El Consell de Formentera ha celebrat una reunió de coordinació per establir el protocol d'actuació en cas que alguna dona pateixi punxades a Formentera. En aquesta trobada han assistit el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez; el conseller d'Interior, Josep Marí, així com representants de la Policia Local, la Guàrdia Civil i l'Hospital de Formentera.
El conseller de Benestar Social ha enviat un missatge de "rebuig total a la submissió química de les dones, sigui la que sigui la forma com s'aconsegueixi, a les punxades i a l'assetjament masclista", i ha recordat que "totes aquestes agressions són constitutives de delicte i seran perseguides". Ramírez ha destacat que "les punxades tenen una finalitat dissuasiva perquè les dones no puguin gaudir de la festa i de l'oci nocturn". En aquest sentit, ha assegurat que "les dones han de poder participar sense por en les festes i des del Consell de Formentera, en col·laboració amb la resta de forces de seguretat i de l'hospital, treballarem perquè així sigui".
Per la seua part, el conseller d'Interior ha destacat que "és important que les dones tenguin clar que si hi són víctima de punxades, les administracions públiques els donaran total suport i atenció". La Policia Local, la Guàrdia Civil, el servei del 112 i els treballadors de Benestar Social, que estaran a la carpa de "No i punt!" de Formentera, seguiran un protocol d'emergència per donar suport a la víctima. "Totes aquestes administracions actuarem de manera coordinada per oferir la millor atenció a les víctimes en aquest moment tan delicat", ha concretat Rafael Ramírez.
Així mateix, a la reunió s'ha traslladat el protocol d'actuació recomanat per a les possibles víctimes de punxades o testimonis d'aquestes agressions que puguin ajudar la víctima, pactat entre el Govern de les Illes Balears i els Consells Insulars.
-Si estau a un local privat, heu d'avisar el personal. Si estau a una festa popular, us heu de dirigir a la parada "No i punt!" de Formentera.
-Telefonau al 112 o contactau directament amb la Policia Local i/o la Guàrdia Civil perquè hi intervinguin.
-Seguiu les instruccions de la Policia Local, la Guàrdia Civil o el personal de "No i punt!".
-No us separeu del grup d'amics, ni us n'aneu soles si no us trobau bé.
-Si us trobau amb una víctima, escoltau-la i oferiu-li telefonar a una persona del seu entorn per donar-li suport. No la deixeu tota sola.
-Heu d'anar a urgències de l'Hospital de Formentera, on faran proves respecte de la punxada.
-En el cas que necessiteu atenció psicològica, trucau al 112 per activar el psicòleg de guàrdia.
-Es recomana que interposeu una denúncia davant la Guàrdia Civil.
També s'ha posat a disposició el servei de 24 hores d'IBDONA al telèfon 971 178 989 i el del Servei d'Informació i Atenció a la Dona (de 9 h a 14 h de dilluns a divendres) al telèfon 971 321 271.
S'ha donat trasllat d'aquest protocol tant a l'associació Espai Dones com a la PIMEF.
12 d'agost de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera