• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Abandonament de gats

cartell som gatsDes del Consell es vol sensibilitzar la població sobre l’increment d’abandonament de gats a l’illa. Les últimes setmanes s’han trobat diverses ventrades de gats en contenidors de recollida d’escombraries de Formentera. El Consell recorda que l’abandonament d’animals està prohibit i que els propietaris dels animals que no els vulguin es poden posar en contacte amb l’àrea de veterinària de Consell. Cal recordar que segons l’ordenança, les infraccions comeses per abandonament d’animals seran sancionades amb multes de 30 a 15.000 euros.

Per a més informació es pot contactar amb el servei de veterinària de Consell (tel. 971 32 10 87, ext. 3164 / e-mail: veterinari@conselldeformentera.cat).

3 d’agost de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El ple del Consell insta a l’Estat perquè treballi per consensuar acords nacionals i internacionals per garantir la seguretat sanitària dels viatgers

foto 2020 ple juliolEl Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió ordinària del ple de juliol que ha aprovat, entre altres propostes, una proposta presentada per Sa Unió i transaccionada amb l’equip de govern de GxF i PSOE, que insta al govern de l’Estat que “treballi per consensuar els acords internacionals necessaris” amb l’objectiu de controlar el moviment de les persones contagiades per la covid-19 abans que surtin dels seus països d’origen; així com establir un sistema a nivell nacional i internacional que acrediti que la persona titular no està contagiada. També es demana un protocol que garanteixi la cobertura de les despeses per l’aïllament d’una persona estrangera afectada per la covid-19 i que estableixi un preu màxim per a les proves de contagi.

La presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, ha assegurat que “l’objectiu és aconseguir un consens nacional i internacional per poder garantir la seguretat sanitària a nivell europeu quan es viatja”. “Tenim claríssima l’enorme complexitat d’aquest problema, per això la demanda és que es consensuï i continuï treballant en l’àmbit europeu perquè pugui trobar solucions que permetin l’equilibri de la seguretat sanitària i la reactivació econòmica turística”, ha remarcat la presidenta.

A més, s’ha aprovat instar al govern de l’Estat que respecti i garanteixi l’autonomia de les entitats locals per a la gestió dels seus propis recursos econòmics i que així mateix, l’Estat flexibilitzi les condicions perquè les administracions locals “puguin fer servir els seus superàvits i romanents per impulsar els plans d’actuacions necessàries per a superar la crisi causada per la covid-19”, tal com ha destacat el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell. El conseller ha assenyalat que les entitats locals han assumit, “moltes vegades, competències que no són pròpies, sense rebre en molts dels casos, el finançament adequat per part de les comunitats autònomes i l’Estat”.

Ampliació de l’entorn de protecció del molí Vell de la Mola
El ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició l’ampliació de l’entorn de protecció del molí Vell de la Mola, en resposta a les recomanacions de l’Institut d’Estudis Eivissencs. La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat les aportacions fetes per poder continuar amb l’expedient d’incoació d’aquest molí com Bé d’Interès Cultural: “Es tracta d’una protecció més innovadora que també s’aplica a altres llocs de les Illes; d’aquesta manera l’entorn proposat del molí Vell de la Mola s’adapta més a la realitat del terreny”, ha assenyalat la consellera Raquel Guasch.

El ple també ha aprovat una altra proposta de Sa Unió, transaccionada amb els partits de l’equip de govern, GxF i PSOE, en la qual el Consell estudiarà la possibilitat d’implantar la cita prèvia telemàtica en serveis com l’ITV, OAC, etc.

D’altra banda, també s’ha aprovat per unanimitat les bases de l’acció concertada entre el CIF i l’Associació Cultural Audiovisual de Formentera (ACAF) per la producció de continguts de l’emissora pública Ràdio Illa per a l’any 2020. La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha aprofitat per destacar “la tasca desinteressada que fa ACAF com a associació per a fer realitat una ràdio de proximitat” i també agrair “la feina que fan els professionals d’aquesta emissora per informar als ciutadans de l’illa i en especial durant el confinament”.

Compareixença de la consellera Raquel Guasch
La consellera de Patrimoni, Política Lingüística i Formació, Raquel Guasch, ha comparegut davant del ple de Consell per fer balanç de la seva gestió en el primer any de govern. En primer lloc, Guasch ha agraït la feina dels tècnics de les àrees que gestiona i ha fet una cridada a “la necessitat de conservar el patrimoni, ja que té un valor social i utilitari: el patrimoni no té sentit si la societat no l’utilitza”.

“El patrimoni material i immaterial ha d’interaccionar amb la gent, ha de ser un instrument d’educació, de gaudi i de desenvolupament social, econòmic i cultural", ha assenyalat la consellera, que ha destacat entre els projectes posats en marxa el darrer any, l’impuls donat a la declaració dels BIC del Consell, la promoció i la divulgació del patrimoni subaquàtic i terrestre, amb noves troballes; la posada en marxa del primer catàleg de camins de Formentera, els més de 350 alumnes matriculats als cursos de català i noves propostes de normalització com els Apunts en net, la revisió del nomenclàtor; els avanços en la redacció del Pla director del Museu de Formentera així com el treball conjunt amb la Comissió de Memòria i Recuperació democràtica i la Comissió de desapareguts i fosses.


31 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Pla de gestió de Formentera Xarxa Natura 2000 es presenta a l’illa i es constitueix la mesa de seguiment per a l’ordenació de fondeigs a s’Estany des Peix

foto 2020 xarxa natura 2La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern balear, Llorenç Mas, i el conseller insular de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, han presentat avui el Pla de gestió de Formentera Xarxa Natura 2000, així com la mesa de seguiment per a l’ordenació de fondeigs a s’Estany des Peix, que s’ha constituït avui mateix.

El pla de gestió engloba un total de 8.518,49 hectàrees repartides en cinc espais de la Xarxa Natura 2000. D’aquests, n’hi ha dos (la Mola i cap de Barbaria) que són espais maritimoterrestres mentre que els altres tres (cala Saona, platja de Migjorn i ses Platgetes) són exclusivament marins. En tots aquests espais, s’hi ha contrastat la presència de 12 tipus d’hàbitat d’interès comunitari, cinc dels quals de tipus prioritari.

“Aquest pla és molt important per a Formentera, ja que tot l’àmbit marí que envolta l’illa queda protegit de manera efectiva i és una passa endavant en el camí que hem emprès des de fa anys per tenir una illa protegida”, ha assenyalat Alejandra Ferrer. En aquest sentit, Ferrer ha recordat que des del Consell “s’està treballant juntament amb el Govern perquè es desenvolupi el projecte de regulació dels fondejos a tot el litoral de l’illa”.

A més, la presidenta del Consell ha destacat “la importància de la concessió de la gestió de s’Estany des Peix per poder regular aquest espai protegit que és patrimoni de Formentera”.

Els usos i activitats amb aquest pla queden regulats per fer-los compatibles amb la conservació de l’espai, així com amb l’execució de mesures de gestió que afavoriran l’estat favorable dels diferents hàbitats i espècies. Així, per exemple, es preveuen mesures concretes per a mesurar els impactes humans sobre el dofí mular o la tortuga babaua.

Regulació s’Estany des Peix
D’altra banda, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha anunciat que el Consell ja disposa de la concessió administrativa de la Demarcació de Costes per gestionar i ordenar els fondeigs a s’Estany des Peix. Aquesta concessió és per un període de 15 anys, prorrogables a 15 anys més.

Aquest projecte es va signar l’any passat entre el Consell i el Govern balear i contempla la instal·lació de 285 fondejos (207 ecològics i 78 a una zona de pantalans flotants) a més de la regulació d’activitats i neteja de la zona.

En primer lloc, el conseller Sanz s’ha mostrat “molt satisfet perquè es fan dues passes molt importants per protegir el medi terrestre i també el medi marí”. El conseller ha destacat que s’ha aconseguit desencallar aquest projecte “emblemàtic per a l’illa” i hi ha subratllat que “aquest projecte permet recuperar l’equilibri ecològic amb usos tradicionals d’aquest indret”.

Després de la roda de premsa, s’ha celebrat la primera reunió de seguiment, formada per tres persones del Consell i tres persones del Govern, en la qual s’ha començat a elaborar un calendari per a la gestió de s’Estany des Peix. El conseller ha destacat el treball conjunt i de coordinació amb el Govern perquè sigui el Consell, “l’administració més propera”, la que gestioni aquest espai.

Tal com recull el conveni, per l’adjudicació dels amarraments, el Consell elaborarà i proposarà un reglament d’ús que establirà els requisits mínims per accedir a un amarrament que vetlli per la conservació dels valors mediambientals i tradicions propis de l’estany.

Per part seva, el Govern assumeix el seguiment i el control científic dels efectes de les instal·lacions en la flora, la fauna i el medi ambient i, si escau, l’execució de projectes de recuperació i de conservació dels hàbitats associats a l’estany, amb la col·laboració del Consell insular. El projecte està finançat amb 652.154€ provinents dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

28 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell acull l’entrega de diplomes de capacitació d’agents de la Policia Local a Formentera

foto 2020 diplomes policia localLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la consellera d’Administracions Públiques i Modernització del Govern, Isabel Castro, han participat avui al lliurament dels diplomes de capacitació a tres agents de Policia Local de Formentera i un del municipi eivissenc de Sant Joan a l’acte de clausura de la quarantena promoció (curs 2019), la qual no es va poder celebrar quan estava previst per mor de la pandèmia covid-19.

L’acte ha comptat amb la presència també del director general d’Emergències del Govern, Jaume Barceló; el conseller insular d’Interior, Josep Marí; la directora de l’Escola Balear d’Administració Pùblica (EBAP), Mercedes Riera, i el cap de Policia Local de Formentera, Fèlix Ramos, entre altres autoritats.

Alejandra Ferrer ha destacat la col·laboració “fonamental entre les administracions insular i autonòmica i la necessitat de coordinació per poder completar la plantilla d’agents i oferir amb garanties aquest servei tan necessari i proper per a la ciutadania de l’illa, principalment en situacions com les que estam vivint els darrers mesos a causa de la pandèmia”. “Continuam treballant per aconseguir el cos de policia que necessita Formentera, amb una plantilla nombrosa, estable i bé formada”, ha incidit la presidenta.

Beques per a habitatge i desplaçament
D’altra banda, la consellera Isabel Castro ha anunciat que els 29 agents en formació, dos d’ells de Formentera, que enguany estan duent a terme fora de la seva illa el curs bàsic de capacitació com a policia local podran optar a una línia d’ajuts de fins a 1.215€ per alumne que l’EBAP posarà al seu abast amb l’objectiu de compensar les despeses d’habitatge i desplaçaments que han d’atendre.

Segons ha destacat la consellera Isabel Castro, el Govern de les Illes Balears, mitjançant l’EBAP, “és sensible a l’enorme sacrifici que fan els agents en formació, lluny de la seva llar, per convertir-se en servidors públics”. “Els dos agents formenterencs de l’edició d’enguany són probablement els que ho saben millor”, ha dit en referència al 41è curs de capacitació bàsica impartit per l’EBAP a Mallorca al llarg de 2020, en el qual també participen 18 agents d’Eivissa, 9 de Menorca i 7 de Mallorca.

28 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera homenatja als treballadors dels serveis essencials de l’illa

foto 2020 Diada 1Avui s’ha celebrat l’acte institucional amb motiu de la Diada de Formentera, un acte en agraïment a tots els treballadors i treballadores dels serveis essencials de l'illa durant l’estat d’alarma. Aquest any especial a causa de la crisi provocada per la covid-19 l’acte institucional s’ha adaptat per fer aquest un homenatge especial que ha substituït la tradicional entrega de la Medalla d’Or i dels Premis Sant Jaume.

L’homenatge ha tengut lloc a la plaça de la Constitució de Sant Francesc i ha estat conduit per Andreu Ferrer que ha fet un repàs a la cronologia dels esdeveniments des que va començar la crisi del coronavirus fins avui dia. Un petit vídeo projectat ha servit per recordar el temps de confinament a l’illa, quan gairebé quasi tota Formentera va quedar tancada a casa.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, en el seu discurs institucional ha agraït la feina de tots els essencials de l’illa. “Avui retem homenatge públic i institucional als que no han pogut, ni per vocació han volgut, baixar els braços, als qui ens han mantengut sans i protegits i coberts, als qui, no ho hem d’oblidar, continuen fent front a la covid-19 cada dia”, segons ha declarat.

A més, Alejandra Ferrer ha destacat la responsabilitat del poble de Formentera, al què ha recordat que ha de seguir “mantenint la guàrdia alta, sense por però amb respecte i responsabilitat envers la nostra salut individual que repercuteix en la col·lectiva”.

La presidenta ha destacat que “aquesta crisi ha posat en valor el que tenim, les nostres fortaleses; però no ens enganyem, també ha tret a la llum les nostres debilitats i mancances, ha destapat la fragilitat de l’equilibri social i la necessitat de diversificar i crear una població més estable i amb més oportunitats”. En aquest sentit ha explicat que des de la institució insular es seguirà treballant “perquè aquesta crisi sanitària i l’econòmica que porta aparellada colpegi el menys possible a la nostra illa, i qui es vegi afectat compti amb la protecció del Consell”.

Finalment, Alejandra Ferrer ha declarat que “ens espera un estiu difícil i un hivern que per moltes famílies ho serà encara més, però estam segurs que Formentera demostrarà novament la seva capacitat d’organització, de treball en comú i que seguirem ajuntant les mans, per un projecte d’illa que compartim i defensam, un model d’illa i de societat. Una illa que ha de ser més sostenible, més rica, i amb més oportunitats, un exemple de desenvolupament econòmic i de protecció global a les persones, un exemple d’illa de persones solidaries on ningú quedi enrere”.

Minut de silenci
Després del discurs de la presidenta s’ha fet un minut de silenci en memòria de totes les víctimes que ha deixat aquesta pandèmia. L’acte ha conclòs amb l’actuació del pianista i compositor José Jaime Hidalgo, que ha interpretat tres peces evocant el vent, l’aigua i el foc com a elements purificadors: el vent en la peça Granada d’Isaac Albéniz; l’aigua en Alfonsina y el mar d’Ariel Ramírez i el foc evocat a Danza Ritual de Manuel de Falla.

A l’homenatge han assistit la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, la consellera de Presidència, Pilar Costa, així com els consellers i conselleres de la institució insular, entre d’altres autoritats. També han assistit representants dels treballadors i treballadores essencials de l’illa durant la pandèmia. Per motius sanitaris l’acte ha comptat amb un aforament limitat. Per fer-lo arribar a tota la població s’ha retransmès en directe a través del canal YouTube del Consell de Formentera, on es pot veure en aquest enllaç.

24 de juliol 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 66 de 139

66

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE