• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Participació ciutadana

El Consell d'Entitats incrementa el període de regulació i la taxa del projecte formentera.eco

foto 2022 2a sessio CdE 2Ahir a les 20.00 h es va celebrar la segona sessió del Consell d'Entitats de Formentera per votar la taxa i el termini de regulació del projecte formentera.eco d'entrada i circulació de vehicles per l'estiu 2022. El Consell d'Entitats va aprovar que la regulació s'ampliarà dues setmanes i es farà des del 15 de juny fins al 15 de setembre i que la taxa triplicarà el seu preu actual, els turismes pagaran 3 €/dia amb un pagament mínim de 15 €; i les motos 1,5 €/dia amb un pagament mínim de 7,5 €. L'acord s'aprovarà en el pròxim ple del Consell de Formentera.

Donades les restriccions derivades del nivell 3 d'alerta sanitària la reunió s'ha celebrat de manera telemàtica. A la sala d'actes hi han estat presents el conseller de Mobilitat, Rafael González, i la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, així com el secretari de l'acte i la tècnica de participació. La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, els representants de les associacions, dels partits polítics i els consellers de l'equip de Govern han pogut seguir el Consell d'Entitats mitjançant una connexió en línia. En total s'han connectat 18 representants d'associacions que juntament amb els representants dels grups polítics varen votar les propostes.

La presidenta Ana Juan ha agraït a tots els representants la seua participació, així com els suggeriments i aportacions que han fet durant les dues sessions i que "ens animen a continuar treballant en el projecte de regulació d'entrada de vehicles per aconseguir la Formentera que tots volem, una Formentera més sostenible i amb més qualitat de vida per als residents".

Formentera.eco 2022

Per la seua part, el conseller de Mobilitat ha destacat "l'ampli consens" que hi ha hagut en les votacions en què la majoria de representants d'associacions ha decidit incrementar tant el temps de regulació, com la taxa. La proposta d'ampliació del termini ha set aprovada amb 19 vots a favor i 3 abstencions, del total de 22 vots, i la proposta de triplicar l'import de la taxa ha rebut el suport de 17 vots i 3 abstencions (els 2 vots restants han set per l'opció de duplicar la taxa), del total de 22 vots.

"Des del Consell de Formentera esperam que aquest estiu els fruits de la regulació siguin més palpables i confiam que la decisió presa pel Consell d'Entitats en aquesta sessió, sumada a la nova rebaixa del 4 % en el sostre de vehicles —que ens situarà per primera vegada per sota dels 20.000 vehicles—, ens ajudi a aconseguir-ho", segons ha declarat Rafael González. El conseller espera que "la presència de bicicletes, vianants i usuaris de transport públic sigui cada vegada més visible i, per tant, acabem amb la forta pressió de vehicles a la xarxa viària".

Recordam que al 2020 en el Consell d'Entitats va acordar fer una reducció controlada i progressiva del nombre de vehicles a l'illa en els següents 4 anys, baixant un 4% per any respecte al sostre de vehicles de 2019, aconseguint una reducció del 16 % al 2023. Aquest 2022 la baixada serà del 12 % respecte al citat sostre.

El passat dimarts es va celebrar la primera sessió del Consell d'Entitats de formentera.eco i es va presentar i valorar els resultats del projecte de regulació d'entrada i circulació de vehicles a l'illa durant l'any 2021, així com la proposta de regulació d'entrada i circulació de vehicles per a l'estiu 2022 que des de la passada setmana les associacions han compartit amb els seus associats i que ahir varen votar.

Reserves 2022

La web per fer les reserves per a l'estiu del 2022 s'activarà durant la segona quinzena de febrer. Fins a la modificació de la taxa (mesos d'abril o maig) s'aplicarà la taxa actual fixada per cotxe: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €; i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents de Formentera i la resta d'illes i per als vehicles elèctrics, l'acreditació és gratuïta.

Fins a l'activació de la web, totes les reserves prèvies d'allotjament o de passatge de vaixell per a vehicles tendran garantida l'autorització per circular.

Reforç del control i noves campanyes informatives

Cal destacar que el pròxim estiu es reforçaran els sistemes de control. Actualment hi ha càmeres de control a la Savina i una càmera mòbil. El 2022 se n'instal·laran a la rodona de l'hospital; així mateix, els controladors verificaran els vehicles estacionats, i a la Savina els vehicles de lloguer estacionats hauran de mostrar informació sobre el contracte de lloguer en vigor.

D'altra banda, amb l'objectiu que per l'inici del període de regulació tots els vehicles, inclosos els dels residents, disposin de la seva autorització, al mes de maig el Consell realitzarà una campanya informativa específica amb aquesta finalitat.


19 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Celebració de la primera sessió del Consell d'Entitats sobre formentera.eco, projecte de regulació d'entrada i circulació de vehicles

foto 2022 CdE 1Ahir a les 20.00 hores es va celebrar la primera sessió del Consell d'Entitats de Formentera per presentar i valorar els resultats del projecte formentera.eco, de regulació d'entrada i circulació de vehicles a l'illa durant l'any 2021. Així mateix, es va presentar la proposta de regulació d'entrada i circulació de vehicles per a l'estiu 2022. El pròxim dimarts 18 de gener es tornarà a reunir el Consell d'Entitats en una segona sessió per recollir les impressions de les associacions i aprovar mitjançant votació la proposta, que al final de la sessió va estar enviada als representants perquè la comparteixin amb els associats.

Donades les restriccions derivades del nivell 3 d'alerta sanitària, aquesta reunió es va celebrar de manera telemàtica. A la sala d'actes hi foren presents la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, el conseller de Mobilitat, Rafael González, i la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, així com el secretari de l'acte i la tècnica de participació. Els representants de les associacions, dels partits polítics i membres de l'equip de govern pogueren seguir el Consell d'Entitats mitjançant una connexió en línia. En total s'hi varen connectar vint representants d'associacions.

La presidenta Ana Juan ha recordat que la regulació de l'entrada i circulació de vehicles a Formentera és fruit d'una petició de la ciutadania en el Consell d'Entitats i de la feina que el Consell va fer amb el Govern per tenir una llei que reguli el nombre de vehicles "per aconseguir una mobilitat més sostenible per a la nostra illa". En aquest sentit, la presidenta ha explicat que fa tres anys que s'està aplicant, i ha destacat que el 2019 es va establir l'objectiu de legislatura, es va fixar en reduir un 16 % el nombre de vehicles respecte al 2019 (primer any de regulació). Es va consensuar baixar, cada any, un 4 % el nombre de vehicles fins a arribar al 16 % esmentat.

En aquests moments, tot i l'arribada de la pandèmia, "s'ha demostrat que la regulació és necessària", segons ha exposat la presidenta. Pel que fa a la primera sessió del Consell d'Entitats, Ana Juan ha assegurat que "servirà per valorar el resultat de la regulació d'aquest estiu passat i explicar la proposta sobre les taxes i el termini de regulació que el Consell d'Entitats decidirà en la sessió de la pròxima setmana".

formentera.eco 2021

D'altra banda, el conseller de Mobilitat ha presentat "els resultats del projecte formentera.eco del 2021, en què el sostre màxim de vehicles per dia ha estat de 20.591, una xifra que en cap moment s'ha superat, aconseguint així una de les finalitats de la regulació, però sent conscients que aquesta baixada no s'ha notat a la carretera durant el mes d'agost".

En concret, pel que fa al nombre de turismes de visitants, durant vint-i-quatre dies d'agost (del 4 al 27), l'ocupació va ser superior al 90 %, i durant cinc dies del mes d'agost (14, 15, 16, 19 i 20) la quota es va esgotar.

Dades de la temporada 2021

Pel que fa a les dades de la regulació de la temporada, destaca la baixada de l'estada mitjana dels visitants que han vengut amb vehicle, que ha set de tres o quatre dies. A més, el 40 % de les reserves dels visitants amb vehicle han set de persones que han vengut només un dia. D'altra banda, també destaca l'augment dels desplaçaments dels vehicles segons es desprèn de les dades de la campanya de comptatge de desplaçaments i de les enquestes realitzades. Mentre que l'any 2019 la mitjana de viatges dels visitants era de dos al dia, el 2021 la mitjana ha set de 2,9 viatges al dia.

Comparació d'altres dades de 2021 amb les de 2019

S'ha incrementat un 70 % la presència de ciclistes a les rutes verdes.
Han disminuït un 28 % els usuaris del transport públic en autobús.
Han augmentat un 8 % els usuaris de taxi.
El trànsit registrat diàriament a la carretera ha set igual al 2019, mentre que l'any 2019 havia baixat un 8 % respecte al 2017. Tot i això, el trànsit en hora punta s'ha incrementat un 11 %.

Com a conclusió, i tenint en compte aquestes dades, Rafael González ha assenyalat que "la regulació ha generat un important increment en l'ús de la bicicleta i el taxi, però la pandèmia ha provocat que la gent no se senti segura utilitzant el bus, per la qual cosa ha disminuït el nombre d'usuaris". D'altra banda, la pandèmia ha provocat una reducció de l'estada mitjana i un increment dels desplaçaments diaris dels visitants. Segons ha afegit el conseller, "això ha provocat saturació a la carretera i la sensació que hi havia un gran nombre de vehicles, així com ens han traslladat els formenterers i formentereres". Per aquests motius, Rafael González ha assegurat que "s'ha de continuar reduint el sostre de vehicles, s'ha d'aconseguir dissuadir als visitants perquè no venguin només un dia i s'ha d'augmentar el control".

Projecte formentera.eco 2022

La proposta presentada en el Consell d'Entitats per al 2022 ha set:

Fer una nova reducció d'un 4 % respecte al sostre de vehicles de 2019.
Any 2020: - 4 %
Any 2021: - 8 %
Any 2022: - 12 %
Any 2023: -16 % (objectiu de legislatura)

Així, el sostre de vehicles quedarà fixat per aquest 2022 en 19.696. Per primera vegada s'abaixarà dels 20.000 vehicles.

Termini de regulació i taxes a debat

A la sessió s'ha portat a debat el termini de la regulació i la taxa. Els representants de les associacions ho consultaran amb els seus associats i la pròxima setmana es votarà en la segona sessió.

Termini:
Opció 1: des del 15 de juny fins al 15 de setembre.
Opció 2: des de l'última setmana de juny fins a la primera setmana de setembre (com el 2021).

Taxa:
Opció 1: triplicar la taxa (turismes 3 €/dia amb un pagament mínim de 15 €; motos 1,5 €/dia amb un pagament mínim de 7,5 €).
Opció 2: duplicar la taxa (turismes 2 €/dia amb un pagament mínim de 10 €; motos 1 €/dia amb un pagament mínim de 5 €).

Reserves 2022

La web per fer les reserves per a l'estiu del 2022 s'activarà durant la segona quinzena de febrer. Fins a la modificació de la taxa (mesos d'abril o maig) s'aplicarà la taxa actual fixada per cotxe: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €; i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents de Formentera i la resta d'illes i per als vehicles elèctrics, l'acreditació és gratuïta.

Fins a l'activació de la web, totes les reserves prèvies d'allotjament o de passatge de vaixell per a vehicles tendran garantida l'autorització per circular.

Mobilitat sostenible

Rafael González ha recordat que l'objectiu final del projecte formentera.eco és "aconseguir una illa amb una mobilitat sostenible amb més presència de vianants, bicicletes i transport públic en detriment dels vehicles privats".

Aquest 2022 es destinaran 270.000 € al transport públic en autobús per prestar el servei prepandèmia i recuperar el 28 % dels usuaris perduts l'any 2021. Així mateix, se'n continuarà oferint el servei gratuït per a menors de 18 anys (residents i visitants) i per a persones amb dependència i els seus acompanyants (residents i visitants).

El conseller també ha anunciat que, amb consens amb l'associació del taxi, per als estius del 2022 i 2023 donaran servei quaranta-nou taxis (vint-i-cinc llicències ordinàries i vint-i-quatre estacionals), la qual cosa significarà un augment del 29 % respecte a l'estiu de 2021, que hi va haver trenta-vuit llicències (vint-i-cinc ordinàries i tretze estacionals).

Com a feina pendent, abans de la temporada es potenciarà l'ús del camí des Brolls a peu i en bicicleta que uneix la Savina, Sant Francesc i es Pujols amb el tancament del pas de vehicles de motor, excepte als veïns, segons s'ha recordat. Així mateix, es continuaran donant ajudes a residents per a la compra de bicicletes tradicionals i elèctriques.

Reforç del control i noves campanyes informatives

Per acabar, Rafael González ha explicat que es reforçaran els sistemes de control. Actualment hi ha càmeres de control a la Savina i una càmera mòbil. El 2022 se n'instal·laran a la rodona de l'hospital; així mateix, els controladors verificaran els vehicles estacionats, i a la Savina els vehicles de lloguer estacionats hauran de mostrar informació sobre el contracte de lloguer en vigor.

Amb l'objectiu que per l'inici del període de regulació tots els vehicles, inclosos els dels residents, disposin de la seva autorització, al mes de maig el Consell realitzarà una campanya informativa específica amb aquesta finalitat.

12 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Conveni de cessió i dinamització Casa del Poble de la Mola

foto 2021 conveni casa del pobleLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el representant de l’Associació de Veïns del Pilar, Vicent Roselló, han signat avui un conveni per regular la cessió temporal d’espais del Centre Administratiu i Cultural Polivalent “Casa del Poble de la Mola”, així com per al finançament de determinades activitats de dinamització del mateix. La consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, també ha estat present a l’acte de signatura.

El Consell de Formentera subvenciona les activitats i despeses de l’Associació per a donar compliment a aquest conveni amb 30.000 €. Amb aquesta subvenció l’Associació ha de cobrir despeses de manteniment del centre i dels serveis que s’hi presten, així com la promoció i el sosteniment d’activitats associatives i comunitàries durant l’any 2021.

En concret, s’inclouen en l’objecte de la subvenció: el manteniment del centre i dels serveis que hi presten, la dinamització social i cultural del nucli del Pilar de la Mola mitjançant l’organització o coordinació d’actes sense afany de lucre en el Centre, com a mínim un a la setmana, excepte en els mesos d’estiu. També facilitaran l’accés als espais i la logística per als actes organitzats pel Consell de Formentera, obriran i tancaran les dependències del Centre per facilitar l’accés a la població i facilitaran l’atenció del servei de telecentre annex a la Casa del Poble, entre d’altres.

19 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La regulació de circulació de vehicles de Formentera s’allarga a la darrera setmana de juny i la primera de setembre

foto 2021 2a sessio CdEAhir a les 19.30h es va celebrar la segona sessió del Consell d’Entitats de Formentera per recollir les valoracions i aportacions de les associacions de l’illa al projecte formentera.eco i determinar el període d’aplicació del mateix. En aquest sentit, les associacions han votat majoritàriament per l’opció d’allargar el període de regulació de circulació de vehicles.

“Així aquest any, per primera vegada, el Consell d’Entitats ha decidit ampliar en 15 dies el període de regulació a la circulació de vehicles, d’aquesta forma s’inclourà la darrera setmana de juny i la primera de setembre a l’aplicació normal que s’ha fet durant els últims anys de juliol i agost”, segons ha destacat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

La presidenta Alejandra Ferrer ha recordat la importància de dur endavant projectes de sostenibilitat com formentera.eco que formen part del seu model d’illa i que “aconsegueixen seguir fent de Formentera un lloc singular i natural, que equilibra la protecció del territori, el turisme i la qualitat de vida dels residents, per això es important fer-ho amb el suport d’eines de participació ciutadana com el Consell d’Entitats”.

“En total han participat 29 associacions i 3 partits polítics i per votació s’ha decidit aplicar el període de regulació més llarg per 16 vots a favor, enfront dels 8 vots que va obtenir la segona opció de regular només els mesos de juliol i agost, i 8 abstencions”, segons ha resumit la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, que s’ha mostrat satisfeta “amb el gran nombre d’entitats que han assistit a les dues sessions del Consell d’Entitats, i amb la bona acollida que ha tingut el format telemàtic”.

Igual que en la primera sessió, donades les restriccions derivades del nivell 4 reforçat d’alerta sanitària aquesta reunió s’ha celebrat de manera telemàtica. A la sala d’actes hi han estat presents la presidenta, el conseller de Mobilitat, la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, el secretari de l’acte i la tècnica de Participació. Els representants de les associacions i dels partits polítics, així com els mitjans de comunicació han pogut seguir el Consell d’Entitats mitjançant una connexió en línia.

formentera.eco 2020
Per part seva, el conseller de Mobilitat ha fet un repàs de la presentació feta en la primera sessió i ha recordat que l’objectiu de legislatura de formentera.eco, 2020-2023, es: abaixar un 16% en nombres de circulació de vehicles respecte al 2019 (primer any de regulació). Cada any s’abaixarà un 4% el nombre de vehicles en circulació. Un objectiu que es va assolir al 2020.

Projecte formentera.eco 2021

La proposta presentada en el Consell d’Entitats per al 2021 ha estat:

-Fer una nova reducció del 4% respecte al 2020,

Màxim fixat al 2019: 22.382
Màxim fixat 2020: 21.486
Màxim fixat 2021: 20.591

-Termini de regulació a debat
Les associacions han donat suport en la seva majoria a l’opció 1 de la proposta, amb el que la regulació a la circulació de vehicles de l’illa de Formentera es farà: des de l’última setmana de juny fins a la primera setmana de setembre.

-Taxes de pagament o gratuïtes? Es decidirà segons evolució sanitària

D’altra banda, el conseller ha recordat que la web formentera.eco per fer les prereserves per poder obtenir el permís de circulació s’activarà al mes de març, des d’aquest moment es podran fer les prereserves de manera gratuïta. Pel que fa a les reserves es formalitzaran a partir del mes de maig, es decidirà més endavant, depenent de l’evolució de la pandèmia, si les reserves són gratuïtes o de pagament. En cas de que siguin de pagament l’import per als turistes serà per turisme: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €, i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents l’acreditació serà gratuïta.

Cal destacar que, les persones que amb data anterior al mes de març tenguin reserves d’allotjaments o d’embarcacions per venir amb el seu vehicle a Formentera tenen l’autorització assegurada.

Mobilitat sostenible
Per últim, Rafael González ha destacat que l’objectiu final del projecte formentera.eco és “aconseguir una illa amb una mobilitat sostenible amb més presència de vianants, bicicletes, transport públic en detriment dels vehicles privats” i ha fet un repàs a algunes propostes per seguir avançant en aquest camí cap a la sostenibilitat, que potencien el transport públic, l’ús de la bicicleta i algunes eines de comunicació perquè la gent conegui maneres de moure’s de manera sostenible a Formentera.

23 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els Pressupostos Participatius de 2020 del Consell d'Entitats es destinaran a ajudes per pal·liar els efectes de la crisi sobre l'economia de les famílies de l'illa

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, en nom de tot l'equip de Govern, ha enviat una carta a totes les associacions que formen part del Consell d'Entitats per agrair la solidaritat i generositat de les entitats que aquest any havien presentat projectes als pressupostos participatius, i que donades les circumstàncies, han donat suport a la proposta de l'equip de Govern “d'invertir els 325.000 euros reservats als Pressupostos Participatius de 2020 en ajuts a les persones i empreses per pal·liar els efectes de la crisi sobre l'economia de les famílies de Formentera, per no deixar ningú enrere”.

La ciutadania de Formentera està demanant com pot ajudar de la forma que sigui, tant de forma particular com també des de les associacions, com va ser el cas de l'APIMA de l'escola Mestre Lluís Andreu, que va fer arribar a l'àrea de Participació Ciutadana la seva proposta d'alliberar la partida reservada als Pressupostos Participatius de 2020 i invertir-la en ajudes socials. Des d'aquesta àrea es va contactar a totes les entitats que també havien presentat projectes per als pressupostos participatius de 2020 i la resposta ha estat unànime: la prioritat en aquests moments ha de ser estar al costat de les persones que més ho necessiten, segons ha explicat la presidenta.

La iniciativa dels pressupostos participatius permet a les associacions de Formentera participar en la gestió del pressupost públic local, i, al mateix temps, aprendre com funciona una administració i com es gestionen els sous públics. Aquesta proposta de modificació, va en la mateixa línia de la modificació del pressupost del Consell de Formentera, que s'ha de fer davant aquest escenari de canvi de prioritats, i que demostra la maduresa del nostre Consell d'Entitats i la humanitat i solidaritat de les nostres associacions, de la qual hem de sentir un enorme orgull, segons ha destacat la presidenta.

Els 325.000 euros que es destinaran a ajudes pertanyen als pressupostos participatius d'aquest 2020. La resta de projectes aprovats en altres pressupostos anteriors del Consell d'Entitats seguirà el seu procés d'execució tan bon punt les circumstàncies excepcionals que estem vivint ho permetin.

Altres modificacions pressupostàries
La situació d'emergència sanitària està generant, ja a dia d'avui, greus conseqüències econòmiques a moltes persones, famílies i empresaris a Formentera. Tant l'Estat espanyol com el Govern balear han posat en marxa diversos ajuts, com la Renda Social Garantida, ajuts al lloguer i facilitats per a que les empreses i autònoms disposin de liquiditat.

El Consell de Formentera treballa intensament en la informació i tramitació d'aquests ajuts i, al mateix temps, ha ampliat els recursos propis destinats a ajudar a les famílies més vulnerables. Al mateix temps, el Consell, amb feina conjunta de totes les àrees treballa en un paquet de mesures per ajustar la pressió fiscal de la ciutadania en els tributs propis del Consell, i en una modificació pressupostària que permeti mobilitzar el màxim de recursos disponibles pels ajuts que es necessitin.

En aquest sentit, l'Estat ha autoritzat al Consell la utilització de part del superàvit de 2019, 200.000 euros, perquè puguin invertir-se en ajuts socials. El Consell ha demanat poder destinar la totalitat del superàvit per pal·liar les necessitats de la ciutadania de l'illa.

21 d'abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 8

3

Ens trobareu a:
Carrer Mallorca, 19
07871 Sant Ferran de ses Roques
tel. 971 32 12 75 · fax 971 32 12 76
participacio@conselldeformentera.cat

Wifi  Formentera

Ràdio Illa

Revista Formentera més propera

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1