• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Aprovada l'ordenança reguladora dels preus públics del servei d'amarratges a s'Estany des Peix

foto 2022v ple extraEl Ple del Consell de Formentera reunit avui en sessió extraordinària ha aprovat de manera inicial l'Ordenança reguladora dels preus públics del servei d'amarratges a s'Estany des Peix. La proposta s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (GxF i PSOE) i l'abstenció de l'oposició (Sa Unió). Aquesta ordenança s'ha redactat una vegada finalitzat el termini de consulta pública prèvia; i, ara, una vegada aprovada inicialment, s'obrirà un termini de 30 dies hàbils d'exposició pública per presentar a legacions. El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, ha recordat que la regulació del fondeig en aquest indret dins del Parc Natural de ses Salines "és necessària a causa del deteriorament mediambiental del fondeig descontrolat". Aquest reglament, segons el conseller, "posa en valor les embarcacions d'ús tradicionals, les de petita eslora, les de menor potència de motor i altres aspectes, com ara l'antiguitat del fondeig" i que també "s'han establert bonificacions per a les embarcacions tradicionals, així com per als usuaris jubilats i les famílies nombroses".

Els preus de les embarcacions de petita i mitja eslora, que són la gran majoria dels usuaris de s'Estany, fluctuen entre els 50 i 135 euros al mes. Sobre aquests preus públics s'hi ha establert una sèrie de bonificacions als usuaris com ara la bonificació de les persones jubilades amb un 40 %, les famílies nombroses amb un 30 %, les embarcacions de tipologia tradicional un 15 %; així com les embarcacions zero emissions amb un 25 %.

11 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Campanya informativa sobre l'estat de les platges de Formentera

foto 2022 socorristes BEl Servei de Socorrisme del Consell de Formentera, que depèn de l'àrea d'Interior, ha fet una campanya de difusió per informar turistes i residents sobre l'estat de les platges durant la temporada de bany, entre l'1 de maig i el 30 d'octubre. Diàriament, a les 11 hores s'actualitzarà l'estat de les platges de Formentera a la web www.platgesdebalears.com.

Des del Consell s'ha editat un cartell en tres idiomes, català, castellà i anglès, amb un codi QR que redirigeix a aquesta web. L'objectiu és que turistes i residents puguin conèixer l'estat de les platges pel que fa al temps, si hi ha presència de meduses, els serveis que hi ha a les platges, així com si hi ha seguretat i vigilància i informació sobre la zona.

Aquests cartells es trobaran a la web de Turisme i a la del Consell de Formentera, així com a les oficines d'informació turística, i es repartiran a les navilieres i entre els hotelers i restauradors de l'illa.

3 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 estat platges

Demà diumenge s'inicia el servei de socorrisme a Formentera

foto 2022 practiques socorristesEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Interior, informa que demà diumenge 1 de maig s'inicia el servei de socorrisme a les platges de Formentera que està actiu entre l'1 de maig i el 31 d'octubre. Un servei que presta el Consell de Formentera amb recursos propis.

Des de demà diumenge 1 de maig i fins a l'1 de juny, hi haurà deu efectius més el coordinador vetllant per la seguretat a les platges de Formentera. A partir de l'1 de juny s'incorporaran quinze socorristes més. Així, fins al 30 setembre hi haurà un total de vint-i-sis efectius. El mes d'octubre, de nou, es reduirà la plantilla a deu efectius més el coordinador.

Curs d'actualització

"Com cada any, els socorristes han realitzat aquesta setmana uns cursos d'actualització de les tècniques de salvament per recordar algunes de les principals tasques que fan, com ara les reanimacions, entre altres pràctiques, per estar preparats en casos d'emergència", segons ha explicat el conseller d'Interior, Josep Marí.

En temporada baixa, de l'1 de maig a l'1 de juny i de l'1 al 31 d'octubre les platges vigilades seran ses Illetes, la platja de Llevant i es Arenals. En temporada alta de bany, és a dir juny, juliol, agost i setembre, a més d'aquestes platges també es vigilarà la zona del pas des Trucadors, platja des Tanga, es Pujols, cala Saona i es Caló.

Platges adaptades i cardioprotegides

Recordem que les platges des Arenals i es Pujols estan adaptades per realitzar el bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. El servei, que es presta de 12 a 17 hores, sols amb bandera verda. As Arenals, aquest servei es presta des de l'1 de maig al 31 d'octubre i as Pujols, de l'1 de juny al 30 de setembre.

Així mateix, tots els punts de socorrisme compten amb un desfibril·lador per atendre possibles quadres d'aturada cardiorespiratòria.

Es pot consultar l'estat de la mar a www.platgesdebalears.com. Com a novetat, aquest any es farà una campanya especial per fer arribar la informació d'aquesta web als turistes i residents.


30 d'abril de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera regula les vies d'accés al caló des Mort i es Ram i aprova l'ordenança de venda ambulant per protegir el comerç local

foto 2022iv ple BAvui s'ha celebrat el ple ordinari del mes d'abril del Consell de Formentera. En la sessió s'ha donat suport per unanimitat de l'equip de Govern de GxF-PSOE i del grup de l'oposició, Sa Unió, a la proposta d'aprovació del Pla insular de gestió del patrimoni cultural de Formentera 2022-2023. Una proposta que en paraules de la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, és "continuista amb el pla anterior aprovat en gener de 2020, però també innovador perquè posarà el focus de la investigació en nous béns com ara es Monestir de la Mola".

Algunes de les actuacions prioritàries, segons ha detallat la consellera seran: aconseguir documentació del patrimoni cultural immaterial, fer un estudi interdisciplinari de la colònia penitenciària de la Savina i també des Monestir, fer un estudi del procés del repoblament de Formentera durant el segle XVIII, fer un estudi historicoarqueològic de béns immobles amb alt grau de deteriorament i fer noves intervencions arqueològiques no invasives i en jaciments ja excavats. Aquest document també recull, segons ha afegit Raquel Guasch, "les passes que s'han de fer per tenir el futur Museu de Formentera", en aquest sentit destaca la proposta d'elaboració i aprovació del projecte de rehabilitació i de museografia de can Ramon.

Venda ambulant no autoritzada

El Ple també ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups polítics l'aprovació inicial de l'ordenança sancionadora de la venda ambulant no autoritzada. La presidenta del Consell de Formentera, i també responsable de Comerç, ha explicat que "aquesta ordenança s'ha fet perquè la normativa sigui fàcil d'entendre i d'aplicar i no doni opcions a diferents interpretacions i així puguem lluitar contra la venda ambulant nno autoritzada a la nostra illa que tant de mal fa al comerç local".

Aquesta ordenança prohibeix la venda ambulant no autoritzada en l'espai públic, de qualsevol mena d'aliments, begudes i altres productes o serveis, i també prohibeix la col·laboració amb els venedors ambulants. A més, recull que les persones o entitats organitzadores de qualsevol acte públic, reunió, activitat cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole vetlaran perquè durant la celebració no es produeixi venda ambulant i, en cas de produir-se, ho hauran de comunicar als agents de l'autoritat. Aquestes conductes prohibides són constitutives d'infracció greu i seran sancionades amb una multa de 1.600 €.

Regulació del caló des Mort i es Ram

El Ple també ha aprovat amb els vots de l'equip de Govern de GxF i PSOE i l'abstenció de Sa Unió la proposta d'aprovació de la regulació específica per a les vies d'accés a les zones del caló des Mort i es Ram. El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha explicat que "aquest és un espai que rep molts visitants durant la temporada estival, un fet que ha provocat problemes d'afecció al medi ambient, d'aparcament, de circulació i d'accés dels vehicles d'emergència".

Per evitar-los, aquest estiu es regularà l'accés i estacionament de vehicles a les zones del caló des Mort i es Ram entre l'1 de juny i el 30 de setembre. "L'espai se senyalitzarà i un controlador d'aparcament informarà de la prohibició d'aparcar en aquestes zones i redirigirà els vehicles a la zona urbana propera que sí que disposa de zones d'aparcament; sí que estarà permès que els vehicles aturin perquè baixin els passatgers", segons ha explicat el conseller. Així mateix, els controladors tendran potestat per sancionar i retirar els que incompleixin la norma. També podrà actuar la Policia Local, a més de la Guàrdia Civil, fins ara l'única autoritat que tenia competència en aquest espai protegit.

Cooperativa del Camp

El Ple ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de Govern i de l'oposició la proposta d'aprovació de l'acció concertada de la Cooperativa del Camp. "Aquesta proposta té l'objectiu de continuar amb el programa públic de recuperació del sector agrícola i millora de l'entorn rural i del paisatge de Formentera efectuades per la Cooperativa del Camp de Formentera durant l'any 2022", segons ha explicat el conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell. El Consell reserva una partida de 130.000 € per a aquesta acció concertada perquè la cooperativa "segueixi reactivant el camp de Formentera, una feina vital per a la nostra illa", segons ha destacat Bartomeu Escandell.

Telecomunicacions

A la sessió plenària s'ha aprovat per unanimitat la proposta relativa als serveis i infraestructures de les empreses de telecomunicacions. Segons ha explicat la consellera de Noves Tecnologies, Vanessa Parellada, "les incidències registrades durant la primera quinzena del mes d'abril, malgrat que puguin no estar relacionades entre si i ser fortuïtes, han tornat a posar en evidència l'enorme dependència que d'elles en tenim".

Amb aquesta proposta s'insta un cop més les empreses que ofereixen serveis de telecomunicacions a la nostra illa a adaptar els recursos destinats a la realitat de Formentera, mantenir les infraestructures en condicions òptimes i tenir en compte la triple insularitat. Així mateix, se'ls insta a respondre davant les avaries amb la màxima celeritat i eficiència per minimitzar les conseqüències que ocasionen a la població. Segons ha afegit Parellada, "des del Consell de Formentera continuarem col·laborant amb aquestes empreses per facilitar i minimitzar l'impacte del seu desplegament al nostre territori i perquè continuïn amb el progressiu soterrament de les esteses aèries aprofitant les diferents obres de millora que es vagin emprenent".

Altres proposicions

El Ple també ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics una proposta presentada conjuntament entre l'equip de Govern i l'oposició per a la dotació pressupostària per al trasllat de residus generats a l'illa de Formentera. Amb aquesta proposta s'insta el Govern de l'Estat a dotar pressupostàriament la partida necessària per al trasllat de residus de l'illa de Formentera a la planta de Ca Na Putxa, anualment en el marc de la normativa sobre residus esmentada, i demanar el compliment dels programes i plans que preveu la llei per fer efectiva aquesta via de finançament.

D'altra banda, s'ha aprovat per unanimitat la proposició del grup polític Sa Unió, relativa a la cafeteria del poliesportiu. En aquesta proposta es demana que es publiquin els plecs per la nova contracta del bar-cafeteria del poliesportiu Antoni Blanc com més aviat millor i que en aquestes bases es tenguin en compte la creació de zones de dinamització infantil i juvenil i es valori l'oferiment d'una carta que fomenti una alimentació saludable, sobretot en edats infantils, entre altres consideracions.

Així mateix, també s'ha aprovat unànimement una moció d'urgència conjunta sobre les consultes d'oncologia a Formentera per instar el Servei Balear de Salut, depenent de la Conselleria de Salut del Govern de les Balears, així com l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, a reprendre, com més aviat millor, les consultes mèdiques d'oncologia presencials a Formentera i, en segon lloc, instar el Govern de les Illes Balears a seguir treballant per blindar el dret a una sanitat pública de qualitat, un dret fonamental per al qual totes les forces polítiques han de seguir treballant.

Compareixença de Susana Labrador

Finalment, ha comparegut davant el Ple la vicepresidenta segona i consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador. Pel que fa a l'àrea d'Educació, la consellera ha destacat que aquest curs escolar s'ha obert l'escoleta de Sant Ferran, que el dia 2 de març va crear un nou grup de nadons (amb set infants nascuts el 2021), un servei fonamental per ajudar les famílies de Formentera. També ha parlat sobre l'àmplia oferta de l'Escola de Música i Dansa i de totes les ajudes que s'ofereixen des d'aquesta àrea a tots els estudiants i centres educatius de l'illa.

Pel que fa a l'àrea de Cultura, Susana Labrador ha destacat que tot i aquests dos anys marcats per la covid-19, s'ha continuat treballant per oferir una programació d'actes culturals continuada i de qualitat, i per donar suport als artistes i al teixit creatiu local. En aquest sentit, també ha fet un especial agraïment a totes les associacions culturals i comissions de festes que fan feina per la cultura i que organitzen esdeveniments culturals i festes patronals a Formentera. Actualment, entre els objectius prioritaris de l'àrea hi ha la redacció del pla de cultura. Labrador també ha destacat que, a la vegada que s'ha posat en marxa l'Espai Cultural de Sant Ferran, "treballarem en el que ha de ser el projecte definitiu de l'equipament del Centre Cultural i de les Arts d'aquesta localitat".


29 d'abril de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera demana l'entrada en el Comitè de rutes de l'aeroport d'Eivissa per defensar la connectivitat de l'illa

La presidenta Ana Juan ha sol·licitat al Govern balear que el Consell de Formentera formi part del Comitè de desenvolupament de rutes de l'aeroport d'Eivissa, al qual ja pertanyen el Consell i ajuntaments eivissencs, la delegació del Govern de les Illes Balears i organismes com AENA. L'entrada de Formentera en aquest comitè ha de suposar, segons la presidenta Ana Juan, "que l'illa tengui veu i vot en la connectivitat de l'aeroport d'Eivissa amb la Península i les destinacions internacionals".

En una carta dirigida al conseller balear de Mobilitat, Josep Marí Ribas, Ana Juan li recorda que "des de Formentera l'única sortida per via aèria a la Península i a l'estranger és a través de l'aeroport de la nostra illa veïna d'Eivissa. Per la nostra condició de triple insularitat, la dependència de l'aeroport des Codolar provoca que la ciutadania de Formentera pateixi els vaivens de les programacions de les connexions àrees".

Per aquest motiu, des del Consell se sol·licita l'entrada per tal què "la nostra illa estigui representada en les decisions que es prenen sobre les programacions aèries, tant nacionals com internacionals". Ana Juan recorda que la programació d'aquestes connexions han de garantir la connectivitat tot l'any i que també influeixen directament a Formentera com a destinació turística, la nostra principal indústria econòmica.

Creació i objectius

Els comitès de desenvolupament de rutes varen sorgir l'any 2011 com a iniciativa del Ministeri de Foment davant la necessitat de crear un espai únic de diàleg on administracions centrals, autonòmiques i locals, juntament amb el sector empresarial, participin en la presa de decisions que afecten directament la connectivitat d'un aeroport. D'aquesta manera, tots els actors implicats poden participar en la promoció del transport aeri.

Els objectius del comitè són servir com a interlocutor de les actuacions per enfortir i garantir la connectivitat aèria tot l'any, amb la col·laboració de les diferents línies aèries, i també establir rutes aèries d'acord amb les necessitats del potencial de cadascuna de les illes.

28 d'abril de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 14 de 121

14

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1