• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Participació ciutadana

La regulació de circulació de vehicles de Formentera s’allarga a la darrera setmana de juny i la primera de setembre

foto 2021 2a sessio CdEAhir a les 19.30h es va celebrar la segona sessió del Consell d’Entitats de Formentera per recollir les valoracions i aportacions de les associacions de l’illa al projecte formentera.eco i determinar el període d’aplicació del mateix. En aquest sentit, les associacions han votat majoritàriament per l’opció d’allargar el període de regulació de circulació de vehicles.

“Així aquest any, per primera vegada, el Consell d’Entitats ha decidit ampliar en 15 dies el període de regulació a la circulació de vehicles, d’aquesta forma s’inclourà la darrera setmana de juny i la primera de setembre a l’aplicació normal que s’ha fet durant els últims anys de juliol i agost”, segons ha destacat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

La presidenta Alejandra Ferrer ha recordat la importància de dur endavant projectes de sostenibilitat com formentera.eco que formen part del seu model d’illa i que “aconsegueixen seguir fent de Formentera un lloc singular i natural, que equilibra la protecció del territori, el turisme i la qualitat de vida dels residents, per això es important fer-ho amb el suport d’eines de participació ciutadana com el Consell d’Entitats”.

“En total han participat 29 associacions i 3 partits polítics i per votació s’ha decidit aplicar el període de regulació més llarg per 16 vots a favor, enfront dels 8 vots que va obtenir la segona opció de regular només els mesos de juliol i agost, i 8 abstencions”, segons ha resumit la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, que s’ha mostrat satisfeta “amb el gran nombre d’entitats que han assistit a les dues sessions del Consell d’Entitats, i amb la bona acollida que ha tingut el format telemàtic”.

Igual que en la primera sessió, donades les restriccions derivades del nivell 4 reforçat d’alerta sanitària aquesta reunió s’ha celebrat de manera telemàtica. A la sala d’actes hi han estat presents la presidenta, el conseller de Mobilitat, la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, el secretari de l’acte i la tècnica de Participació. Els representants de les associacions i dels partits polítics, així com els mitjans de comunicació han pogut seguir el Consell d’Entitats mitjançant una connexió en línia.

formentera.eco 2020
Per part seva, el conseller de Mobilitat ha fet un repàs de la presentació feta en la primera sessió i ha recordat que l’objectiu de legislatura de formentera.eco, 2020-2023, es: abaixar un 16% en nombres de circulació de vehicles respecte al 2019 (primer any de regulació). Cada any s’abaixarà un 4% el nombre de vehicles en circulació. Un objectiu que es va assolir al 2020.

Projecte formentera.eco 2021

La proposta presentada en el Consell d’Entitats per al 2021 ha estat:

-Fer una nova reducció del 4% respecte al 2020,

Màxim fixat al 2019: 22.382
Màxim fixat 2020: 21.486
Màxim fixat 2021: 20.591

-Termini de regulació a debat
Les associacions han donat suport en la seva majoria a l’opció 1 de la proposta, amb el que la regulació a la circulació de vehicles de l’illa de Formentera es farà: des de l’última setmana de juny fins a la primera setmana de setembre.

-Taxes de pagament o gratuïtes? Es decidirà segons evolució sanitària

D’altra banda, el conseller ha recordat que la web formentera.eco per fer les prereserves per poder obtenir el permís de circulació s’activarà al mes de març, des d’aquest moment es podran fer les prereserves de manera gratuïta. Pel que fa a les reserves es formalitzaran a partir del mes de maig, es decidirà més endavant, depenent de l’evolució de la pandèmia, si les reserves són gratuïtes o de pagament. En cas de que siguin de pagament l’import per als turistes serà per turisme: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €, i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents l’acreditació serà gratuïta.

Cal destacar que, les persones que amb data anterior al mes de març tenguin reserves d’allotjaments o d’embarcacions per venir amb el seu vehicle a Formentera tenen l’autorització assegurada.

Mobilitat sostenible
Per últim, Rafael González ha destacat que l’objectiu final del projecte formentera.eco és “aconseguir una illa amb una mobilitat sostenible amb més presència de vianants, bicicletes, transport públic en detriment dels vehicles privats” i ha fet un repàs a algunes propostes per seguir avançant en aquest camí cap a la sostenibilitat, que potencien el transport públic, l’ús de la bicicleta i algunes eines de comunicació perquè la gent conegui maneres de moure’s de manera sostenible a Formentera.

23 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els Pressupostos Participatius de 2020 del Consell d'Entitats es destinaran a ajudes per pal·liar els efectes de la crisi sobre l'economia de les famílies de l'illa

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, en nom de tot l'equip de Govern, ha enviat una carta a totes les associacions que formen part del Consell d'Entitats per agrair la solidaritat i generositat de les entitats que aquest any havien presentat projectes als pressupostos participatius, i que donades les circumstàncies, han donat suport a la proposta de l'equip de Govern “d'invertir els 325.000 euros reservats als Pressupostos Participatius de 2020 en ajuts a les persones i empreses per pal·liar els efectes de la crisi sobre l'economia de les famílies de Formentera, per no deixar ningú enrere”.

