• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Alejandra Ferrer defensa un model d’illa centrat en el benestar de les persones i la protecció del territori i del medi ambient

foto 2021 debat estat CAvui s’ha celebrat la primera sessió del debat sobre l’estat de Formentera a la sala de plens. El debat ha començat amb l’exposició de la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, sobre la situació de l’illa, el balanç de govern i actuacions futures.

En l’inici de la seva intervenció, la presidenta ha explicat que aquest debat estaria en part centrat per la incidència de la covid-19 que fa que ens trobem en una situació de crisi amb dues parts essencials: ”una de caire sanitari, en què continuam treballant per garantir la seguretat dels ciutadans i ciutadanes de l’illa, i una altra de caire econòmic, conseqüència de la primera”.

Inici d’estiu
Alejandra Ferrer s’ha referit a les dificultats de planificar la temporada turística i adaptar-se a les mesures i restriccions de manera contínua, i ha destacat el Pla de reactivació i impuls turístic, que a més d’elaborar-se conjuntament amb el sector empresarial i els partits polítics, “ha tengut en compte totes les situacions possibles a afrontar”. L’objectiu d’aquesta feina ha set tenir “una destinació el màxim de segura possible per a l’estiu 2021”, i en aquest sentit, la presidenta ha detallat les mesures sanitàries de control i informació.

Crisi econòmica
Pel que fa a la crisi econòmica, la presidenta ha assenyalat en el seu discurs que el Pla de Reactivació Turística recull també un resum del Pla de Promoció Turística 2021, “on es destaca la destinació, promoció i model turístic, i on s’analitzen les debilitats i oportunitats de Formentera. Un model que continua apostant per una Formentera sostenible, que impulsa la mobilitat sostenible, la reactivació del camp, la protecció de la cultura i el nostre patrimoni i que té com a objectius l’equilibri social, la millora econòmica i la protecció de l’entorn”.

Una altra pota important per a la reactivació econòmica és el comerç. En aquest sentit, la presidenta ha explicat les diferents campanyes que s’han fet al llarg de l’hivern per incentivar la compra a Formentera i reactivar el comerç. Respecte dels mercats artesans i de venda al carrer, s’han tramitat totes les adjudicacions i ja s’han posat en marxa, segons ha informat. En darrer lloc, ha afegit que des de Comerç es treballa també en el Pla d’impuls a l’activitat comercial.

Ajudes econòmiques
Pel que fa a la crisi econòmica, Alejandra Ferrer ha declarat que “per part del Consell de Formentera, hem continuat treballant en l’adaptació, pròrrogues i noves mesures econòmiques i tributàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la crisi sanitària de la covid-19”. En aquest sentit, les mesures que s’han anat aprovant han estat consensuades i treballades amb el teixit empresarial i els partits polítics i s’han tret per no deixar a ningú enrere. Pel que fa a les ajudes del Consell, s’han prorrogat al llarg de tot l’hivern i fins a final d’estiu o de l’any, i s’ha treballat en diferents línies d’ajuts empresarials i per a les famílies o per al lloguer. D’altra banda, també s’ha treballat tant amb ajuts estatals com autonòmics, com també del Consell.

Sobre les ajudes a les persones més vulnerables, Alejandra Ferrer ha destacat la feina feta per l’àrea de Benestar Social en aquests moments de pandèmia. “La feina dels serveis socials durant l’últim any ha set garantir el dret a l’assistència social bàsica tramitant les sol·licituds de Renda Social Garantida Covid-19 extraordinària, així com de la Renda Mínima d’Inserció”.

D’altra banda, Alejandra Ferrer ha assegurat que tot i la crisi generada per la covid-19 hem seguit apostant per fer accions fetes en matèria d’Igualtat i LGTBI, per a la dona, en el món educatiu, de la joventut, l’esport i la cultura. “En aquestes àrees, i en totes les altres, s’ha hagut de fer esforços extraordinaris per poder continuar oferint serveis i activitats a la nostra ciutadania”, ha destacat.

Pel que fa a Patrimoni, la presidenta ha parlat sobre la beca d’investigació del Consell, enguany dotada amb 8.500 euros o les 25 subvencions per a la rehabilitació del patrimoni cultural de Formentera, entre d’altres iniciatives dutes a terme.

Sector primari
Alejandra Ferrer ha explicat que “continuam amb el suport a la Cooperativa del Camp i el Cens de Terres Cultiu, que a dia d’avui ja tenen més de 400 associats i 270 hectàrees de cultiu. Treballam amb la incorporació de nous serveis que permetin la producció de productes locals, com el trull d’oli o l’obrador, i infraestructures com la confraria que han de garantir peix fresc per a residents i visitants”.

Energies renovables
Al llarg dels últims anys, s’han realitzat accions en l’àmbit de les diferents àrees que contribueixen positivament a la conservació i millora del medi ambient i també les destinades a reduir els efectes directes o indirectes que les activitats turístiques generen sobre la natura i de manera directa damunt la qualitat de vida del resident. Com a novetats, Formentera entra en un projecte pilot europeu per a la implantació d’energies renovables finançat per la Unió Europea, segons ha assenyalat. “El nou contracte de residus de Formentera impulsarà la recollida orgànica, augmentarà les freqüències i renovarà contenidors i maquinària. La seva licitació i posada en marxa prevista és per a final d’aquest mateix any. Aquests canvis permetran que la recollida, neteja i el reciclatge estiguin adaptats a la nova realitat de l’illa”, ha declarat al seu discurs.

Reclamacions
Pel que fa a les nostres reclamacions, en paraules d’Alejandra Ferrer, “no deixarem de lluitar per aconseguir la regulació del fondeig a tot el litoral de Formentera i així mateix garantir la protecció marítima i terrestre del Parc Natural”.

“Un altre projecte essencial és la regulació de l’estany des Peix, que ens permetrà reordenar aquesta zona emblemàtica i de gran valor mediambiental. Continuam treballant en la licitació del projecte i en les bases de la regulació d’aquesta zona per garantir l’equilibri entre els usos i la seva protecció”, ha recordat.

Habitatge
“Hem treballat molt tots junts per arribar a la sostenibilitat en els seus tres vessants: la mediambiental, la sociocultural i l’econòmica”, segons ha dit la presidenta, que ha afegit que “dins de la de sostenibilitat hi ha la necessitat de garantir els drets bàsics de les persones, i un dels més importants és el de tenir accés a un habitatge digne, un dels reptes més complicats que tenim per endavant i en el qual ens hem d’unir totes les administracions per solucionar-lo”.

Obres
La presidenta també ha fet un repàs de les obres que aquest hivern s’han fet, “infraestructures imprescindibles per la ciutadania a Formentera com la nova escola de Sant Ferran que estarà acabada per al proper curs. O la residència de majors, en la qual ja han finalitzat les obres de l’edifici i actualment es continua treballant en la licitació del mobiliari, l’aprovació del reglament d’usos i l’execució del vial d’accés a la instal·lació, que començarà en breu. També, el parc de patinatge o el parc infantil de Sant Ferran que està prop d’acabar-se. I, finalment, també s’ha acabat una fase més de la reforma del port que inclou la Confraria de pescadors, a més de la fase II del projecte de reforma des Pujols”.

Mobilitat sostenible
“Aquesta sostenibilitat en la mobilitat marítima també s’estén damunt el territori. S’ha treballat en la limitació entrada vehicles, en el tancament de la finca d’Allà Dins, as Cap, i en la regulació de l’entrada a ses Illetes, que aquest any es tornen a posar en marxa amb normalitat. Un dels exemples més destacats és el projecte formentera.eco que aquest estiu viurà el seu tercer any d’aplicació”, segons ha citat la presidenta.

També en matèria de Mobilitat, Alejandra Ferrer ha assegurat que “continuarem treballant en el compliment del pla de mobilitat amb la millora del transport públic i la implementació de la nova contracta, amb més línies i més freqüències, nous autobusos adaptats a l’illa, més sostenibles i adaptats a persones amb mobilitat reduïda”.

Prioritats
En darrer lloc, la presidenta ha insistit que “les prioritats són clares. Hem aconseguit molt, projectes importants, demandes històriques, i ara ha arribat el moment d’aprofundir en el nostre model d’illa i, sobretot, en una Formentera on el més important siguin les persones i la seva qualitat de vida. El turisme, la nostra principal indústria, ha de servir també per estimular altres economies (artesania, agricultura, pesca, ramaderia). Volem un turisme respectuós, que sigui a la fi el mitjà per arribar a una vida de qualitat de les persones residents i que aquesta forma de vida i economia perduri en el temps”.


11 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera presenta un apartat web i telèfon d’informació específica de les proves covid per viatjar

cartell 2021 infocovidEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Presidència, informa que s’ha creat un apartat específic, al portal web del Consell de Formentera, amb la informació sobre les proves per viatjar que es poden fer a Formentera. “Des del sector turístic ens han explicat que molts visitants i empresaris no sabien on trobar la informació per realitzar proves PCR o d’antígens per tornar als seus països o llocs d’origen i hem volgut donar una resposta a aquesta necessitat d’informació”, ha explicat la presidenta, Alejandra Ferrer, que també és responsable de Turisme.

Concretament, s’ha creat un nou subapartat, «Infocovid: proves per viatjar» a l’apartat Covid 19. En aquest espai, s’han introduït els centres de Formentera dels quals el Consell de Formentera té constància que disposen de les autoritzacions sanitàries necessàries per poder realitzar aquestes proves i tota la informació necessària respecte de les tarifes, serveis, cita prèvia, entre d’altres. Tota aquesta informació estarà també a la web de turisme en diferents llengües per garantir que arriba a tothom.

Informació telefònica
Així mateix, s’ha creat un servei d’informació telefònica al 871 556 619, on també es responen tots el dubtes i preguntes freqüents que poden tenir els visitants i residents per poder tornar al seu país o sortir de viatge. Si hi ha més centres autoritzats a Formentera, es poden posar en contacte amb aquest telèfon i se’ls inclourà en el llistat.

“Aquest servei d’informació centralitzat ajudarà a millorar el servei i garantir que sigui suficient, i també la seva qualitat i organització”, ha declarat, per acabar, la presidenta.


10 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reunió de coordinació de seguretat a Formentera

foto 2021 coordinacio seguretat junyAvui s’ha celebrat una reunió de coordinació de seguretat a la sala d'actes del Consell de Formentera. Han participat en la trobada la presidenta Alejandra Ferrer, la vicepresidenta Ana Juan, el conseller d'Interior Josep Marí, i representants de la Policia Local, Guàrdia Civil, Servei d'Inspecció del Consell i direcció general d'Emergències del Govern balear.

Després de la trobada la presidenta ha explicat que “l’objectiu d’aquesta reunió ha estat coordinar les feines de totes les forces i cossos de seguretat per poder tenir un estiu sense incidents, tenint en compte la situació generada per la crisi sanitària i els darrers canvis en les restriccions, com el final del toc de queda, entre d’altres mesures que s’han relaxat”.

Alejandra Ferrer ha afegit que ara tenim l’experiència de l’estiu passat, així que repetirem moltes de les actuacions que vàrem donar bons resultats.

Petició de reforços
A la trobada s’ha demanat reforços tant al Govern balear, pel que respecta als controls de Inspecció de Treball, Salut i Emergències, com a la Delegació del Govern pel que respecta als cossos de seguretat. En aquest sentit, avui mateix la presidenta ha enviat una carta adreçada als responsables del Govern balear i de la Delegació del Govern sol·licitant reforços i ajudes per poder garantir la seguretat i el compliment a l´illa. Per part seva, la Policia Local tornarà a controlar amb drons.

La presidenta ha demanat coordinació per vigilar que no es produeixin activitats com venda ambulant o party boats “que no estan permeses en cap cas però que ara en temps de covid poden ser més perilloses”.

Xarxa d’informadors
En aquest sentit, des del Consell ja s’han iniciat reunions amb establiments turístics per tornar a crear una xarxa d’informadors com l’estiu passat i que puguin avisar al 092 si es donen situacions en que no es respectin les normatives. Alejandra Ferrer ha fet extensiva aquesta petició a la ciutadania.

Campanyes informatives
La presidenta també ha explicat que es farà una reedició de la campanya Protegeix Formentera, per tu i per tothom!. Es tornaran a preparar campanyes informatives per apel·lar a la responsabilitat individual dels visitants perquè ens ajudin a fer que tots puguem continuar gaudint de Formentera demanant: “Protegeix Formentera, per tu i per tothom!”.

4 de juny del 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Minut de silenci per l’assassinat masclista a Eivissa

foto 2021 minut silenci eivissaUna imatge del minut de silenci que ha tingut avui a la plaça de la Constitució de Sant Francesc davant el Consell de Formentera en condemna per l’assassinat masclista ocorregut ahir a Eivissa. La presidenta Alejandra Ferrer, la resta de consellers i conselleres i personal de la institució s’han sumat a aquest acte de repulsa per el darrer crim masclista.

4 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera demana que es garanteixi la sostenibilitat i seguretat marítima a la línia marítima entre Formentera i Eivissa

foto 2021 ple maigAvui s’ha celebrat el ple ordinari de maig del Consell de Formentera, en què s’ha aprovat per unanimitat la proposta defensada pel conseller de Mobilitat, Rafael González, que demana “garantir la sostenibilitat i la seguretat marítima a la línia regular Formentera-Eivissa”. El conseller ha explicat que aquest tema i aquesta proposta són de cabdal importància i que té objectius a curt i mitjan termini. Així, a la Proposta d’acord hi ha tres punts en què es demana:

1.“Instar l’Autoritat Portuària de Balears que garanteixi la seguretat marítima al port de la Savina, vetlli perquè en aquesta infraestructura portuària no es realitzin més de dos maniobres simultànies i doni compliment a l’acord de juny de 2020 de disminució de freqüències marítimes en la línia regular Formentera-Eivissa”. Amb aquesta demanda, es pretén que, tal com ja va fer el 2020, amb aquest acord es torni a evitar la situació de 2019, quan es va arribar a les 194 connexions diàries entre les Pitiüses, amb sortides de fins a quatre embarcacions a la vegada. Segons ha remarcat el conseller, aquesta situació repercuteix al medi ambient de la zona que “és el Parc Natural de ses Salines”, a banda dels problemes de “malbaratament de recursos i de seguretat” que suposa.

2. En segon lloc, “s’insta la Dirección General de la Marina Mercante depenent del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana perquè revoqui i deixi sense efecte qualsevol exempció de caràcter tècnic atorgada que actualment eximeixi del compliment de preceptes normatius en matèria de qualitat i seguretat en la navegació en la línia regular Formentera-Eivissa”.

3. En tercer lloc, s’insta el Govern de les Illes Balears que, en compliment de la Llei 11/2010, de 2 de novembre, d’ordenació del transport marítim de les Illes Balears, garanteixi que totes les navilieres que prestin servei en la línia regular Formentera-Eivissa ho facin de forma diària durant tot l’any, i aprovi de forma urgent el decret que desenvolupi la mencionada Llei, i incorpori els punts recollits en l’acord de juny de 2020 de disminució de freqüències marítimes en la línia regular Formentera-Eivissa i en consens amb el Consell Insular de Formentera i els sectors socials i econòmics de l’illa”. “Fa onze anys que el Govern hauria d’haver aprovat aquest decret per posar ordre al nostre port”, segons paraules del conseller que ha tornat a fer aquesta reclamació “amb què el poble de Formentera podria decidir com es regulen les freqüències i quin és el futur que vol per l’única porta d’entrada i sortida de l’illa”.

Illa més segura
D’altra banda, la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha defensat una proposta per fer “una illa més segura per a visitants i residents, tenint en compte que si bé s’ha avançat en el procés de vacunació en els àmbits locals i internacionals, encara no és suficient per poder prescindir d’altres controls de proves diagnòstiques”. Per això, el Ple ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics una proposició en relació al «Paquet de turisme segur» promogut pel Govern balear. La proposta del «Paquet de turisme segur» que ha posat en marxa el Govern coincideix amb la del Consell de Formentera inclosa dins el Pla de Reactivació Turística i tracta d’aconseguir un entorn de treball segur incentivant que l’empresariat realitzi proves PCR o d’antígens al seu personal de manera periòdica.

En aquest sentit, el Ple ha acordat de manera unànime sol·licitar al Govern de les Illes Balears que estudiï l’aprovació d’ajuts conjunts amb els Consells per garantir i incentivar que totes les empreses puguin adherir-se al Pla esmentat i realitzar les proves al seu personal de manera periòdica en el marc del «Paquet de turisme segur» que s’està preparant, i sol·licitar al mateix temps que aquest tengui en compte les característiques específiques de cada illa per garantir la viabilitat del pla.

Bonificacions covid-19
D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat les bonificacions fiscals de diferents taxes per fer front a l’impacte econòmic i social de la covid-19 des de l’1 juliol al 31 de desembre de 2021. Així, s’estableixin bonificacions del 50 % per a la utilització de les instal·lacions i serveis de les Escoles d’Estiu, de les Escoletes, de l’Escola de Música i de les instal·lacions esportives municipals i realització d’activitats esportives. Així mateix, es suspèn la taxa per la prestació de serveis a l’Escorxador al mateix període.

Els col·lectius que poden optar a aquestes bonificacions seran els autònoms afectats en la seva activitat per la covid-19, les persones en situació d’atur o que es trobin dins expedients de regulació temporal d’ocupació i les persones amb dret reconegut a percebre les prestacions assistencials. El conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, ha assegurat que aquesta nova ampliació de sis mesos de la bonificació “encara és necessària per ajudar la ciutadania que està patint les conseqüències de la pandèmia, i que realment ho necessita, a la qual el Consell té clar que és a la que més suport ha de donar”.

Cooperativa del Camp i pesca
A la sessió s’ha aprovat de manera unànime la proposta d’aprovació de les bases reguladores de l’acció concertada, amb la Cooperativa del Camp de Formentera. Amb aquest acord, es dona el vistiplau a les bases de l’acció concertada que suposen fins a 130.000€, segons ha explicat el conseller de Sector Primari, Josep Marí. “La Cooperativa del Camp farà servir aquesta subvenció, que es renova anualment, per donar continuïtat a les actuacions del programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l’entorn rural i del paisatge de Formentera”, ha declarat.

Així mateix Josep Marí també ha explicat una proposta, presentada de manera conjunta per tots els grups i ha aprovada per unanimitat per “sol·licitar la revisió de les restriccions a la pesca d’arrossegament derivades del Reglament 2021/19 del Consell de la Unió Europea”. Amb aquest acord s’insta el Govern d’Espanya que, es revisin els compromisos adquirits amb la Unió Europea i s’estableixin mesures d’esforç pesquer específics segons els informes científics de cada territori, tenint en compte la realitat del sector a les Illes Balears i, en particular, a l’illa de Formentera. D’altra banda, el Ple insta el Govern de les Illes Balears a seguir fent feina en la revisió dels compromisos adquirits amb la unió Europea i a traslladar-la al Govern d’Espanya des de la Conselleria d’Agricultura i Pesca.

Regulació as Cap
El Ple també ha aprovat amb el suport de l’equip de Govern de GXF-PSOE, i l’abstenció de Sa Unió, la proposta de regulació de l’accés de vehicles a la finca de sa Tanca d’Allà Dins que estarà vigent entre l’1 de juny al 15 d’octubre de 2021. A partir del pròxim dimarts s’inicia la regulació de l’accés de vehicles de motor, cotxes i motocicletes, al far des Cap de Barbaria d’aquest 2021 amb la implantació d’una barrera situada en el km 6,5 de la carretera des Cap de Barbaria. L’accés de vehicles de mobilitat reduïda sí que està permès, segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, que ha destacat que “aquesta regulació es va iniciar l’any 2017 per evitar els problemes de saturació que hi havia a aquest paratge natural en temporada alta”. El conseller ha assegurat que “es continua amb la iniciativa, ja que va tenir bona acollida per part de visitants i residents i va donar solució als problemes que existien”. Recordam que abans de la tanca hi ha habilitat un aparcament amb capacitat per a seixanta cotxes i cent motocicletes perquè els visitants puguin deixar-hi els vehicles, i des d’allà anar caminant o amb bicicleta fins al far a mode d’excursió.

Altres propostes
D’altra banda, el Ple ha aprovat amb els vots de l’equip de Govern de GxF-PSOE i l’abstenció de l’oposició la proposta d’incoació de la revisió d’ofici a partir de les sentències recaigudes al PO 87/2014, promogut per l’entitat SUNWAY SL, sobre la llicència urbanística de l’expedient 94/2007, que va ser atorgada a l’entitat MORSANIX SL.

En darrer lloc, a la sessió també s’ha aprovat per unanimitat dues propostes presentades pel grup Sa Unió. La primera de les propostes, relativa a portar a terme tots aquells projectes aprovats en els pressupostos participatius dels anys 2017 i 2018 que encara no s’han executat. A més, s’ha aprovat que a partir de 2022 s’elimini el tràmit de registre per circular a l’illa dels vehicles d’ús particular dels residents de Formentera que paguen l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica.

Compareixença
El conseller d’Economia, Hisenda i Serveis Generals, Bartomeu Escandell, ha explicat la feina feta en les seves àrees, que representen part de la columna vertebral de l’activitat pròpia de l’administració. Tot en un any complicat en què s’han hagut d’adaptar els pressupostos a la situació, creant bonificacions i ajudes per a la població i les empreses. “La solvència econòmica i financera del Consell ha de servir per a poder fer front als efectes de la pandèmia i ajudar a la nostra gent en moments tan delicats, sense oblidar el normal funcionament de la institució i la continua prestació de serveis a la ciutadania”, segons ha declarat. D’altra banda, el conseller també ha agraït als treballadors la seva adaptació al teletreball i a la situació actual perquè el dia a dia de la institució no s’hagi aturat en cap moment en aquesta situació de pandèmia. Per últim, Bartomeu Escandell ha recordat que “des de les meves àrees sempre fem feina per aconseguir un turisme de qualitat i respectuós amb la nostra illa que ens asseguri la supervivència com a destinació turística de referència al nostre entorn i reforci la qualitat de vida dels que aquí vivim”.

Declaració institucional contra la LGTBIfòbia
Finalment, el Ple ha aprovat per unanimitat una declaració institucional presentada per la consellera d’Igualtat i LGTBIQ+, Vanessa Parellada, amb motiu del Dia Mundial contra la LGTBIfòbia, que ha assenyalat que amb la declaració institucional el que es pretén també és denunciar la discriminació de la qual són objecte totes les persones amb orientacions sexuals i expressions i identitats de gènere diferents de les establertes com a normatives”.

Vanessa Parellada ha explicat les accions de sensibilització i formació que s’estan portant a terme des del Consell, així com la posada en marxa del Servei d’Atenció Integral. Cal destacar que a la proposta s’insta al Consell a continuar amb aquestes campanyes i accions; al Govern balear, a impulsar i coordinar les polítiques públiques LGTBI i a fer efectives les seves competències; i a l’Estat, a seguir treballant per l’aprovació d’una llei per la igualtat de tracte i del col·lectiu LGTBIQ+ i d’una llei per la igualtat real i efectiva de les persones trans.

28 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 14 de 104

14

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1