• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Petició unànime per modificar la Llei de coordinació de policies locals de Balears i per ampliar la vigilància de la posidònia a tota l'illa

foto 2021 x ple BEl Consell de Formentera ha celebrat avui la sessió ordinària del ple del mes d'octubre, que ha estat presidit per primera vegada per la presidenta Ana Juan i on també s'ha donat compte de la renúncia del conseller de Medi Ambient i Serveis d'Inspecció, Antonio J. Sanz.

El Ple ha aprovat per unanimitat la proposta presentada pel conseller d'Interior, Josep Marí, per a la modificació de la Llei de coordinació de policies locals de les Illes Balears. Josep Marí ha explicat que "a la majoria de municipis de les Balears, i Formentera n'és un, hi ha una gran manca de policies locals, perquè els processos segueixen sent molt llargs i poc àgils, amb aquesta modificació pretenem poder incrementar el cos de Policia Local de Formentera i ajustar-lo a les necessitats de l'illa".

En la proposta s'insta el Govern a fer les modificacions pertinents a la Llei de coordinació de policies locals per agilitzar els processos selectius i escurçar-ne els terminis, així com a dotar l'EBAP de més mitjans econòmics i humans perquè pugui dur a terme amb més agilitat els cursos de capacitació de nous policies i categories superiors. Així mateix, es demana a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern el suport administratiu, tècnic i de gestió previst a la disposició addicional setena sobre el règim específic i singular de Formentera prevista a la Llei 11/2017, de 20 de desembre, de coordinació de policies locals, segons ha especificat el conseller.

Propostes mediambientals

Per unanimitat s'ha aprovat instar la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear l'ampliació del servei de vigilància de la posidònia "a tot el litoral de l'illa de Formentera, establint els mecanismes necessaris en coordinació amb el Consell de Formentera per fer-ho efectiu el 2022", segon ha destacat el conseller de Medi Ambient.

En matèria mediambiental, també per unanimitat s'ha aprovat inicialment el Pla de Gestió Sostenible de l'Aigua i el Pla d'Emergència davant de Situacions de Sequera de Formentera, "adaptant-se així als plans hidrològics nacional i balear tal com estableix la normativa", segon ha destacat el conseller de Medi Ambient.

També, amb els vots a favor de GxF i PSOE i l'abstenció de Sa Unió, s'ha aprovat una proposta per "adequar administrativament les actuacions del contracte de serveis de recollida i transport de residus", que segons el conseller de Medi Ambient, "obrirà un nou termini per la presentació de propostes de licitació del contracte, sense que suposi un retard a l'inici del servei de l'any que ve".

Modificació pressupostària

També ha rebut el vistiplau del Ple, amb els vots a favor de l'Equip de Govern de GxF i PSOE, i l'abstenció de l'oposició, la proposta d'aprovació inicial de l'expedient de modificació pressupostària 4/2021. Aquesta modificació ascendeix a 1.370.000 € i s'ha fet, segons ha explicat el conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, "per adaptar-se i donar resposta a les necessitats urgents derivades de la crisi originada per la covid-19".

Les principals despeses, segons ha detallat el conseller, han estat "per tema de personal, que ha hagut d'incrementar les jornades per donar resposta a la situació extraordinària generada per la covid-19, i també s'ha intensificat la partida en promoció turística davant la incertesa que hi havia abans de començar la temporada, entre altres petites modificacions". El conseller ha mostrat la seva satisfacció "perquè el Consell té capacitat financera suficient per fer front a aquesta situació difícil i canviant que estam vivint".

Altres propostes

El Ple també ha donat suport a una proposta de Sa Unió transaccionada que ha estat aprovada amb els vots de l'Equip de Govern i l'abstenció de Sa Unió, i ha estat relativa a l'execució de mesures per millorar la seguretat a les carreteres de l'illa. En concret, s'ha acordat instar el Consell de Formentera a continuar executant les mesures de millora de la seguretat vial recollides al Pla de Mobilitat Sostenible. Així mateix, també s'ha demanat instar el Consell de Formentera a continuar treballant en la redacció i aprovació del Pla de Seguretat Vial, i una vegada aprovat prioritzar l'execució de les actuacions de millora de la seguretat vial referents als principals encreuaments de la carretera PM-820 i els passos de vianants.

També s'ha aprovat per unanimitat una proposta de Sa Unió modificada i relativa a la proposta d'un concurs per xarxes socials de turisme. En la proposta s'ha acordat instar el Consell de Formentera a treure la licitació d'un contracte per a gestionar les xarxes socials de l'àrea de promoció turística per als pròxims anys amb un procediment obert que garanteixi la concurrència pública i la selecció de la millor oferta per a la promoció turística de l'illa.

S'Estany des Peix

Al ple d'avui s'ha donat compte de l'acord de la Comissió de Govern del Consell de Formentera d'iniciar el procediment per a l'aprovació del reglament pel qual es regula l'ús i l'assignació d'amarraments als pantalans flotants i a les boies de baix impacte a s'Estany des Peix.

En aquest sentit, també s'ha aprovat la posterior consulta prèvia que s'ha fet per mitjà del portal web del Consell i al tauler per un període de 15 dies hàbils, "que s'ha fet amb la finalitat de recollir l'opinió i el parer de les persones i de les organitzacions més representatives, potencialment afectades per la futura norma". Sanz ha afegit que "es tracta d'una passa més en l'objectiu d'ordenar aquest indret amenaçat mediambientalment i recuperar-lo per a la ciutadania de Formentera".

Compareixença

El conseller de Mobilitat i Territori, Rafael González, ha comparegut avui davant el ple per donar compte de la feina feta a les seves àrees durant el darrer any. El conseller ha dividit la seva exposició en fases i ha comunicat que "una primera fase ha estat d'ajudes i impuls de l'economia, tenint en compte que l'hivern passat el vàrem passar sota un segon estat d'alarma de sis mesos. Una segona fase ha estat de sortida de l'estat d'alarma, adaptació a la nova situació i preparació d'una possible temporada turística. Una temporada turística que finalment arribà, entrant en una tercera fase marcada per l'acceleració i la intensificació de la pressió turística".

Ha declarat el conseller que "ara ens situam en la quarta fase: de preparació de la pròxima temporada en què es preveu que la pressió turística seguirà creixent, i per això s'han d'analitzar les dades de mobilitat que disposam d'aquest estiu i revisar el full de ruta establert per continuar aplicant o millorant les mesures previstes". Rafael González ha assegurat que es treballarà en les següent iniciatives: aplicació del projecte formentera.eco, millora del servei d'aparcament regulat de la Savina en temporada alta, estudi de la millora o creació de noves regulacions d'accés a indrets naturals, augment i millora dels serveis de transport públic, potenciació de la mobilitat a peu i en bicicleta i la pacificació dels nostres pobles. Així mateix Rafael González ha explicat tota la feina feta per millorar la gestió de l'àrea de Territori.

Declaracions institucionals

Finalment, al ple d'avui s'han aprovat dues declaracions institucionals, la primera d'elles presentada per la presidenta i consellera d'Igualtat, Ana Juan, amb motiu del Dia Internacional de la Despatologització Trans. En la declaració, Ana Juan destaca que cal continuar treballant "per aconseguir la normalització de totes les identitats de gènere, organitzant activitats que pretenen la sensibilització social i la visibilització de les persones trans a través de la cultura i l'educació". També s'ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama.

29 d'octubre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera rebrà 9 milions 'per a inversions i desenvolupar polítiques socials per ajudar la població'

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha valorat l'increment d'un 15 % respecte a 2021 de l'aportació del Govern al finançament dels consells a través del pròxim Projecte de llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma per al 2022.

Ana Juan, que ha participat en la reunió de presidents de consells amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, on s'ha informat d'aquest increment, ha assenyalat que "Formentera rebrà nou milions d'euros (1 milió més que enguany) per part de la Comunitat Autònoma, una quantitat que ens ha d'ajudar per poder fer inversions i apostar per desenvolupar polítiques socials que ajudin a la nostra població per pal·liar els efectes de la crisi de la covid-19".

25 d'octubre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera redueix les restriccions per la covid-19

foto 2021 AJ mesures covidLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha participat avui per primera vegada en la reunió per abordar l'evolució de la pandèmia amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la resta de presidents i presidentes dels consells insulars, el president de la FELIB i el batle de Palma.

En la reunió s'ha tractat la reducció de les restriccions fruit de les bones dades sanitàries i de la vacunació massiva. La presidenta del Consell ha destacat que “Formentera es troba en nivell d'alerta 1 de risc sanitari, i si bé estam en una bona situació sanitària, des d'aquí faig una crida a l'esforç col·lectiu per no tornar enrere i per aquelles persones que encara no s'han vacunat que ho facin per responsabilitat i també pels nostres vesins i vesines”.

El Consell de Govern ha aprovat el Pla de Mesures per gestionar la crisi sanitària derivada de la covid-19 que estarà vigent des de la seva publicació al BOIB (demà 26 d'octubre). El nivell en el qual es troba cada illa es revisarà cada 15 dies. Així, es mantenen algunes de les limitacions vigents fins ara en el nivell 1 (situació en la qual ara es troben Mallorca, Eivissa i Formentera) i s'aixequen pràcticament totes en el cas de nivell zero, de risc controlat, que és el cas de Menorca.

Amb caràcter general, es permetrà la utilització del 100 % de la capacitat màxima dels establiments, locals o serveis oberts al públic. Les activitats de ball que es puguin dur a terme (allà on no estigui expressament prohibit) es faran amb ús obligatori de mascareta i a espais delimitats i separats de les zones destinades a consum de begudes i aliments.

Una de les poques restriccions que es mantenen és referent al consum de tabac i assimilats. Segueix estant prohibit fumar a les terrasses d'establiments d'ús públic, així com a la via pública o en espais a l'aire lliure d'ús públic quan no es pugui assegurar el manteniment d'una distància mínima de dos metres amb altres persones, així com quan s'estigui deambulant. Per a evitar nous contagis massius, estan prohibides les botellades en totes les vies i espais públics.

Principals mesures de protecció

Restauració. Es podrà consumir begudes i menjar sense límit d'horaris, sempre i quan es pugui mantenir 1.5 metres de distància.
Oci nocturn. Es permet l'activitat de cafè concert i bar de copes fins al 75 % d'aforament. Obligació de consum de begudes i aliments assegut a taula tant a l'interior com a l'exterior, i amb distància d'1,5 metres entre taules. S'ha d'usar la mascareta quan no s'estigui consumint i no es permet el ball en espais interiors ni exteriors.

26 d'octubre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Punt de Lectura es trasllada al nou Espai Cultural de Sant Ferran, que també acull activitats educatives i culturals

foto 2021 cursos tardor catalaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el Punt de Lectura de Sant Ferran es trasllada a una de les sales del nou Espai Cultural d'aquesta localitat, que se situa a les instal·lacions de l'antiga escola pública.

Contacontes

La primera activitat que tendrà lloc en el nou Punt de Lectura serà aquest dimecres 27 d'octubre a les 17.00 h, quan es representarà el conte "El tresor del mar" en aquest nou espai. És una obra de teatre infantil de temàtica mediambiental situada a les Pitiüses i que tracta la problemàtica dels plàstics a la mar. En Tomeu Fava contarà una història on els espectadors coneixeran diferents éssers marins, amb qui podran cantar, ballar i passar-ho d'allò més bé. Al mateix temps, els assistents aprendran qui són aquests éssers i què els està passant per culpa del plàstic. Un espectacle teatral que ens recorda que el nostre mar és un tresor que hem de cuidar. L'aforament serà limitat, no cal reserva prèvia.

Obertura 2 de novembre

La reobertura continuada del Punt de Lectura serà a partir del dimarts 2 de novembre. L'horari serà de 16.30h a 19.30 h de dilluns a divendres, i des de les biblioteques de Formentera es faran activitats adreçades al públic infantil i adult per dinamitzar-lo.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha destacat que la posada en marxa del nou Espai Cultural de Sant Ferran, "demostra la necessitat que hi havia de crear un espai com aquest, que ja acull activitats culturals i educatives, com ara els cursos de l'Aula d'Extensió del Conservatori, els cursos de català del Servei d'Assessorament Lingüístic, entre d'altres, i que en breu començaran les classes de creació i pintura de Teresa Matilla, de talla en fusta d'Aaron Keydar i que a poc a poc anirà integrant les activitats organitzades per les associacions i pel mateix Consell".

En el passat ple es va aprovar de manera inicial el Reglament d'ús de l'Espai Cultural de Sant Ferran. Després del període d'exposició pública i quan l'aprovació sigui definitiva el teixit associatiu també podrà fer ús de les instal·lacions prioritzant activitats culturals i educatives. "L'objectiu del Consell és que es creï un espai cultural viu a Sant Ferran perquè que tant el Consell com les associacions de l'illa el facin servir", segons ha afegit la consellera.

Per últim, Susana Labrador ha recordat que "a la vegada que posam en marxa aquest espai, treballarem en el que serà el projecte definitiu de l'equipament del Centre Cultural i de les Arts de Sant Ferran".


25 d'octubre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2021 tresor del mar

15 aspirants a bombers es formen per cobrir futures vacants

foto 2021 practiques bombersAEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Interior, informa que quinze persones estan realitzant el curs bàsic de bomber que els acreditarà per cobrir possibles places o vacants de la plantilla del Consell de Formentera. Aquests 15 aspirants varen aprovar el procés selectiu per a la creació d'una borsa de treball de bombers.

El conseller d'Interior, Josep Marí, ha explicat que "quan finalitzin la formació, el Consell de Formentera disposarà d'una borsa de bombers per poder cobrir futures vacants de manera més àgil i amb personal qualificat". El curs té una duració de 105 hores, s'imparteix entre el 13 i el 29 d'octubre i és la formació mínima per poder ser bomber de Formentera.

La formació combina classes teòriques i pràctiques basades en actuacions en incendis forestals, incendis urbans, accidents de trànsit, treballs d'alçada i rescat vertical, tallada d'arbres i apuntalaments d'emergències, assistència sanitària, capacitació del maneig de desfibril·lador semiautomàtic, reanimació cardiopulmonar (RCP) i maneig d'eines.

El curs, impartit per l'empresa EMERGENCY STAFF, té un cost de 22.500 €. Actualment, la plantilla d'aquest cos està formada per deu bombers professionals i un bomber col·laborador.

21 d'octubre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 19 de 117

19

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1