• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Primera sessió del Consell d’Entitats sobre formentera.eco, projecte de regulació d’entrada de vehicles

foto 2021 CdE 1Ahir a les 19.30h es va celebrar la primera sessió del Consell d’Entitats de Formentera per presentar i valorar els resultats del projecte formentera.eco, de regulació d’entrada de vehicles a l’illa del 2020. Així mateix es va presentar la proposta de regulació d’entrada de vehicles per l’estiu 2021. El pròxim dilluns es tornarà a reunir el Consell d’Entitats en una segona sessió per recollir les impressions de les associacions i ratificar definitivament la proposta que al final de la sessió ha estat enviada als seus representants, perquè la comparteixin amb els seus associats.

Donades les restriccions derivades del nivell 4 reforçat d’alerta sanitària aquesta reunió s’ha celebrat de manera telemàtica. A la sala d’actes hi han estat presents la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, el conseller de Mobilitat, Rafael González i la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, així com el secretari de l’acte i la tècnica de participació. Els representants de les associacions i dels partits polítics, així com els mitjans de comunicació han pogut seguir el Consell d’Entitats mitjançant una connexió en línia.

En total s’han connectat més d’una trentena de representants d’associacions en la que ha estat la primera sessió telemàtica. La presidenta ha agraït la gran assistència, i ha recordat la importància d’aquest tipus de participació ciutadana, “perquè les administracions i el sector econòmic puguin treballar conjuntament en establir el camí cap a la sostenibilitat que des de fa anys es va començar a Formentera”. Alejandra Ferrer ha recordat que “hem passat un any difícil, i el 2021 també ho serà”, però ha assegurat que “aquesta situació no significarà cap passa enrere en el nostre model d’illa”.

“L’experiència dels nostres visitants ha de ser única i Formentera s’ha de diferenciar protegint el patrimoni, les tradicions, la cultura i el nostre entorn, per aconseguir l’equilibri entre turisme i protecció de l’entorn, i aconseguir també que el turisme i la millora econòmica signifiqui una millora de la qualitat de vida de les persones que viuen a Formentera”, ha explicat la presidenta, que ha afegit que “projectes com formentera.eco són essencials en aquest camí”, segons ha conclòs.

formentera.eco 2020
Per part seva, el conseller de Mobilitat ha presentat els resultats del projecte formentera.eco del 2020. Recordem que l’objectiu de legislatura, 2020-2024, es va fixar en abaixar un 16% en nombres de vehicles respecte al 2019 (primer any de regulació), de manera controlada i progressiva. Cada any es va consensuar baixar un 4% el nombre de vehicles fins a arribar al 16% mencionat. “Aquest 2020 l’objectiu s’ha assolit, el sostre de vehicles marcat per al 2020 era de 21.487 vehicles (màxim nombre de vehicles per dia), mentre que el màxim de vehicles autoritzats ha estat de 19.725”, ha declarat el conseller.

Rafael González ha destacat que pel que fa al nombre de turismes de visitants, durant 20 dies d’agost (del 5 al 24), l’ocupació va ser superior al 95%, i durant 4 dies del mes d’agost (13, 14, 15, 16) la quota es va esgotar. “En general, no es va arribar al màxim de vehicles permesos, perquè la quota de vehicles de residents va ser inferior a altres anys a causa de la crisi”, però segons el conseller “aquestes xifres demostren que tot i la situació generada per la covid la regulació de vehicles segueix sent necessària”.

Projecte formentera.eco 2021
La proposta presentada en el Consell d’Entitats per al 2021 ha estat:
-Fer una nova reducció del 4% respecte al 2020,
Màxim fixat al 2019: 22.382
Màxim fixat al 2020: 21.486
Màxim fixat al 2021: 20.591
-Termini de regulació a debat:
Opció 1: des de l’última setmana de juny fins a la primera setmana de setembre
Opció 2: juliol i agost
-Taxes de pagament o gratuïtes?

La web formentera.eco per fer les prereserves per poder obtenir el permís de circulació s’activarà al mes de març, des d’aquest moment es podran fer les prereserves de manera gratuïta. Pel que fa a les reserves es formalitzaran a partir del mes de maig, es decidirà més endavant, depenent de l’evolució de la pandèmia, si les reserves són gratuïtes o de pagament. Cal destacar que, les persones que amb data anterior al mes de març tenguin reserves d’allotjaments o d’embarcacions per venir amb el seu vehicle a Formentera tenen l’autorització assegurada.

Mobilitat sostenible
Rafael González ha destacat que l’objectiu final del projecte formentera.eco és “aconseguir una illa amb una mobilitat sostenible amb més presència de vianants, bicicletes, transport públic en detriment dels vehicles privats”. Algunes propostes per seguir avançant en aquest camí cap a la sostenibilitat, segons ha detallat el conseller en la presentació són:

Transport públic
-Destinar 100.000€ per mantenir un servei de transport públic equiparable a un any previ a la covid.
-Per aquesta temporada el transport públic en bus serà gratuït per als menors de 18 anys (residents i turistes) i per a les persones dependents i els seus acompanyants (residents i turistes).
-Transport públic en taxi: en consens amb l’associació del taxi s’adjudicaran el nombre de llicències estacionals necessàries. Hi haurà quota 0 per a VTC (ubers i similars).
Potenciació ús de la bici
-Finalització carril bici del port de la Savina.
-Potenciar l’ús del camí de sa Guia a peu i en bicicleta que uneix la Savina amb ses Illetes.
-Reordenar les zones d’aparcament al Parc Natural i ampliar l’espai per bicicletes.
-Potenciar l’ús del camí des Brolls a peu i en bicicleta que uneix la Savina-Sant Francesc i Es Pujols. Es tancarà el pas de vehicles de motor, excepte als veïns.
-Ajudes per a residents per la compra de bicicletes tradicionals i elèctriques. Hi ha una partida de 15.000€ destinada a treure aquestes subvencions.
Comunicació
-La plana web i app de Próximo Ferry inclou informació sobre transport públic en bus, perquè les persones que arribin en ferri a la nostra illa tenguin la informació per poder connectar amb el servei d’autobús.
-Punt d’informació sobre mobilitat sostenible a l’illa i el projecte formentera.eco al port de la Savina.
-Planos “metrominut”, creació de fulletons per fer arribar als visitants amb informació de la distància i temps de desplaçament a peu i en bicicleta des del port de la Savina fins a Illetes, es Pujols i Sant Francesc. Amb la idea que coneguin la facilitat de connexió i optin per aquesta opció.


16 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reunió de la Comissió d’Ordenació i Promoció Turística

foto 2021 COPTLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el cap de Promoció, Carlos Bernús, han participat avui en la Comissió d’Ordenació i Promoció Turística (COPT). Aquesta comissió també està formada pels representants del sector turístic de l’illa de Formentera, com l’Associació Hotelera de Formentera, la Cambra de Comerç, Pimef, CAEB, agències de viatge, així com representants dels partits polítics.

La presidenta ha fet un anàlisi de la situació actual provocada per la crisi de la covid-19. Alejandra Ferrer ha recordat totes les accions preses a Formentera des que es va iniciar la crisi sanitària, “abans inclús de la declaració del primer estat d’alarma, així com el procés de desescalada, l’apertura al turisme, primer entre illes, després nacional i finalment internacional”. Tambè s’ha analitzat la situació actual i les possibles passes cap a la desescalada i d’inici de temporada turística.

En aquest sentit, la també responsable de Turisme ha destacat “la feina feta pel sector turístic per adaptar-se a la nova normativa sanitària arrel de la covid durant la passada temporada”. Una vegada analitzada la situació del 2020 Alejandra Ferrer ha presentat un esborrany del Pla de Reactivació Econòmica Turística 2021. Ara el sector tindrà dues setmanes per analitzar-lo, presentar-lo als seus associats i presentar les seves propostes que es debatran en una pròxima reunió.

D’aquesta feina conjunta sortirà el document definitiu, que segons ha remarcat “com tot des que va començar la crisi de la covid-19 aquest pla no serà fixe, sinó que s’anirà adaptant a la situació sanitària i a les restriccions que hi hagi en cada moment”.

Document de feina
El document està dividit en 3 tres parts molt definides, una primera respecte de les mesures sanitàries, de control i informació, en la que es fa un anàlisi de l’any 2020 i propostes per a treballar cap a una destinació el més segura possible per l’estiu 2021, segons ha explicat la presidenta. La segona part fa referència a les mesures econòmiques per ajudar a pal·liar els efectes de la crisi econòmica que pateix el sector turístic a causa de la pandèmia, segons ha explicat el conseller d’Economia i Hisenda Bartomeu Escandell també present a la trobada. I per últim, la part destinació, promoció i model turístic on s’analitzen les debilitats i oportunitats de Formentera i l’adaptació del Pla de Promoció Turística 2021, que ha exposat el gerent de promoció turística Carlos Bernús.

9 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell concedeix 25 subvencions per valor de 210.339 euros per a la rehabilitació del patrimoni cultural de l’illa

foto 2021 paret secaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que s’han concedit un total de 25 subvencions per una quantitat de 210.339 euros per a la rehabilitació del patrimoni cultural de Formentera dins de la convocatòria d’ajudes corresponents a l’exercici de 2020. Per línies d’ajudes, les quantitats són les següents: 100.143,80 € per a rehabilitació de parets de pedra seca, 44.408,53 € per a intervencions en béns del patrimoni cultural i 65.787,48 € per a soterraments de línies elèctriques.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha valorat “l’interès que ha tingut entre els ciutadans de l’illa aquesta convocatòria que té com a objectiu impulsar la preservació i la revalorització del patrimoni illenc”. A més, la consellera ha destacat que aquestes ajudes tenen la doble vessant, “per una banda contribuir a la conservació del nostre patrimoni i d’una altra, que els formenterers i formentereres se sentin secundats per l’administració i comparteixen la responsabilitat de protegir el nostre patrimoni".

A la convocatòria de l’any passat es presentaren un total de 30 sol·licituds, de les quals 5 es varen denegar, en la majoria dels casos perquè no s’ajustaven als conceptes subvencionables establerts a les bases. Les persones sol·licitants, una vegada rebuda la notificació de concessió, disposaran d’un termini màxim de 24 mesos (des de la notificació de l’acord o des de la concessió de la llicència urbanística) per dur a terme les actuacions per a les quals han sol·licitat subvenció i per justificar que aquestes s’han dut a terme.


5 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera destinarà 630.000€ al sector empresarial més afectat per la crisi

foto 2021 visita Armengol ajudes febrer 1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i la presidenta del Govern, Francina Armengol, han presentat avui el Pla de Mesures d’Acompanyament als sectors afectats per la covid-19 a l’illa de Formentera. A la trobada han estat també presents la vicepresidenta i consellera d’Emprenedoria i Comerç, Ana Juan, i el conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell.

Avui aprofitant la visita de la presidenta Armengol a Eivissa s’han reunit les representants del Consell de Formentera i del Govern balear per poder treballar els convenis d’ajudes al sector perquè s’adaptin a les necessitats de Formentera. Entre les dos administracions es destinaran 630.000€ per treure unes convocatòries amb ajudes per al sector empresarial més afectat per la crisi, segons ha explicat Alejandra Ferrer després de la trobada amb Armengol. Aquestes ajudes es gestionaran directament des de la institució insular, ja que és en paraules de la presidenta balear “qui millor coneix la realitat de Formentera i qui millor s’ajustarà a les necessitats que hi ha a l’illa”.

Les dues institucions signaran dos convenis, un com a Consell i altre com a Ajuntament. El Govern balear aporta dins aquest pla de xoc, 15M d’€ per als convenis amb els Consells i 10M d’€ per als convenis amb els Ajuntaments. A Formentera li corresponen per part de l’executiu autonòmic 210.000€ com a Consell i 105.000€ com a Ajuntament, per la seva part el Consell de Formentera aportarà les mateixes xifres com a Consell i Ajuntament, el que farà que la quantia total de les ajudes al sector productiu de Formentera siguin de 630.000€.

Alejandra Ferrer ha explicat que des del Consell de Formentera estam treballant des que va començar aquesta pandèmia per poder ajudar a les famílies, i també al petit sector empresarial . “Pensam que hem d’estar al costat del sector més afectat per la crisi, sobretot en un moment en què s’han hagut d’implementar unes mesures molt restrictives per poder millorar la situació sanitària i poder poc a poc tornar a recuperar les nostres llibertats i activitat econòmica”, segons ha destacat la presidenta.

Tot i això, la presidenta de Formentera ha assegurat que “les ajudes tindran en compte els negocis o autònoms afectats per les noves restriccions, però també els que s’han pogut veure afectats per la crisi econòmica després d’una temporada curta i a les portes d’altra que encara no sabem ni com, ni quan començarà”.


1 de febrer 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera celebra un ple centrat en mesures sanitàries

Foto ple gener 2021 1El Consell de Formentera ha celebrat avui el ple del mes de gener de 2021 de manera telemàtica. El ple ha estat centrat en mesures sanitàries relacionades amb la situació de pandèmia que es viu en l’actualitat. La primera proposta presentada per l’equip de govern de GxF-PSOE, i que ha rebut el suport de tot el Ple ha estat relativa a la vacunació contra el virus de la covid-19.

La presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha defensat aquesta proposta amb la qual s’insta el Govern de l’Estat que continuï treballant, conjuntament amb la Unió Europea, per arribar als acords internacionals adients, amb l’objectiu d’agilitzar al màxim la producció i distribució de les vacunes contra la covid-19, per arribar a la immunitat suficient i per poder reactivar la nostra economia turística.

Amb aquesta proposta, també s’insta el Govern de l’Estat que continuï treballant, juntament amb el Govern balear, per aconseguir la immunitat suficient necessària a escala nacional, per tal de poder reobrir la mobilitat lliure i segura entre comunitats autònomes, i així poder iniciar al més aviat possible l’activitat turística en l’àmbit nacional. Per acabar, també s’insta el Govern de l’Estat i el Govern balear a continuar treballant en totes les mesures i protocols necessaris per aconseguir corredors segurs i fer de les nostres illes una destinació competitiva i possibilitar l’arribada de visitants de manera segura.

Dret civil pitiús
El Ple del Consell de Formentera també ha donat suport unànime a una proposta conjunta, de l’equip de govern de GxF-PSOE i de Sa Unió, per una fiscalitat justa dels pactes successoris del dret civil pitiús en seu d’IRPF. Segons ha explicat el conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, “aquest dret civil propi s’ha de respectar”.

Per defensar-lo, el Consell de Formentera insta que el Govern de l’Estat, a propòsit del Projecte de Llei de mesures per a prevenir i combatre el frau fiscal, actualment en tramitació en el Congrés, suprimeixi o retiri l’article que reforma la Llei 35/2006 de l’IRPF, tot això als efectes d’evitar la desnaturalització de la capacitat normativa en matèria civil i fiscal que la Constitució, l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i les lleis reconeixen al Govern de les Illes Balears i al Parlament de les Illes Balears, o de desincentivar que se n’emprin les institucions civils pròpies. Així mateix, el Consell Insular de Formentera insta a que el Govern de les Illes Balears i el Parlament de les Illes Balears defensin de manera efectiva la diversitat d’institucions pròpies recollides en la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears, i en concret els pactes enfront de la reforma fiscal que proposa el Govern de l’Estat, i la seva consegüent desnaturalització.

Fibra òptica
D’altra banda, també ha rebut el suport de l’equip de govern i de l’oposició, la proposta presentada al Ple per la dotació de fibra a tota l’illa de Formentera. La proposta ha estat defensada per la consellera de Noves Tecnologies, Vanessa Parellada, que ha destacat que amb la crisi de la covid “les noves tecnologies han adquirit un paper clau. Permeten el teletreball, afavorint la conciliació familiar, noves maneres de relacionar-nos, noves fórmules per a reunir-nos i per transmetre’ns la informació”. En aquest sentit ha assegurat que un dels mitjans que durant els darrers anys ha millorat significativament l’accés a Internet a la nostra illa ha estat la fibra òptica, però que encara hi ha zones a les quals no arriba. Per aconseguir que s’implementi a tot Formentera amb aquesta proposta s’insta a les administracions competents i a les companyies a dotar de fibra al 100% dels habitatges, comerços, bars i restaurants i altres establiments turístics i hotelers de l’illa.

Formentera, municipi residu zero
D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat l’adhesió de Formentera al ‘Programa de Certificació Municipi Residu Zero’. Tal com ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “aquesta legislatura des del Consell s’han impulsat iniciatives per a la implantació de l’economia circular, com són el sistema de reutilització de palets, i el reaprofitament de bicicletes, tots dos a la deixalleria, però es tracta d’anar més enllà i aconseguir amb iniciatives com la de Municipi Residu Zero, i engegar un procés de reducció de residus i millora en l’eficiència en l’ús del recursos”.

Així mateix també ha obtingut el suport de tot el plenari, una proposició grup polític Sa Unió, modificada per l’equip de govern, relativa a la pròrroga de vigència per a 2021 de les inscripcions de les estades turístiques en habitatges, com ja es va fer per part del Consell amb les autoritzacions de l’any 2020 a causa de la situació excepcional que s’està vivint per la pandèmia.

Propostes de seguretat sanitària
Altra de les proposicions que han obtingut el suport de tot els grups ha estat la proposició de Sa Unió, modificada per l’equip de govern, per “reiterar al Govern de les Illes Balears a fer les gestions necessàries per poder realitzar, de manera urgent, un cribratge massiu voluntari amb test ràpids d’antigen per detectar la presència del virus de la covid-19 a l’illa de Formentera”.

Per unanimitat el Ple també ha aprovat instar el Govern a dotar Formentera de més recursos per als serveis de la covid-19, així com accelerar “el màxim possible” la dotació per a l’illa de la base del 061, i mentrestant es doti un recurs extraordinari per a emergències simultànies. La proposta, transaccionada per l’equip de govern amb l’oposició, ha estat defensada pel conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, que ha assenyalat que “la població de Formentera també es mereix tenir un servei digne com la resta de ciutadans de les Illes Balears”; a més ha recordat que en els pressupostos del 2021 de la CAIB hi ha una partida pressupostària per a la creació d’aquesta base del 061. El conseller Ramírez ha finalitzat recordant que “s’han de potenciar i no retallar els serveis públics, com l’educació i la sanitat perquè ens fan iguals”.

Finalment, també s’ha votat a favor de manera unànime una proposta presentada pels grups del Ple conjuntament per “demanar proves diagnòstiques negatives del virus de la covid-19 per viatjar entre illes”. Amb aquesta proposta es reitera al Govern de les Illes Balears la petició de que faci les gestions necessàries per establir aquestes mesures de control amb condicions anàlogues als viatgers que provenen de fora de la nostra comunitat per moure’s entre illes dins del nostre arxipèlag, una vegada acabi el tancament perimetral i mentre duri la situació de risc a qualsevol de les illes.

Declaració Institucional Dia Mundial Contra el Càncer
La sessió ordinària del ple de gener ha finalitzat amb una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que es celebra el 4 de febrer. El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha presentat aquesta declaració “en un any que la crisi provocada per la pandèmia no ha fet sinó agreujar la situació de fragilitat social i sanitària de les persones amb càncer i les seves famílies com a col·lectiu doblement vulnerable”. Amb aquesta declaració, el Consell “manifesta el seu suport a la recerca del càncer, com a instrument imprescindible en la lluita contra aquesta malaltia”. El conseller Ramírez ha assenyalat que la institució insular “trasllada el seu reconeixement a totes les associacions i entitats que estan acompanyant a les persones afectades pel càncer pel seu compromís i labor continuada”.

29 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 7 de 89

7

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1