• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera aprova el nou Pla de Residus de l’illa

foto-ple-ordinari-abril-20191El Ple del Consell de Formentera ha donat suport avui amb vots a favor de tots els grups polítics a la proposta d'aprovació inicial del Codi Ètic del Consell Insular de Formentera. Segons ha explicat la consellera de Transparència, Sònia Cardona, aquest codi ètic té com a finalitat fer una política íntegra amb el recull d'uns principis i valors de l'ètica pública que "serveixi de referència com a guia de conducta dels responsables polítics, el personal directiu i als empleats públics mitjançant l'exteriorització dels valors i principis, així com de les normes de conducta i d'actuació, que han de guiar el desenvolupament de les conductes o comportaments, més enllà de les normes jurídiques prèviament establertes".

L'objectiu de la creació d'aquest codi, segons la consellera, és que serveixi d'instrument d'autoregulació amb la fita de millorar la confiança de la ciutadania en les seves institucions mitjançant el disseny d'una infraestructura ètica amb un caràcter clarament preventiu, comptant amb normes, processos i òrgans dins de l'organització del Consell que previnguin les conductes no ètiques".

Pla de residus
A la sessió plenària també s'ha aprovat, amb el vot a favor Gent per Formentera, PSOE i Compromís i l'abstenció del PP, la proposta d'aprovació definitiva del Pla de Residus de Formentera. Aquest pla té com a objectiu final "millorar les xifres de reciclatge de residus de l'illa de Formentera tendint al residu zero", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. Formentera és la primera illa que aprova aquest tipus de pla de totes les Balears.

El Pla Director també preveu la construcció d'una planta de compostatge i de tractament de residus de construcció i demolició i la creació d'una zona de reutilització a la zona de gestió de residus des Cap. Així mateix, s'ampliarà la Deixalleria, on es crearà una altra zona de reutilització. D'altra banda, s'estudiarà la creació de mètodes de bonificació a les persones i entitats que realitzin una bona gestió de residus i s'impulsaran nous sistemes innovadors, com el de dipòsit i devolució d'envasos", segons ha detallat Aguilera.

La recollida de matèria orgànica porta a porta a grans i mitjans productors es consolidarà, i en una segona fase del pla, a partir de l'any 2022 "s'ampliarà la recollida de matèria orgànica i s'incorporarà el 5è contenidor a les bateries de la via pública", segons la consellera. A més també es millorarà el model de recollida i gestió de residus amb tecnologies innovadores, "fent servir la mobilitat sostenible en la recollida dels residus, i altres mesures que tenen per objectiu protegir el nostre territori". El pla ha estat consensuat en la secció de Medi Ambient del Consell d'Entitats.

Carrera professional
També s'ha donat suport unànime a la proposta conjunta de tots els grups polítics relativa a la carrera professional del personal del Consell Insular. El Ple ha acordat negociar amb els sindicats del Consell Insular de Formentera un sistema d'avaluació de l'acompliment amb efectes de carrera administrativa i efectes retributius, a aplicar segons la legislació vigent i les regles que s'acordin en funció de les disponibilitats pressupostàries d'aquesta institució.

Compareixença Alejandra Ferrer
La consellera de Territori i Turisme, Alejandra Ferrer, ha explicat en el Ple la feina feta en les àrees que gestiona durant el darrer any. Pel que fa a Turisme, Alejandra Ferrer ha destacat el traspàs de la competència de promoció turística per part del Govern, un fet que permetrà crear un observatori de dades turístiques per obtenir informació exclusiva de l'illa de Formentera, entre altres millores. La responsable de Turisme també ha fet un repàs a totes les fires promocionals a les quals ha assistit la nostra illa, en què aquesta temporada ha destacat la promoció de "la identitat pròpia de l'illa".

Una altra de les feines que ha explicat han estat: les modificacions de les normatives turístiques. L'objectiu final d'aquesta regulació és segons la consellera "la lluita contra la competència deslleial i intrusisme en el sector turístic, però sobretot aconseguir que una part d'aquesta oferta es converteixi en vivenda habitual per tot l'any".

Alejandra Ferrer també s'ha referit a les feines fetes des de l'àrea de Comerç i Activitats, destacant les campanyes de Nadal i de foment del comerç local com la de Compra a Casa, que es du endavant en col•laboració amb la Pimef, i també altres accions acordades en conveni amb la Cambra de Comerç.

Per últim, la consellera ha explicat que la presa de decisions que ha fet "ha tengut sempre la finalitat de què Formentera segueixi sent una illa única, diferent i sostenible, en què es posa en valor la natura, el territori i la identitat, mentre es garanteix la qualitat de vida dels residents".

Declaració institucional
Finalment, el Ple ha aprovat per unanimitat la proposta de declaració institucional relativa als 40 anys de democràcia.


26 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reunió de la Promoció de Policies Locals de les Illes Balears a Formentera

foto-reunio---policies1Aquest dilluns, representants de l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP) entre els quals es trobava el seu director Jaime Tovar es varen reunir a Formentera amb els integrants de la 40a. Promoció de Policies Locals de les Illes Balears que necessiten superar el curs de Policia per confirmar la seva oposició i els responsables de la Policia del Consell Insular de Formentera, entre els quals es trobava el conseller Bartomeu Escandell.

L'objectiu de la trobada era presentar el pla de formació pels 4 aspirants, 3 dels quals han estat seleccionats a Formentera i l’altre és del municipi de Sant Joan. Formentera i Sant Joan han estat els dos únics municipis que han finalitzat processos selectius de policies des de la modificació de la Llei de Policia de Balears al mes de desembre de 2017.

La Llei adapta el sistema de selecció al que ja tenen moltes comunitats autònomes de l’estat. Són els ajuntaments els qui seleccionen segons la seva capacitat i és l’EBAP qui dóna formació especialitzada als que han estat seleccionats.

Formentera va ser a l'estiu pionera en l'aplicació de la nova Llei i va dissenyar el procés selectiu més àgil de la història de les Illes Balears. Gràcies a aquests procediments, la plantilla ha augmentat en 5 efectius, 3 dels quals estan en pràctiques. A l'octubre, si aproven la formació de l'EBAP ja seran policies de ple dret.

25 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera dóna llum verda a la nova regulació de comercialització d’estades turístiques

votacio---ple-extra-abril-20191Avui s'ha celebrat un Ple extraordinari per aprovar definitivament diverses normatives relacionades amb la regulació turística que segons ha explicat la consellera de Territori i Turisme, Alejandra Ferrer, “permetran que es puguin iniciar els processos d’inscripció, per donar d'alta novament habitatges per a la comercialització d'estades turístiques en unifamiliars i plurifamiliars, en vista a aquesta temporada”.

En primer lloc, s’ha aprovat amb el suport de Gent per Formentera i el Partit Socialista i el vot en contra del Partit Popular la proposta d’aprovació definitiva de la modificació puntual del Pla Territorial Insular de Formentera. Aquesta modificació estableix la nova zonificació turística, que permetrà comercialitzar una nova bossa de 5.000 places en les zones rústiques de Formentera (exceptuant Parc Natural, Xarxa Natura i els perifèrics) i en els nuclis des Pujols, la Savina, es Caló, es Ca Marí i Mariland, protegint els nuclis tradicionalment residencials. Amb aquesta modificació també s’estableix el sostre de places turístiques de Formentera fixat en 20.585. De les quals 12.081 seran per hotels i 8.504 per comercialització d’estades turístiques. L’objectiu, segons ha explicat Alejandra Ferrer és “garantir l’equilibri entre la qualitat de vida del resident i l’activitat turística, garantir que hi hagi habitatge per tot l’any i millorar la capil•laritat econòmica”.

Pla de qualitat
També s’han aprovat definitivament noves ordenances. Per una banda, s’ha aprovat amb el vot a favor de GxF i PSOE, i l’abstenció del PP, la proposta d’aprovació definitiva del pla de qualitat de les estades turístiques de Formentera. La consellera de Territori i Turisme ha recordat que “són els requisits indispensables i avaluables que han de complir els habitatges unifamiliars i plurifamiliars que es comercialitzin turísticament”.

El pla de qualitat estableix requisits bàsics de mobiliari, higiene i estat general de l'habitatge i altres mediambientals, debatuts al Consell d'Entitats, com disposar d'energies renovables a la casa, o aparcaments per bicicletes, entre d’altres, segons ha destacat, Alejandra Ferrer. En resum són 26 requisits indispensables i 20 avaluables, dels que s'han de complir 14 per obtenir la declaració responsable d'inici d'activitat turística (DRIAT).

Taxa administrativa
D’altra banda, s’ha aprovat amb el suport de tots els grups plenaris, la proposta de resolució d’al·legacions i aprovació definitiva de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per la prestació de serveis administratius en matèria turística. Aquesta proposta estableix el preu que es paga per la gestió administrativa d'un expedient, costarà 300 euros per donar d'alta un habitatge turístic per 5 anys, i 150 euros per la renovació anual.

Preu places turístiques
Així mateix, també s'ha aprovat per part de Gent per Formentera i PSOE i amb l’abstenció del PP la proposta de resolució d’al·legacions i l’aprovació definitiva de l'ordenança reguladora dels preus públics d'aplicació a les operacions d'adquisició de places turístiques a Formentera. Concretament, el preu és de 70€ a l’any per casa per plaça turística, més un 5% addicional de cada següent plaça que s'adquireixi. És a dir, la primera val 70€, la segona val, 70€+5%: 73,5€, la tercera 73,5+5%, fins arribar a la dotzena, que seria el preu màxim fixat en 119,72€ per plaça.


23 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La Policia Local de Formentera deté a una persona acusada d’un delicte contra la salut pública i l’autoritat

foto-policia-local1La Policia Local de Formentera informa que el passat 8 d'abril es va detenir a una persona acusada d'haver comès presumptament un delicte contra la salut pública i d'haver atemptat contra l'autoritat.

Els fets varen succeir en un control rutinari a la zona de ses Bardetes, quan els agents de la Policia Local varen donar l'alt a una persona que respon a les sigles M.L.R.Y. de 28 anys i de nacionalitat colombiana. El detingut es va resistir a l'autoritat i va empènyer a un agent tirant-lo al terra, el policia local va patir ferides de caràcter lleu.

Al presumpte agressor se li varen confiscar 45 grams d'haixix i 1 gram de marihuana així com 1.031 € i 31 dòlars americans. L'acusat ha passat a disposició judicial.


12 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Conveni Casa del Poble de la Mola

conveni-casa-del-poble premsa1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el president de l’Associació de Majors del Pilar, Jaume Escandell, han signat un conveni entre el Consell Insular de Formentera i l’Associació de Majors del Pilar per a regular la cessió temporal d'espais del Centre Administratiu i Cultural Polivalent “Casa del Poble de la Mola” i l'atorgament de subvenció per al manteniment del centre i dels serveis que s'hi presten, tals com la promoció i sosteniment d’activitats associatives i comunitàries, a Formentera per a l’any 2019.

El Consell de Formentera subvencionarà les activitats i despeses de l’Associació per executar aquest conveni amb 30.000€. A més del manteniment del centre, aquest conveni també preveu la dinamització social del nucli del Pilar de la Mola mitjançant l'organització o coordinació d'actes sense afany de lucre en el Centre, almenys una vegada a la setmana (aquesta obligació no s'aplicaria durant els mesos d'estiu).

L'acord també contempla que es faciliti l'accés als espais i la logística per als actes organitzats pel Consell Insular de Formentera, que es faci l'obertura i tancament de les dependències del Centre, per facilitar l'accés a la població, que s'atengui el servei de telecentre annex a la Casa del Poble, així com que es dinamitzi l'espai destinat als majors del nucli del Pilar amb berenars tradicionals, jocs de taula, xerrades, servei de cafeteria.

2 d'abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 17 de 67

17

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1