• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

La cistella de productes bàsics un 18 % més cara a Formentera que a Eivissa i un 22 % més cara que a la Península a l'octubre de 2022

foto 2023iii cistellaAixí ho demostra un estudi fet el 2022 per l'Observatori de Dades de Formentera en què s'ha comparat el preu de deu productes bàsics. A més, entre gener i octubre el preu d'aquesta cistella ha pujat un 21 %

El Consell de Formentera, a través de l'Observatori de Dades, ha fet un estudi sobre el cost de la cistella de la compra a Formentera, respecte a Eivissa i a la Península. També s'han comparat preus d'aquesta cistella de la compra, entre el mes gener i octubre de 2022 (abans i després de la guerra d'Ucraïna), per veure com ha afectat la inflació als productes bàsics.

Per fer aquest estudi s'han comparat els preus d'una llista de compra amb deu productes bàsics de marca blanca: un quilo d'arròs, una barra de pa, una dotzena d'ous, una lletuga, una garrafa de cinc litres d'aigua, un litre de llet sencera, un litre d'oli de gira-sol, un litre d'oli d'oliva, un quilo de patates i un quilo de pollastre.

Per fer la comparativa s'han triat dos grans supermercats d'Eivissa, dos de la Península, i els dos supermercats amb els preus més econòmics de Formentera. Així, el gener de 2022 era un 13 % més car fer la compra a Formentera que a Eivissa i un 12 % més car que fer-la a la Península. L'octubre de 2022, fer la compra a Formentera era un 18 % més car que a Eivissa i un 22 % més car que a la Península.

Comparació per mesos
Cal destacar que aquest primer any de presa de dades s'ha fet aquesta cistella de la compra en un total de cinc comerços de Formentera. Entre aquests cinc comerços s'ha detectat que hi ha variacions de preu de fins al 60 %, entre el més car i el més econòmic.

D'altra banda, si miram el que costava de mitjana aquesta compra bàsica als cinc comerços el gener del 2022, i ho comparam amb el que costava l'octubre de 2022 el cost de la cistella s'ha encarit un 21 % a Formentera. En aquest sentit, a Eivissa els preus s'han encarit un 17 % en aquests mesos i a la Península, un 11 %.

"Amb aquestes dades podem veure el gran sobrecost que té la compra bàsica a Formentera, i que a més aquest sobrecost s'ha incrementat en el darrer any", segons ha explicat la vicepresidenta i responsable de l'Observatori de Dades, Alejandra Ferrer. La vicepresidenta ha mostrat la seua preocupació per "constatar la gran despesa que han de fer els residents de Formentera per fer la compra bàsica a l'illa" i ha destacat que "seguirem amb aquests estudis i implementarem de nous, millorant la metodologia de feina, per conèixer el cost real de viure a Formentera i dur endavant o demanar mesures compensatòries a la nostra insularitat".

D'altra banda, des del Consell de Formentera s'ha demanat una reunió amb la Pimef per explicar les dades obtingudes i debatre sobre aquesta temàtica.

Cal destacar que aquest 2023 s'han introduït en l'estudi petits comerços d'Eivissa i de la Península, per establir una comparativa de totes les tipologies d'establiments entre les tres situacions geogràfiques. També s'augmentarà la periodicitat de les mostres per obtenir dades més concretes.

Totes les dades de l'estudi es poden trobar a la web de l'observatori a l'apartat visió del resident. https://www.observatorideformentera.cat/visions/visio-del-resident/cistella-de-la-compra/

16 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un nou mestre artesà i set nous artesans a Formentera

foto 2023iii artesa ALa presidenta i consellera de Comerç del Consell de Formentera, Ana Juan, ha fet entrega avui de vuit noves cartes d'artesania a les persones que varen superar l'examen de l'any passat. Han obtingut les noves cartes: Lorenzo Pepe, mestre artesà joier; Rosa Collell, artesana bossera; Lorena Escandell, artesana teixidora de punt; Maria del Carmen Costa Ferrer, artesana cosidora; Leile Ghenem, artesana passamanera; Valentina Llorens Matutes, artesana de bijuteria; Pep Juan Castelló, artesà joier, i Carlo de Bortoli, Debo, artesà decorador d'objectes.

En primer lloc, Ana Juan ha felicitat els artesans que han rebut les cartes. "L'artesania de Formentera està avui d'enhorabona, perquè el fet que cada any tenguem més artesans, i també més joves, amb ganes de formar-se, d'aprendre i de créixer ens demostra que tenim un sector fort i consolidat". La presidenta ha recordat que l'any passat es varen recuperar els exàmens d'artesans, que no es feien des de 2017, i es varen entregar sis diplomes (cinc d'artesans i un de mestre artesà). "Des del Consell consideram que el treball en el producte fet a mà és un ofici fonamental en el nostre teixit comercial que s'ha de valorar i les administracions hem d'acompanyar, protegir i impulsar", assenyalat Ana Juan, que també ha felicitat als representants de la ponència tècnica d'artesania que van avaluar els examinadors.

Els nous artesans varen superar un examen avaluat per la ponència tècnica d'artesania, formada per tècnics del Consell i mestres artesans, el passat mes de novembre, que consistia que l'artesà havia de realitzar en el seu taller el producte en el qual es volia especialitzar, mentre els membres del tribunal observaven els mètodes de treball i feien preguntes pràctiques sobre la tècnica i el procés d'elaboració. A més, els aspirants han de tenir coneixements dels temaris base, depenent de si s'opta al títol d'artesà o de mestre artesà, com ara nocions bàsiques de l'ofici artesà, eines, utillatge i maquinària propis de l'ofici, origen dels materials utilitzats, procés de preparació, manipulació, elaboració i acabat, o seguretat i higiene pròpies de l'ofici, entre d'altres.

Amb els nous diplomats, avui en dia a Formentera hi ha setanta-cinc artesans amb carta, dotze mestres artesans i quatre mestres artesans honorífics.


15 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Nous policies a Formentera

foto 2023iii nous policiesLa presidenta del Consell, Ana Juan, ha signat avui la pressa de possessió d'un nou agent interí de la Policia Local i ha donat la benvinguda als tres nous alumnes que faran el curs bàsic de capacitació de policies locals de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), i que es preveu que aquest estiu facin pràctiques a la Policia Local de Formentera. A l'acte també han assistit el conseller d'Interior, Josep Marí i el cap de la Policia Local, Félix Ramos.

La Policia Local de Formentera compta amb una plantilla de 16 agents (3 d'ells actualment en pràctiques). A l'estiu s'espera que la plantilla arribi als 19 agents, si es compta amb els policies en pràctiques que comencen ara el curs.

15 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reunió de la Comissió de Gestió per a la Pesca Professional Artesanal a les Aigües Interiors de les Illes Pitiüses

foto 2023iii com pescaAvui a la sala d'actes del Consell de Formentera s'ha reunit la Comissió de Gestió per a la Pesca Professional Artesanal a les Aigües Interiors de les Illes Pitiüses. En aquesta trobada han assistit els responsables de pesca del Govern balear, del Consell de Formentera i del Consell d'Eivissa, així com representants del sector professional pesquer de les Balears i d'entitats conservacionistes.

"L'objectiu d'aquesta comissió pionera a les illes és treballar conjuntament entre les administracions i les confraries de pescadors i els grups ecologistes perquè el sector de la pesca sigui sostenible a les nostres illes", segons ha explicat el conseller de Medi Rural, Josep Marí, que ha assistit a la trobada juntament amb el director general de Pesca del Govern, Joan Mercant, entre d'altres autoritats.

En la reunió s'ha parlat sobre el cens d'embarcacions autoritzades, l'estat de la pesca de la llagosta i propostes de mesures de gestió i de mesures per millorar les tasques de vigilància, entre d'altres.


14 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera fomenta nous espais sense fum dins de la campanya #RespiroLibre de l'Associació Espanyola Contra el Càncer

foto 2023iii aecc BLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i el president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Balears, José Reyes Moreno, ha signat avui un conveni de col·laboració amb el qual el Consell de Formentera s'adhereix a la campanya #RespiroLibre de l'AECC, que té com a objectiu modificar els entorns en què es mou la població per facilitar hàbits de vida saludables i contribuir a educar en salut. Així, a Formentera se senyalitzaran zones on es mou principalment la població jove, com ara els parcs infantils, els centres educatius i els esportius amb l'objectiu de sensibilitzar i conscienciar la població.

De forma paral·lela, es pretén, per tant, promoure una vida sense tabac, desnormalitzar el consum de tabac a la societat, reforçar el model a seguir dels menors i cuidar el medi ambient. La presentació dels 'Espais Lliures de Fum' ha tengut lloc aquest dimarts i ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears, el Dr. José Reyes; el vicepresident de l'associació, Jaume Bellido; la gerent de l'entitat a les Illes Balears, Ana Belén Velasco, i la presidenta de la Junta Comarcal de Formentera de l'entitat, Pepita Gabaldar.

Ana Juan ha destacat "la importància de tenir espais lliures de fum a Formentera per conscienciar la població, sobretot els més joves, que cal eliminar aquests hàbits de la societat". La presidenta, finalment, ha agraït la tasca constant d'aquesta associació a l'illa en la lluita per la prevenció contra el càncer.

Per la seva banda, el Dr. José Reyes ha declarat que "treballam de forma conjunta per desnormalitzar el consum de tabac i reduir-ne la incidència entre la població; sobretot entre els més joves, per evitar-ne l'inici". A més, el president de l'associació ha posat èmfasi que "modificar aquesta situació passa, entre altres mesures, per ampliar els espais on es pot respirar lliurement i que ningú es vegi obligat a respirar aquest fum tan nociu per a la salut".

Els efectes nocius del tabac
El tabac és el factor de risc més gran en el càncer i les dades són concloents: un de cada tres casos de càncer està relacionat amb el tabac, sigui en persones que fumen o han fumat o en aquelles que han estat exposades al fum ambiental; més d'una desena de diferents tipus de càncer estan associats a aquest factor de risc i és el causant de més del 80 % de casos de càncer de pulmó i laringe (també d'entre el 30 % i el 50 % de casos de càncer de bufeta, orofaringe, esòfag o boca).

14 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 12 de 139

12

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE