• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Retirat un Mehari dels penya-segats de la Mola

netaja penya-segat 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que ahir es varen retirar 640 quilos de ferralla dels penya-segats de la Mola. La jornada de neteja organitzada entre l'associació "Colgados de Formentera" i el Consell, va tenir com a protagonistes principals als membres del grup de ràpel que varen aconseguir treure un Mehari del mig del penya-segat, que feia més de 25 anys que es trobava a les roques.

Altres voluntaris també participaren en la jornada de neteja, inclosa dins els actes del programa de festes del Pilar de la Mola. A més, tres efectius dels bombers de Formentera col•laboraren en les tasques tallant el vehicle, i així possibilitaren l'aixecament del xassís, que finalment va ser traslladat al Centre de Descontaminació de Vehicles. La consellera del ram, Daisee Aguilera, ha agraït a tots els participants la feina feta.

El Consell de Formentera reparteix bosses de reciclatge gratuïtes

foto entrega bosses reciclablesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que hi ha hagut un increment de 255,8 tones de generació de residus si comparem el període de gener setembre 2015, amb les mateixes dades del 2016. “Per fraccions, hi ha hagut un lleuger increment en la recollida de vidre amb 67,38 tones més, seguit de la fracció d'envasos que ha augmentat en 24,98 tones. Si bé ha baixat en 13,34 tones la recollida del paper i cartró”, segons ha explicat la consellera del ram, Daisee Aguilera.

Entre el període de gener a setembre (ambdós inclosos) les taxes de reciclatge es mantenen sobre el 23%, unes de les més altes de tot l’estat, però essent molt similars a les de l'any anterior en el mateix període, segons ha afegit la consellera. En aquest sentit, per tal d'incrementar les taxes de reciclatge i recuperació de materials valoritzables, que des de fa uns anys s’han estancat, des del Consell de Formentera s'han adquirit 3000 packs de bosses de reciclatge per les fraccions de envasos, paper i cartró i vidre.

A partir del pròxim dilluns 10 d’octubre els ciutadans poden passar a recollir el seu pack per l’àrea de Medi Ambient del Consell, situada en el número 15 del carrer Mallorca de Sant Ferran, de dilluns a divendres entre les 9.00 i les 14.00 h. També s’entregaran als residents que facin ús de les instal·lacions de la Deixalleria, situada en el polígon industrial de Sant Francesc, de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 h i les tardes de dillluns a divendres de 15.30 a 17.30 h.

El pack consta de tres bosses destinades al reciclatge de vidre, plàstic/envasos i cartró. La consellera de Medi Ambient espera que “augmenti la conscienciació ciutadana envers el reciclatge, i ajudar a que ho puguin fer d’una manera més ordenada”. El cost de la iniciativa ha estat de 13.539,90 euros. Les bosses es repartiran fins final d’existències.

Estalvi per reciclar
Aguilera ha volgut destacar la despesa que suposa el trasllat de residus, sense reciclar, a Eivissa, que costa 137 euros per tona, als que hi ha que sumar la taxa d'abocador de Ca Na Putxa de 30 euros per tona. Així les coses, els ciutadans de Formentera han estalviat 310.910,58 euros per haver reciclat 1.861,74 tones entre els mesos de gener i setembre de 2016. Els residus reciclats no suposen un cost de transport fora de l’illa pels ciutadans, perquè ho assumeixen les empreses recicladores.

Més implicació
D’altra banda, la consellera ha demanat a la ciutadania i als grans productors que ara que estem en època de fi de temporada, quan es realitzen grans neteges, siguin cívics i recordin que no es poden deixar els voluminosos als voltants dels contenidors, ni els que requereixen un tractament específic com pintures, aparells electrònics, bateries i olis. "Si entre tots prenem consciència sobre la correcta gestió dels residus, l’illa estarà més neta i reduïm significativament els costos de tractament i recollida”, ha conclòs.

Formentera demana mesures de control per la processionària del pi

foto ple setembre 2016El ple del Consell de Formentera ha aprovat avui per unanimitat una proposta per implantar mesures de control de la processionària del pi a l'illa de Formentera. En concret la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que amb aquest acord es sol•licita a la conselleria de Medi Ambient del Govern que continuï realitzant el seguiment de la població de la processionària del pi amb trampeig amb feromones.

Així mateix, Aguilera ha dit que "a causa de l'increment en el nombre de captures de papallones es demana al Govern que realitzi un tractament fitosanitari de xoc a les zones més afectades mitjançant un vehicle tot terreny durant el 2016 amb l'agent biològic Bacillus thuringiensis". A més, també es continuarà amb l'eliminació manual de les bosses de processionària i la destrucció amb tirs d'escopeta.

Per últim, la consellera ha demanat que el Govern iniciï la tramitació de les autoritzacions per fer tractament aeris amb el mateix agent biològic, Bacillus thuringiensis. Aquesta decisió ha estat recolçada per la secció de medi ambient del Consell d'Entitats de l'illa, i és que segons ha explicat la consellera "aquest agent és biològic i no afecta a la flora i la fauna, no com el que volia fer servir l'anterior Govern al 2014, el diflubenzuron, que sí ho feia, i per això va comptar amb el rebuig de la societat de Formentera". En aquest sentit, la consellera ha agraït la bona sintonia amb l'actual executiu balear per lluitar contra l'afectació d'aquesta plaga.

D'altra banda, el Consell de Formentera ha fet una passa endavant per demanar un mediterrani lliure de prospeccions amb la sol•licitud de la finalització de la tramitació de l'expedient de "Sondejos exploratoris des de la plataforma Casablanca: Rodaballo promogut per REPSOL". En aquest sentit el ple ha reconegut i ha agraït la feina constant de l'Aliança Mar Blava.

A la sessió plenària també s'ha aprovat una moció conjunta, amb el suport de tota la cambra i l'abstenció dels popular, presentada pels grups polítics PSOE i GxF relativa a donar suport a la campanya pel Dret de les Dones a l'Avortament Segur.

Declaració institucional
El conseller d'Infraestructures i Mobilitat, Rafael González, ha comparegut davant el ple per exposar la feina realitzada fins al moment i la prevista per la present legislatura. El conseller ha explicat que les tres àrees que encapçala, la d'Infraestructures, Mobilitat i Noves Tecnologies, el seu objectiu és posar-les "al servei d'un model d'illa: una Formentera més sostenible i que ofereix una alta qualitat de vida als seus ciutadans".

Pel que fa a la Mobilitat ha destacat que les noves rutes verdes formen una xarxa d'itineraris pensats per a la mobilitat a peu i en bicicleta mitjançant els quals desplaçar-se per tota l'illa de forma segura, tranquil•la i gaudint del nostre entorn natural, així com la potenciació del vehicle elèctric.

Pel que fa a l'àrea d'Infraestructures ha destacat que "aquest any 2016 hem finalitzat les obres de continuació i reforma del carrer Aigua Dolça a es Pujols i hem iniciat al polígon industrial la urbanització del carrer d'accés a la Cooperativa i la Deixalleria". I que tenen previst iniciar en les pròximes setmanes "la reforma de la zona central i el passeig marítim des Pujols, la construcció d'un nou bombeig per a es Pujols i la peatonalització del tram nord del carrer Fonoll Marí".

El conseller també ha parlat sobre la importància d'escoltar i satisfer les demandes de la societat, "per aquest motiu aquesta legislatura hem reservat una important partida de 250.000€ per pressupostos participatius", segons ha declarat.

Per últim, Rafael González ha assegurat que des de l'àrea de Noves Tecnologies també es pretén "facilitar la vida quotidiana de la gent amb l'impuls de la tramitació electrònica i la facilitació de l'accés a la informació institucional, d'oci o turística per mitjans electrònics".

El Govern reforestarà la zona afectada per l’incendi d’Espalmador

foto visita zona afectada espalmadorEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el conseller de Presidència, Bartomeu Escandell i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, han acompanyat avui matí al conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal Matas, a fer una visita a la zona afectada per un incendi a Espalmador el passat 13 d'agost.

El conseller balear ha presentat el pla de reforestació de la zona afectada. Vicenç Vidal ha explicat que es farà un tancament perimetral de la zona per seguretat, i per evitar que la gent visiti el lloc, la segona actuació es basarà en la tala i trituració de la vegetació cremada, per finalment passar a fer el procés de reforestació amb llavors de savines. Finalment també es farà una tasca de conscienciació per evitar imprudències com la que va provocar aquest incendi, segons ha assegurat.

Per part seva el president del Consell ha agraït la visita del responsable de Medi Ambient, una petició que per acord de plenari s’havia demanat al Govern “per la necessitat de retornar aquest espai natural tan sensible al seu estat”. Jaume Ferrer també ha demanat que les feines s’iniciïn el més aviat possible.

Formentera demana control d’entrada d’oliveres per evitar l’arribada de més serps

foto control serpsEl conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal i el cap de Servei de Protecció d'Espècies del Govern, Joan Mayol varen presentar ahir a les 20.00 hores a la Casa del Poble de la Mola els resultats de la campanya de captació de serps a l'illa de Formentera. Des de final abril hi ha instal·lades 76 trampes a l’illa de Formentera amb les que s’han capturat 262 serps. La UIB ja ha analitzat les dades de les serps capturades i hi ha un 44% que havien menjat sargantanes, segons ha destacat el conseller. Amb les dades el conseller ha dit “que hi ha esperança de que es pugui eradicar la presència de serps a l’illa de Formentera”.

A l’acte també han assistit el conseller de Presidència i Medi Rural, Bartomeu Escandell, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. La consellera va explicar que després dels bons resultats el Consell ha adquirit 60 gàbies més per ampliar la campanya. Les gàbies, fetes per l'Escola d'Arts i Oficis d’Eivissa, tenen un nou disseny i són mediambientalment més "ètiques". Estan bicompartimentades i així els ratolins estan separats de les serps. Fet que permet que els ratolins segueixin amb vida i la captura de més serps continuï. Ja s’han començat a instal·lar per la Mola, Es Caló, Sant Ferran i Migjorn, segons ha declarat la consellera que assegura que de moment només s’ha detectat presència d’aquesta espècia invasora a la Mola i rodalies.

“Formentera agraeix aquesta campanya que realitzem de forma conjunta amb el Govern però demanem més mesures”, ha dit Aguilera. I és que, la consellera Daisee Aguilera pensa que per frenar l’arribada d’aquesta espècie invasora el més important és que hi hagi “control d'entrada d'arbres ornamentals com les oliveres, principal vector de transport d'aquesta espècie invasora”. Aguilera també ha aprofitat la trobada per agrair “l’excepcional col·laboració dels veïns de la Mola i la resta de la ciutadania”.

Més articles...

Pàgina 61 de 68

61

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix