• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera espera un impuls al projecte de regulació de fondejos a tot el litoral de l’illa

foot 2020 fondejosLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, han assistit a la presentació de les conclusions del primer estudi de capacitat de càrrega a Formentera fet per Ports IB i SOCIB. La presentació ha estat realitzada per el conseller de Mobilitat balear, Marc Pons, la gerent de Ports IB, Cristina Barahona, hi han participat també, per videoconferència, el director del SOCIB, Joaquín Tintoré, i la investigadora del SOCIB Aina García.

Aquest estudi és necessari per a la redacció del Pla General de l’ens públic. Segons ha explicat el conseller Marc Pons la línia és la de no ampliar ports ni el seu creixement, apostant per la sostenibilitat i l’equilibri.

Per la seva part, la presidenta Alejandra Ferrer ha recordat que “a Formentera s’ha fet molta feina per treballar cap a la protecció del nostre litoral, així es va decidir conjuntament amb la societat de l’illa no ampliar el port, i pel que fa al sector nàutic volem trobar l’equilibri social (que puguin gaudir també els residents), i turístic ( ha de ser un producte de qualitat, la massificació ha portat sempre insatisfacció als nostres visitants) i mediambiental (per protegir la posidònia i en general el nostre litoral)”.

Projecte fondejos Formentera
Des del 2008 Formentera aposta per regular els fondejos al seu litoral. “Esperem que amb l’impuls del pla de gestió del Parc Natural puguem aprovar el projecte de regulació de fondejos a tot el litoral de l’illa del Consell de Formentera, que va estar presentat al Govern al 2017, i que dona cabuda a 883 embarcacions”, segons ha declarat la presidenta.

“L’estudi de capacitat de càrrega presentat avui pel Govern té unes dades similars al del nostre projecte de regulació, concretament un poc superiors, de 925 embarcacions”, segons ha concretat la presidenta. “L’estudi planteja un estudi de carrega que només té en compte la capacitat física, el nostre combina la capacitat física, mediambiental i paisatgística”, ha afegit.

“Tenim clar que estam en una situació especial, i volem demanar al Govern balear que com sempre hem fet, la reactivació econòmica no signifiqui una destrucció, ni massificació del nostre territori per protegir els nostres recursos naturals que son el nostre principal actiu econòmic”, ha conclòs Alejandra Ferrer.

13 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Instal·lades les plaques fotovoltaiques que alimentaran d’energia renovable el camp municipal de futbol

foto 2020 fotovoltaiques futbolEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient informa que ha finalitzat la instal·lació de les plaques fotovoltaiques que subministraran d'energia renovable el camp municipal de futbol des del pròxim any. El 84% de l'energia generada per aquestes plaques fotovoltaiques es destinarà a l'autoconsum del camp de futbol, el que suposa el 41% de la consumida finalment en la instal·lació esportiva. És a dir, dels 88.383 kw/h que consumeix anualment el camp de futbol, 36.603 seran energia neta proporcionada per aquesta instal·lació.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que aquesta instal·lació “és una iniciativa més dins de la política de promoció i conscienciació d'energies renovables que porta a terme el Consell en el camí cap a la transició energètica”. “La idea no és només reduir el consum, sinó també aportar energia neta a la xarxa”, ha incidit el conseller. Sanz, també, ha recordat que aquest mes Formentera ha entrat a formar part del projecte pioner europeu VPP4Island que té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables, accelerar la transició cap a l'energia intel·ligent i verd.

La instal·lació de les plaques fotovoltaiques al camp de futbol ha tingut un cost de 48.030,65€ IVA inclòs i ha comptat amb una subvenció del 43% per part del Govern balear a càrrec al Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

5 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera entra en un projecte pilot europeu per a la implantació d’energies renovables

foto 2020 VPP4El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquest mes d’octubre ha entrat a formar part del projecte VPP4Island, un consorci finançat per la Unió Europea per desenvolupar les energies renovables a l’illa. El projecte té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables, accelerar la transició cap a l’energia intel·ligent i verd i ajudar les illes a explotar el potencial d’eficiència energètica en diferents illes de la UE.

Formentera forma part d’aquest consorci conjuntament amb dinou entitats de vuit països per desenvolupar un projecte que té una durada de quatre anys i que consta d’un pressupost global de 7,2 milions d’euros. El Consell rebrà una subvenció de 358.000 euros per portar a terme diferents accions dins d’aquest consorci.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que formar part d’aquest projecte “és una passa més en la qual el Consell avança cap a la transició energètica per aconseguir una emissió zero i una illa completament renovable”. El conseller ha incidit que VPP4Islands està “en el camí que hem iniciat i en el que estam treballant amb la redacció del pla d’instal·lació d’energies renovables i que confiam poder tenir els pròxims mesos”.

Autoconsum i gestió intel·ligent de l’energia
Aquesta iniciativa consisteix a implantar petites instal·lacions d’energies renovables connectades entre si, amb un sistema d’emmagatzematge d’energia virtual i que també ajudarà a fomentar la participació activa dels ciutadans i tornar-los autosuficients en energia. “Es tracta de promoure l’autoconsum, de fomentar la gestió intel·ligent dels recursos energètics distribuïts i d’augmentar la rendibilitat dels sistemes d’energia. A més, aquesta mesura també puc proporcionar nous nínxols de negoci a l’illa", hi ha subratllat el conseller de Medi Ambient.

Formentera és una de les dues illes (l’altra és Bozcaada, illa turca situada al mar Egeu) que seran les referents del projecte i que tendran altres tres illes seguidores (Gökçeada a Turquia; Bornholm a Dinamarca; i Grado a Itàlia) per tal de generar i iniciar plans intel·ligents d’energia sostenible conjunts.


29 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La campanya ‘Recicla vidre per elles’ atraca a Formentera

foto 2020 recicla per elles ecovidrioLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, la vicepresidenta Ana Juan, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, la presidenta de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Formentera, Pepita Gabaldar i el representant d’Ecovidrio, Iván Tolsà han presentat avui la campanya d’Ecovidrio “Recicla vidre por elles” amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama celebrat aquesta setmana.

Des d’aquesta setmana s’han instal·lat a la plaça de la Constitució de Sant Francesc dos iglús roses per dipositar envasos de vidre, els diners que es recaptin del seu reciclatge es donaran a la Fundació Sandra Ibarra de Solidaritat Enfront del Càncer. Aquesta fundació sense ànim de lucre lluita i fomenta la investigació contra el càncer de mama, segons ha explicat el responsable d’Ecovidrio.

El conseller de Medi Ambient ha mostrat la seva satisfacció per poder col·laborar amb aquesta campanya que té un doble objectiu, “per una banda col·laborar amb la investigació i per altra conscienciar sobre la importància del reciclatge”. En aquest sentit, Antonio J. Sanz ha destacat que per cada ampolla de vidre que reciclem es deixen d’emetre 300 grams de C02, ajudant amb un petit gest al medi ambient.

Reciclatge de vidre a Formentera
Segons les últimes dades relatives a 2019, els habitants de Formentera van reciclar un total de 971 tones d’envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 80,2 kg. Respecte a la taxa de número de contenidors, Formentera se situa amb una mitjana de 148 habitants per contenidor, comptant amb un total de 82 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats.

D’altra banda, com a símbol de la conscienciació i solidaritat amb el càncer de mama, Agatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un miniglú especial per a l’ocasió, en el qual es destaca el lema de la Fundació Sandra Ibarra: “Plens de vida”. El miniglú es podrà adquirir a través de la web Miniglú.es, i els beneficis es destinaran a la Fundació Sandra Ibarra per a contribuir a la prevenció i recerca del càncer.

La campanya s’ha estès per més de 140 ciutats de tot el territori nacional. Ecovidrio ha instal·lat més de 370 contenidors roses per tot el país.

21 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Onze projectes es presenten a la convocatòria del Save Posidonia Project amb un pressupost de 112.000 euros

foto 2020 SPPEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que s’han presentat un total d’onze projectes a la convocatòria del concurs del Save Posidonia Project, que enguany té un pressupost de 112.000 euros. Aquesta és la quantitat recaptada fins a l’1 de desembre de 2019 per la convocatòria i que per mor de la pandèmia havia sofert una demora.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha avançat el nombre de projectes presentats en la convocatòria d’enguany durant la seva intervenció en el fòrum Posidonia Networks 2020, que es celebra aquesta setmana de manera virtual i que compta amb la presència de destacats experts mediambientals europeus. Aquesta iniciativa està impulsada per la conselleria balear de Medi Ambient i Territori i l’Oficina francesa de la Biodiversitat.

En la seva presentació, el conseller Antonio J.Sanz hi ha subratllat que el projecte Save Posidonia Project, promogut des del Consell l’any 2017, "s’ha consolidat en aquest temps i que tot i la pandèmia que ha provocat una demora en la convocatòria, el resultat és molt satisfactori: 25 projectes presentats en només dues convocatòries". "La iniciativa Save Posidonia Project ha demostrat en aquest curt espai de temps que és una gran eina per conscienciar la població i les administracions competents", ha assenyalat el conseller de Medi Ambient.

Els assistents a aquesta trobada coneixen de prop les polítiques que s’estan aplicant a les Illes Balears, comunitat amb més experiència a l’hora de legislar en matèria de conservació de la posidònia, especialment el Servei de vigilància i atenció al fondeig, pioner a la Mediterrània així com les campanyes de conscienciació que es duen a terme a Formentera.

Save Posidonia Project és un projecte marc pioner en el mar Mediterrani occidental que neix del desig del Consell Insular de Formentera (Illes Balears) de promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d’acció per recaptar fons que aniran destinats exclusivament a la conservació de la planta marina Posidonia oceanica.

La primera edició del Save Posidonia Project va premiar els projectes presentats per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), amb 83.821,54 euros, i pel grup ecologista GEN-GOB, amb 48.836,11 euros.

1 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 9 de 51

9

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix