• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera demana que es reconsideri l’obligatorietat de l’ús de la mascareta a les platges i als espais naturals i s’adapti a les especificitats de cada lloc

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha fet una valoració sobre la publicació ahir d’un BOE en què es determina l’ús obligatori de la mascareta als espais naturals. Alejandra Ferrer ha assenyalat que aquest dictamen va “en contra de totes les polítiques que hem dut endavant fins ara, en què eren les comunitats autònomes, juntament amb els municipis, els encarregats de prendre aquest tipus de decisions pel que fa a mesures restrictives relacionades amb la covid-19”.

L’aplicació d’aquesta mesura em sembla “desproporcionada”, almenys per un lloc com Formentera on la majoria de les vegades a les “platges i espais naturals a l’aire lliure es pot garantir que la gent pugui passejar amb la distància sanitària necessària i per tant no hi ha un perill major de contagi”, segons ha precisat la presidenta. Ferrer ha afegit que “és necessari que les mesures siguin coherents i que la ciutadania les faci seves per garantir la seva participació en el compliment de les mateixes”. Cal recordar que la norma ja determinava que l’ús de la mascareta no era obligatori a les platges, ni piscines, ni als espais naturals a l’aire lliure sempre que es pogués respectar la distància de seguretat.

Avui la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, participarà en el Consell Interterritorial de Salut. Alejandra Ferrer li ha traslladat a Armengol la petició de què es reconsideri l’aplicació d’aquesta norma. “La mesura ha de ser repensada i adaptada a cadascun dels espais i situacions i ha de tenir en compte les especificitats de cada lloc i l’evolució de la pandèmia en cada municipi”, ha declarat Ferrer.

31 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Ple de Formentera bonifica i redueix taxes i declara el molí Vell de la Mola com a Bé d’Interès Cultural

foto 2021 ple marc AAvui s’ha celebrat de manera presencial el ple ordinari del Consell de Formentera del mes de març. A la sessió s’ha aprovat per unanimitat una proposta de modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per inici d’activitat i preautoritzacions temporals d’establiments.

El conseller de Territori, Rafael González, que ha defensat la proposta, ha explicat que aquesta mesura es duu endavant “ara que l’economia necessita un impuls, dins el marc d’ajudes i bonificacions de taxes i impostos que promou el Consell per ajudar les empreses a pal·liar els efectes de la crisi”. En concret, les taxes d’inici d’activitats fins a final d’any estaran bonificades en un 50 % i, pel que fa a la taxa de canvi de titular i modificacions simples, es reduirà en un 83,3 %, passant de pagar 1.200 € a 200 €.

El darrer canvi en aquesta ordenança es va fer a l’any 2013. Ara, amb la introducció d’aquests canvis, l’ordenança s’ha hagut d’adaptar a la nova normativa i s’han hagut introduir noves taxes per dictamen legal que entraran en vigor al 2022. Aquestes taxes afectaran activitats no permanents o itinerants sense suport del Consell i els tràmits administratius de control i inspecció. “Però si la situació econòmica no ha millorat, prorrogarem la seva entrada en vigor fins que la situació sigui favorable”, ha destacat Rafael González.

Contracte amb l’UTE GIREF
D’altra banda, el Ple també ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, el programa d’explotació de 2021 i la regularització de 2020 del contracte amb l’UTE GIREF per a la redacció dels projectes, la construcció, la posada en funcionament i l’explotació d’algunes instal·lacions de tractament integral de residus previstes al Pla Director Sectorial de Gestió de Residus Urbans d’Eivissa i Formentera. Com ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “s’ha establert un cànon de transferència de 145,11 €/tona per 2021”. També s’ha aprovat desestimar la sol·licitud del concessionari que reclama una compensació pels efectes posteriors de la pandèmia.

Bombers del Consell
Per unanimitat, els grups polítics han aprovat la modificació del catàleg de llocs de treball per a l’equiparació laboral de la classificació dels bombers del Consell de Formentera, que s’integren a la categoria C1, i que ja figura als pressuposts del Consell de 2021. El conseller Antonio J. Sanz, que assumeix de manera temporal les competències de Recursos Humans, ha recordat que aquesta proposta “és fruit de l’acord i del consens a la mesa unitària de negociació amb els sindicats, per donar compliment a la normativa actual”. Així mateix, s’ha aprovat per unanimitat el nou reglament intern del servei d’extinció d’incendis i salvament del Consell. Amb l’aprovació definitiva d’aquest reglament, segons ha explicat el conseller d’Interior, Josep Marí, “el reglament s’actualitza i s’adapta a la realitat actual i posa les bases que regeixen el funcionament del cos de Bombers del Consell de Formentera”.

Atenció a la diversitat a les escoles
A la sessió plenària també ha rebut el suport de tots els grups polítics una proposta de dotació de docents especialistes en atenció a la diversitat, presentada per la consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador, en què “s’insta a la conselleria d’Educació i Formació Professional a dotar els centres educatius de Formentera dels professionals de suport i/o docents necessaris per garantir l’atenció adequada a l’alumnat amb necessitats educatives especials de tots els centres de l’illa de Formentera”. La consellera ha destacat que “l’alumnat amb necessitats educatives especials ha de ser una prioritat i és important que el plenari ho hagi recolzat de forma unànime”.

ACAF
El Ple també ha aprovat per unanimitat la proposta d’aprovació de les bases reguladores de l’acció concertada entre el Consell i l’Associació Cultural Audiovisual de Formentera (ACAF) per a la producció de continguts de l’emissora pública insular Ràdio Illa per al 2021. Segons recullen les bases reguladores, el Consell Insular de Formentera aportarà a ACAF durant l’any 2021 la quantitat màxima de 50.000 € per garantir la prestació efectiva i adequada de servei públic de comunicació. La consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, ha aprofitat per agrair “als professionals de Ràdio Illa i als membres d’ACAF la feina que han fet i segueixen fent durant la pandèmia, en què no han aturat ni un sol dia d’informar sobre la situació de Formentera convertint-se en un referent públic de servei d’informació”. Una felicitació a la que s’han sumat des del grup de l’oposició.

El molí Vell de la Mola, primer monument de Formentera Bé d’Interès Cultural
Amb els vots a favor de l’equip de govern (GxF i PSOE) i l’abstenció de Sa Unió, el Ple ha aprovat declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) el molí Vell de la Mola, amb la categoria de monument. La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que “aquesta declaració culmina una feina iniciada al novembre de 2019; un procés administratiu, tècnic i jurídic que ens ha portat a tenir el primer BIC de Formentera en categoria de monument”. Guasch ha subratllat que “s’han fet totes les passes tècniques i jurídiques per arribar a aquesta declaració”. “La protecció del nostre patrimoni i del seu entorn és la primera passa per posar-lo en valor, ens fa créixer com a societat i així continuarem per aquest camí”, ha finalitzat la consellera de Patrimoni.

DGT
El Ple ha aprovat una proposta transaccionada per l’equip de govern, amb els vots a favor de GxF i PSOE i en contra de Sa Unió, per apropar els serveis de la DGT a Formentera: “Instar a la Direcció General de Trànsit (DGT) depenent del Ministeri de l’Interior a que estudiï la possibilitat de prestar el servei de la DGT de manera presencial a l’illa de Formentera”. Segons ha explicat el conseller de Serveis Generals, Bartomeu Escandell, aquesta proposta es fa per respondre a les restriccions de mobilitat que s’estan imposant contínuament al darrer any a causa de la pandèmia i de la triple insularitat que es viu a Formentera, on els seus ciutadans tenen menys serveis, “per acostar a la nostra illa aquests tipus de serveis per part de les diferents administracions autonòmiques i de l’Estat”, segons ha concretat.

Adequació i reparació de l’emissari
El Ple ha aprovat per unanimitat una proposta presentada per Sa Unió i modificada per l’equip de govern en la qual es demana reiterar al Govern balear la urgència de l’adequació i reparació de l’emissari de Formentera, així com que s’acceleri la sol·licitud de l’auditoria del funcionament de l’EDAR. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat “la importància del consens entre els grups polítics en temes com aquest, que plantegen una millora del nostre medi ambient”.

Compareixença Josep Marí
Avui ha comparegut davant el Ple el conseller d’Infraestructures, Sector Primari i Interior, Josep Marí. Pel que fa a Sector Primari el conseller ha destacat que la recuperació del camp i l’àmbit rural “és un dels eixos estratègics del nostre govern des de la creació del Consell Insular de Formentera a l’any 2007” i ha resumit tota la feina feta per seguir impulsant-lo des de fa quasi dos anys que és al capdavant d’aquesta àrea. Pel que fa a la Cooperativa del Camp el conseller ha destacat el recolzament econòmic ja que “reben una línia d’ajut anual de 130.000 € per part del Consell Insular de Formentera, els quals van bàsicament destinats a finançar els treballs a les finques integrants del ‘fons de terres’”. Aquest fons està format per parcel·les cedides de forma gratuïta per al seu conreu i conservació i ja compta amb 270 ha. (Segons els Sygpac la superfície de terres de conreu a Formentera es de 2325 ha, la cooperativa en treballa mes d’un 10 %).

D’altra banda, Josep Marí ha assegurat que “seguim treballant per tal de potenciar el sector pesquer tradicional de Formentera. Col·laborem amb la confraria de pescadors i tenim un mateix objectiu: oferir peix d’alta qualitat a Formentera pescat de manera sostenible, de manera que puguem preservar els nostres fons marins i tenir una biomassa marina rica i amplia”.

Pel que fa a l’àrea d’Infraestructures, el conseller ha destacat que “els projectes que s’estan executant suposen, a més de la millora dels nuclis i els serveis de l’illa, una eina de reactivació de l’economia, en un any molt difícil l’obra publica no ha aturat. Els canvis als pobles s’han fet i es fan pensant en la tranquil·litat de les persones que hi viuen, amb més zones de passeig i menys barreres arquitectòniques”. En aquest sentit, ha fet un repàs a les principals obres que s’estan duent endavant.

Finalment, el conseller Josep Marí ha parlat de l’àrea d’Interior i ha remarcat “la dificultat dels darrers dotze mesos. En un estat de pandèmia global hem estat en primera línia, i a tots els fronts, treballant per vigilar i fer complir el degoteig de normatives, ordres, restriccions, confinaments, canvis de nivell en els diferents estats de la crisi i donant el servei a la ciutadania que la situació requeria en cada moment”. Per això, ha agraït “la feina dels diferents cossos de seguretat i emergències del Consell de Formentera en aquest any tan difícil, i en general de tots els treballadors de les seves àrees”.

Declaració institucional
Per últim el Ple ha donat suport per part de l’equip de govern i de l’oposició a la proposta de declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere que se celebra el pròxim 31 de març. Aquest dia està dedicat a la celebració de les persones trans* i la sensibilització en contra de la discriminació cap a les persones trans* a tot el món. Amb aquesta declaració, segons ha assegurat la consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, “ens sumem a aquesta celebració que és un dia que permet a les persones trans* mostrar-se orgulloses i visibles, i des del Consell de Formentera volem donar-los suport perquè així pugui ser, avui i sempre”.

26 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera valora positivament el tancament perimetral de les illes per Setmana Santa

foto 2021 valoracio tancamentLa comunitat autònoma estarà tancada perimetralment i els viatges entre illes queden permesos tal com es defensava des del principi des de la institució

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha fet avui una valoració positiva sobre l’anunci del Govern balear de tancar perimetralment la comunitat balear. Tot i això, Alejandra Ferrer ha demanat al Govern central “el tancament a nivell internacional perquè no arribin turistes de fora de l’estat”. Des del Consell de Formentera, igual que vàrem escriure una carta a la presidenta del Govern balear demanant el tancament de la comunitat autònoma, ara hem escrit una carta adreçada a la Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social i a la Ministra de Indústria, Comerç i Turisme per demanar el tancament a nivell internacional, segons ha explicat Alejandra Ferrer.

“Consideram que aquests dies de Setmana Santa són molt importants, la ciutadania està cansada i necessita que els polítics siguem coherents en les decisions que prenem i aquestes no poden suposar un greuge comparatiu”, ha detallat. “No té sentit que Espanya estigui completament paralitzada però els visitants internacionals puguin viatjar de manera normal i venir de vacances quan a les nostres comunitats tenim moltíssimes restriccions”, segons ha destacat Alejandra Ferrer que ha afegit que “ara és el moment de demostrar responsabilitat per part del Govern estatal i que aturin aquests viatges per assegurar la nostra salut i la nostra economia, sobretot tenint en compte l’evolució del virus a molts països europeus”.

Alejandra Ferrer ha tornat a repetir que la desescalada ha de ser lenta, ens trobam en una situació similar a la que vàrem viure abans del pont de la Constitució, quan vàrem passar de 0 a 170 casos, i necessitam de la responsabilitat de tots governs i població perquè la situació no es repeteixi.

Vacunació
La presidenta ha fet incidència en que avui comença novament la vacunació massiva, “és molt important que l’obertura vagi acompanyada d’aquesta vacunació, per tenir el percentatge d’immunitat suficient per garantir la seguretat, després el sector públic i privat haurem de treballar conjuntament en el desenvolupament de totes les altres mesures per poder garantir una temporada d’estiu el més segura possible”.

Viatges entre illes permesos
Entre el pròxim 26 de març i 11 d’abril Balears quedarà tancada perimetralment però els viatges entre illes estaran permesos, tal com es va reclamar des del Consell de Formentera. La presidenta ha aprofitat per demanar molta responsabilitat als ciutadans i ciutadanes de les illes perquè compleixen amb totes les mesures necessàries per garantir que aquestes festes no ens pugin una altra vegada a una nova onada. Tot i això, Alejandra Ferrer ha demanat al Govern que si la situació epidemiològica d’alguna de les illes empitjora, es faci un tancament perimetral immediat per evitar la propagació del virus. D’altra banda, la presidenta ha valorat positivament que es realitzaran test d’antígens en els viatges entre illes d’una duració superior a les 72h.

Noves restriccions
Des del Consell de Formentera s’estan preparant els nous cartells informatius perquè la població conegui les noves restriccions que hi haurà entre el 26 de març i l’11 d’abril, també s’està preparant un document especial perquè en el cas de que finalment arribin visitants internacionals coneguin també les normes de seguretat que hi ha al nostre territori.

24 de març del 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell obre la línia d’ajudes de 630.000 euros per a autònoms i petites empreses de Formentera

foto 2021 ajudes autonomsEl Consell de Formentera ha presentat avui la línia d’ajudes de 630.000 euros que es destina per pal·liar les conseqüències de les restriccions motivades per la crisi sanitària de la covid-19 entre els treballadors autònoms i petites empreses de l’illa. Aquestes ajudes són aportades a parts iguals pel Consell de Formentera (50 %) i el Govern de les Illes Balears (50 %) varen sortir publicades ahir al BOIB i es poden sol·licitar des d’avui fins al 19 d’abril inclòs. La convocatòria té un import inicial de 300.000 euros, que s’ampliarà als 630.000 euros acordats inicialment entre Consell i Govern quan se signi el segon conveni i s’aprovi la modificació pressupostària prevista per un ple extraordinari del Consell a principi del mes d’abril.

Tal i com ha assenyalat la presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, aquestes ajudes “tenen com a objectiu proporcionar liquiditat entre els petits empresaris per garantir la continuïtat de l’activitat econòmica d’aquests establiments, un dels sectors més afectats per la crisi sanitària i també un dels sectors claus que mantén el teixit econòmic i social de Formentera”. La presidenta ha destacat que “aquestes ajudes s’han consensuat amb els empresaris locals i que en les properes ajudes presentades pel Govern també es treballaren de manera consensuada per traslladar les necessitats especifiques dels empresaris de l’illa”.

La presidenta del Consell ha presentat aquesta línia d’ajudes acompanyada per la vicepresidenta i consellera de Comerç i Emprenedoria, Ana Juan, el conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, i els presidents de la Pime de Formentera, Josep Mayans, i de la Cambra de Comerç, Juan Manuel Costa Escanellas i la representant de la CAEB Lina Bustos.

La vicepresidenta Ana Juan ha explicat que des del Consell “hem treballat conjuntament amb els empresaris de l’illa la destinació d’aquestes ajudes i les hem adaptat a les característiques i necessitats dels autònoms i professionals de l’illa”. Així, en el cas de Formentera, al contrari que en altres llocs, les ajudes s’han ajustat a empreses d’un màxim de deu treballadors. A més, Ana Juan ha destacat que aquestes ajudes van destinades “a un ampli ventall d’empresaris de l’illa, des d’artesans, a negocis de turisme, restauració, comerços, tallers, etc.”.

Per la seva part, Bartomeu Escandell ha remarcat que la convocatòria actual de 300.000 euros “s’ampliarà fins als 630.000 després que s’aprovi la modificació pressupostària en un ple extraordinari amb l’objectiu d’arribar a quants més autònoms i empresaris de l’illa i amb la major agilitat”.

Els representants empresarials han valorat aquesta línia d’ajudes oferta per Consell i Govern i han animat als petits empresaris de l’illa a presentar les sol·licituds.

Ajudes entre 1.500 i 7.000 euros
El Consell ha establert tres tipus d’ajudes. La primera és de 1.500 euros, a la qual poden optar els autònoms dels mercats o parades que fan venda sense establiment i hagin estat donats d’alta tres mesos com autònoms des del 14 de març de 2020 fins al gener de 2021; la segona és de 2.500 euros per als sol·licitants que tenguin establiment i hagin estat donats d’alta com a empresaris entre tres i sis mesos; i la tercera, de 3.500 euros, és per als sol·licitants que hagin estat oberts sis mesos des de l’estat d’alarma. La quantia màxima d’ajuda que pot rebre la persona física o jurídica privada sol·licitant serà en el primer cas de 1.500 euros; en el segon cas, de 5.000 euros si el sol·licitant té dos establiments; i en el tercer cas, de 7.000 euros, si el sol·licitant té dos establiments.

Requisits
Entre les condicions per sol·licitar les ajudes, els demandants han de tenir els centres de treball i el domicili fiscal a l’illa de Formentera; han de tenir com a màxim deu treballadors de mitjana anual; que no superin els 600.000 euros de facturació anual; tenir uns beneficis declarats inferiors als 35.000 euros per l’any 2020 o haver sofert una minva en la facturació del 35 % com a mínim en l’exercici de l’any 2020 respecte de l’any 2019. A més, no podran optar a les ajudes d’aquesta convocatòria els sol·licitants que se’ls hagi concedit l’ajuda de la convocatòria extraordinària per la covid-19 de juliol 2020.

Vint dies hàbils per demanar les ajudes en línia
Per facilitar l’accés a aquestes ajudes i resoldre qualsevol dubte, el Consell de Formentera ha habilitat un servei d’informació i atenció a la ciutadania al número de telèfon 971 32 10 87. Les persones interessades tenen un termini de vint dies hàbils des del dia següent de la publicació al BOIB (és a dir, fins al 20 d’abril inclòs) per sol·licitar les ajudes a través de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC). A més, tota la informació i les bases també es publicaran a la web del Consell de Formentera www.conselldeformentera.cat.

19 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera acull la reunió del Consell de coordinació pitiús de policies locals

foto 2021 consell de coordinacioAvui a la Sala de Plens del Consell de Formentera s’ha celebrat la reunió del Consell de coordinació pitiús de policies locals. Aquesta reunió ha estat presidida el director de l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears, Vicenç Martorell, i el vicepresident de l’òrgan, Juan Carlos Rosselló, regidor de Seguretat Ciutadana de Santa Eulària. La trobada s’ha celebrat de manera semipresencial, el director general d’Emergències, Jaime Barceló s’ha connectat de manera telemàtica.

Per la seva part, el conseller d’Interior, Josep Marí, ha donat la benvinguda a l’acte a tots els assistents. Aquesta entitat té com a objectiu que els diferents cossos de policia local puguin intercanviar informació i acordar polítiques i prioritats conjuntes. Una de les peticions que han fet de manera unànime els representants de les policies ha estat que aquest 2021 l’Escola Balear d’Administració Pública realitzi un curs extraordinari de formació de policies a Eivissa, per donar sortida als processos de selecció.

A la reunió, a banda de tractar temes interns de feina també s’ha fet la presentació d’un programa de gestió policial que permet coordinar les feines de les policies locals de les Illes Balears.

18 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 18 de 104

18

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1