• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Reunió entre Consell i el sector turístic i empresarial per valorar la situació en relació al coronavirus

Foto rp reaccions coronavirusJLa presidenta del Consell de Formentera i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, el president dels Hotelers de Formentera, Vicent Tur, el president de la Pimef, Pep Mayans, i la representant de la Cambra de Comerç de Formentera, Lina Tur, han ofert avui una roda de premsa després d’una reunió mantinguda avui per valorar la situació actual en relació al coronavirus.

Alejandra Ferrer ha recordat que el passat dilluns es va mantenir una trobada amb el Govern balear, els sectors econòmics , els Consells i Ajuntaments per tractar la suspensió de la fira ITB i les seves repercussions, així com les mesures que s’havien de prendre per garantir la promoció en aquest mercat.

En aquest punt, segons ha destacat la presidenta, “Formentera va traslladar la necessitat de que també es reforci la promoció no només del mercat alemany, sinó d´altres mercats com el nacional, l’italià i el francès que són molt importants per la nostra illa”.

En aquest sentit, la presidenta ha anunciat que per part del Consell “estem treballant en la reorganització de la promoció per reforçar la promoció en els principals mercats emissors, com són el nacional i l'italià, a més de establir estratègies per suplir les promocions anul·lades”.

Pla de contingència
La presidenta i els representants de la patronal han reclamat un pla de contingència al Govern balear. “Hi ha preocupació entre els empresaris perquè en les properes setmanes s'ha de fer la contractació de personal, i la incertesa de la situació actual crea inseguretat, tant als treballadors com als empresaris. En el cas que la situació es prolongui demanarem algun tipus d'ajuda en aquest sentit, de manera similar al que es va fer amb la caiguda de Thomas Cook”.

Flexibilitzar les reserves
El president dels hoteleres ha explicat que de moment no hi ha hagut una davallada de reserves, però sí “en l’ultima setmana una ralentització de les reserves per part del mercat italià”. Per donar garanties i confiança als visitants Vicent Tur ha demanat al sector que “flexibilitzin les reserves”, com ja han fet des del sector aeri, agències de viatges i touroperadors per donar confiança als nostres visitants, donant oportunitat de modificar o cancel·lar les reserves de manera flexible.

Salut
Alejandra Ferrer ha assenyalat que a les illes “tenim una molt bona sanitat pública i les autoritats sanitàries estan posant totes les mesures possibles per garantir l'atenció tant dels residents, com per atendre possibles casos de contagi d'aquelles persones que puguin estar malalts en la seva estada a Formentera”.

A més, per part de l’administració turística i de sanitat s’està de manera continua actualitzant el protocol específic per definir les actuacions per treballadors i visitants. El pròxim dilluns 9 de març te lloc una reunió convocada pel Govern balear amb els Consells, Ajuntaments i responsables sanitaris, per continuar treballant aquests aspectes, segons ha explicat la presidenta.

Alejandra Ferrer també ha destacat que des del Ministeri de Turisme i de Sanitat “ens han informat que s’està treballant en un protocol específic per a l´establiment de mesures en els diferents casos que ens podem trobar al sector turístic. Per estar preparats, tant pel que respecta a la protecció dels treballadors, com dels clients”.

Precisament, el president de la Pimef ha assenyalat la necessitat de disposar d’aquest protocol per traslladar-lo als seus associats i que així “els empresaris i treballadors tenguin clar el protocol que han de seguir segons les recomanacions dels tècnics”. De moment, la Pimef ja ha traslladat als establiments les mesures d’higiene específica que han de dur a terme, segons ha destacat Pep Mayans.

Per part seva, Lina Tur ha demanat prudència i ha assenyalat que des de la Cambra de Comerç “estem a l’expectativa de com evoluciona la situació i seguirem les directrius de les autoritats sanitàries”.

Crida a la tranquil·litat
Tant des del Consell, com des del sector, s’ha fet una crida a la tranquil·litat, “es tracta d´un problema global en què nosaltres només podem actuar de manera local i en aquests moments estem a l'espera de la seva evolució, mentrestant, el Consell, juntament amb el Govern i els sectors empresarials i turístics de l'illa estam treballant de manera conjunta posant tots els recursos que estan en la nostra mà per assegurar la temporada turística pensant en una evolució positiva”, segons ha conclòs la presidenta.

5 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Alejandra Ferrer destaca que les illes han d’estar unides per aconseguir l’objectiu comú de sostenibilitat

foto 2020 dia iles 1El Consell de Formentera ha celebrat avui el Dia de les Illes amb un acte institucional que ha tengut lloc a les 12h a la plaça de la Constitució. La presidenta Alejandra Ferrer ha fet el discurs institucional on ha destacat tots els avanços que ha viscut l’illa de Formentera des que al 2007 amb la reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Balears es va aconseguir un Consell propi per Formentera.

Tot i això, Alejandra Ferrer també ha explicat els reptes de futur que li esperen a l’illa de Formentera, entre els que ha destacat que s’han de garantir els drets bàsics de la població i “un dels més importants és el de tenir accés a un habitatge digne. Aquesta problemàtica s’ha abordar amb contundència des de totes les administracions, i de forma coordinada”.

La presidenta també ha fet referencia a la necessitat de seguir treballant per fer de Formentera una illa sostenible social, econòmica i mediambientalment, i en aquest sentit ha assenyalat que es continuaran fent passes per la sostenibilitat de Formentera. Aquest serà el segon estiu de posada en marxa del projecte formentera.eco que “permet regular l’entrada de vehicles en els mesos de major afluència per poder seguir preservant la nostra illa per futures generacions i garantir la qualitat de vida dels residents i millorar l‘experiència dels nostres visitants”.

La regulació de l’estany des Peix, el tancament del cicle de l’aigua, l’eliminació del plàstic d’un sol ús i la millora del reciclatge, són altres dels reptes que ha anomenat Alejandra Ferrer. La presidenta ha destacat que en un dia com avui “les illes han d’estar unides en els seus objectius comuns, perquè volem una societat justa, un medi ambient protegit i una economia sana i compartida. Volem una societat culta, lliure, cohesionada i solidària”.

Lectura poètica
Abans del discurs institucional s’ha fet una lectura poètica de 5 fragments de poemes de 4 poetes, un de cada illa de les Balears. L’ex-batle de Formentera, Isidor Torres, ha llegit un fragment del poema "Les illes" del poeta mallorquí, Guillem d'Efak. Tot seguit, la professora Selva Garrone ha recitat un fragment d’un poema d’un poeta de la seva terra natal, Menorca, el fragment del poema que du per nom “No t'he parlat avui...” del poeta Pere Gomila.

A continuació els joves estudiants, Sasha Riccardo i Munay Guzman han interpretat dos fragments de dos poemes de la poeta Nora Albert d’Eivissa, “Lletra menuda” i “Sal i Silenci”. Finalment, la directora de l’escola de Sant Ferran i escriptora Neus Costa ha interpretat un fragment d’un poema de la poeta formenterera Maria Teresa Ferrer, dins “L'espera de la letargia”.

A l’acte han assistit els consellers i conselleres de l’equip de Govern i l’oposició així com el director general de Modernització i Administració Digital, Ramón Roca, entre d’altres autoritats. En acabar les colles de ball de Formentera Es Xacoters i Es Pastorells han fet una demostració de ball pagès a la mateixa plaça. Després s’ha ofert una degustació de productes típics de Formentera al públic assistent.


1 de març de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El ple aprova definitivament la modificació del PTI que permetrà la construcció d’Habitatge de Protecció Oficial a Sant Ferran

ple-febrer-2020jEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes febrer, en què s’ha aprovat de manera definitiva la modificació puntual 4a del Pla Territorial Insular de Formentera. Aquesta aprovació ha comptat amb els vots a favor de l’equip de Govern de Gent per Formentera-PSOE i l’abstenció del grup de l’oposició, Sa Unió.

Segons ha explicat el conseller de Mobilitat i Territori, Rafael González, “aquesta modificació permetrà disposar d’un solar per cedir-lo a l’Ibavi per la construcció d’una nova promoció d’habitatges de protecció oficial a Sant Ferran, ja que som conscients del greu problema d’habitatge que hi ha a l’illa”. També permetrà disposar d’un terreny per la construcció d’un parc infantil, en aquesta mateixa localitat. Aquestes dues accions a Sant Ferran complementen les millores que en els darrers anys ha fet el Consell en aquest nucli i les que s’estan fent en l’actualitat, com la reforma de l’avinguda Joan Castelló i Guasch o la construcció de l’escola i escoleta, segons ha afegit el conseller.

D’altra banda, el conseller de Territori ha destacat que la modificació de les normes també s’adapta als nous temps i permetrà i simplificarà “la instal·lació de plaques fotovoltaiques per autoconsum als habitatges particulars” per seguir impulsant les energies netes a l’illa. Per últim, Rafael González ha assenyalat que s’han modificat alguns errors detectats en la normativa aprovada en el 2010 que agilitzaran i facilitaran la feina dels tècnics i els tràmits urbanístics als ciutadans. Una dècada després de la seva aprovació el conseller ha declarat que “a partir d’ara ja no parlarem de Normes Subsidiàries sinó de PTI de Formentera com a la resta d’illes”.

formentera.eco 2020
Després d’haver explicat el projecte de formentera.eco pel 2020 davant el Consell d’Entitats, avui el conseller de Territori i també de Mobilitat, Rafael González, ha presentat al ple la proposta d’aprovació del sostre de vehicles i període d’aplicació de la regulació d’entrada de vehicles per al 2020. La baixada del sostre serà del 4% i el període de regulació de l’1 de juliol al 31 d’agost. El ple l’ha aprovat amb el suport de l’equip de Govern GxF-PSOE i l’abstenció de l’oposició.

El conseller però ha destacat que el projecte formentera.eco va més enllà d’aquesta proposta de regulació d’entrada de vehicles i el que pretén és “aconseguir una mobilitat sostenible per la nostra illa en què d’una manera natural es produeixin canvis en el tipus de mobilitat de residents i turistes, i que estarà recolzada per la millora del transport públic (bus i taxi), l’increment de l’ús de la bicicleta i de l’espai pels vianants, entre altres mesures”.

La reducció per al 2020 serà del 4% del sostre de vehicles, la davallada es continuarà fent de manera controlada i progressiva sent d’un 4% anual, per arribar a una baixada del sostre de vehicles del 16% al 2023, segons Rafael González. Per aquest estiu, la baixada del 4% respecte al sostre establert per l’any 2019, fixarà en 11.952 el sostre de vehicles de motor pel que fa a la quota de visitants i vehicles de lloguer. El sostre total de vehicles tenint en compte també els vehicles dels residents per aquest 2020 és de 21.487.

Quotes de lloguers, turistes i veïns d’Eivissa
La quota de turismes de vehicles de lloguer és de 2.592 i de motos 6.720. La quota dels vehicles de visitants que entrin a Formentera serà de 2.180 turismes i 220 motocicletes. L’única quota que no ha quedat subjecta a la baixada del 4% ha estat la dels residents d’Eivissa que queda igual que la del 2019 “per garantir l’accés dels nostres veïns i complir també amb la llei que així ho preveu”, segons ha explicat Rafael González. La quota pels vehicles destinats a l’ús particular per persones residents a l’illa d’Eivissa queda en 220 turismes i 20 motos. La seva autorització continuarà sent gratuïta. La quota per quads, caravanes i autocaravanes torna a ser 0 per totes les categories.

Quotes pels residents
Pels residents de Formentera no hi haurà límit de quota, tot i que el conseller de Mobilitat espera que “amb l’impuls que es donarà a les noves possibilitats de mobilitat sostenible a l’illa l’ús dels vehicles es vagi reduint de manera natural, en donar alternatives, i els residents, de forma voluntària, vagin minvant l’ús del seu vehicle privat (turisme i motos)”.

L’acreditació per circular dels residents tornarà a ser gratuïta i el canal per tramitar-la serà de nou, tant per turistes com residents, el portal formentera.eco. Cal destacar que els vehicles dels residents de Formentera que tenguin autorització per aparcar a la zona blava quedaran automàticament autoritzats per circular a l’illa durant el període de regulació, com ja va passar l’any passat. Es podrà comprovar que l’autorització és correcta introduint la matrícula del vehicle a un apartat que s’habilitarà al web formentera.eco.

El conseller també ha explicat que si els turistes que disposin d’una reserva, d’allotjament a l’illa o passatge de vaixell amb destinació a Formentera, prèvia a l’aprovació i publicació al BOIB de l’acord plenari tindran garantida la seva autorització. De fet al web formentera.eco hi haurà un canal específic perquè puguin tramitar-les.

Taxa
El ple també ha aprovat de manera inicial, amb els vots a favor de l’equip de Govern de Gent per Formentera-PSOE, i l’abstenció del grup de l’oposició Sa Unió, la taxa fiscal que hauran d’abonar els turistes que venguin amb el seu vehicle i que de la mateixa manera que l’any passat tindrà un cost d’1 euro/dia pels turismes, amb un pagament mínim de 5€, i de 0,5€/dia per les motos, amb un pagament mínim de 2,5€. El pagament mínim és una de les novetats d’aquest 2020. Els residents de balears i els propietaris de vehicles elèctrics també tindran l’autorització gratuïta, i els de vehicles híbrids tindran la taxa bonificada al 50%. “Amb aquesta taxa s’espera assolir l’equilibri econòmic del projecte”, segons ha conclòs Rafael González.

Per altra banda, el ple també ha aprovat la proposta de prolongar fins a l’adjudicació del nou contracte, el contracte actual de gestió dels serveis de recollida i transport de residus. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha explicat que aquesta adjudicació “es troba en tramitació, a l’espera d’informació sol·licitada a cinc operadors sobre l’estructura de costos” i que es considera necessari continuar la prestació del servei fins a l’adjudicació de la nova licitació. La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de Govern i els vots en contra de l’oposició.

A més, el ple ha aprovat dues propostes de l’oposició, una d’elles referent que es continuï retirant el fibrociment dels espais públics que són competència del Consell. El conseller de Medi Ambient s’ha mostrat d’acord amb la proposta i ha recordat que “ja es fan recollides d’abocaments incontrolats”. També s’ha aprovat “executar de forma urgent” la millora de seguretat viària de la intersecció de la carretera a Porto-Salé. El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha anunciat que aquests treballs es faran abans que comenci la temporada turística.

Compareixença de la consellera Paula Ferrer
Per altra banda, la consellera d’Esports, Serveis Insulars i Recursos Humans, Paula Ferrer, ha fet un resum de les seves actuacions en les àrees de les quals és responsable. En primer lloc, la consellera ha repassat les accions desenvolupades en Recursos Humans “amb l’objectiu de millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores i d’aquesta manera donar estabilitat als diferents serveis que el Consell posa a disposició de la ciutadania”. Ferrer ha parlat d’objectius a curt, mitjà i llarg termini, com serien: la realització de borsins per a la contractació o substitucions de llocs de feina; la taula de retribucions salarial comuna per a tots els treballadors i treballadores; l’aprovació de la Relació Llocs Treball i la funcionarització del personal.

Respecte a Serveis Insulars, la consellera ha fet un resum de les intervencions dutes a terme en instal·lacions esportives (piscina, camp de futbol, pista des Cap, pistes de pàdel, etc.), en parcs infantils (cal·listènia, pèrgola i il·luminació en la Savina; reparació en ses Bardetes, cistelles a la Savina i Sant Francesc, etc.) i en nuclis urbans i carreteres, com l’eliminació de barreres arquitectòniques en Sant Francesc. Finalment, en Esports, Ferrer ha destacat les prioritats del departament, que són “dedicar tots els esforços i recursos per incentivar l’esport en l’edat escolar i augmentar la participació dels nens i nenes”. Ferrer també ha destacat la feina i el compromís dels treballadors dels seus departaments.

Declaració institucional Dia de la Dona
Finalment, el ple també ha aprovat per unanimitat una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra el proper 8 de març. La consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, ha presentat la declaració en la qual es convida “que totes les formentereres i formenterers s’uneixin a la nostra reivindicació per assolir una societat més justa, més pacífica i sostenible”. Parellada ha assenyalat que el moviment del 8M “es fa cada any més fort i se sap poderós, com cadascuna de les dones que el componen, i al que també s’hi uneixen molts homes a la causa, perquè la igualtat de gènere beneficia tota la societat, perquè el destí dels homes i de les dones està unit”.

Parellada ha destacat també que per primera vegada “hi ha una dona presidint el Consell de Formentera i 9 dels 17 càrrecs electes del plenari estan ocupats per dones”. “Aquesta igualtat més visible i pública es va assolint”, ha incidit la consellera, que ha finalitzat recordant: “Tenim al davant el repte de seguir treballant per assolir aquesta igualtat plena a la nostra illa. És un repte de totes i de tots, perquè la desigualtat no beneficia ningú”.


25 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera demana al Govern un pla especial i mesures específiques per solucionar el problema de l’habitatge

reunio---institucional-armengoLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, s’han reunit avui de matí a la sala d’actes del Consell de Formentera. A la trobada també han assistit els vicepresidents insular Ana Juan, Susana Labrador, Rafael Ramírez, i la consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa.

A la reunió s’ha fet un repàs dels projectes que ja es varen dur endavant la passada legislatura, com la transferència de promoció turística, la construcció de l’escola i escoleta de Sant Ferran, que han visitat després de la trobada, o la posada en marxa del projecte formentera.eco de regulació d’entrada de vehicles, entre d’altres. D’altra banda també s’ha parlat sobre les feines que han començat però que encara queda camí per recórrer, segons ha explicat la presidenta Alejandra Ferrer.

En aquest sentit, un dels temes que ha destacat ha estat l’habitatge, on s’ha demanat la creació d’una Oficina Integral de l’Habitatge. Alejandra Ferrer ha recordat que “el Govern balear ha fet moltes passes, com l’aprovació d’una llei d’Habitatge que no existia i que ha aportat moltes millores”. Però la presidenta insular ha assenyalat que “en el cas de Formentera hi ha una situació molt específica, que la llei no té en compte, i per això requereix d’un pla especial i de mesures específiques que garanteixin el dret a l’habitatge a la nostra illa”.

Per part seva, la presidenta del Govern ha reconegut que en matèria d’habitatge “mesures que s’apliquen a les altres illes no són vàlides per Formentera”. En aquest sentit s’ha compromès a recollir les propostes que arribin des de l’illa per adaptar-les a les normatives que s’impulsin des del Govern i que així “puguin donar solució al problema, ja que hi ha molta gent que no pot optar als preus de mercat que hi ha a Formentera o que simplement no troben habitatges”, segons ha declarat Armengol.

Transport marítim i control del fondeig
D’altra banda, Alejandra Ferrer ha reclamat que es dugui endavant la regulació del fondeig a tot el litoral de Formentera. Sobre el transport marítim, tot i les passes donades amb la primera i darrera barca que a partir del mes de març connectarà Formentera amb Eivissa, la presidenta de Formentera ha incidit que “s’ha de continuar treballant en la seva regulació del transport marítim per garantir unes freqüències mínimes, però també la protecció de l’entorn per on passen les barques situades en ple cor del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera”.

Francina Armengol ha mostrat la disposició del Govern en seguir avançant en aquests temes, i ha destacat que “gràcies al decret que desenvolupa el règim especial de les Illes Balears, ha sortit el primer decret de regulació de transport de mercaderies i per primera vegada se subvencionarà el transport de mercaderies entre illes, amb una especificitat important en el transport entre Eivissa i Formentera, que pot suposar minves dels costos molt importants entre les dues illes de fins a un 72%”, segons ha detallat.

Altres dels temes en què s’ha demanat la col·laboració del Govern han estat el tancament del cicle de l’aigua, on s’ha reclamat que es millori la depuració de les aigües, també s’ha demanat que es continuï treballant en la creació del Museu de Formentera i en la recuperació de les salines.


20 de febrer de 2020
Consell de Formentera
Àrea de Comunicació

Formentera demana que l’Estat tengui en compte la triple insularitat de l’illa

foto-reunio---alejandra-ferrerLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i la senadora, Patricia Abascal, s’han reunit avui a la seu del Consell de Formentera. La presidenta ha agraït a la senadora aquesta trobada en què li ha traslladat les peticions de l’illa de Formentera perquè com a senadora les defensi a davant l’Estat.

Alejandra Ferrer li ha recordat la “necessitat de tenir un finançament específic, és a dir un Règim Especial de les Balears (REB), que tengui en compte la triple insularitat de Formentera”. També han parlat sobre la necessitat d’apropar els serveis a la ciutadania de Formentera, en relació amb la reclamació de la creació d’un Jutjat de Primera Instància a l’illa.

El desenvolupament de l’Agenda 2030 per evitar i lluitar contra el canvi climàtic ha estat un altre dels temes que han posat sobre la taula. La presidenta també li ha explicat la feina que ha fet el Consell de Formentera d’adaptació de la normativa municipal relativa a l’habitatge, per tractar d’ajudar a la creació d’una borsa d’habitatges de lloguer per tot l’any, així mateix ha reclamat “la implicació de l’Estat per solucionar aquest problema de manca d’habitatge i garantir que tots els formenterers puguin tenir cobert aquest dret de primera necessitat”, segons ha declarat Alejandra Ferrer.

Per part seva, la senadora ha destacat que un dels seus principals objectius és que “es conegui el que són les illes i com es viu a les illes, que tenim unes necessitats i aquestes necessitats s’han d’entendre, comprendre i resoldre a Madrid”. Per això, Patricia Abascal ha sol·licitat la creació d’una ponència exclusiva sobre insularitat i ciutats autònomes. En aquest sentit, la presidenta s’ha compromès a traslladar-li tots els problemes específics de l’illa perquè puguin ser debatuts en aquesta ponència.


6 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 11 de 73

11

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1