegurar-ne una alta efectivitat.

Època d’aplicació
De manera genèrica l’època d’aplicació estarà compresa entre l’1 d’octubre I el 15 de novembre; no obstant ve condicionada pel l'estadi de desenvolupament de les erugues i per les condicions meteorològiques. Es faran 2 passades, separades en el temps de l'ordre de dies, ja que al tractar-se d'un producte biològic es degrada al cap de pocs dies i no seria efectiu per a les erugues que nasquessin més tard.

Superfície a tractar
S’ha planificat el tractament de 1600 ha de pinars purs i mixtes afectats per la processionària del pi. Aquesta superfície s'ha escollit en base al número de captures obtingudes en les trampes instal·lades des de 2014, així com a les bosses trobades en els darrers hiverns.

Altres actuacions
Complementàriament al tractament aeri es realitzen tot una sèrie més d'actuacions en medi forestal com són: la instal·lació de trampes per a la captura de papallones, l'eliminació de bosses a l'hivern i instal·lació i revisió de caixes refugi per al foment de la fauna útil (rat penats), així com una campanya de divulgació i conscienciació de la població sobre aquesta problemàtica.

Els escolars de Formentera es consciencien davant el problema dels plàstics

foto-plastic-zero-1El Consell de Formentera, a través de les àrees de Medi Ambient i Educació, col·labora en el projecte Plàstic 0, un projecte posat en marxa per la plataforma de ciència ciutadana Observadors de la Mar duta i que el Gen-Gob ha desplegat a les Pitiüses.

El problema del plàstic
El plàstic s’ha convertit en l'actualitat en un dels materials d'origen antropogènic més utilitzat en la nostra societat. El material plàstic té un cost relativament baix de producció i és altament resistent, la qual cosa afavoreix la seva persistència i presència en la majoria dels oceans, mars i costes del món. Els plàstics constitueixen fins al 97% dels residus trobats, això ha generat un problema ambiental creixent en pràcticament tots els ecosistemes marins.

Els plàstics tendeixen a deteriorar-se i fragmentar-se en partícules cada cop més petites anomenades microplàstics (inferiors a 5 mm) i entren en els nivells inferiors de la xarxa tròfica en ser confosos amb aliment per alguns organismes marins.

El programa Plàstic Zero
Plàstic 0 cerca la participació i compromís de la societat, des d'edats primerenques a l'escola, per ajudar a trobar respostes i solucions concretes a problemàtiques complexes com l'acumulació de microplàstics a les nostres platges.

El Gen-Gob s’encarrega des del 2017 d’agafar mostres de les platges d’Eivissa amb la participació de varis centres educatius. Enguany s’ha estès aquesta activitat a Formentera, on les tres escoles de l’illa hi col·laboren apadrinant tres platges; Cavall d’en Borràs, Migjorn i es Pujols.

Per la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, “és molt important conscienciar als més petits en la conscienciació de tenir cura del nostre medi ambient. Les dades que s’obtindran són molt importants perquè formen part d’un projecte a nivell estatal i els petits poden fer de científics i entendre la importància de cuidar la natura que ens envolta”.

La platja de Cavall d’en Borràs ha estat la triada pels alumnes del CEIP Mestre Lluís Andreu, que aquest divendres hi ha iniciat la campanya. L’activitat era dirigida per n’Agnès Vidal, responsable del Servei d’educació ambiental del Gen-Gob Eivissa, que comentava la mecànica a seguir: “els alumnes es fan responsables d’aquesta platja durant tot el curs. Cada mes hi vindrà un grup diferent i agafarà unes mostres que seran analitzades per veure quants microplàstics s’hi troben”.

Aquestes mostres seran classificades i enviades al Centre d’Estudis Avançats de Blanes, on es compilaran els resultats finals i es dissenyaran plans d’actuació per lluitar contra aquest problema.

Formentera divulga que reciclar té premi

foto projecte envasosAquest migdia a l'antiga sala de plens del Consell de Formentera s'ha presentat un projecte de reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic. El projecte consisteix en dipositar aquest tipus d'envàs en alguna de les cinc màquines que s'han instal·lat a l'illa a canvi de punts, que serviran per obtenir regals.

La presentació del projecte l'han realitzada Daisee Aguilera, consellera de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera i Maria Vecino, representant de Be Blue, acompanyats per tècnics encarregats del disseny, fabricació i instal·lació de les màquines.

Daisee Aguilera ha manifestat que el projecte ajuda a fer visible "que del residu se'n pot obtenir alguna cosa a canvi". Aguilera ha explicat que "si aconseguim que materials com el paper, el vidre o l'envàs no vagin al contenidor de rebuig es redueix la quantitat de matèria que entra a l'abocador, i disminueix la factura que paguem els veïns de Formentera".

Maria Vecino ha destacat que aquest projecte neix amb l'objectiu d'incentivar el reciclatge entre els visitants i ciutadans de Formentera, i que les empreses que patrocinen el projecte Be Blue "es comprometen a donar la mateixa quantitat de diners al projecte Save Posidonia que envasos es recullin en aquesta campanya".

Ubicació

Els punts on es poden trobar les màquines són els següents:

• Carrer Sant Jaume, 28, a la vorera de les escoles (Sant Ferran).
• Ctra. a la Mola Km 6.2, davant el Supermercat Ophiusa (Sant Ferran)
• Avda Vuit d’Agost, 90, davant poliesportiu de l’IES Marc Ferrer (Sant Francesc)
• Avda Miramar, 49, davant l’Oficina d’Informació Turística (es Pujols)
• Avda 8 d’Agost, 10, vora pàrquing de sa Senieta (Sant Francesc)

Funcionament

Les cinc màquines funcionen de la mateixa manera i sols accepten residus com llaunes i ampolles de plàstic. Aquestes s'introdueixen una per una i en acabar, i prement el botó verd, cada usuari rebrà un tiquet amb el total de punts aconseguits. Cada llauna/ampolla és un eco-punt.

Una vegada acumulats un total de punts, el ciutadà es podrà apropar als punts d'intercanvi a bescanviar punts per regals. El catàleg de premis es pot consultar i descarregar a la pàgina web: www.formenterabeblue.com. Els punts d'intercanvi de regals són les oficines de turisme de Sant Francesc i de la Savina, la seu de la conselleria de Medi Ambient, a Sant Ferran, i l'oficina de Vell Marí, a la Savina.

Més articles...

Pàgina 42 de 68

42

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix