• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

El Ple aprova la bonificació del cent per cent del transport en autobús al 2023 i instar a Salut a la creació d'una Unitat Bàsica de Salut a la Mola

foto 2022xi pleEl Ple del Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió ordinària del mes de novembre que ha aprovat entre altres qüestions la bonificació del 100 % dels abonaments i títols multiviatge del transport regular en autobús de Formentera durant l'any 2023 per part del Govern estatal, instar el Govern a crear una Unitat Bàsica de Salut al Pilar de la Mola, intervencions de renovació dels ferms de les carreteres de la xarxa viària i la creació d'un observatori astronòmic a Formentera. A més, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, el Ple ha aprovat una declaració institucional i s'ha guardat un minut de silenci.

Bonificacions transport en autobús
Per unanimitat de tots els grups, el Ple ha aprovat una proposta de bonificació del 100 % dels abonaments i títols multiviatge del transport regular en autobús de Formentera durant l'any 2023 per part del govern estatal. "Els pressupostos del govern central ja preveuen una partida per finançar el transport públic regular en autobús; així, els residents, però també els turistes que siguin usuaris recurrents i utlitzin títols multiviatge, podran viatjar de franc durant tot el 2023". Així ho ha explicat el conseller de Mobilitat, Rafael González, que ha set l'encarregat de presentar aquesta proposta.

"D'aquesta manera esperam seguir potenciant la mobilitat sostenible a la nostra illa, reduir la petjada de carboni i ajudar que les famílies i persones puguin afrontar millor l'escalada de preus que estam vivint", ha especificat Rafael González. Recordam que des del passat 1 de setembre i fins al 31 de desembre el transport públic a la nostra illa és gratuït per als residents gràcies al finançament del Consell (50 %), Govern balear (30 %) i Govern central (20 %). Els turistes tenen bonificat el 70 % gràcies al finançament del Consell (20 %), Govern estatal (30 %) i Govern balear (20 %).

UBS al Pilar de la Mola
Amb els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició s'ha aprovat una proposta transaccionada que insta el Servei Balear de Salut a la creació d'una Unitat Bàsica de Salut (UBS) ubicada a la zona del Pilar de la Mola, i el Consell a la revisió de les normes territorials per poder ubicar-la. El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha assenyalat que "el creixement de la població a la nostra illa ha fet necessari l'augment de la plantilla dels sanitaris del nostre centre de salut i també es fa necessari apropar una part de la cartera de serveis per als pacients que viuen a una zona més allunyada".

Carreteres
A la sessió d'avui també s'ha aprovat amb el vot a favor de l'equip de Govern de GxF-PSOE i del grup de l'oposició, una proposició de Sa Unió per instar el Consell de Formentera a incloure una partida en els pressupostos de l'any 2023 per dur a terme intervencions de renovació dels ferms de les carreteres de la xarxa viària de la nostra illa, així com també dels principals accessos a nuclis turístics.

Observatori astronòmic
També ha rebut suport de tots els grups polítics una proposta conjunta de tot el Ple, presentada per Sa Unió, que el equip de Govern ha ampliat per crear un observatori astronòmic a Formentera. En aquest sentit, s'insta el Consell de Formentera a continuar amb totes les auditories i accions necessàries per a l'obtenció de la certificació StarLight de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) i a buscar una ubicació per a la construcció o adaptació d'un espai adequat on implantar un Observatori Astronòmic a l'illa de Formentera, tenint en compte els informes de les auditories realitzades.

Compareixença d'Alejandra Ferrer
Avui ha comparegut davant el Ple la vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer. Pel que fa a promoció ha destacat el Pla d'impuls i reactivació turística aprovat el 2020 i que s'actualitza anualment, i que té com a eixos bàsics "impulsar la mobilitat sostenible, la reactivació de camp, la protecció de la cultura i del patrimoni i així com l'equilibri social, la millora econòmica i la protecció de l'entorn". Pel que fa als actes promocionals, la responsable de Turisme ha explicat que s'ha assistit a fires, workshops i presentacions nacionals i internacionals, tot potenciant elements com són la sostenibilitat, la posada en valor del producte local, la col·laboració interinstitucional o la desestacionalització, entre d'altres.

Pel que fa a Ordenació Turística, ha assegurat que s'ha treballat amb el sector sobre la modificació de la Llei de turisme aprovada pel Govern per adaptar-la a les necessitats de Formentera. "En aquest sentit va haver-hi una excepció per a 50 places a Formentera per donar una sortida a les famílies i petites empreses que ja han realitzat inversions i obres", en paraules de la vicepresidenta. Pel que fa a l'Observatori de Dades, Alejandra Ferrer ha recordat que va néixer el 2019 i enguany ha fet per primera vegada el baròmetre del resident i dels negocis, a més del de Satisfacció Turística. "Aquestes dades serveixen per millorar la destinació turística i el grau de satisfacció dels nostres visitants, però també la qualitat de vida dels residents", segons ha explicat.

Declaració institucional 25N
Finalment, la presidenta i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha llegit una declaració institucional aprovada per tots els grups polítics que reafirma el compromís del Ple del Consell amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes. "Només una societat on les dones no pateixin violència per ser dones pot ser considerada completament lliure, només una democràcia lliure de violència masclista és una democràcia plena".

25 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El TSJB avala el reglament de s'Estany des Peix i rebutja la suspensió cautelar que demanava l'associació d'empresaris

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha dictat una interlocutòria que denega la mesura cautelar sol·licitada per l'Associació d'empresaris i usuaris de s'Estany des Peix consistent en la suspensió de l'entrada en vigor de l'aprovació inicial del Reglament pel qual es regula el fondeig de s'Estany des Peix.

La interlocutòria destaca l'especial rellevància de l'interès públic en l'aplicació de la norma. A més, pel que fa a les raons per les quals es rebutgen les mesures cautelars, el TSJB afirma que "són la protecció de l'entorn mediambiental de l'Estany des Peix defensats per l'Administració demandada, davant dels interessos dels arrendadors d'embarcacions que fondegen a aquestes aigües defensades per l'Associació i aviat es comprèn que aquests interessos tenen una naturalesa de caràcter econòmic".

El TSJB considera que "l'interès general i públic resideix en els defensats per l'Administració ja que al PRUG estan àmpliament prohibides les activitats de lloguer d'embarcacions que l'associació recurrent pretén continuar realitzant amb la mesura cautelar sol·licitada aquí. I la raó de ser d'aquesta mesura cautelar aprovada i ara impugnada és precisament la protecció mediambiental de l'Estany des Peix".

El tribunal recorda que "la protecció d'una àrea ubicada en un parc natural protegit per la Xarxa Natura 2000 de la UE té una indubtable repercussió en els interessos generals, perquè això suposa que quedi en suspens el que precisament l'Administració busca preservar per tractar-se d'un entorn amb un alt valor mediambiental". "Els interessos privats que defensa l'associació recurrent quant a les dificultats que els titulars de les embarcacions que en aquestes aigües fondegen no tenen el mateix nivell i rang davant dels interessos generals i públics consistents a preservar aquest entorn d'alt valor mediambiental", assenyala el text.

25 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Record a Francisco Solano i a totes les víctimes del penal franquista de la Savina

foto 2022xi cementiriLa presidenta del Consell, Ana Juan i la presidenta del Govern, Francina Armengol, han visitat aquest dilluns el cementeri de Sant Francesc (Formentera), on els treballs d'excavacions i exhumacions que va dur a terme la Societat de Ciències Aranzadi dins del Tercer Pla de Fosses del Govern (2021-2022) han permès la identificació de Francisco Solano Vera, la primera víctima mortal identificada del penal franquista de la Savina. A la visita també han assistit la vicepresidenta, Alejandra Ferrer; consellers de l'equip de govern del Consell; el director general de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el diputat per Formentera, Antonio J. Sanz. També ha participat en les explicacions l'historiador Antoni Ferrer Abárzuza.

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha recordat en la seva intervenció que "han passat 80 anys de la mort de Francisco Solano en condicions inhumanes al penal de Formentera i ja és hora que les seues restes siguin enterrades a la seva casa de Cartagena". Ana Juan ha subratllat que aquest és un acte de reparació de la memòria i de justícia democràtica, i ha felicitat el Govern, el Consell, investigadors i associacions que "lluiten i treballen per reparar la memòria de les víctimes del franquisme".

El Govern informava aquest dijous de la identificació del cartagener Francisco Solano, les restes del qual haurien estat recuperades el mes d'abril passat en el cementeri formenterer, i identificades mitjançant la comparació genètica de les mostres obtingudes en l'exhumació amb l'ADN donat per dos de les filles del difunt.

Es tracta, no sols de la primera víctima de la repressió franquista identificada a Formentera, sinó també de la primera víctima identificada a les illes procedent de fora de l'arxipèlag.

La identificació del cartagener, a més, confirma que els cossos recuperats a l'abril en la primera fase d'excavacions i exhumacions del cementeri de Formentera, que presentaven característiques compatibles amb les de les víctimes del penal, un total de sis, correspondrien a les altres persones que varen morir en captivitat en el campament militar franquista.

El Govern durà a terme una segona intervenció en el cementeri de Sant Francesc dins del Quart Pla de Fosses (2022-2023) que impulsa la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i tal com va aprovar la Comissió de Fosses i Desapareguts del Govern de les Illes Balears.

L'objectiu és localitzar les restes del nombre més gran possible de víctimes mortals del penal, fins a 58 segons l'estudi efectuat per l'historiador eivissenc Antoni Ferrer Abárzuza, per al Segon Pla de Fosses del Govern —la majoria extremenyes i murcianes, però també madrilenyes, catalanes, canàries, valencianes i balears— que haurien mort en la colònia de la Savina entre 1940 i 1942, a causa del desproveïment d'aliments i l'absència de condicions higienicosanitàries en el campament.

Per a això s'intervindrà la zona final de l'esplanada del cementeri, a continuació de la fila 6 —que és on es varen recuperar les restes de Francisco Solano Vera— perquè tot apunta al fet que és en aquesta àrea on varen ser enterrats els morts del Penal, mentre que la zona de l'entrada hauria quedat reservada per als enterraments ordinaris.


21 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El nou servei d'hemodiàlisi de Formentera comença a funcionar avui

foto 2022xi dialisi BLes obres de la nova base del SAMU061 estaran enllestides en un any

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, han visitat avui el nou servei d'hemodiàlisi de Formentera, que ha començat a funcionar a l'illa. A la visita també han estat presents la vicepresidenta, Alejandra Ferrer; consellers de l'equip de govern del Consell, i el diputat per Formentera, Antonio J. Sanz.

Es tracta d'un nou servei de l'hospital de dia, ubicat en un espai de 50 metres quadrats, i que s'ha posat en funcionament amb quatre llocs d'hemodiàlisi i una nova planta d'aigües. En total, el Govern ha fet una inversió de prop de 600.000 euros per posar en marxa aquest servei, dels quals 400.000 euros corresponen a la inversió en la dotació tècnica i la resta, a contractació de personal per dur-lo a terme.

Per posar-lo en marxa, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va ampliar la plantilla mèdica del Servei de Nefrologia amb la contractació d'un cinquè nefròleg, la qual cosa va permetre al servei desplaçar un dels especialistes a Formentera per dur-hi a terme els tractaments d'hemodiàlisi. Amb la posada en marxa d'aquest servei els pacients formenterers, tres en aquests moments, no hauran de desplaçar-se fins a l'Hospital Can Misses per rebre el tractament d'hemodiàlisi. Això evitarà prop d'un miler de trasllats l'any.

Ana Juan: "tanquem demandes històriques"
La presidenta del Consell, Ana Juan, ha destacat que amb l'inici del servei d'hemodiàlisi i la base del 061 "es tanquen dos demandes històriques de la societat formenterera que demostren que continuam complint els objectius i els compromisos adquirits". Ana Juan, a més, ha assenyalat que "són dos serveis essencials que enforteixen la sanitat pública a Formentera i que, en el cas de l'hemodiàlisi, evitarà els desplaçaments dels nostres vesins a Eivissa per fer el tractament".

Nova base del SAMU061 per 2,8 milions d'euros
També s'ha presentat la nova base operacional del Servei d'Emergències Mèdiques d'Urgències (SAMU061) a Formentera, després de l'autorització del Consell de Govern a la contractació de les obres de construcció per un valor estimat de 2.771.290,89 euros, una vegada que l'Oficina Tècnica de Supervisió del Servei de Salut va mostrar la seva conformitat amb el projecte d'execució prèviament supervisat.

El Govern ha iniciat les obres d'aquesta base just coincidint amb la decisió de prestar aquest servei, per primera vegada a l'illa, de manera permanent. Fins a l'any passat, Formentera comptava amb una ambulància de suport vital avançat només durant els mesos d'estiu (que donava servei juntament amb l'ambulància de suport vital bàsic, que roman a l'illa tot l'any). A partir d'aquest mes de setembre, els reforços del 061, inclosa l'ambulància SVA, es mantenen durant tot l'any per atendre les necessitats de la població de Formentera.

Les obres de construcció s'han iniciat a principis d'aquest mes de novembre. D'aquesta manera, està previst que la nova base entri en servei en el termini d'un any (finals de 2023) i, a més, la nova instal·lació estarà situada vora l'hospital.

El projecte arquitectònic l'ha dissenyat l'equip de professionals de l'oficina d'arquitectura del Servei de Salut, format per David Bravo i Toni Abril, que s'han encarregat de presentar el projecte a les autoritats a través d'una maqueta.

Durant la visita, s'ha enterrat una càpsula del temps amb fets significatius de l'Hospital de Formentera per honorificar la presentació de la nova base del 061.

La base de nova creació tendrà una superfície de 890 m2 dividits en dues plantes connectades internament, una planta baixa de 605 m2 i la primera planta de 285 m2, i un aparcament per a ambulàncies amb capacitat per a quatre vehicles.

La nova instal·lació comptarà amb tres recursos de guàrdia:

La Unitat de Suport Vital Bàsic (USVB)
La Unitat de Suport Vital Avançat (USVA)
La Unitat de Transport Sanitari no Urgent (UTSNU)

El nombre de professionals en trànsit serà de cinc, amb possibilitats d'ampliació, atesa la sensibilitat especial pel que fa a les cobertures de recursos humans ubicats a l'illa de Formentera.


21 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Jornada participativa amb la ciutadania per impulsar els plans integrals de persones grans i el de persones amb diversitat funcional

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Benestar Social, informa que el pròxim dilluns 21 de novembre a la sala de plens se celebrarà una jornada participativa sobre dos projectes que impulsa la conselleria, el Pla Integral per a Persones Grans i el Pla Integral per a Persones amb Diversitat Funcional de Formentera.

El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha animat la ciutadania de l'illa a participar-hi, "ja que són plans importants que han de servir com a full de ruta pels pròxims anys per a totes les actuacions del Consell en aquests àmbits, a tots els nivells". Segons Ramírez, "es tracta de dissenyar la Formentera que volem per als nostres majors i per a les persones amb alguna discapacitat".

Una de les passes d'elaboració dels plans és fer un diagnòstic participatiu, on totes les persones i agents implicats puguin donar la seua visió de com està Formentera actualment i què cal fer en un futur.

Les sessions es faran el proper dilluns 21 de novembre a la sala de plens. Durant el matí intervindran els grups de les persones protagonistes i afectades directament, i a la tarda, els familiars o els ciutadans en general que vulguin aportar la seua visió i experiència.

- 09.00 h - 11.00 h: grup de gent gran
- 11.00 h - 13.00 h: grup de persones amb diversitat funcional
- 16.00 h - 17.30 h: grup de familiars de gent gran
- 17.30 h - 19.00 h: grup de familiars de persones amb diversitat funcional

A més, el dimarts 22 es realitzarà una sessió amb els tècnics i professionals d'aquests àmbits per complementar el diagnòstic.

Els interessats a participar en la jornada poden trucar al telèfon del Centre de Dia: 971 32 16 17.


18 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 19 de 139

19

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE