• Català
  • Castellano
  • English

Medi Ambient

Una trentena de participants en el taller sobre l’eliminació de plàstic d’un sol ús celebrat a Formentera

foto 2020 taller plasti-fri1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que prop d’una trentena de persones han participat avui en el taller sobre l’eliminació de plàstic d’un sol ús dirigit a les empreses del sector Horeca (hostaleria, restauració i cafeteries) de l’illa. La jornada, celebrada al saló d’actes, ha estat organitzada pel Consell de Formentera juntament amb el Foro Marí d’Eivissa i Formentera i l’associació Plastic Free.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha obert la jornada agraint el treball “que s’està fent per la natura des del Foro Marí i Plastic Free”. Sanz ha assenyalat “la importància de celebrar aquesta jornada, que ha estat centrada en l’aplicació de la nova Llei Balear de Residus i també en donar alternatives per substituir el plàstic d’un sol ús”. El conseller ha recordat iniciatives posades en marxa pel mateix Consell, que ha aprovat l’eliminació de plàstics d’un sol ús.

Per la seva part, Sandra Benbeniste, de Ibiza Preservation Fund, ha destacat el treball que fa Formentera per la cura del medi ambient i que “l’objectiu és ajudar en aquest procés i que continuï avançant com ho fa aquesta illa”. “Teniu una dimensió i unes condicions perfectes per poder ser líders en sostenibilitat”, ha dit Benbeniste.

A més, durant la jornada es van presentar diferents alternatives per substituir el plàstic d’un sol ús i s’hi han posat exemples d’empreses que han decidit prescindir d’aquests productes. Així, Can Vent i Gecko Hotel han presentat els seus treballs d’eliminació d’aquest material d’un sol ús.
 
Des del Foro Marí es va decidir organitzar aquest taller, amb un altre més que se celebrarà l’1 d’abril a Eivissa, amb el convenciment que la Llei Balear de Residus comporta obligacions que no són fàcils ni en l’àmbit particular i molt menys empresarial. Des del Foro Marí estan convençuts que és una oportunitat per a implantar nous hàbits de consum i de valorar el medi ambient amb què compten Eivissa i Formentera, buscant la seva sostenibilitat futura.

10 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Taller sobre l’eliminació de plàstic d’un sol ús dirigit a empreses del sector hoteler i la restauració de Formentera

cartell iii2020 taller plasticEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que juntament amb el Foro Marí d’Eivissa i Formentera i l’associació Plastic Free s’ha organitzat un taller sobre l’eliminació de plàstic d’un sol ús, que es celebrarà aquest dimecres 11 de març de 9.30 a 14 hores a la sala d’actes de Consell, a Sant Francesc. Aquesta jornada està dirigida a les empreses del sector Horeca (hostaleria, restauración i cafeteries) de l’illa i l’entrada és gratuïta.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha explicat que durant el taller “s’abordarà la nova llei balear de residus, la seva aplicació a Formentera i com pot afectar aquesta normativa les empreses locals”. El conseller ha recordat que “la implicació del sector Horeca, com grans generadors de residus, és fonamental en l’objectiu de reduir la generació de plàstics i hi ha subratllat la millora, per exemple, en la recollida de residus orgànics el darrer any, gràcies també a la col·laboració de les empreses”.

Durant la jornada, el tècnic de Medi Ambient del Consell Javi Asensio parlarà de la situació actual dels residus a Formentera, mentre que Flor dell’Agnolo, de la cooperativa Bsplash, oferirà una xerrada sobre la llei balear de residus.

A més, es presentaran diferents alternatives per substituir el plàstic d’un sol ús i es posaran exemples d’empreses que han decidit prescindir d’aquests productes.

L’objectiu, segon assenyalen des de Plastic Free, és crear un espai de debat per trobar solucions efectives cap a una Formentera lliure de plàstics d’un sol ús. També es presentaran els nous criteris de certificació, anàlisi de les alternatives i facilitació del procés de certificació Plastic Free. A més, es parlarà de les bones pràctiques amb empreses que ja han obtingut aquest certificat.

Les empreses interessades a participar en aquesta jornada poden informar-se’n a través del correu electrònic plasticfreeformentera@gmail.com.


9 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Consell i Govern impulsen l’autorització ambiental integrada de la subestació des Ca Marí per reduir-ne l’impacte

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que ahir el ple de la Comissió Balear de Medi Ambient va a aprovar l’autorització ambiental integrada de la planta des Ca Marí. Aquesta autorització impulsada des del Consell de Formentera estableix, segon ha recordat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “les mesures correctores per a la central tèrmica des Ca Marí, que permetrà que la central compleixi amb els paràmetres tècnics i ambientals, mentre es procedeix a la instal·lació del tercer cable”.

Entre les actuacions previstes es proposen mesures correctores, tant per a vibracions, soroll, emissions de gas i tractament de residus.

A més, la planta ha de disposar de quatre estacions de mesura fixes, que han d’estar ubicades al voltant del polígon, que mesurin els valors sonors, amb uns paràmetres límit i en les franges diürna, vespertina i nocturna.

Aquestes mesures correctores han d’aplicar-se quan la planta incorpori de cara a la temporada turística els grups electrògens necessaris per proveir d’electricitat la subestació. També, amb l’aprovació d’aquesta autorització ambiental integral, se regularitza la situació administrativa de la planta.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat la feina feta “de forma conjunta des del Consell, la Comissió Balear de Medi Ambient i la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic als darrers mesos” i ha desitjat que “amb aquestes mesures les molèsties que pateixen els veïns es minimitzin d’una vegada”.


4 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Ecovidrio desenvolupa dins de la campanya ‘Vidre per Posidònia’ una exposició itinerant a Formentera sobre la importància del reciclatge de vidre

ecovidrio7marcVidre per Posidònia. Campanya entre els clubs de futbol per a sensibilitzar i informar els esportistes sobre el reciclatge d’envasos de vidre i els beneficis que això té per a la cura del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic

El dissabte 7 de març, de 9.00 a 17.00h, a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Formentera, 7 de març de 2020 Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre dipositats en els contenidors de tota Espanya, el Consell d’Eivissa i el Consell de Formentera, en col·laboració amb els ajuntaments participants, posen en marxa l’activitat de street marketing que recorrerà les localitats d’Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Santa Eulària des Riu, Sant Joan de Labritja, Sant Josep de sa Talaia i Sant Francesc de Formentera, animant als petits de la casa, amb motiu de la campanya Vidre per Posidònia.

Aquesta campanya està dirigida als clubs de futbol de les illes, amb l’objectiu de sensibilitzar tant a jugadors com aficionats i a la població en general sobre els avantatges del reciclatge dels envasos de vidre, així com els beneficis ambientals que comporta el reciclatge.

L’acció de street marketing comptarà amb:

- Joc de la Vidre-Oca gegant, joc tradicional de l’oca, on els continguts estan relacionats amb el reciclatge de vidre.

- Una exposició d’Ecovidrio composta per sis panells expositors mitjançant els quals, i amb l’ajuda d’un educador, s’explicarà el procés de la gestió dels residus d’envasos de vidre a Espanya i la importància de preservar les prades de posidònia en totes dues illes.


- L’activitat de street marketing estarà present durant tot el dia en els següents municipis:


- Dilluns 2 de març en la plaça d’Espanya de Sant Joan de Labritja.
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Dimarts 3 de març, en el passeig de les Fonts de Sant Antoni de Portmany.
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Dimecres 4 de març, en el passeig de S’Alamera de Santa Eulària des Riu.
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Dijous 5 de març, en la plaça Església de Sant Jordi de Sant Josep de sa Talaia.
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Divendres 6 de març, en el passeig Vara del Rei d’Eivissa
Horari: 9.00-14.00 y 15.00-18.00h

- Dissabte 7 de març, en la plaça de la Constitució de Sant Francesc de Formentera.
Horari: 9.00-17.00h


Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es diposita en els contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcín —vidre reciclat— en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.

A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

Sobre Ecovidrio
Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos en 1997 i l’arrencada de les seves operacions en 1998, es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

El treball d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d’alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenidors i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d’envasos de vidre en l’hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i el eco-disseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d’un 31,3% l’any 2000 al 76,5%, segons estima l’entitat per a l’any 2018.

El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dóna suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.

4 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Finalitza la campanya terrestre de control de la processionària amb la retirada de 4.641 bosses

campanya-processiona--ria-20201El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que la campanya de control de la plaga de la processionària del pi a l’illa ha finalitzat amb la retirada de 4.641 bosses. Aquesta campanya s’ha dut a terme el mes de febrer conjuntament amb el departament de Sanitat Forestal del Govern balear i l’Ibanat. Els treballadors forestals que han fet el tractament terrestre han recorregut un total de 132,5 quilòmetres en disset dies per diferents zones de l’illa, com Ca Marí, es Carnatge, Punta Prima, es Cap, cala en Baster, ses Bardetes, camí vell de la Mola, Sant Ferran i la zona de Migjorn. Les bosses retirades s’han cremat a la planta de tractament i el pressupost de la campanya ha estat de 4.436 euros.

3 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 31 de 68

31