• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell de Formentera extrema la neteja dels principals nuclis urbans

foto 2020 neteja covid1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que des d’aquest dimecres està treballant conjuntament amb Ferrovial, l’empresa concessionària del servei de neteja de l’illa, en el tractament especial desinfectant i aigua a pressió a les zones més concorregudes dels principals nuclis urbans de l’illa. Aquesta neteja, tal com recorda el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “es du a terme seguint les recomanacions que arriben des del ministeri i pel benestar dels ciutadans”.
Les actuacions que ja s’estan aplicant són les següents:

-Actuació amb motxilla polvoritzadora en tot el mobiliari urbà amb líquid desinfectant en els principals nuclis urbans de l’illa. En molts llocs s’aplica lleixiu en baixa concentració.

-S’està netejant les places amb aigua a pressió (com es fa habitualment de forma periòdica) seguint les indicacions de dilució de líquid especial desinfectant a l’aigua.
-Aquesta actuació es farà en totes les zones de major afluència (caixers, supermercats i zones públiques en general) en els diferents nuclis urbans de l’illa.

Totes aquestes actuacions es fan amb vestits especials, guants i mascaretes.

D’altra banda, la conselleria de Medi Ambient informa que s’ha suspès el servei de la biotrituradora per triturar la poda.


20 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell redueix l’horari dels centres de residus i suspèn el servei de recollida a domicili dels voluminosos

foto Deixalleria 2020El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que amb motiu de la situació d’emergència sanitària s’han modificat els horaris de la Deixalleria i l’àrea de gestió de residus des Cap i s’ha tancat el centre de descontaminació de vehicles. A més, s’ha suspès el servei de recollida a domicili dels residus voluminosos.

Així, la Deixalleria romandrà oberta de 8 a 13.30 hores de dilluns a dissabte (diumenges i festius, tancat); i l’àrea de gestió de residus des Cap romandrà oberta de 8 a 15 hores, de dilluns a divendres (dissabtes, diumenges i festius, tancat).

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que “lògicament aquesta modificació es fa per responsabilitat dins de la mesura de compliment de l’ordre de quedar-se a casa” i ha comminat els ciutadans “a respectar les recomanacions sanitàries de romandre a casa, i mantenir un aïllament social, necessari per ara”. “Perquè per retornar a la normalitat fa falta que tothom sigui responsable quedant a casa i només sortint per l’imprescindible (compres de primera necessitat o treballs inajornables que no puguin fer-se per teletreball)”, ha incidit el conseller.

Recomanacions per al tractament a domicili
D’altra banda, el Consell de Formentera recorda les recomanacions indicades des del Ministeri de Sanitat respecte al tractament dels fems a la llar.

En el cas de les llars sense positius ni en quarantena, la separació dels residus es realitzarà com ve fent-se habitualment. Per tal de reduir al màxim la fracció que arriba a les plantes de tractament, convé recordar que la importància d’optimitzar la recollida separada de les diferents fraccions (paper/cartó, vidre, envasos, orgànica, si escau), i dipositar en els seus contenidors únicament els residus corresponents a aquestes fraccions.

Finalment, recordam que els guants de làtex o nitril, emprats per fer la compra o altres usos no són envasos i, per tant, no han de dipositar-se en el contenidor d’envasos lleugers (groc).

En els casos amb positius o en quarantena per Covid-19, segons les recomanacions del Ministeri de Sanitat, els residus del pacient, inclòs el material d’un sol ús utilitzat per la persona malalta (guants, mocadors, mascaretes), s’han d’eliminar en una bossa de plàstic (BOSSA 1) en un poal d’escombraries que s’ha de disposar a l’habitació, preferiblement amb tapa i pedal d’obertura, sense fer cap separació per al reciclatge.

La bossa de plàstic (BOSSA 1) s’ha de tancar adequadament i introduir-la en una segona bossa d’escombraries (BOSSA 2), on a més es dipositaran els guants i mascareta utilitzats pel cuidador i es tancarà adequadament abans de sortir de l’habitació.

La BOSSA 2, amb els residus anteriors, s’ha de dipositar amb la resta dels residus domèstics a la bossa d’escombraries (BOSSA 3) corresponent a la galleda de fracció resta. La BOSSA 3 també es tancarà adequadament. Immediatament després, hem de fer una completa higiene de mans, amb aigua i sabó, almenys durant 40-60 segons.

La BOSSA 3 es dipositarà exclusivament al contenidor de fracció rebuig (o en qualsevol altre sistema de recollida de fracció establerta en l’entitat local), i està totalment prohibit dipositar-la en els contenidors de recollida separada de qualsevol de les fraccions separades (orgànica, envasos, paper, vidre o tèxtil) o el seu abandonament en l’entorn.


19 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Una trentena de participants en el taller sobre l’eliminació de plàstic d’un sol ús celebrat a Formentera

foto 2020 taller plasti-fri1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que prop d’una trentena de persones han participat avui en el taller sobre l’eliminació de plàstic d’un sol ús dirigit a les empreses del sector Horeca (hostaleria, restauració i cafeteries) de l’illa. La jornada, celebrada al saló d’actes, ha estat organitzada pel Consell de Formentera juntament amb el Foro Marí d’Eivissa i Formentera i l’associació Plastic Free.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha obert la jornada agraint el treball “que s’està fent per la natura des del Foro Marí i Plastic Free”. Sanz ha assenyalat “la importància de celebrar aquesta jornada, que ha estat centrada en l’aplicació de la nova Llei Balear de Residus i també en donar alternatives per substituir el plàstic d’un sol ús”. El conseller ha recordat iniciatives posades en marxa pel mateix Consell, que ha aprovat l’eliminació de plàstics d’un sol ús.

Per la seva part, Sandra Benbeniste, de Ibiza Preservation Fund, ha destacat el treball que fa Formentera per la cura del medi ambient i que “l’objectiu és ajudar en aquest procés i que continuï avançant com ho fa aquesta illa”. “Teniu una dimensió i unes condicions perfectes per poder ser líders en sostenibilitat”, ha dit Benbeniste.

A més, durant la jornada es van presentar diferents alternatives per substituir el plàstic d’un sol ús i s’hi han posat exemples d’empreses que han decidit prescindir d’aquests productes. Així, Can Vent i Gecko Hotel han presentat els seus treballs d’eliminació d’aquest material d’un sol ús.
 
Des del Foro Marí es va decidir organitzar aquest taller, amb un altre més que se celebrarà l’1 d’abril a Eivissa, amb el convenciment que la Llei Balear de Residus comporta obligacions que no són fàcils ni en l’àmbit particular i molt menys empresarial. Des del Foro Marí estan convençuts que és una oportunitat per a implantar nous hàbits de consum i de valorar el medi ambient amb què compten Eivissa i Formentera, buscant la seva sostenibilitat futura.

10 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Taller sobre l’eliminació de plàstic d’un sol ús dirigit a empreses del sector hoteler i la restauració de Formentera

cartell iii2020 taller plasticEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que juntament amb el Foro Marí d’Eivissa i Formentera i l’associació Plastic Free s’ha organitzat un taller sobre l’eliminació de plàstic d’un sol ús, que es celebrarà aquest dimecres 11 de març de 9.30 a 14 hores a la sala d’actes de Consell, a Sant Francesc. Aquesta jornada està dirigida a les empreses del sector Horeca (hostaleria, restauración i cafeteries) de l’illa i l’entrada és gratuïta.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha explicat que durant el taller “s’abordarà la nova llei balear de residus, la seva aplicació a Formentera i com pot afectar aquesta normativa les empreses locals”. El conseller ha recordat que “la implicació del sector Horeca, com grans generadors de residus, és fonamental en l’objectiu de reduir la generació de plàstics i hi ha subratllat la millora, per exemple, en la recollida de residus orgànics el darrer any, gràcies també a la col·laboració de les empreses”.

Durant la jornada, el tècnic de Medi Ambient del Consell Javi Asensio parlarà de la situació actual dels residus a Formentera, mentre que Flor dell’Agnolo, de la cooperativa Bsplash, oferirà una xerrada sobre la llei balear de residus.

A més, es presentaran diferents alternatives per substituir el plàstic d’un sol ús i es posaran exemples d’empreses que han decidit prescindir d’aquests productes.

L’objectiu, segon assenyalen des de Plastic Free, és crear un espai de debat per trobar solucions efectives cap a una Formentera lliure de plàstics d’un sol ús. També es presentaran els nous criteris de certificació, anàlisi de les alternatives i facilitació del procés de certificació Plastic Free. A més, es parlarà de les bones pràctiques amb empreses que ja han obtingut aquest certificat.

Les empreses interessades a participar en aquesta jornada poden informar-se’n a través del correu electrònic plasticfreeformentera@gmail.com.


9 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Ecovidrio desenvolupa dins de la campanya ‘Vidre per Posidònia’ una exposició itinerant a Formentera sobre la importància del reciclatge de vidre

ecovidrio7marcVidre per Posidònia. Campanya entre els clubs de futbol per a sensibilitzar i informar els esportistes sobre el reciclatge d’envasos de vidre i els beneficis que això té per a la cura del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic

El dissabte 7 de març, de 9.00 a 17.00h, a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Formentera, 7 de març de 2020 Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre dipositats en els contenidors de tota Espanya, el Consell d’Eivissa i el Consell de Formentera, en col·laboració amb els ajuntaments participants, posen en marxa l’activitat de street marketing que recorrerà les localitats d’Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Santa Eulària des Riu, Sant Joan de Labritja, Sant Josep de sa Talaia i Sant Francesc de Formentera, animant als petits de la casa, amb motiu de la campanya Vidre per Posidònia.

Aquesta campanya està dirigida als clubs de futbol de les illes, amb l’objectiu de sensibilitzar tant a jugadors com aficionats i a la població en general sobre els avantatges del reciclatge dels envasos de vidre, així com els beneficis ambientals que comporta el reciclatge.

L’acció de street marketing comptarà amb:

- Joc de la Vidre-Oca gegant, joc tradicional de l’oca, on els continguts estan relacionats amb el reciclatge de vidre.

- Una exposició d’Ecovidrio composta per sis panells expositors mitjançant els quals, i amb l’ajuda d’un educador, s’explicarà el procés de la gestió dels residus d’envasos de vidre a Espanya i la importància de preservar les prades de posidònia en totes dues illes.


- L’activitat de street marketing estarà present durant tot el dia en els següents municipis:


- Dilluns 2 de març en la plaça d’Espanya de Sant Joan de Labritja.
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Dimarts 3 de març, en el passeig de les Fonts de Sant Antoni de Portmany.
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Dimecres 4 de març, en el passeig de S’Alamera de Santa Eulària des Riu.
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Dijous 5 de març, en la plaça Església de Sant Jordi de Sant Josep de sa Talaia.
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Divendres 6 de març, en el passeig Vara del Rei d’Eivissa
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Dissabte 7 de març, en la plaça de la Constitució de Sant Francesc de Formentera.
Horari: 9.00-17.00h


Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es diposita en els contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcín —vidre reciclat— en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.

A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

Sobre Ecovidrio
Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos en 1997 i l’arrencada de les seves operacions en 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

El treball d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenidors i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre en l’hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i el eco-disseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d’un 31,3% l’any 2000 al 76,5%, segons estima l’entitat per a l’any 2018.

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dóna suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.

4 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 6 de 43

6

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix