• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Presentació dels resultats del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquest dijous 11 de febrer a les 19.00 hores, i de manera virtual a la plataforma Zoom (https://zoom.us/j/92581086482), es presentaran els resultats del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’ elaborat pel GEN-GOB en col·laboració amb Soldecocos. Aquest projecte està emmarcat dins de la convocatòria Save Posidonia Project impulsada pel Consell i ofereix els resultats de l’estudi de valoració sobre la conservació i protecció de la Posidònia oceànica i la caracterització del fondeig d’embarcacions a les praderies de posidònia al litoral de Formentera. La convocatòria està oberta a tothom.

9 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera genera un 26,6% menys de residus en 2020 en comparació a l’any 2019

foto 2021 ca na putxaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que l’any passat a Formentera es va generar un 26,6% menys de residus en comparació amb 2019; en total, es varen recollir un total de 7.538 tones enfront de les 10.223,18 tones de 2019.

Per tipus de residus, l’any passat es varen recollir 5.056,78 Tm de residus sòlids urbans (RSU) enfront de les 6.236,19 Tm de 2019 (un 18,91% menys); de paper i cartó es van recollir 678,34 Tm enfront de les 958,58 Tm de 2019 (un 29,23% menys); d’envasos es van recollir 550,81 Tm enfront de les 680,42 Tm de 2019 (un 19,05% menys); i de vidre, 658,48 Tm enfront de les 977,3 Tm de 2019 (un 32,63% menys).

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que "lògicament les xifres de 2020 estan marcades per la pandèmia i que, a més, la baixada és més accentuada en els residus com el paper i el vidre, més característics dels negocis d’hostaleria que malauradament han estat tancats o han tengut menys activitat una part important de la temporada". Com aspecte positiu, el conseller ha remarcat que els mesos de gener i febrer de l’any passat, abans de la pandèmia, el reciclatge d’envasos i paper i cartó va augmentar respecte el 2019 "i això vol dir que a Formentera cada vegada es recicla millor, es fa una millor separació del vidre, paper i cartó i hi ha més conscienciació ciutadana".

D’altra banda, el conseller de Medi Ambient ha recordat que l’any passat no es va poder fer la recollida de residus orgànics per raons de seguretat sanitària, "ja que es tracta d’un residu que a Formentera té molt tractament manual i els protocols sanitaris desaconsellaven fer-ho i, lògicament, varen prioritzar la seguretat dels treballadors". "L’evolució de la pandèmia ens marcarà si enguany podem reprendre aquest servei i en quines condicions", ha comentat Antonio J. Sanz. Així, degut a la falta de recollida orgànica, les xifres de reciclatge han baixat del 32,48 % de 2019 al 25,04 % de 2020

Primer municipi Residu Zero
A més, el darrer ple del Consell es va aprovar l’adhesió de Formentera al ‘Programa de Certificació Municipi Residu Zero’, convertint-se així en el primer municipi d’Espanya a sumar-se a aquesta iniciativa europea. Aquesta adhesió comporta continuar amb la política de reciclatge que s’està impulsant des del Consell, com la reutilització de palets, que des de setembre de 2019 ha reciclat prop de 700 palets i el reaprofitament de bicicletes, posat en marxa fa dos mesos i que ja ha donat una segona vida a prop d’un centenar de vehicles. “Hem de continuar treballant en aquest procés de reducció de residus i en la millora en l’eficiència en l’ús dels nostres recursos”, hi ha finalitzat el conseller de Medi Ambient.

4 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Retirades prop de 3.000 bosses de processionària de manera manual en una setmana

foto 2021 processionaria 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que en aquesta primera setmana de campanya de retirada de bosses de processionària s’han eliminat prop de 3.000 bosses de manera manual d’aquesta plaga que afecta els pins de l’illa. Dos operaris contractats pel Consell de Formentera porten a terme aquesta feina durant 20 jornades que varen començar per la zona de l’hospital i el cementeri i que ha continuat pel camí des Brolls, gasolinera de Sant Ferran, camí Vell de la Mola, Migjorn, es Ca Marí...i que cobrirà gran part dels pinars afectats de l’illa. La contractació d’aquests operaris té un pressupost de 8.871, 72 euros.

A més, els propers dies arribaran més de 5.000 cartutxos per, amb la col·laboració dels caçadors de l’illa, eliminar les bosses en altura.

Col·laboració ciutadana i més implicació de Sanitat Forestal
El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha demanat, una vegada més, “la col·laboració dels propietaris i tots els residents de l’illa, per tenir cura del nostre bosc” i ha recordat que des de l’àrea de Medi Ambient s’ofereix informació i material als particulars per poder retirar les bosses de processionària.

A més, el conseller ha assenyalat que “per al departament de Sanitat Forestal del Govern balear el tractament d’aquesta plaga a Formentera ha de ser una qüestió prioritària, com els darrers anys, perquè la plaga, lluny d’acabar, està colonitzant altres indrets de l’illa”.

També cal destacar la feina d’eliminació de bosses que s’està desenvolupant al mateix temps a la finca de sa Tanca d’Allà dins per part de l’Ibanat.

Per més informació poden posar-se en contacte amb l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera a les oficines del carrer Mallorca, 15 (baixos) de Sant Ferran de ses Roques, telefonant al 971 32 12 10 extensió 1 o mitjançant el correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat. També es pot consultar el web de Sanitat Forestal a la següent adreça electrònica: http://sanitatforestal.caib.es, o posar-se en contacte amb el servei de Sanitat Forestal mitjançant telèfon 971 17 66 66 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es.


27 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Treballs de poda i manteniment de jardineria a la zona escolar de Sant Francesc

foto 2021 poda 1L’àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera, aprofitant les vacances escolars, ha portat a terme diferents treballs de poda i manteniment de jardineria a la zona escolar de Sant Francesc. Aquests treballs s’han desenvolupat al llarg de la darrera setmana i han consistit en una poda en alçada d’un eucaliptus de més de 10 metres, poda d’arbres de diferents espècies, així com l’eliminació de les bosses de processionària que hi havia en els pins d’aquesta zona. Aquests treballs de poda en alçada permeten millorar la seguretat en aquesta zona escolar i evitar així el possible despreniment de branques davant fortes ratxes de vent.

8 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell recorda als propietaris de terrenys que mantinguin els seus pins en condicions fitosanitàries adequades

foto 2021 processionariEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, recorda que, davant l’avanç de la plaga de la processionària a l’illa, els propietaris de terrenys tenen l’obligació de mantenir els seus pins en les condicions fitosanitàries adequades. L’àrea de Medi Ambient recorda, a més, que per comunicar sobre la presència de bosses de processionària del pi els ciutadans poden fer servir l’aplicació Línia Verda, el registre d’entrada del Consell o acudir a les oficines de Medi Ambient.

Noves tisores telescòpiques i 5.000 cartutxos per eliminar bosses

Enguany, el Consell ha adquirit dues tisores telescòpiques per tallar bosses fins a una alçada de 5-6 metres. Aquestes tisores són de préstec gratuït i es poden sol·licitar a l’àrea de Medi Ambient, complint amb una sèrie de condicions. A més, també s’han adquirit 5.000 cartutxos que es repartiran entre els clubs de caçadors de l’illa que col·laboren habitualment en l’eliminació de bosses de processionària.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha remarcat que “la implicació dels propietaris de terrenys és fonamental per combatre aquesta plaga i per això l’administració insular les ofereix totes les facilitats per aconseguir-ho”. “Segon la normativa en matèria de sanitat vegetal, ells tenen l’obligació de retirar les bosses de processionària i en cas de no poder fer-ho han de contactar amb la conselleria de Medi Ambient per sol·licitar assessorament i els informarem de les passes que han de donar”, ha assenyalat.

La propagació de la plaga a indrets de l’illa de Formentera no tractats durant els mesos d’hivern es manifesta per l’aparició de fulles seques als extrems de les branques de pi i l’agrupació d’erugues formant bosses de processionària del pi per combatre el fred. La processionària del pi és un insecte defoliador —això és, que s’alimenta de fulles— que ataca el pi blanc i pot arribar a afectar-lo de manera greu si aquests atacs són molt intensos i repetits o si els arbres es troben debilitats. Aquest fet s’ha de tenir ben present, ja que pot constituir un problema molt greu pels nostres pinars.

Cal recordar, que durant els darrers mesos del 2020, el servei de Sanitat Forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat en col·laboració amb el Consell ha realitzat tractaments aeris amb helicòpter específics per combatre la plaga de la processionària del pi amb l’agent biològic Bacillus thuringiensis.

Recomanacions

Des de l’àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera i del servei de Sanitat Forestal del Govern balear, es recorda a la ciutadania que:

1.- Han de comunicar a les administracions assenyalades la presència de processionària, indicant la posició i el nombre de bosses.

2.- En els casos dels propietaris que tinguin pins afectats han de procedir a eliminar les bosses.

3.- El mètode més efectiu per l’eliminació de la plaga és tallar la bossa de la processionària i cremar-la.

4.- S’han de prendre les mesures d’autoprotecció necessàries per evitar que els pels urticants de l’eruga puguin afectar a la persona que realitza la talla, com ara emprar roba de màniga llarga, guants i ulleres de protecció.

5.- Cal tenir present que en el moment de tallar la bossa es poden despendre pels urticants i per l’acció del vent poden entrar en contacte amb la pell i produir erupcions i/o reaccions al·lèrgiques, per la qual cosa es recomana tallar les bosses en contra de la direcció del vent (a la persona que talla la bossa el vent l’ha de venir de l’esquena).

6.- Les bosses tallades s’han de destruir. Es recomana cremar-les a una zona allunyada de la massa boscosa per minimitzar el risc d’incendi.

7.- Les erugues també es poden eliminar esclafant-les per processos mecànics o bé destruir-les mitjançant tirs d’escopeta. En aquest darrer cas s’ha de disposar de llicència de caça, així com donar compliment a les normes per les quals es fixen els períodes hàbils de caça i les vedes especials que s’estableixin per la temporada.

Per més informació poden consultar el web de Sanitat Forestal a http://sanitatforestal.caib.es, o posar-se en contacte amb el servei de Sanitat Forestal mitjançant telèfon 971 17 66 66 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es, o bé amb l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera a les oficines del carrer Mallorca, 15 (baixos) de Sant Ferran de ses Roques, telefonant al 971 32 12 10 ext. 1 o mitjançant el correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat.

7 gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 7 de 51

7

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix