• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Discurs de la presidenta Ana Juan el Dia de les Illes Balears

foto 2023ii dia balears AAutoritats, vesines i vesins de Formentera, molt bon dia i salutacions especials en aquest Dia de les Illes Balears

Es compleixen avui 40 anys de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, un fet històric que també suposà el germen del nostre actual Consell de Formentera. Quaranta anys són una xifra rodona que marquen, sens dubte, la maduresa de la nostra autonomia i el creixement d'unes illes que, en les seves diferències lògiques, han sabut construir juntes un espai de convivència democràtica i de cohesió social.

Avui és un dia per celebrar aquesta convivència i també per reivindicar la nostra autonomia i el nostre autogovern. Avui també, fa 17 anys, Formentera va aconseguir, gràcies a la feina i la insistència de la societat formenterera, que es reformàs l'Estatut, ens vàrem deslligar d'Eivissa i vàrem crear el nostre propi Consell. Una motivació que venia de molt lluny, des d'aquells inicis del segle XX quan des del nostre Ajuntament Vell, les persones que aleshores governaven ja mostraven l'interès i l'afany i, sobretot, tenien la certesa que si els formenterers gestionàvem els nostres propis recursos i preníem les nostres pròpies decisions, tendríem una Formentera millor. Nosaltres, els que som avui aquí, agafam el seu relleu amb la màxima il·lusió i motivació per continuar treballant per aquesta Formentera que segueix creixent en autogovern i que és capaç de defensar els seus drets davant de qualsevol, sense dubtes ni vacil·lacions. Avui també és un dia per recordar i felicitar aquelles generacions de formenterers i formenterers que al seu dia varen apostar per una illa que sap i vol seguir prenent les seves pròpies decisions.

En aquest trajecte, lògicament, l'administració també s'ha hagut d'adaptar als canvis i les necessitats que ha experimentat la nostra societat en assumir més competències i gestionar més recursos. L'últim any, per millorar la nostra prestació, ha resultat fonamental l'aprovació de la Llei de consells, que permet Formentera tenir enguany el pressupost més alt de la història, ser una administració més forta, més autònoma i millor finançada i, alhora, continuar treballant de manera coordinada amb el Govern balear pel bé de la nostra comunitat. Sempre defensaré que amb les altres administracions hem de tenir una actitud dialogant, constructiva i productiva, i fugir de la protesta constant, per enfortir els llaços que ens uneixen i per millorar els serveis que oferim.

El Consell és una administració prestadora de serveis i la pandèmia ens va mostrar, com ho està fent també la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna, que és fonamental tenir una administració forta, propera i àgil, capaç d'arribar a les persones, a totes, des dels col·lectius més desafavorits, com a aquells petits empresaris que al seu dia varen haver de parar la seva activitat per la pandèmia. Des dels ajuts bàsics per l'alimentació, les beques a estudiants, la gratuïtat del transport, el gran suport als petits empresaris quan més el necessitaven o, la recent gratuïtat del Centre de Dia aprovada la setmana passada. Aquest Consell ha estat sempre al costat de les persones i ha contribuït a reforçar l'escull social en els moments de major incertesa. Aquesta és la nostra missió i en això ens abocam. Continuam ampliant serveis i també instal·lacions, com la residència de gent gran de Formentera, una demanda justa i necessària del nostre poble que facilita i millora la vida dels nostres majors i les seues famílies.

Per millorar aquesta prestació, hem emprès tota una feina interna per estabilitzar i reforçar la plantilla de treballadors per aconseguir un únic objectiu: una administració més eficient que ofereixi el millor servei públic als nostres ciutadans. Les polítiques públiques dutes a terme des del Consell, i amb el suport del nostre Govern en aquest darrer període han tengut aquest objectiu: protecció econòmica i social. I així ha de continuar sent.

Formentera, com la resta de les Illes Balears, ha demostrat una fortalesa i un compromís exemplar per part de la societat i de tot el teixit empresarial per esquivar les crisis. Lideram la creació d'ocupació, el creixement econòmic i som un exemple en aquest país a l'aplicació dels fons Next Generation. N'hem d'estar orgullosos i hem de posar en valor les nostres virtuts, sens dubte, però no podem caure en l'error d'amagar les nostres debilitats. Cal ser valents, afrontar-les i intentar aturar-les.

En aquest cas, la nostra illa no és aliena als problemes que estan patint altres destins turístics a causa de la globalització i la massificació. És més, per la nostra singularitat som un territori especialment sensible a aquesta transformació.

Si miram 40 anys enrere, a ningú se li escapa que la indústria turística ha set i és el gran motor de la nostra economia, i els canvis positius que ha suposat, però tampoc crec que ningú es pot escandalitzar si afirmam que en molts aspectes hem crescut per sobre de les nostres possibilitats i que aquest desenvolupament exponencial ha trencat gran part de l'equilibri social.

No vull parlar aquí de models d'illa fracassats o esgotats, vull reflexionar sobre si de debò Formentera pensa que necessita continuar creixent més, si necessita més hotels, més places turístiques, més ciment en forma d'apartaments de luxe o més restaurants per a butxaques que els residents no podem pagar. Jo dic que no. Hem de repensar el nostre futur si volem revertir la situació, si volem trobar aquest equilibri necessari i si volem deixar una illa millor als nostres fills, una illa més habitable i una illa on els nostres veïns puguin desenvolupar un projecte de vida.

Una illa més habitable... Tots tenim algun amic, familiar, vesí o conegut que els darrers anys se n'ha hagut d'anar, de l'illa, que ho ha fet a més amb la gran pena de veure que aquí és molt difícil formar una família o gaudir d'un habitatge a un preu raonable. Sabem que és un drama de difícil solució, però no ens quedarem de braços plegats. No ens podem continuar lamentant per la manca de previsió i la nul·la política d'habitatge que hi ha hagut a l'illa en anys anteriors. Dins de les poques competències que tenim com a Consell, aquesta legislatura hem creat una conselleria d'Habitatge que ha donat els primers ajuts al lloguer de la història, que prepara una segona convocatòria per al proper mes, que obrirà una oficina d'acompanyament de l'habitatge per ajudar, assessorar i facilitar a propietaris i llogaters; que treballa per crear una borsa de lloguer sostenible a l'illa; que ha impulsat juntament amb el Govern una promoció d'habitatge públic a Sant Ferran i que està a punt de tancar una altra cessió de terreny per construir més habitatges públics a Formentera. Tenim molta feina i un repte majúscul per endavant, però, no ens enganyem, el problema de l'habitatge va més enllà de les polítiques públiques...

Abans d'ahir, presentàvem Formentera Intercultural, un projecte que aquest any abasta diferents activitats culturals i socials i amb què volem mostrar la gran riquesa que suposa per a l'illa ser una societat on convivim persones de 66 nacionalitats diferents. Aquí també som singulars, perquè no hi ha cap altra illa a les Balears amb aquest gresol de cultures. Aquesta interculturalitat ens enriqueix com a persones, crea identitat de poble i ens ajuda a transmetre els nostres valors, la nostra llengua, la nostra cultura... I crec, a més, que és un reflex del nostre caràcter acollidor i solidari. Per això apel, des d'aquí, que aflorem aquest caràcter, que creiem consciència social, que ho fem cap als nostres conciutadans quan, per exemple, tenim un habitatge per llogar o vendre. Ser solidaris no és només col·laborar amb aquesta o aquella associació amb un donatiu, ser solidaris és sobretot tenir consciència social, consciència d'illa, de contribuir, d'ajudar, de no especular amb el preu d'un habitatge, de tenir molt present que tots tenim dret a un habitatge digne a un preu assequible. Parlo d'igualtat i de solidaritat... d'identitat de poble. Parl que siguem conscients que l'afany de voler acumular més i més, acaba perjudicant la qualitat de vida i trencant l'equilibri social.

Per culpa de la manca d'habitatge, hem vist partir artesans, mestres, cambrers... metges, professionals que sense ells perdem qualitat de vida i equilibri social. I, evidentment, també perd Formentera. Cal intentar posar-hi remei, entre tots, continuar aplicant polítiques públiques des de l'administració com s'està fent per dotar l'illa de nous serveis sanitaris, com el 061, noves escoles, com la de Sant Ferran, i apostar per la formació dels nostres joves. Projectes com el Formentera Impulsa, el treball de formació professional que es fa des del nostre institut o l'obertura de la Facultat de Medicina de la nostra universitat pública, de la qual alguns partits polítics renegaven, són exemples del camí que hem de seguir per poder oferir un futur millor als nostres joves.

Com a administració hem de posar les eines per fer-ho, proposar solucions i activar els mecanismes que permetin canviar aquesta tendència. Així, hem aprovat lleis, com la llei turística, que ens ofereix l'oportunitat de congelar les places turístiques a Formentera, per repensar entre tots si les volem i les necessitam. Per favor, pensem el futur, hi posem el focus, aparquem el creixement i pensem que si tots aportem el nostre gra d'arena dins la societat, podrem deixar una Formentera millor per a les següents generacions.

Deia abans que Formentera és un territori més sensible que altres illes davant del fenomen de la gentrificació que amenaça el nostre equilibri social i ambiental. Ho estam patint i per això adoptam mesures valentes per intentar frenar la saturació. Hem impulsat la regulació d'entrada de vehicles a l'illa, limitant l'accés a les zones més sensibles, i desenvolupam el projecte més ambiciós i complex com és la regulació de s'Estany des Peix. I en aquest punt vull llançar un missatge com a representant de l'equip de govern: no cedirem al xantatge d'aquells que durant anys amb la seua activitat il·legal han contribuït a degradar aquest espai natural. Nosaltres, seguirem treballant per protegir s'Estany i tornar-lo a Formentera i als formenterers.

Hem de defensar la nostra identitat com a poble, i això només ho podem fer si aconseguim protegir el nostre territori de totes les amenaces que patim. Estam treballant a ampliar el control dels fondejos al nostre litoral i hem de replantejar-nos les decisions que es prenen sobre el port de la Savina perquè encara no són suficients. Amb el port, no hi va haver una visió de futur i ara en patim les conseqüències. La nostra única via d'entrada i sortida necessita un projecte a llarg termini on prevalgui, com a s'Estany des Peix, l'interès general del poble de Formentera sobre els interessos particulars d'uns pocs.

Vull acabar el meu discurs felicitant una persona que resumeix a la seva trajectòria professional moltes de les coses que he plantejat i defensat avui aquí. Es tracta del nostre arquitecte Marià Castelló, que ahir va rebre el premi Ramon Llull que atorga el Govern de les Illes Balears. En Marià reflecteix a la seva obra aspectes que forgen la identitat d'un poble, com ara la sensibilitat cap al territori, el respecte al nostre patrimoni, a la nostra essència i la nostra cultura. Aquesta senzillesa i cura que té pel nostre entorn, són un ensenyament per a tots nosaltres. Moltes felicitats, Marià.

Us deix amb una altra mostra i un gran valor de la nostra essència formenterera, que hem de mantenir, com són les colles de ball.

Moltíssimes gràcies a tothom.

Formentera celebra la segona edició de la Fira d'Ocupació i Emprenedoria el pròxim 9 de març

foto 2023ii fira ocupacioEl Consell de Formentera, a través de Formentera Impulsa de l'àrea de Desenvolupament Local i Emprenedoria, presenta la segona edició de la Fira d'Ocupació i Emprenedoria de Formentera que es celebrarà el pròxim 9 de març al jardí de ses Eres i al centre Antoni Tur 'Gabrielet'.

La presidenta del Consell i consellera d'Emprenedoria, Ana Juan, ha assenyalat que "després de la bona experiència de la primera fira, volem consolidar una iniciativa que té l'objectiu de posar en contacte empreses i treballadors, a més d'apropar i impulsar la formació tant dels joves que arriben al mercat laboral com dels demandants de feina". Ana Juan ha incidit que "som conscients de les necessitats tant de les empreses per trobar treballadors com dels treballadors per buscar llocs de feina adequats a les seues capacitats".

Ana Juan ha destacat els avanços que s'estan fent des de l'administració amb la posada en marxa del projecte Formentera Impulsa, "que aglutina molts dels objectius marcats per millorar la competència i formació a Formentera".

Quinze empreses participants, nou entitats i formenteraimpulsa.cat
L'any passat es va fer una enquesta de satisfacció via telemàtica als participants, on més del 80 % estava satisfet amb el resultat de la fira i va mostrar l'interès a participar en pròximes edicions. L'any passat hi van participar dotze empreses i sis entitats, i es varen fer més de cent cinquanta entrevistes de feina. De fet, la majoria dels participants repeteixen enguany i n'hi ha de nous. De moment, hi ha quinze empreses i nou entitats de l'àmbit de l'ocupació i/o l'emprenedoria inscrits. Les empreses disposaran d'un espai per exposar les seues ofertes, rebre els currículums dels candidats i fer-los entrevista ràpida.

Enguany al web formenteraimpulsa.cat, a l'apartat dedicat a la II Fira d'Ocupació i Emprenedoria de Formentera, s'ha inclòs un llistat amb les empreses que participen a la II Fira amb les ofertes que presenten i s'ha penjat un formulari per emplenar mitjançant el qual els candidats poden enviar els seus currículums.

Com l'any passat, la fira d'Ocupació i Emprenedoria ofereix xerrades i tallers oberts a totes les persones interessades.

Programació:

9.30 h Inici de la II Fira d'Ocupació i Emprenedoria de Formentera 2023
10.00 h Xerrada SOIB: "Què pot fer el SOIB per tu?" a càrrec d'Álvaro de la Fuente
11.00 h Xerrada IDI: "Recursos públics per a Emprendre" a càrrec de Pere Jiménez
11.40 h Descans
12.15 h Taller IES Marc Ferrer (Aula d'Emprenedoria): "Metodologies àgils en acció"
13.15 h Taller IDI: "Com planificar el meu futur professional" a càrrec de Pere Jiménez
14.15 h Taller IDI: "Claus per a una comunicació eficaç (elevator pitch)", a càrrec de Pere Jiménez

Aquesta II Fira s'organitza conjuntament amb l'IES Marc Ferrer i el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), amb la col·laboració de l'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), la Cambra de Comerç, la Pimef i la participació d'empreses de l'illa.

28 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023ii fira ocupacio

El Ple aprova l'eliminació del pagament als usuaris del Centre de Dia durant sis mesos i la regulació d'accés as Cap i al caló des Mort

foto 2023ii ple AEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari de febrer, que ha començat amb la presa de coneixement de la renúncia de la vicepresidenta segona i consellera d'Educació i Cultura, Susana Labrador, com a consellera d'aquesta corporació, i s'ha fet la sol·licitud d'expedició de la nova credencial a la Junta Electoral Central per a la persona substituta, que serà Lorena Alemany, número 9 de la llista de Gent x Formentera. La presidenta Ana Juan, en nom de tot l'equip de Govern, ha agraït la feina i dedicació com a vicepresidenta i consellera a Susana Labrador, i li ha desitjat una ràpida recuperació; els mateixos desitjos ha expressat el cap de l'oposició, Llorenç Córdoba.

Eliminació del copagament del Centre de Dia
Amb el suport de tots els grups polítics, el Ple ha aprovat l'eliminació temporal del pagament dels usuaris del servei del Centre de Dia per a persones grans de Formentera durant sis mesos. Aquesta iniciativa, tal com ha destacat el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, "forma part de les mesures urgents impulsades a Balears per compensar la inflació i millorar el poder adquisitiu de persones i famílies de diferents col·lectius, que han vist com l'increment dels preus els ha suposat dificultats financeres importants". Així, una vintena d'usuaris del Centre de Dia queden exempts de participar econòmicament d'aquests serveis els mesos de novembre de 2022 a abril de 2023, que són assumits pel Consell de Formentera.

Pla de diversitat sexual, familiar i de gènere
Per unanimitat també s'ha aprovat el I Pla insular de diversitat sexual, familiar i de gènere de Formentera 2023-2026. La presidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha destacat que aquest "és el primer pla en aquesta matèria que es redacta a les Illes Balears" i ha agraït "a totes les persones i col·lectius que han participat en l'elaboració". Per a la presidenta, "es tracta d'un document que vol esdevenir el full de ruta perquè, des d'una perspectiva feminista interseccional, s'elaborin i implementin polítiques específiques, transversals i transformadores a Formentera per al col·lectiu LGTBI i per avançar en la seva visibilitat i reduir les desigualtats i les violències que pateix el col·lectiu".

Regulació as Cap i el caló des Mort
També s'ha aprovat, amb els vots de l'equip de Govern de Gent x Formentera-PSOE i l'abstenció de Sa Unió la proposta de regulació d'accés de vehicles a la tanca d'Allà Dins per a l'any 2023 (zona des Cap). Aquesta serà la setena temporada que se'n regula l'accés. Entre el 15 de maig i el 15 d'octubre s'hi restringeix l'accés de vehicles de motor amb una barrera situada en el quilòmetre 6,5 de la carretera des Cap. Abans de la tanca hi ha un aparcament, l'accés per a persones amb mobilitat reduïda està permès. Segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, "aquesta regulació ja està consolidada i és un cas d'èxit, ja que ha resolt els problemes de congestió viària que hi havia a la zona des Cap durant la temporada". Segons ha destacat el conseller, "a més, hem aconseguit crear una experiència que coincideix amb els interessos dels formenterers de tenir una mobilitat més sostenible, amb menys cotxes i motos, on es fomenta l'ús de la bicicleta i la presència dels vianants, i que no respon als interessos de les visites d'un dia".

D'altra banda, s'ha donat suport de l'equip de Govern i s'ha abstingut l'oposició en la proposta de regulació d'accés i estacionament, entre el 15 de maig i el 15 d'octubre de 2023, de vehicles a les vies d'accés a les zones del caló des Mort i es Ram. La temporada del 2022 es va iniciar la regulació d'aquesta zona protegida, on també hi havia problemes d'afecció al medi ambient, d'aparcament, de circulació i d'accés dels vehicles d'emergència, segons ha recordat el conseller de Mobilitat.

"La regulació d'aquesta primera temporada ha set exitosa i per això, en vista al pròxim any, la mantindrem i l'ampliarem trenta dies, els quinze darrers dies de maig i els primers d'octubre", segons ha anunciat. "Igual que l'anterior proposta, coincideix amb els interessos dels formenterers de tenir una illa tranquil·la i que respecta l'entorn", ha afegit Rafael González. A la zona tornarà a haver-hi un controlador que informarà de la prohibició d'aparcar en aquests espais i redirigirà els vehicles a la zona urbana propera que sí que disposa d'aparcament. Aquestes prohibicions estaran correctament senyalitzades, es permetrà que els vehicles aturin un moment per a la descàrrega o recollida de passatgers, així com que hi accedeixin amb facilitat les persones amb mobilitat reduïda.

Formentera s'adhereix a la xarxa de ciutats saludables
D'altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat l'adhesió del Consell de Formentera a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS). Així, el Consell "es compromet a elaborar una anàlisi de situació i un pla de salut per a l'illa, que es farà de manera conjunta amb l'Hospital, i a impulsar les polítiques i estratègies que estiguin al seu abast", segons ha assenyalat el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez. La RECS és una agrupació de ciutats que, dins de la FEMP, s'ha unit a l'empara dels principis i activitats concordes de l'Organització Mundial de la Salut.

