• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

El Consell de Formentera destina 52.000€ a la Cooperativa del Camp per ajudar a la recuperació del sector agrícola

Foto signatura conveni Cooperativa Camp 2020La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Jaume Escandell, han signat un conveni de col·laboració per valor de 52.000€. Aquesta subvenció té per objecte donar continuïtat a les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades per la Cooperativa del Camp de Formentera durant l'any 2020.

Concretament, aquest programa té com a finalitat la contribució a la reactivació de l'activitat agrícola a l'illa de Formentera, amb tots els avantatges econòmics, socials, culturals i ambientals que suposa. A aquest efecte, inclou prioritàriament les actuacions de recuperació i millora realitzades en les parcel·les cedides gratuïtament a través del cens de terres, així com els treballs de recuperació de la finca de Can Marroig, i es fa extensiu a la totalitat de les actuacions efectuades per la Cooperativa, que tinguin com a finalitat la recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de l'illa de Formentera.

Anualment el Consell de Formentera signa una acció concertada amb la Cooperativa del Camp per ajudar a la potenciació del sector primari a la nostra illa, el de l'any 2019 va tenir un valor de 115.000€. Aquest any es destinaran 130.000€, però a causa de l'estat d'alarma no s'ha pogut signar encara aquesta acció concertada, per això fins que es pugui aprovar, s'ha signat aquest conveni, un pas intermig, per assegurar la viabilitat econòmica de la Cooperativa del Camp i la seva plena operativitat.

25 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Xerrada explicativa sobre les subvencions per creació de faixes forestals i recuperació de cultius

triptic-ajudes-forestals1El pròxim dimecres 5 de febrer a les 9.00h a la Sala d’Actes del Consell de Formentera, a l’edifici central, es farà una xerrada informativa sobre les subvencions per a prevenció de d’incendis forestals 2019-2020. Aquesta xerrada va dirigida a propietaris o titulars de parcel·les forestals, socis de la Cooperativa del Camp, gestors de biomassa i públic en general.

Les ponents seràn Krystelle Roussel (técnica FOGAIBA) i Inés Landa (técnica Servei de Gestió Forestal de la CMAT). Cal destacar que per aquesta convocatòria, el FOGAIBA destina, a la gestió forestal de parcel·les ubicades en zones declarades de mitjà o alt risc d’incendi forestal, un import d’1.700.000€ per totes les illes, que es podria incrementar en cas de necessitat.

Ajudes
Les ajudes podrien ascendir al 80% del cost de la intervenció, o 85%, si es disposa d’un pla de gestió d’aprofitament forestal vigent. La inversió màxima auditable és de 30.000€ per beneficiari. Les subvencions es poden demanar fins al 28 de febrer de 2020 i en la pròpia reunió es resoldran els dubtes de com tramitar-les.

Aquestes ajudes estan destinades a la creació de faixes o àrees de prevenció d’incendis forestals, obertura o manteniment d’una superfície de prevenció, mitjançant tala o poda d’arbrat, i/o eixerma de sotabosc. També per fer aclarides d’arbrat forestal i gestió dels arbres afectats per desastres naturals, entre d’altres. Però també interessa als agricultors perquè hi ha subvencions per recuperació de cultius.


31 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Primera visita institucional de la consellera d’Agricultura a Formentera

foto-visita-bassa-de-reg-1-1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i la consellera d’Agricultura del Govern, Mae de la Concha, han visitat avui la bassa de reg de Formentera. A l’acte també han assistit els consellers insulars de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, i de Sector Primari, Josep Marí, el director general d’Agricultura, Gabriel Torrens, la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau i el director gerent d’Abaqua, Guillem Rosselló.

La presidenta ha agraït aquesta primera visita institucional per part de la consellera durant aquesta legislatura. “El correcte funcionament de la bassa de reg és molt necessari per Formentera perquè serveix per tancar el cicle de l’aigua”, segons ha explicat Alejandra Ferrer. Per part seva, la consellera d’Agricultura del Govern ha destacat que han reservat una partida de 94.000€ en els pressupostos de 2020 per fer possible que l’aigua que arribarà als camps sigui de qualitat.

Ampliació de l’Edar
A la trobada també s’ha parlat sobre el projecte per fer arribar el sanejament as Ca Marí o la millora del bombeig d’aigües residuals des Pujols. A més, el gerent d’Abaqua ha explicat que faran una ampliació de l’Edar, l’Estació de Depuració d’Aigües Residuals, en 3.500 metres cúbics, que ajudarà a la incorporació del tractament de les aigües residuals que arribaran des Ca Marí. Totes aquestes mesures en conjunt han de fer possible el correcte funcionament de les infraestructures, i així garantir que l’aigua que arribi tant als camps, com als emissaris, sigui neta i així es tanqui el cicle de l’aigua correctament.

La presidenta ha recordat que tenir aigua de qualitat és vital per completar l’aposta que s’ha fet des del Consell de Formentera per impulsar el sector agrari a l’illa, des de la reactivació de la Cooperativa del Camp a partir de l’any 2010 i la creació del Cens de Terres de Cultiu a l’any 2015. “Amb aquest projecte moltes terres que estaven sense conrear han estat cedides a la Cooperativa, de manera gratuïta, per ser cultivades, i així mantenir el paisatge tradicional de la nostra illa i reactivar el camp”, segons ha conclòs Alejandra Ferrer.

29 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell duplica l’oferta de cursos gratuïts pel sector agrícola i ramader de l’illa

cursos-agricultura-2020 v21El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, informa que aquest mes de gener comença una nova oferta de cursos gratuïts pel sector agrícola i ramader de l’illa. Aquest any s’ofereixen un total de 9 cursos, duplicant així l’oferta de l’any passat. Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer a l’OAC, Oficina d’Atenció al Ciutadà, o telemàticament a l’OVAC.

El primer curs que se celebra és de nivell bàsic per usuaris professionals de productes fitosanitaris. El curs es desenvolupa del 20 al 25 de gener i té una durada de 25 hores. Amb aquesta formació s’obté el carnet de manipulador de productes fitosanitaris, nivell bàsic.

A més, per usuaris professionals de més de 10 anys amb carnet s’ha organitzat un curs complementari de nivell qualificat per renovar els seus coneixements. Aquest curs té una durada de 12 hores i es desenvolupa del 28 al 30 de gener.

La resta de cursos són els següents:
• 27 gener: Planificació de Cultius Hortícoles (4h)
• 13 febrer: El cultiu de fruiters a Formentera (4h)
• 18 febrer: Bones pràctiques d’higiene a la producció primària agrícola (3h)
• 24 febrer: Elaboració de l’oli d’oliva (3h)
• 25 febrer: El cultiu de l’olivera a Formentera (4h)
• 29 febrer: Maneig integrat de Xylella fastidiosa (5h)
• 19 març: La gestió del reg en cultius hortícoles (4h)

El conseller d’Agricultura, Josep Marí, ha destacat que aquest any s’ha incrementat el nombre de cursos per satisfer les peticions d’agricultors i ramaders, com el curs d’elaboració de l’oli d’oliva. “Cada vegada hi ha més interès per part dels agricultors de l’illa per millorar la seva formació i cal recordar que per al Consell és molt important continuar treballant en la recuperació del nostre camp”.

Aquest any també s’han incorporat cursos que s’havien fet anteriorment, com el del maneig integrat de Xylella fastidiosa, o un nou curs com el de la gestió del reg en cultius hortícoles, una vegada que ja ha entrat en funcionament la bassa de reg de Formentera.

14 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera inicia la campanya de control de la triquinosi

3--cartell-campanya-triquina-21El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Agricultura, inicia el pròxim divendres 1 de novembre de la campanya de control de la triquinosi. De l’1 de novembre de 2019 al 30 de març de 2020 el Consell du endavant una campanya de control per evitar la triquinosi, que és una malaltia parasitària que es pot transmetre a l’home a través de carn crua o poc cuinada de porcs (també de porcs senglars i de cavalls) o embotits no sotmesos a tractament tèrmic, com ara la sobrassada. Per evitar la triquinosi s’ha de sotmetre la carn de porc procedent de matances tradicionals a un anàlisi. Les persones interessades en fer aquesta prova poden adreçar-se a l'àrea d'Agricultura, situada al Centre Gabrielet de Sant Francesc o telefonar al 971321087 ext. 3164. Els tècnics de l'àrea facilitaran material i intruccions per la presa de mostres i que així es pugui comprovar que es poden ingerir els aliments sense risc per la salut humana.


29 d’octubre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 13

2

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1