• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

Formentera torna a donar ajudes a l'alimentació del ramat de l'illa per mor de la sequera d'enguany

foto 2022 menjar ramatEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, ha tornat a treure ajudes a l'alimentació per al ramat de l'illa per compensar la manca de pinso a causa de la sequera. La Cooperativa del Camp repartirà entre els ramaders de l'illa 40 tones de pinso o garrova picada per al bestiar oví i caprí, i 4.000 quilos de farina d'ordi per a l'alimentació del sector porcí.

"De nou, hem tengut un any sec que ha afectat els cultius i ha fet que el ramat de l'illa no tengués la mateixa quantitat de menjar, per això hem tornat a treure aquesta ajuda a la qual el Consell de Formentera destina un pressupost inicial de 14.945 €", segons ha explicat el conseller de Medi Rural, Josep Marí.

Els interessats a rebre aquestes ajudes han d'anar a la nau de la Cooperativa del Camp amb la cartilla ramadera, de dilluns a divendres al matí, de 8.00 a 14.00 hores; dilluns, dimecres i divendres a la tarda, de 16.30 a 19.30 hores; i dissabtes de 9.00 a 13.00 hores. Les ajudes es donen segons el nombre d'animals, i per a cada animal reproductor declarat es reben dos sacs de pinso. En total hi ha censats devers 913 caps de bestiar oví/caprí/porcí a l'illa de Formentera.

17 de març de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Visita al projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera a Can Marroig

foto 2022 figueres can marroig ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir; el conseller de Medi Rural, Josep Marí; el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí; i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat avui la finca de Can Marroig. A la trobada s’ha presentat el projecte de plantació de figueres de la Cooperativa del Camp de Formentera.

La presidenta del Consell ha felicitat a la Cooperativa per dur endavant aquest projecte que permet recuperar l’activitat agrícola que tradicionalment va tenir aquesta zona protegida i que a més "farà que puguem tenir producte de quilòmetre zero en el nostre mercat de proximitat, un producte que a més és molt tradicional a Formentera".

Per la seva part, el gerent de la Cooperativa del Camp ha explicat el projecte. "Hem plantat 675 figueres en dos hectàrees de la finca de Can Marroig, són de dotze varietats diferents, per tenir una producció de figues escalonada durant tota la temporada. Esperam poder començar a collir les primeres figues al mes de juny. Es tracta d'una plantació intensiva que busca obtenir la màxima productivitat", ha assegurat Carlos Marí.

"Quan l’explotació estigui a ple rendiment esperam recollir vuit tones de figues a l’any que es destinaran a abastir el mercat local. Es vendrà figa fresca, però també es buscarà recuperar i promocionar la figa seca i les xereques, la manera tradicional d’assecar les figues a la nostra illa", segons ha afegit el gerent de la Cooperativa del Camp de Formentera. Finalment, des de la Cooperativa han volgut agrair als alumnes del taller de formació de Can Marroig i als treballadors d'Ibanat la seva ajuda en les tasques de plantació.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir, ha destacat "la recuperació d’un dels usos tradicionals d’una finca pública emblemàtica gràcies a la col·laboració entre administracions i entitats". "Moltes vegades pensam amb la gestió forestal com una eina exclusiva per evitar incendis, però també és la forma de recuperar terrenys i fer-los més rics i forts per enfrontar-se a l’emergència climàtica", ha afegit el conseller.

Pla col·lectiu de plantació

El Fons de Garantia Agrària i Pesquer de les Illes Balears (FOGAIBA), que depèn del Govern balear, ha concedit una subvenció de 9.990 € a aquesta plantació. Aquest projecte de plantació de figueres està inclòs dins un pla col·lectiu de replantació que promou la cooperativa, i en què col·laboren una desena de socis. El pla col·lectiu suposa la plantació de devers 4.000 arbres, especialment oliveres i figueres, que s’està duent endavant entre el 2021-2022, aprofitant una convocatòria d'ajudes per la replantació del FOGAIBA, segons han explicat des de la Cooperativa.

Suport a la Cooperativa del Camp

D’altra banda, el conseller de Medi Rural ha recordat que al març de l’any 2015 es va refundar la Cooperativa del Camp de Formentera. Des de llavors el Consell de Formentera ha subvencionat la seva tasca amb accions concertades anuals, aquest 2022 el Consell subvenciona la seva acció amb 130.000 €. Entre 2015 i 2021 s’han signat accions concertades anuals per un valor total de 751.413 €. El Consell també va construir la Nau de la Cooperativa, més recentment ha cedit una estació d’emmagatzematge i conservació de gra i maquinària necessària per poder treballar les terres cedides al Fons de Terres de Cultiu que actualment ja suma 279 hectàrees de conreu gràcies a la cessió de 120 particulars.

Segons ha resumit Josep Marí, "l’objectiu de totes les accions a les quals hem donat suport és seguir impulsant l’activitat agrària de l’illa per recuperar aquest sector primari i mantenir el paisatge tradicional", en aquest sentit el conseller ha agraït a la Cooperativa "tota la feina feta".

Conveni de cessió

Per acabar, cal destacar que al maig de 2016 es va signar conveni de cessió per donar-li un ús agrícola a la finca de Can Marroig entre el Consell, el Govern balear i l’Ibanat (finca propietat de l’Ibanat), la renovació d’aquest conveni es va fer al maig de 2021 per cinc anys més. Dins de l’acció concertada està la cessió d’ús perquè puguin destinar a cultius les dotze hectàrees de terreny cultivable.

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera obrirà una línia d'ajudes als ramaders aquest 2022

foto 2022 ovelles AEl conseller de Medi Rural, Josep Marí, es va reunir la passada setmana amb el president de l'Associació de Ramaders de Formentera (ARF), Juan Antonio Yern i el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí. A la reunió també varen assistir la veterinària responsable de l'Associació de Defensa Sanitària (ADS) de l'ARF, Loana Fraga, i la tècnica veterinària del Consell, Pamela Ferrer.

A la trobada els ramaders han expressat la seva preocupació pels atacs que s'han produït per part de cans al ramat de l'illa. Entre desembre i gener hi ha hagut tres atacs en què han mort dos anyells i una ovella, i ferit sis ovelles. Per part seva, el conseller ha explicat que "des del passat mes de juliol hi ha un nou protocol d'actuació conjunta entre la canera i la Policia Local perquè les denúncies quan es troben cans amollats sense propietari es tramitin de manera més àgil". Durant tot el 2021 s'han interposat 43 denúncies per aquest concepte. Les multes oscil·len entre els 30 i 300 euros.

D'altra banda, Pep Marí, també ha recordat la campanya de conscienciació posada en marxa pel Consell el passat mes de novembre "Per a una convivència feliç" per conscienciar els propietaris de cans de la importància que aquests no puguin sortir de la seva propietat a soles i assegurar el benestar de les mascotes i el del ramat. En aquest sentit, el conseller ha tornat a demanar a la població que si veuen a algun animal amollat, sense propietari, s'avisi a la canera a 630 083 128.

Tot i això, Josep Marí ha explicat als ramaders que des del Consell es vol donar suport a aquest sector, "vital per al camp de l'illa i el seu paisatge". En aquest sentit, el conseller els ha informat sobre un línia de subvencions per la ramaderia i agricultura professional pressupostada per l'any 2022 amb 30.000 €. Part d'aquesta quantia, es farà servir per atorgar ajudes als ramaders que compleixin els requisits de la convocatòria en base al nombre de caps reproductors que tenguin, entre d'altres.

Cens ramader

A la reunió també s'ha informat que fins al 28 de febrer està obert el període de declaració obligatòria del cens ramader. Els ramaders han d'adreçar-se a l'oficina de Medi Rural, de dilluns a divendres de 9 h a 14 h, situada al Centre Antoni Tur "Gabrielet".

D'altra banda, a la trobada han parlat sobre l'actual funcionament de l'escorxador i han proposat possibles adaptacions d'horaris per potenciar-ne l'ús. Des del Consell també s'ha demanat al sector en quines formacions estarien interessats per programar-les durant aquest 2022.

2 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 cans stories

Formentera fa una campanya de conscienciació per protegir el ramat de l'illa

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Rural, ha editat un cartell informatiu amb l'eslògan "Per a una convivència feliç" per conscienciar els propietaris de cans de la importància que aquests no puguin sortir de la seva propietat a soles per assegurar el benestar de les mascotes i el del ramat.

En el cartell es recorda que els cans no poden sortir de casa sols i que als espais públics han d'anar fermats amb l'objectiu d'evitar fugues, pèrdues i atropellaments de mascotes, així com per a protegir el ramat. A la campanya de conscienciació també es demana que si es veu a un animal amollat, sense propietari, s'avisi a la canera, 630083128. El cartell està basat en una aquarel·la de l'artista Fran Lucas on es veu un ca fermat que passeja amb el seu propietari mentre unes ovelles estan a l'ombra d'una figuera.

La campanya es difondrà a través de les principals cartelleres de l'illa, a les clíniques veterinàries i a altres punts rurals. Recordem que durant aquest any al Consell de Formentera han arribat tres denúncies per atacs de cans al ramat de l'illa, dues a Sant Francesc (la Miranda i Cala Saona, i Porto-salè) i una a la Mola. En total varen morir set ovelles i se'n varen ferir dues. A més, en les darreres setmanes alguns propietaris de ramat de l'illa estan denunciant la presència de cans sense fermar per les seves finques.

El conseller de Medi Rural, Josep Marí, ha explicat que el mal que fan als ramaders de l'illa és incalculable, ja que a la pèrdua d'animals es suma el dany moral que significa que entrin en la teva propietat i facin mal al teu ramat. El conseller ha volgut destacar la importància de la feina dels propietaris del bestiar que són petits agricultors que conserven les tradicions de l'illa, així com el seu paisatge.

Ordenança municipal

L'ordenança municipal que regula la tinença d'animals de companyia "prohibeix la circulació per les vies públiques d'aquells cans que no vagin acompanyats i conduïts mitjançant cadena, corretja o cordó resistent. Aniran proveïts de morrió quan el temperament de l'animal ho aconselli, i sota la responsabilitat del seu propietari". Així mateix, el ban també inclou informació sobre el règim jurídic de la tinència d'animals potencialment perillosos i diu que "seran considerats cans potencialment perillosos aquells animals de l'espècie canina que manifestin un caràcter marcadament agressiu o que hagin protagonitzat agressions a persones o a altres animals".


9 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 cans

Campanya per controlar la triquinosi a Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Agricultura i Ramaderia, ha iniciat la campanya per analitzar la carn provinent de matances domiciliàries de porcs amb l'objectiu de controlar la triquinosi.

La triquinosi és una malaltia parasitària que es pot transmetre als humans a través de carn de porc crua o poc cuinada (també de porcs senglars i de cavalls) o embotits no sotmesos a tractament tèrmic, com ara la sobrassada. Per evitar la triquina s'ha de sotmetre la carn de porc procedent de matances tradicionals a una anàlisi de triquina.

Per fer aquestes anàlisis, entre l'1 de novembre de 2021 i el 30 de març de 2022, les persones interessades es poden posar en contacte amb l'àrea d'Agricultura i Ramaderia situada al Centre Antoni Tur "Gabrielet" en horari de 9 a 14 h, a través del correu electrònic agricultura@conselldeformentera.cat o al telèfon 971 321 087. Els treballadors del Consell els facilitaran material i instruccions per a la presa de mostres i informació dels veterinaris col·laboradors en el diagnòstic de triquinosi dels porcs sacrificats perquè el seu consum domèstic sigui segur.

5 de novembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 triquina porcs

Més articles...

Pàgina 7 de 22

7

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1