Processionària
El Ple també ha aprovat una proposta conjunta de Sa Unió, GxF i PSOE d'instar al Consell de Formentera a elaborar i publicar, al més aviat possible, una campanya informativa dirigida als residents amb tota la informació necessària (cicle, mitjans de prevenció i de tractament, explicacions sobre la perillositat, indicacions sobre com protegir-se dels efectes nocius de les erugues, etc.). Així mateix, es demana a la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern, com a òrgan competent en matèria de sanitat forestal, que continuï amb l'aplicació de les mesures necessàries per a la prevenció i control de la població de processionària a l'illa de Formentera, tant terrestres com aèries.

Declaracions institucionals
Finalment, el Ple ha aprovat dos declaracions institucionals. Pel que fa a la primera, referida al 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la presidenta Ana Juan ha destacat que "el Consell de Formentera reafirma el seu compromís amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes". La segona declaració, presentada pel conseller Rafael Ramírez, ha set de suport a tots els afectats pel terratrèmol ocorregut a Turquia i Síria, amb la qual el Consell trasllada tota la seva "solidaritat i afecte a la població turca i síria, se suma a les iniciatives d'ajuda a la població i es posa a disposició del Govern d'Espanya, amb tots els nostres mitjans, per col·laborar en qualsevol mena d'actuació humanitària".

24 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Ana Juan sol·licita a la Conselleria de Salut una solució urgent per pal·liar la falta de metges especialistes a l'Hospital de Formentera

foto 2023ii reunio hospitalLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, es va posar ahir en contacte amb la consellera de Salut del Govern balear, Patrícia Gómez, per abordar la problemàtica provocada davant la manca de metges a l'Hospital de Formentera "i perquè es trobin solucions de manera urgent". Per a la presidenta, "és totalment necessari que aquesta manca de professionals se solucioni com més aviat millor, de manera immediata, per garantir el millor servei assistencial als pacients de la nostra illa". La presidenta ha reconegut "el gran esforç per part dels professionalssanitaris de l'Hospital davant aquesta situació" i també ha destacat la feina de la conselleria. Ana Juan ha incidit que "els pacients de Formentera no poden perdre en qualitat assistencial".

Avui, la presidenta s'ha reunit amb el subdirector de gestió de l'Hospital de Formentera, Gonzalo Espí, per traslladar-li la necessitat de millorar els recursos de personal a l'Hospital. La presidenta mantindrà reunions periòdiques amb el subdirector de l'Hospital per fer un seguiment de la situació dels serveis sanitaris a l'illa.

23 de febrer de 2023
Àrea de Comunicacio
Consell de Formentera

Formentera adjudica els lots d'hamaques i para-sols dels serveis de platges que redueixen l'espai d'ocupació actual en prop de 1.400 m2

La Junta de Govern del Consell de Formentera ha aprovat avui la proposta d'adjudicació dels lots d'hamaques i para-sols per a l'explotació dels serveis de temporada de les platges de Formentera pel període 2023-2028.

Segon destaca l'àrea de Medi Ambient, en aquest nou contracte s'ha reduït la superfície d'ocupació de les platges en 1.378 metres quadrades respecte a l'autorització que hi havia fins ara, amb la qual cosa es guanya més espai per la resta de banyistes, a més d'acotar l'espai concessionat per als elements autoritzats.

Respecte a les ofertes presentades, han primat aquelles que faran servir material de bona qualitat i que siguin de materials més sostenibles. A més, els adjudicataris han de responsabilitzar-se de la neteja de l'espai ocupat i han d'acreditar formació en temes medi ambientals com la gestió de residus, prevenció de la contaminació i vessaments, avarament d'espècies marines, execució de campanyes de conscienciació ambiental, neteges extres de zona de platja, divulgació dels valors ambientals de l'entorn, campanyes de sensibilització en relació al canvi climàtic, gestió ambiental, etc.

Pel que fa a la resta de lots, s'està a l'espera de rebre el títol de concessió administrativa de Costes.

23 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 13 de 138

13

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE