• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

El Ple aprova l'eliminació del pagament als usuaris del Centre de Dia durant sis mesos i la regulació d'accés as Cap i al caló des Mort

foto 2023ii ple AEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari de febrer, que ha començat amb la presa de coneixement de la renúncia de la vicepresidenta segona i consellera d'Educació i Cultura, Susana Labrador, com a consellera d'aquesta corporació, i s'ha fet la sol·licitud d'expedició de la nova credencial a la Junta Electoral Central per a la persona substituta, que serà Lorena Alemany, número 9 de la llista de Gent x Formentera. La presidenta Ana Juan, en nom de tot l'equip de Govern, ha agraït la feina i dedicació com a vicepresidenta i consellera a Susana Labrador, i li ha desitjat una ràpida recuperació; els mateixos desitjos ha expressat el cap de l'oposició, Llorenç Córdoba.

Eliminació del copagament del Centre de Dia
Amb el suport de tots els grups polítics, el Ple ha aprovat l'eliminació temporal del pagament dels usuaris del servei del Centre de Dia per a persones grans de Formentera durant sis mesos. Aquesta iniciativa, tal com ha destacat el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, "forma part de les mesures urgents impulsades a Balears per compensar la inflació i millorar el poder adquisitiu de persones i famílies de diferents col·lectius, que han vist com l'increment dels preus els ha suposat dificultats financeres importants". Així, una vintena d'usuaris del Centre de Dia queden exempts de participar econòmicament d'aquests serveis els mesos de novembre de 2022 a abril de 2023, que són assumits pel Consell de Formentera.

Pla de diversitat sexual, familiar i de gènere
Per unanimitat també s'ha aprovat el I Pla insular de diversitat sexual, familiar i de gènere de Formentera 2023-2026. La presidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha destacat que aquest "és el primer pla en aquesta matèria que es redacta a les Illes Balears" i ha agraït "a totes les persones i col·lectius que han participat en l'elaboració". Per a la presidenta, "es tracta d'un document que vol esdevenir el full de ruta perquè, des d'una perspectiva feminista interseccional, s'elaborin i implementin polítiques específiques, transversals i transformadores a Formentera per al col·lectiu LGTBI i per avançar en la seva visibilitat i reduir les desigualtats i les violències que pateix el col·lectiu".

Regulació as Cap i el caló des Mort
També s'ha aprovat, amb els vots de l'equip de Govern de Gent x Formentera-PSOE i l'abstenció de Sa Unió la proposta de regulació d'accés de vehicles a la tanca d'Allà Dins per a l'any 2023 (zona des Cap). Aquesta serà la setena temporada que se'n regula l'accés. Entre el 15 de maig i el 15 d'octubre s'hi restringeix l'accés de vehicles de motor amb una barrera situada en el quilòmetre 6,5 de la carretera des Cap. Abans de la tanca hi ha un aparcament, l'accés per a persones amb mobilitat reduïda està permès. Segons ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, "aquesta regulació ja està consolidada i és un cas d'èxit, ja que ha resolt els problemes de congestió viària que hi havia a la zona des Cap durant la temporada". Segons ha destacat el conseller, "a més, hem aconseguit crear una experiència que coincideix amb els interessos dels formenterers de tenir una mobilitat més sostenible, amb menys cotxes i motos, on es fomenta l'ús de la bicicleta i la presència dels vianants, i que no respon als interessos de les visites d'un dia".

D'altra banda, s'ha donat suport de l'equip de Govern i s'ha abstingut l'oposició en la proposta de regulació d'accés i estacionament, entre el 15 de maig i el 15 d'octubre de 2023, de vehicles a les vies d'accés a les zones del caló des Mort i es Ram. La temporada del 2022 es va iniciar la regulació d'aquesta zona protegida, on també hi havia problemes d'afecció al medi ambient, d'aparcament, de circulació i d'accés dels vehicles d'emergència, segons ha recordat el conseller de Mobilitat.

"La regulació d'aquesta primera temporada ha set exitosa i per això, en vista al pròxim any, la mantindrem i l'ampliarem trenta dies, els quinze darrers dies de maig i els primers d'octubre", segons ha anunciat. "Igual que l'anterior proposta, coincideix amb els interessos dels formenterers de tenir una illa tranquil·la i que respecta l'entorn", ha afegit Rafael González. A la zona tornarà a haver-hi un controlador que informarà de la prohibició d'aparcar en aquests espais i redirigirà els vehicles a la zona urbana propera que sí que disposa d'aparcament. Aquestes prohibicions estaran correctament senyalitzades, es permetrà que els vehicles aturin un moment per a la descàrrega o recollida de passatgers, així com que hi accedeixin amb facilitat les persones amb mobilitat reduïda.

Formentera s'adhereix a la xarxa de ciutats saludables
D'altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat l'adhesió del Consell de Formentera a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS). Així, el Consell "es compromet a elaborar una anàlisi de situació i un pla de salut per a l'illa, que es farà de manera conjunta amb l'Hospital, i a impulsar les polítiques i estratègies que estiguin al seu abast", segons ha assenyalat el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez. La RECS és una agrupació de ciutats que, dins de la FEMP, s'ha unit a l'empara dels principis i activitats concordes de l'Organització Mundial de la Salut.

Processionària
El Ple també ha aprovat una proposta conjunta de Sa Unió, GxF i PSOE d'instar al Consell de Formentera a elaborar i publicar, al més aviat possible, una campanya informativa dirigida als residents amb tota la informació necessària (cicle, mitjans de prevenció i de tractament, explicacions sobre la perillositat, indicacions sobre com protegir-se dels efectes nocius de les erugues, etc.). Així mateix, es demana a la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern, com a òrgan competent en matèria de sanitat forestal, que continuï amb l'aplicació de les mesures necessàries per a la prevenció i control de la població de processionària a l'illa de Formentera, tant terrestres com aèries.

Declaracions institucionals
Finalment, el Ple ha aprovat dos declaracions institucionals. Pel que fa a la primera, referida al 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la presidenta Ana Juan ha destacat que "el Consell de Formentera reafirma el seu compromís amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes". La segona declaració, presentada pel conseller Rafael Ramírez, ha set de suport a tots els afectats pel terratrèmol ocorregut a Turquia i Síria, amb la qual el Consell trasllada tota la seva "solidaritat i afecte a la població turca i síria, se suma a les iniciatives d'ajuda a la població i es posa a disposició del Govern d'Espanya, amb tots els nostres mitjans, per col·laborar en qualsevol mena d'actuació humanitària".

24 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Ana Juan sol·licita a la Conselleria de Salut una solució urgent per pal·liar la falta de metges especialistes a l'Hospital de Formentera

foto 2023ii reunio hospitalLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, es va posar ahir en contacte amb la consellera de Salut del Govern balear, Patrícia Gómez, per abordar la problemàtica provocada davant la manca de metges a l'Hospital de Formentera "i perquè es trobin solucions de manera urgent". Per a la presidenta, "és totalment necessari que aquesta manca de professionals se solucioni com més aviat millor, de manera immediata, per garantir el millor servei assistencial als pacients de la nostra illa". La presidenta ha reconegut "el gran esforç per part dels professionalssanitaris de l'Hospital davant aquesta situació" i també ha destacat la feina de la conselleria. Ana Juan ha incidit que "els pacients de Formentera no poden perdre en qualitat assistencial".

Avui, la presidenta s'ha reunit amb el subdirector de gestió de l'Hospital de Formentera, Gonzalo Espí, per traslladar-li la necessitat de millorar els recursos de personal a l'Hospital. La presidenta mantindrà reunions periòdiques amb el subdirector de l'Hospital per fer un seguiment de la situació dels serveis sanitaris a l'illa.

23 de febrer de 2023
Àrea de Comunicacio
Consell de Formentera

Formentera adjudica els lots d'hamaques i para-sols dels serveis de platges que redueixen l'espai d'ocupació actual en prop de 1.400 m2

La Junta de Govern del Consell de Formentera ha aprovat avui la proposta d'adjudicació dels lots d'hamaques i para-sols per a l'explotació dels serveis de temporada de les platges de Formentera pel període 2023-2028.

Segon destaca l'àrea de Medi Ambient, en aquest nou contracte s'ha reduït la superfície d'ocupació de les platges en 1.378 metres quadrades respecte a l'autorització que hi havia fins ara, amb la qual cosa es guanya més espai per la resta de banyistes, a més d'acotar l'espai concessionat per als elements autoritzats.

Respecte a les ofertes presentades, han primat aquelles que faran servir material de bona qualitat i que siguin de materials més sostenibles. A més, els adjudicataris han de responsabilitzar-se de la neteja de l'espai ocupat i han d'acreditar formació en temes medi ambientals com la gestió de residus, prevenció de la contaminació i vessaments, avarament d'espècies marines, execució de campanyes de conscienciació ambiental, neteges extres de zona de platja, divulgació dels valors ambientals de l'entorn, campanyes de sensibilització en relació al canvi climàtic, gestió ambiental, etc.

Pel que fa a la resta de lots, s'està a l'espera de rebre el títol de concessió administrativa de Costes.

23 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Procés d'estabilització del Consell de Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Recursos Humans, informa que s'han publicat les llistes provisionals de divuit convocatòries del procés d'estabilització per concurs extraordinari de mèrits, del personal funcionari de l'Administració General i Especial, del Consell Insular de Formentera.

Es poden consultar en aquest enllaç.

21 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell impulsa la restauració i reordenació de sa Capella de sa Tanca Vella i el seu entorn

foto 2023ii tanca vella AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ha tret a licitació el projecte de restauració i reordenació de sa Capella de sa Tanca Vella i el seu entorn redactat per l'arquitecte Marià Castelló.

Aquesta actuació a la capella, que es troba contemplada en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2022-2023, és, segons la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, "una intervenció necessària per millorar la seva protecció i accessibilitat amb l'objectiu de posar en valor aquest bé patrimonial". Raquel Guasch ha assenyalat que també es molt necessària la restauració del seu entorn, "per fer-lo més visible i visitable tant per als turistes com per als residents de l'illa, ja que a més es troba dins del poble de Sant Francesc". Al gener de 2021 ja es va retirar les tanques que delimitaven la zona.

Materials tradicionals i integració de l'entorn
El projecte, en línies generals, planteja la restauració de la capella: retirada de materials poc adequats (parts de referit amb ciment industrial) i substitució per materials tradicionals (morters de calç, pedra calcària i fusta). També es projecta alliberar el monument d'aquelles intervencions prèvies no originals, efectuades amb materials i sistemes constructius agressius amb l'edificació històrica; així com el seu entorn, per deixar-la sense urbanitzar i en alguns punts mostrant l'aflorament rocós original del sòl.

El projecte contempla també la urbanització en el perímetre de l'actual parcel·la, per fer de transició entre l'àrea més immediata del monument i la resta d'espai públic urbà.

El pressupost base de licitació de les obres és de 203.902,38 € IVA inclòs i el termini d'execució és de 6 mesos. El projecte ha obtingut finançament de fons europeus, per un import de 84.874 €, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea — Next Generation UE.


18 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 14 de 139

14

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE