• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

El Pla de gestió de Formentera Xarxa Natura 2000 es presenta a l’illa i es constitueix la mesa de seguiment per a l’ordenació de fondeigs a s’Estany des Peix

foto 2020 xarxa natura 2La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern balear, Llorenç Mas, i el conseller insular de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, han presentat avui el Pla de gestió de Formentera Xarxa Natura 2000, així com la mesa de seguiment per a l’ordenació de fondeigs a s’Estany des Peix, que s’ha constituït avui mateix.

El pla de gestió engloba un total de 8.518,49 hectàrees repartides en cinc espais de la Xarxa Natura 2000. D’aquests, n’hi ha dos (la Mola i cap de Barbaria) que són espais maritimoterrestres mentre que els altres tres (cala Saona, platja de Migjorn i ses Platgetes) són exclusivament marins. En tots aquests espais, s’hi ha contrastat la presència de 12 tipus d’hàbitat d’interès comunitari, cinc dels quals de tipus prioritari.

“Aquest pla és molt important per a Formentera, ja que tot l’àmbit marí que envolta l’illa queda protegit de manera efectiva i és una passa endavant en el camí que hem emprès des de fa anys per tenir una illa protegida”, ha assenyalat Alejandra Ferrer. En aquest sentit, Ferrer ha recordat que des del Consell “s’està treballant juntament amb el Govern perquè es desenvolupi el projecte de regulació dels fondejos a tot el litoral de l’illa”.

A més, la presidenta del Consell ha destacat “la importància de la concessió de la gestió de s’Estany des Peix per poder regular aquest espai protegit que és patrimoni de Formentera”.

Els usos i activitats amb aquest pla queden regulats per fer-los compatibles amb la conservació de l’espai, així com amb l’execució de mesures de gestió que afavoriran l’estat favorable dels diferents hàbitats i espècies. Així, per exemple, es preveuen mesures concretes per a mesurar els impactes humans sobre el dofí mular o la tortuga babaua.

Regulació s’Estany des Peix
D’altra banda, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha anunciat que el Consell ja disposa de la concessió administrativa de la Demarcació de Costes per gestionar i ordenar els fondeigs a s’Estany des Peix. Aquesta concessió és per un període de 15 anys, prorrogables a 15 anys més.

Aquest projecte es va signar l’any passat entre el Consell i el Govern balear i contempla la instal·lació de 285 fondejos (207 ecològics i 78 a una zona de pantalans flotants) a més de la regulació d’activitats i neteja de la zona.

En primer lloc, el conseller Sanz s’ha mostrat “molt satisfet perquè es fan dues passes molt importants per protegir el medi terrestre i també el medi marí”. El conseller ha destacat que s’ha aconseguit desencallar aquest projecte “emblemàtic per a l’illa” i hi ha subratllat que “aquest projecte permet recuperar l’equilibri ecològic amb usos tradicionals d’aquest indret”.

Després de la roda de premsa, s’ha celebrat la primera reunió de seguiment, formada per tres persones del Consell i tres persones del Govern, en la qual s’ha començat a elaborar un calendari per a la gestió de s’Estany des Peix. El conseller ha destacat el treball conjunt i de coordinació amb el Govern perquè sigui el Consell, “l’administració més propera”, la que gestioni aquest espai.

Tal com recull el conveni, per l’adjudicació dels amarraments, el Consell elaborarà i proposarà un reglament d’ús que establirà els requisits mínims per accedir a un amarrament que vetlli per la conservació dels valors mediambientals i tradicions propis de l’estany.

Per part seva, el Govern assumeix el seguiment i el control científic dels efectes de les instal·lacions en la flora, la fauna i el medi ambient i, si escau, l’execució de projectes de recuperació i de conservació dels hàbitats associats a l’estany, amb la col·laboració del Consell insular. El projecte està finançat amb 652.154€ provinents dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

28 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell acull l’entrega de diplomes de capacitació d’agents de la Policia Local a Formentera

foto 2020 diplomes policia localLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la consellera d’Administracions Públiques i Modernització del Govern, Isabel Castro, han participat avui al lliurament dels diplomes de capacitació a tres agents de Policia Local de Formentera i un del municipi eivissenc de Sant Joan a l’acte de clausura de la quarantena promoció (curs 2019), la qual no es va poder celebrar quan estava previst per mor de la pandèmia covid-19.

L’acte ha comptat amb la presència també del director general d’Emergències del Govern, Jaume Barceló; el conseller insular d’Interior, Josep Marí; la directora de l’Escola Balear d’Administració Pùblica (EBAP), Mercedes Riera, i el cap de Policia Local de Formentera, Fèlix Ramos, entre altres autoritats.

Alejandra Ferrer ha destacat la col·laboració “fonamental entre les administracions insular i autonòmica i la necessitat de coordinació per poder completar la plantilla d’agents i oferir amb garanties aquest servei tan necessari i proper per a la ciutadania de l’illa, principalment en situacions com les que estam vivint els darrers mesos a causa de la pandèmia”. “Continuam treballant per aconseguir el cos de policia que necessita Formentera, amb una plantilla nombrosa, estable i bé formada”, ha incidit la presidenta.

Beques per a habitatge i desplaçament
D’altra banda, la consellera Isabel Castro ha anunciat que els 29 agents en formació, dos d’ells de Formentera, que enguany estan duent a terme fora de la seva illa el curs bàsic de capacitació com a policia local podran optar a una línia d’ajuts de fins a 1.215€ per alumne que l’EBAP posarà al seu abast amb l’objectiu de compensar les despeses d’habitatge i desplaçaments que han d’atendre.

Segons ha destacat la consellera Isabel Castro, el Govern de les Illes Balears, mitjançant l’EBAP, “és sensible a l’enorme sacrifici que fan els agents en formació, lluny de la seva llar, per convertir-se en servidors públics”. “Els dos agents formenterencs de l’edició d’enguany són probablement els que ho saben millor”, ha dit en referència al 41è curs de capacitació bàsica impartit per l’EBAP a Mallorca al llarg de 2020, en el qual també participen 18 agents d’Eivissa, 9 de Menorca i 7 de Mallorca.

28 juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera homenatja als treballadors dels serveis essencials de l’illa

foto 2020 Diada 1Avui s’ha celebrat l’acte institucional amb motiu de la Diada de Formentera, un acte en agraïment a tots els treballadors i treballadores dels serveis essencials de l'illa durant l’estat d’alarma. Aquest any especial a causa de la crisi provocada per la covid-19 l’acte institucional s’ha adaptat per fer aquest un homenatge especial que ha substituït la tradicional entrega de la Medalla d’Or i dels Premis Sant Jaume.

L’homenatge ha tengut lloc a la plaça de la Constitució de Sant Francesc i ha estat conduit per Andreu Ferrer que ha fet un repàs a la cronologia dels esdeveniments des que va començar la crisi del coronavirus fins avui dia. Un petit vídeo projectat ha servit per recordar el temps de confinament a l’illa, quan gairebé quasi tota Formentera va quedar tancada a casa.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, en el seu discurs institucional ha agraït la feina de tots els essencials de l’illa. “Avui retem homenatge públic i institucional als que no han pogut, ni per vocació han volgut, baixar els braços, als qui ens han mantengut sans i protegits i coberts, als qui, no ho hem d’oblidar, continuen fent front a la covid-19 cada dia”, segons ha declarat.

A més, Alejandra Ferrer ha destacat la responsabilitat del poble de Formentera, al què ha recordat que ha de seguir “mantenint la guàrdia alta, sense por però amb respecte i responsabilitat envers la nostra salut individual que repercuteix en la col·lectiva”.

La presidenta ha destacat que “aquesta crisi ha posat en valor el que tenim, les nostres fortaleses; però no ens enganyem, també ha tret a la llum les nostres debilitats i mancances, ha destapat la fragilitat de l’equilibri social i la necessitat de diversificar i crear una població més estable i amb més oportunitats”. En aquest sentit ha explicat que des de la institució insular es seguirà treballant “perquè aquesta crisi sanitària i l’econòmica que porta aparellada colpegi el menys possible a la nostra illa, i qui es vegi afectat compti amb la protecció del Consell”.

Finalment, Alejandra Ferrer ha declarat que “ens espera un estiu difícil i un hivern que per moltes famílies ho serà encara més, però estam segurs que Formentera demostrarà novament la seva capacitat d’organització, de treball en comú i que seguirem ajuntant les mans, per un projecte d’illa que compartim i defensam, un model d’illa i de societat. Una illa que ha de ser més sostenible, més rica, i amb més oportunitats, un exemple de desenvolupament econòmic i de protecció global a les persones, un exemple d’illa de persones solidaries on ningú quedi enrere”.

Minut de silenci
Després del discurs de la presidenta s’ha fet un minut de silenci en memòria de totes les víctimes que ha deixat aquesta pandèmia. L’acte ha conclòs amb l’actuació del pianista i compositor José Jaime Hidalgo, que ha interpretat tres peces evocant el vent, l’aigua i el foc com a elements purificadors: el vent en la peça Granada d’Isaac Albéniz; l’aigua en Alfonsina y el mar d’Ariel Ramírez i el foc evocat a Danza Ritual de Manuel de Falla.

A l’homenatge han assistit la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, la consellera de Presidència, Pilar Costa, així com els consellers i conselleres de la institució insular, entre d’altres autoritats. També han assistit representants dels treballadors i treballadores essencials de l’illa durant la pandèmia. Per motius sanitaris l’acte ha comptat amb un aforament limitat. Per fer-lo arribar a tota la població s’ha retransmès en directe a través del canal YouTube del Consell de Formentera, on es pot veure en aquest enllaç.

24 de juliol 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els Bombers de Formentera es formen en rescat de persones en medi natural

foto 2020 formacio bombers 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Interior, informa que els Bombers de Formentera han fet una formació avançada de rescat en medi natural. La formació ha tengut una durada de 25 hores en què s’han fet pràctiques de tècniques de rescat en pous i penya-segats.

El curs s’ha realitzat durant les dues primeres setmanes de juliol i té com a objectiu, segons ha explicat el conseller d’Interior, Josep Marí, “que els Bombers de Formentera coneguin les darreres tècniques i estiguin preparats per si es dona una situació d’emergència en què han de rescatar a persones”.

El curs l’han finalitzat amb èxit vuit bombers del Consell de Formentera, ha estat impartit per l’empresa Emergency Staff i ha tengut un cost de 5.245,00€.

21 de juliol de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La seguretat sanitària, marítima i a les carreteres centren la Junta Local de Seguretat de Formentera

foto 2020 junta local seguretat 1Avui s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat de l’illa de Formentera presidida per la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la delegada del Govern, Aina Calvo. A l’acte també han assistit el director insular de l’Estat, Enrique Sánchez Navarrete, el comissari en cap de la Policia Nacional d’Eivissa, Manuel Hernández, el comandant de la Guàrdia Civil, Enrique Gómez Bastida, el conseller d’Interior de Formentera, Josep Marí, el conseller de Benestar Social i portaveu del PSOE, Rafael Ramírez, el portaveu de Gent per Formentera, Bartomeu Escandell, el portaveu de Sa Unió, Lorenzo Córdoba, el director general d’Emergències i Interior del Govern, Jaime Barceló, el cap de la Policia Local, Félix Ramos, i el coronel en cap de la zona de la Guàrdia Civil de les Balears, Alejandro Hernández, entre d’altres autoritats. La Junta Local s’ha celebrat de primera vegada amb caràcter semipresencial.

Durant la trobada, la presidenta ha volgut “agrair als cossos de seguretat la coordinació i molta de feina que han fet en els últims mesos per poder garantir la seguretat sanitària a l’illa de Formentera”. Alejandra Ferrer ha explicat que a la reunió “hem traslladat al Govern balear i central la necessitat de seguir treballant de manera coordinada amb els responsables que hi ha a Formentera, que són els que coneixen les necessitats específiques del territori, durant els pròxims mesos que seguiran sent de feina intensa”.

Seguretat marítima i a les carreteres
Segons ha afegit la presidenta a la reunió també s’ha parlat de seguretat marítima i de trànsit. Pel que fa al trànsit, avui han arribat 4 efectius de la Guàrdia Civil que ajudaran a controlar la circulació dels vehicles a l’illa durant la temporada alta. D’altra banda a la trobada s’ha anunciat que la Guàrdia Civil portarà a aigües de Formentera i Eivissa a partir del 27 de juliol un buc, el Río Segura, que disposa de diferents embarcacions auxiliars que “ajudaran a controlar el tema dels fondejos i el compliment de la normativa per part de les embarcacions que ens visiten”, ha destacat la presidenta.

L’arribada d’immigració irregular a Formentera ha estat altres dels temes tractats i s’ha explicat el protocol en què es treballa per adaptar aquest fet a la nova situació provocada per la covid-19.

Reunió institucional
Abans de la Junta Local de Seguretat, Alejandra Ferrer i Aina Calvo han tengut la primera trobada institucional de legislatura. La delegada del Govern ha agraït al Consell de Formentera “la col·laboració institucional durant aquests mesos de pandèmia” i també ha agraït a la població de l’illa “la gran paciència i lliçó que han donat al conjunt del país sent una de les illes pioneres, fase rere fase, en el procés de desescalada”. Aina Calvo ha destacat que Formentera “ha estat el focus mediàtic del país i ha superat la prova amb nota, gràcies a la col·laboració, paciència i compromís dels formenterers i formentereres”.


17 de juliol 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 9 de 82

9

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1