La ciutadania de Formentera està demanant com pot ajudar de la forma que sigui, tant de forma particular com també des de les associacions, com va ser el cas de l'APIMA de l'escola Mestre Lluís Andreu, que va fer arribar a l'àrea de Participació Ciutadana la seva proposta d'alliberar la partida reservada als Pressupostos Participatius de 2020 i invertir-la en ajudes socials. Des d'aquesta àrea es va contactar a totes les entitats que també havien presentat projectes per als pressupostos participatius de 2020 i la resposta ha estat unànime: la prioritat en aquests moments ha de ser estar al costat de les persones que més ho necessiten, segons ha explicat la presidenta.

La iniciativa dels pressupostos participatius permet a les associacions de Formentera participar en la gestió del pressupost públic local, i, al mateix temps, aprendre com funciona una administració i com es gestionen els sous públics. Aquesta proposta de modificació, va en la mateixa línia de la modificació del pressupost del Consell de Formentera, que s'ha de fer davant aquest escenari de canvi de prioritats, i que demostra la maduresa del nostre Consell d'Entitats i la humanitat i solidaritat de les nostres associacions, de la qual hem de sentir un enorme orgull, segons ha destacat la presidenta.

Els 325.000 euros que es destinaran a ajudes pertanyen als pressupostos participatius d'aquest 2020. La resta de projectes aprovats en altres pressupostos anteriors del Consell d'Entitats seguirà el seu procés d'execució tan bon punt les circumstàncies excepcionals que estem vivint ho permetin.

Altres modificacions pressupostàries
La situació d'emergència sanitària està generant, ja a dia d'avui, greus conseqüències econòmiques a moltes persones, famílies i empresaris a Formentera. Tant l'Estat espanyol com el Govern balear han posat en marxa diversos ajuts, com la Renda Social Garantida, ajuts al lloguer i facilitats per a que les empreses i autònoms disposin de liquiditat.

El Consell de Formentera treballa intensament en la informació i tramitació d'aquests ajuts i, al mateix temps, ha ampliat els recursos propis destinats a ajudar a les famílies més vulnerables. Al mateix temps, el Consell, amb feina conjunta de totes les àrees treballa en un paquet de mesures per ajustar la pressió fiscal de la ciutadania en els tributs propis del Consell, i en una modificació pressupostària que permeti mobilitzar el màxim de recursos disponibles pels ajuts que es necessitin.

En aquest sentit, l'Estat ha autoritzat al Consell la utilització de part del superàvit de 2019, 200.000 euros, perquè puguin invertir-se en ajuts socials. El Consell ha demanat poder destinar la totalitat del superàvit per pal·liar les necessitats de la ciutadania de l'illa.

21 d'abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El projecte formentera.eco tornarà a regular l’entrada de vehicles a l’illa de l’1 de juliol al 31 d’agost per seguir el camí cap a la sostenibilitat

foto-segona-sessio---consell-e3Avui dijous 6 de febrer s’ha celebrat la segona sessió del Consell d’Entitats de Formentera per informar a les entitats de l’illa sobre el projecte formentera.eco del 2020. La setmana passada es va presentar la proposta en una primera sessió i avui s’ha respost a la preguntes dels representants de les entitats i s’ha acordat el termini d’aplicació de la regulació d’entrada de vehicles per aquest 2020.

La consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, ha estat l’encarregada de conduir l’acte. En primer lloc, la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha assenyalat que la promoció de Formentera en els últims anys ha estat basada en la sostenibilitat turística tenint en compte tres eixos: la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social, “una sostenibilitat que té com a objectiu tenir cura de la qualitat de vida, dels residents, però també de la qualitat de l’experiència dels turistes”. Alejandra Ferrer ha recordat que el projecte formentera.eco va nàixer de la petició de la ciutadania “amb l’objectiu de mantenir l’illa de Formentera com un lloc únic i tranquil, que es diferencia d’altres destinacions turístiques, i que es vol preservar ara i per les generacions futures”.

formentera.eco 2020
Per part seva, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha explicat que la regulació d’entrada de vehicles de formentera.eco per aquest 2020 preveu reduir el sostre de vehicles en un 4%. El sostre de vehicles al 2019 va ser de 22.382 i per aquest any 2020 serà de 21.487. El termini de regulació és un dels paràmetres que s’ha exposat al Consell d’Entitats per valorar si es fa entre l’1 de juliol i el 31 d’agost, o s’ampliava a la darrera setmana de juny i la primera de setembre. Després d’escoltar el sentir de les entitats s’ha decidit que el període de regulació sigui el mateix que el del 2019, i inclogui exclusivament els dos mesos de temporada alta, és a dir de l’1 de juliol a 31 d’agost de 2020.

La taxa que hauran d’abonar els visitants per obtenir l’autorització serà d’1 euro/dia pels turismes, amb un pagament mínim de 5€, i de 0,5€/dia per les motos, amb un pagament mínim de 2,5€. Les prereserves es podran realitzar a partir del mes de març al web formentera.eco i les reserves i la formalització de les prereserves es faran a partir d’abril. Fins llavors, totes les reserves d’allotjament o de passatge de vaixell per vehicles tindran garantida l’autorització per circular. A la mateixa web, formentera.eco, s’obrirà un canal específic per a aquestes peticions.

formentera.eco 2020-2023
El conseller Rafael González també ha recordat que el Consell de Formentera ha marcat el camí a seguir per aquesta legislatura amb una reducció “controlada i progressiva” en la que l’objectiu és reduir un 16% el sostre de vehicles en 4 anys, amb una baixa del 4% anual. D’altra banda, també s’han destacat les millores que s’aniran implementant en el transport públic perquè la mobilitat, tant dels residents, com dels turistes, sigui cada vegada més sostenible.


6 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

S’amplia el termini de presentació de projecte als Pressupostos Participatius

foto-2020-consell-d-entitats1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Participació Ciutadana, ha ampliat el termini de presentació de projectes als Pressupostos Participatius 2020 fins al 10 de febrer. El termini finalitzava el passat divendres 31 de gener, fins al moment s’havien presentat 19 projectes per part de les entitats ciutadanes inscrites al Consell d’Entitats.

La consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, ha explicat que “hem decidit ampliar el termini per facilitar la presentació de nous projectes, tenint en compte que el mes de gener arranca després de les festes, vàrem considerar que aquesta ampliació podria facilitar que hi hagués més concurrència”. Vanessa Parellada ha aprofitat per animar a les entitats de Formentera a presentar “els projectes que segons la seva valoració milloraran la nostra illa”.

Les propostes podran presentar-se telemàticament a través del portal web www.conselldeformentera.cat (OVAC), o bé, a l’OAC (carrer de Ramon Llull, 6, Sant Francesc Xavier) fins al 10 de febrer de 2020. Per tal de facilitar aquesta tasca, l’àrea de Participació Ciutadana posa a la disposició de les entitats un model de proposta que envia a totes les associacions. Un cop estudiades i valorades, amb un informe juridicotècnic si fos necessari, es donarà compte a la sessió del Consell d’Entitats que es convocarà a final de febrer o principis de març. El Consell de Formentera destinarà al 2020 325.000€ al finançament de projectes sorgits dels Pressupostos Participatius.

3 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Celebrada la sessió de constitució del Consell d’Entitats

foto 2019 consell entitats 2Ahir al vespre es va celebrar la Sessió de Constitució del Consell d’Entitats per la legislatura 2019-2023. En la trobada, la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha traslladat “la intenció de tot l’equip de govern de millorar la participació ciutadana perquè arribi no només a les associacions, sinó a tota la ciutadania, i sobretot la voluntat de donar un impuls a la participació dels joves”.

En aquesta primera sessió, la presidenta del Consell ha delegat la presidència del Consell d’Entitats en la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, i ha estat triada com a vicepresidenta del Consell d’Entitats, Pepita Gabaldar, la presidenta de la Junta Local de Formentera de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Inici termini per presentar propostes
Per la seva part, la consellera de Participació Ciutadana ha fet un repàs de l’estat de tramitació i execució dels projectes dels Pressupostos Participatius que segons ha recordat varen començar a l’any 2016. En vista als pressupostos participatius del 2020, Parellada ha anunciat que s’ha reservat una partida de 325.000€ i que avui mateix, divendres 22 de novembre, s’obri el termini perquè les associacions presentin les seves propostes, un termini que es perllongarà fins al 31 de gener. “Durant el mes de febrer es farà una valoració i tria dels projectes que poden ser realitzables i després es presentaran davant el Consell d’Entitats perquè les associacions triïn els que s’hauran d’executar durant tot l’any 2020”, ha explicat Vanessa Parellada.

Nous mitjans de comunicació
A la trobada, també s’han proposat nous mitjans de comunicació amb la ciutadania. “Es mantindrà la comunicació via correu electrònic, però per fer més àgil l’arribada d’informació a les associacions s’afegiran altres canals de comunicació com la llista de distribució via missatgeria mòbil”, segons ha explicat la consellera, un canvi que han acordat amb les associacions.

A més, a la sessió s’ha fet la proposta de creació de les Seccions Sectorials del Consell d'Entitats per l’actual mandat 2019-2023. A les existents se n’han afegit dues que per la consellera “són molt significatives per la seva transversalitat, les de Mobilitat i d’Igualtat”. També s’han designat els representants a l'Ens de gestió audiovisual de Formentera. Recordem que el Consell d’Entitats és l’òrgan màxim i únic de coordinació de les diverses Entitats de l’illa.


22 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 4 de 8

4

Ens trobareu a:
Carrer de l'Arxiduc Lluís Salvador, 2
07860 Sant Francesc
Tel. 971.32.10.87
participacio@conselldeformentera.cat

Wifi  Formentera

Ràdio Illa

Revista Formentera més propera

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1