• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera millora la gestió de l’energia de l’illa amb la implantació d’un nou sistema d’informació i comptabilitat energètica

foto 2020 SIEEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, informa que ha implantat un nou sistema d’informació energètica amb l’objectiu de millorar la gestió i l’estalvi d’energia a l’illa. Aquest sistema, anomenat SIE, permet tenir a la mateixa vegada comptabilitzada la totalitat de subministraments d’electricitat, gas i aigua dels edificis i l’enllumenat de l’illa de Formentera.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha explicat que aquest sistema “és una eina que a més dona informació sobre l’eficiència energètica dels edificis identificant aquells amb major potencial d’estalvi i aquells en què resulti recomanable incorporar sistemes de monitoratge i telegestió avançats”. “És a dir, ens permet visualitzar les dades de manera més àgil i eficaç i comparar-les amb altres llocs per poder implantar solucions d’estalvi i eficiència energètica”, ha assegurat el conseller insular de Medi Ambient.

Compromís del Pacte d’alcaldes
La implantació d’aquest sistema forma part de les mesures d’eficiència energètica i energies renovables acordades dins del Pacte d’alcaldes per al clima i l’energia de les Illes Balears, que va signar el Consell de Formentera l’any passat i que està impulsat per la Comissió Europea. Segons aquesta comissió, el canvi climàtic és un problema global amb solucions locals: les ciutats generin emissions, però també han de convertir-se en llocs on desenvolupar noves idees i projectes innovadors contra l’escalfament global.

Actualment, més de 1.000 edificis públics de més de vint ajuntaments balears tenen aquest sistema d’informació energètica.

18 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell incorpora una nova pala retroexcavadora per a la millora de la selecció de residus a l’abocador

foto 2020 backhoeEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que ha incorporat una nova màquina retroexcavadora per poder exercir d’una manera més àgil i versàtil el servei de selecció de residus a l’abocador de l’illa.

L’adquisició de la pala retroexcavadora amb pinça forestal, que ha tengut un cost de 124.522,67 euros, IVA inclòs, permetrà millorar les tasques de moviment de terres, residus de construcció i demolició, la realització de compost i l’alimentació de poda i restes de jardineria a la màquina biotrituradora.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que la compra d’aquesta màquina també suposarà “un estalvi a mitjan termini”, ja que fins ara aquest servei es realitzava de manera subrogada mitjançant el lloguer d’una màquina i que “ara tendrem la pala permanentment per realitzar les tasques de manera contínua”. A més, serà el mateix personal de l’àrea de Gestió de Residus des Cap qui la utilitzi.

16 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La dessalinitzadora de Formentera incrementa en un 20% la capacitat de producció

foto 2020 dessalinitzadora 2La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, el conseller de Medi Ambient i Territori del Govern, Miquel Mir, i el conseller de Medi Ambient del Consell, Antonio J. Sanz han visitat avui les obres de remodelació de la tercera línia de producció de la Instal·lació Dessalinitzadora d’Aigua de Mar (IDAM) de Formentera. A la visita també han assistit el director gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, Guillem Rosselló, i el secretari general, Juan Calvo.

El projecte, finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) té un pressupost de 330.569,74 € euros i un termini d’execució de sis mesos i permetrà incrementar la capacitat de producció d’aquesta línia en un 20% passant d’un màxim de 2.000 m3/dia a 2.500 m3/dia.

L’actuació preveu la instal·lació d’un bastidor d’osmosi inversa de capacitat de 2.500 m3/dia i la substitució de les membranes actuals de 400 ft2 per membranes de 440 ft2. Això, permetrà, d’una banda, que els nous equips instal·lats en l’anterior remodelació (finalitzada el 2017) operin de manera òptima i millorar, a la vegada, l’eficiència energètica de les instal·lacions.

La presidenta ha mostrat la seva satisfacció per l’inici d’aquesta obra que “crea una tercera línia en la dessalinitzadora de Formentera. Aquesta millora, juntament amb les millores d’emmagatzematge que s’han fet en els últims anys permetrà garantir la producció d’aigua per respondre a l’increment de la demanda que es dona sobretot en temporada alta”. Alejandra Ferrer ha afegit que en el cas de Formentera aquesta és l’única opció de producció d’aigua dolça i potable a l’illa.

Per la seva part, el conseller Miquel Mir ha assegurat que aquestes obres serveixen per millorar la seguretat en el subministrament d’aigua potable en aquesta illa i compleixen, per tant, amb l’objectiu que es marca la conselleria de Medi Ambient i Territori de “donar un millor servei a la ciutadania en un tema tan sensible com és el del cicle de l’aigua”.

D’altra banda, el conseller Antonio J. Sanz ha recordat a la població que perquè el cicle de l’aigua sigui correcte no s’han de vessar a la xarxa de clavegueram residus com compostos químics, com poden ser els olis, o residus sanitaris, entre d’altres, perquè la qualitat de l’aigua quan arribi a la depuradora sigui l’adequada.

Cal recordar que l’aigua potable que consumeix l’illa de Formentera és subministrada per l’Agència Balear de l’Aigua a partir de la producció de la IDAM. Aquesta planta compta amb tres línies de producció d’aigua dessalada, que garanteixen el subministrament urbà i permeten reduir la pressió sobre l’aqüífer de l’illa, actualment en estat de sobreexplotació i salinització.

Aquestes obres es complementaran amb la rehabilitació estructural del dipòsit de la IDAM. L’Agència Balear de l’Aigua ha adjudicat, recentment, la redacció del projecte per un import de 80.159,13 € (IVA exclòs).

El dipòsit va ser construït l’any 2002 i és on s’emmagatzema l’aigua resultant del procés de dessalinització. Té una capacitat de 17.500 m3 i garanteix el subministrament a l’illa. Des que es va construir, no s’hi havia realitzat cap tasca de rehabilitació i, en les darrers mesos, s’hi havien detectat alguns signes d’empitjorament d’algunes parts de l’estructura.

11 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Consell i Plastic Free conviden a viure #undesembresenseplàstics a Formentera

cartell 2020 desembresenseplasticsEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, i Plastic Free conviden als ciutadans i ciutadanes a participar durant aquest mes de desembre en petites neteges de plàstic per l’illa en grups reduïts, amb els nuclis familiars o de convivència. La idea és que cadascú triï un lloc, una platja, un camí, un bosc... per recollir plàstics. També es pot triar una platja, delimitar un espai, i fer una recollida de microplàstics. Els participants poden compartir la seva activitat en les xarxes amb l’etiqueta #undesembresenseplàstics. Totes aquelles persones que vulguin participar es poden acostar a la conselleria de Medi Ambient per recollir el material que faci falta (bosses, guants...).

3 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera posa en marxa un nou servei de reutilització de bicicletes a la Deixalleria

foto 2020 bici deixalleriaEl Consell de Formentera, a través de la conselleria de Medi Ambient, informa que ha posat en marxa un servei de reutilització de bicicletes a la Deixalleria. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar una segona vida a aquests vehicles quan ja estan deteriorats i no es poden fer servir.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha comentat que “la idea va sorgir després de comprovar la gran quantitat de bicicletes abandonades que els serveis de neteja recullen a l’illa” i que aquesta és “una bona manera de reduir els residus que generam i fomentar la reutilització”. “El nostre propòsit com a Consell és promoure la preparació per a la reutilització de materials i objectes quotidians donant-li una nova vida, amb l’objectiu ferm d’estalviar recursos i fomentar polítiques d’economia circular”, ha remarcat Antonio J. Sanz. Precisament, en aquestes dates es celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i el conseller Antonio J. Sanz ha recordat que “és fonamental incidir en el treball de conscienciació social”.

Dins de les polítiques de conscienciació mediambiental, l’any passat es va iniciar, també a la Deixalleria, un projecte pilot de reutilització de palets. Aquests palets abans s’enviaven a la planta de transferència per ser triturats i posteriorment es traslladaven a Eivissa, el que suposa un sobrecost econòmic per al Consell de Formentera. Des que es va posar en marxa aquest reciclatge es varen reciclar 570 palets i s’han estalviat 2.422 euros.

Tant les bicicletes com els palets es lliuren de manera gratuïta a totes aquelles persones que ho desitgin i que prèviament s’hagin inscrit en un registre en la mateixa Deixalleria, on hi ha habilitat un punt de lliurament i recollida. En l’actualitat hi ha prop d’una vintena de bicicletes i una quinzena de palets per poder ser reutilitzats.

Les persones que retirin les bicicletes i els palets han de complir amb una sèrie de requisits, com la prohibició de vendre’ls un cop adquirits, fer un bon ús d’ells i respectar tot el que afecti la normativa de Medi Ambient. A més, es prohibeix específicament la crema dels palets tractats amb pintures o vernissos. El Consell de Formentera podrà retirar els elements cedits en cas d’incompliment per part de l’adquirent.

L’horari de la Deixalleria és de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 hores i les tardes de dillluns a divendres de 15.30 a 17.30 hores.

28 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 51

8

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix