• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

El ple aprova definitivament la modificació del PTI que permetrà la construcció d’Habitatge de Protecció Oficial a Sant Ferran

ple-febrer-2020jEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes febrer, en què s’ha aprovat de manera definitiva la modificació puntual 4a del Pla Territorial Insular de Formentera. Aquesta aprovació ha comptat amb els vots a favor de l’equip de Govern de Gent per Formentera-PSOE i l’abstenció del grup de l’oposició, Sa Unió.

Segons ha explicat el conseller de Mobilitat i Territori, Rafael González, “aquesta modificació permetrà disposar d’un solar per cedir-lo a l’Ibavi per la construcció d’una nova promoció d’habitatges de protecció oficial a Sant Ferran, ja que som conscients del greu problema d’habitatge que hi ha a l’illa”. També permetrà disposar d’un terreny per la construcció d’un parc infantil, en aquesta mateixa localitat. Aquestes dues accions a Sant Ferran complementen les millores que en els darrers anys ha fet el Consell en aquest nucli i les que s’estan fent en l’actualitat, com la reforma de l’avinguda Joan Castelló i Guasch o la construcció de l’escola i escoleta, segons ha afegit el conseller.

D’altra banda, el conseller de Territori ha destacat que la modificació de les normes també s’adapta als nous temps i permetrà i simplificarà “la instal·lació de plaques fotovoltaiques per autoconsum als habitatges particulars” per seguir impulsant les energies netes a l’illa. Per últim, Rafael González ha assenyalat que s’han modificat alguns errors detectats en la normativa aprovada en el 2010 que agilitzaran i facilitaran la feina dels tècnics i els tràmits urbanístics als ciutadans. Una dècada després de la seva aprovació el conseller ha declarat que “a partir d’ara ja no parlarem de Normes Subsidiàries sinó de PTI de Formentera com a la resta d’illes”.

formentera.eco 2020
Després d’haver explicat el projecte de formentera.eco pel 2020 davant el Consell d’Entitats, avui el conseller de Territori i també de Mobilitat, Rafael González, ha presentat al ple la proposta d’aprovació del sostre de vehicles i període d’aplicació de la regulació d’entrada de vehicles per al 2020. La baixada del sostre serà del 4% i el període de regulació de l’1 de juliol al 31 d’agost. El ple l’ha aprovat amb el suport de l’equip de Govern GxF-PSOE i l’abstenció de l’oposició.

El conseller però ha destacat que el projecte formentera.eco va més enllà d’aquesta proposta de regulació d’entrada de vehicles i el que pretén és “aconseguir una mobilitat sostenible per la nostra illa en què d’una manera natural es produeixin canvis en el tipus de mobilitat de residents i turistes, i que estarà recolzada per la millora del transport públic (bus i taxi), l’increment de l’ús de la bicicleta i de l’espai pels vianants, entre altres mesures”.

La reducció per al 2020 serà del 4% del sostre de vehicles, la davallada es continuarà fent de manera controlada i progressiva sent d’un 4% anual, per arribar a una baixada del sostre de vehicles del 16% al 2023, segons Rafael González. Per aquest estiu, la baixada del 4% respecte al sostre establert per l’any 2019, fixarà en 11.952 el sostre de vehicles de motor pel que fa a la quota de visitants i vehicles de lloguer. El sostre total de vehicles tenint en compte també els vehicles dels residents per aquest 2020 és de 21.487.

Quotes de lloguers, turistes i veïns d’Eivissa
La quota de turismes de vehicles de lloguer és de 2.592 i de motos 6.720. La quota dels vehicles de visitants que entrin a Formentera serà de 2.180 turismes i 220 motocicletes. L’única quota que no ha quedat subjecta a la baixada del 4% ha estat la dels residents d’Eivissa que queda igual que la del 2019 “per garantir l’accés dels nostres veïns i complir també amb la llei que així ho preveu”, segons ha explicat Rafael González. La quota pels vehicles destinats a l’ús particular per persones residents a l’illa d’Eivissa queda en 220 turismes i 20 motos. La seva autorització continuarà sent gratuïta. La quota per quads, caravanes i autocaravanes torna a ser 0 per totes les categories.

Quotes pels residents
Pels residents de Formentera no hi haurà límit de quota, tot i que el conseller de Mobilitat espera que “amb l’impuls que es donarà a les noves possibilitats de mobilitat sostenible a l’illa l’ús dels vehicles es vagi reduint de manera natural, en donar alternatives, i els residents, de forma voluntària, vagin minvant l’ús del seu vehicle privat (turisme i motos)”.

L’acreditació per circular dels residents tornarà a ser gratuïta i el canal per tramitar-la serà de nou, tant per turistes com residents, el portal formentera.eco. Cal destacar que els vehicles dels residents de Formentera que tenguin autorització per aparcar a la zona blava quedaran automàticament autoritzats per circular a l’illa durant el període de regulació, com ja va passar l’any passat. Es podrà comprovar que l’autorització és correcta introduint la matrícula del vehicle a un apartat que s’habilitarà al web formentera.eco.

El conseller també ha explicat que si els turistes que disposin d’una reserva, d’allotjament a l’illa o passatge de vaixell amb destinació a Formentera, prèvia a l’aprovació i publicació al BOIB de l’acord plenari tindran garantida la seva autorització. De fet al web formentera.eco hi haurà un canal específic perquè puguin tramitar-les.

Taxa
El ple també ha aprovat de manera inicial, amb els vots a favor de l’equip de Govern de Gent per Formentera-PSOE, i l’abstenció del grup de l’oposició Sa Unió, la taxa fiscal que hauran d’abonar els turistes que venguin amb el seu vehicle i que de la mateixa manera que l’any passat tindrà un cost d’1 euro/dia pels turismes, amb un pagament mínim de 5€, i de 0,5€/dia per les motos, amb un pagament mínim de 2,5€. El pagament mínim és una de les novetats d’aquest 2020. Els residents de balears i els propietaris de vehicles elèctrics també tindran l’autorització gratuïta, i els de vehicles híbrids tindran la taxa bonificada al 50%. “Amb aquesta taxa s’espera assolir l’equilibri econòmic del projecte”, segons ha conclòs Rafael González.

Per altra banda, el ple també ha aprovat la proposta de prolongar fins a l’adjudicació del nou contracte, el contracte actual de gestió dels serveis de recollida i transport de residus. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha explicat que aquesta adjudicació “es troba en tramitació, a l’espera d’informació sol·licitada a cinc operadors sobre l’estructura de costos” i que es considera necessari continuar la prestació del servei fins a l’adjudicació de la nova licitació. La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de Govern i els vots en contra de l’oposició.

A més, el ple ha aprovat dues propostes de l’oposició, una d’elles referent que es continuï retirant el fibrociment dels espais públics que són competència del Consell. El conseller de Medi Ambient s’ha mostrat d’acord amb la proposta i ha recordat que “ja es fan recollides d’abocaments incontrolats”. També s’ha aprovat “executar de forma urgent” la millora de seguretat viària de la intersecció de la carretera a Porto-Salé. El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha anunciat que aquests treballs es faran abans que comenci la temporada turística.

Compareixença de la consellera Paula Ferrer
Per altra banda, la consellera d’Esports, Serveis Insulars i Recursos Humans, Paula Ferrer, ha fet un resum de les seves actuacions en les àrees de les quals és responsable. En primer lloc, la consellera ha repassat les accions desenvolupades en Recursos Humans “amb l’objectiu de millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores i d’aquesta manera donar estabilitat als diferents serveis que el Consell posa a disposició de la ciutadania”. Ferrer ha parlat d’objectius a curt, mitjà i llarg termini, com serien: la realització de borsins per a la contractació o substitucions de llocs de feina; la taula de retribucions salarial comuna per a tots els treballadors i treballadores; l’aprovació de la Relació Llocs Treball i la funcionarització del personal.

Respecte a Serveis Insulars, la consellera ha fet un resum de les intervencions dutes a terme en instal·lacions esportives (piscina, camp de futbol, pista des Cap, pistes de pàdel, etc.), en parcs infantils (cal·listènia, pèrgola i il·luminació en la Savina; reparació en ses Bardetes, cistelles a la Savina i Sant Francesc, etc.) i en nuclis urbans i carreteres, com l’eliminació de barreres arquitectòniques en Sant Francesc. Finalment, en Esports, Ferrer ha destacat les prioritats del departament, que són “dedicar tots els esforços i recursos per incentivar l’esport en l’edat escolar i augmentar la participació dels nens i nenes”. Ferrer també ha destacat la feina i el compromís dels treballadors dels seus departaments.

Declaració institucional Dia de la Dona
Finalment, el ple també ha aprovat per unanimitat una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra el proper 8 de març. La consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, ha presentat la declaració en la qual es convida “que totes les formentereres i formenterers s’uneixin a la nostra reivindicació per assolir una societat més justa, més pacífica i sostenible”. Parellada ha assenyalat que el moviment del 8M “es fa cada any més fort i se sap poderós, com cadascuna de les dones que el componen, i al que també s’hi uneixen molts homes a la causa, perquè la igualtat de gènere beneficia tota la societat, perquè el destí dels homes i de les dones està unit”.

Parellada ha destacat també que per primera vegada “hi ha una dona presidint el Consell de Formentera i 9 dels 17 càrrecs electes del plenari estan ocupats per dones”. “Aquesta igualtat més visible i pública es va assolint”, ha incidit la consellera, que ha finalitzat recordant: “Tenim al davant el repte de seguir treballant per assolir aquesta igualtat plena a la nostra illa. És un repte de totes i de tots, perquè la desigualtat no beneficia ningú”.


25 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera demana al Govern un pla especial i mesures específiques per solucionar el problema de l’habitatge

reunio---institucional-armengoLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, s’han reunit avui de matí a la sala d’actes del Consell de Formentera. A la trobada també han assistit els vicepresidents insular Ana Juan, Susana Labrador, Rafael Ramírez, i la consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa.

A la reunió s’ha fet un repàs dels projectes que ja es varen dur endavant la passada legislatura, com la transferència de promoció turística, la construcció de l’escola i escoleta de Sant Ferran, que han visitat després de la trobada, o la posada en marxa del projecte formentera.eco de regulació d’entrada de vehicles, entre d’altres. D’altra banda també s’ha parlat sobre les feines que han començat però que encara queda camí per recórrer, segons ha explicat la presidenta Alejandra Ferrer.

En aquest sentit, un dels temes que ha destacat ha estat l’habitatge, on s’ha demanat la creació d’una Oficina Integral de l’Habitatge. Alejandra Ferrer ha recordat que “el Govern balear ha fet moltes passes, com l’aprovació d’una llei d’Habitatge que no existia i que ha aportat moltes millores”. Però la presidenta insular ha assenyalat que “en el cas de Formentera hi ha una situació molt específica, que la llei no té en compte, i per això requereix d’un pla especial i de mesures específiques que garanteixin el dret a l’habitatge a la nostra illa”.

Per part seva, la presidenta del Govern ha reconegut que en matèria d’habitatge “mesures que s’apliquen a les altres illes no són vàlides per Formentera”. En aquest sentit s’ha compromès a recollir les propostes que arribin des de l’illa per adaptar-les a les normatives que s’impulsin des del Govern i que així “puguin donar solució al problema, ja que hi ha molta gent que no pot optar als preus de mercat que hi ha a Formentera o que simplement no troben habitatges”, segons ha declarat Armengol.

Transport marítim i control del fondeig
D’altra banda, Alejandra Ferrer ha reclamat que es dugui endavant la regulació del fondeig a tot el litoral de Formentera. Sobre el transport marítim, tot i les passes donades amb la primera i darrera barca que a partir del mes de març connectarà Formentera amb Eivissa, la presidenta de Formentera ha incidit que “s’ha de continuar treballant en la seva regulació del transport marítim per garantir unes freqüències mínimes, però també la protecció de l’entorn per on passen les barques situades en ple cor del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera”.

Francina Armengol ha mostrat la disposició del Govern en seguir avançant en aquests temes, i ha destacat que “gràcies al decret que desenvolupa el règim especial de les Illes Balears, ha sortit el primer decret de regulació de transport de mercaderies i per primera vegada se subvencionarà el transport de mercaderies entre illes, amb una especificitat important en el transport entre Eivissa i Formentera, que pot suposar minves dels costos molt importants entre les dues illes de fins a un 72%”, segons ha detallat.

Altres dels temes en què s’ha demanat la col·laboració del Govern han estat el tancament del cicle de l’aigua, on s’ha reclamat que es millori la depuració de les aigües, també s’ha demanat que es continuï treballant en la creació del Museu de Formentera i en la recuperació de les salines.


20 de febrer de 2020
Consell de Formentera
Àrea de Comunicació

Formentera demana que l’Estat tengui en compte la triple insularitat de l’illa

foto-reunio---alejandra-ferrerLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i la senadora, Patricia Abascal, s’han reunit avui a la seu del Consell de Formentera. La presidenta ha agraït a la senadora aquesta trobada en què li ha traslladat les peticions de l’illa de Formentera perquè com a senadora les defensi a davant l’Estat.

Alejandra Ferrer li ha recordat la “necessitat de tenir un finançament específic, és a dir un Règim Especial de les Balears (REB), que tengui en compte la triple insularitat de Formentera”. També han parlat sobre la necessitat d’apropar els serveis a la ciutadania de Formentera, en relació amb la reclamació de la creació d’un Jutjat de Primera Instància a l’illa.

El desenvolupament de l’Agenda 2030 per evitar i lluitar contra el canvi climàtic ha estat un altre dels temes que han posat sobre la taula. La presidenta també li ha explicat la feina que ha fet el Consell de Formentera d’adaptació de la normativa municipal relativa a l’habitatge, per tractar d’ajudar a la creació d’una borsa d’habitatges de lloguer per tot l’any, així mateix ha reclamat “la implicació de l’Estat per solucionar aquest problema de manca d’habitatge i garantir que tots els formenterers puguin tenir cobert aquest dret de primera necessitat”, segons ha declarat Alejandra Ferrer.

Per part seva, la senadora ha destacat que un dels seus principals objectius és que “es conegui el que són les illes i com es viu a les illes, que tenim unes necessitats i aquestes necessitats s’han d’entendre, comprendre i resoldre a Madrid”. Per això, Patricia Abascal ha sol·licitat la creació d’una ponència exclusiva sobre insularitat i ciutats autònomes. En aquest sentit, la presidenta s’ha compromès a traslladar-li tots els problemes específics de l’illa perquè puguin ser debatuts en aquesta ponència.


6 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El ple aprova el Pla Insular de Patrimoni 2020-2021, que inclou accions al voltant de la memòria històrica i del patrimoni immaterial

foto-2020-ple-generEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de gener en què s’ha aprovat per unanimitat el Pla Insular de Patrimoni 2020-2021, que inclou línies d’actuació i accions per a la gestió del patrimoni material i immaterial de Formentera.

Aquest pla, com ha destacat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, “és el full de ruta que marcarà les accions de present i futur del patrimoni de l’illa”. “Podem dir que és un pla continuista, perquè inclou tot d’accions de l’anterior pla que no es van poder realitzar; realista perquè s’han prioritzat iniciatives i accions que es consideren factibles; i és innovador perquè posa com a figura central i protagonista as Campament (declarat BIC l’any 2013) i també perquè preveu accions al voltant del patrimoni cultural immaterial, com la creació del Consell Assessor en matèria de patrimoni immaterial i la declaració BIC de les mostres de ball tradicional i el cant redoblat”.

La creació d’aquest consell assessor i el seu reglament de funcionament també ha estat aprovada pel ple. A més, la consellera ha destacat que el pla inclou la redacció del Pla Especial de Protecció del lloc històric de ses Salines; igualment ha sol·licitat la col·laboració d’altres administracions i entitats per portar-lo a terme i finalment ha agraït la feina de l’equip de l’àrea de patrimoni.

A més, el ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició una proposta defensada per la consellera d’Educació, Susana Labrador, en la qual “es rebutja la imposició de models o mesures educatives que contradiguin el dret fonamental dels i les alumnes a rebre una formació integral basada en els principis i valors democràtics, com la igualtat, la tolerància i el respecte a la diversitat”. En la proposta, es manifesta el suport del Consell a l’autonomia de centres i es dóna suport a les activitats complementàries que amb criteris educatius es realitzen als centres. Per aquest motiu, s’insta al Govern balear impedir qualsevol intromissió als centres educatius que es vulgui fer amb usos partidistes i que continuï tramitant la nova Llei d’educació; a més, insta al Consell de Formentera a seguir programant activitats pels centres educatius que fomentin els valors de la igualtat i la convivència i valorin la diversitat com a riquesa”.

Millores a la xarxa de sanejament
Per altra banda, el ple ha aprovat per unanimitat instar a la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear que “agilitzi la tramitació de les autoritzacions ambientals necessàries per a l’execució de les obres previstes al ‘Projecte de substitució i millora de la xarxa de sanejament general de Formentera’. En la proposta, presentada pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, s’insta a l’Agencia Balear de l’Aigua i la Qualitat ambiental que agilitzi la licitació del concurs públic per a l’execució de les obres, “perquè puguin executar-se al més aviat possible, i que faci una auditoria exhaustiva de la xarxa en alta per determinar quins són els punts més febles de la xarxa”, així com que “realitzi les accions preventives de millora de la xarxa per evitar nous vessaments d’aigües residuals”.

A més, el ple ha aprovat per unanimitat dues proposicions transaccionades presentades pel grup de Sa Unió. En una d’elles, s’insta a què realitzi les accions necessàries per mantenir de manera adequada i solucionar els problemes existents als mòduls de les aules prefabricades a l’escola de Sant Ferran i si fos necessari a substituir-los; i en altra proposició s’ha aprovat l’adhesió del Consell al programa de gestió Mobilitat Elèctrica de les Illes Balears (Melib) impulsat pel Govern balear.

Compareixença del conseller Antonio J. Sanz
Per finalitzar el ple, el conseller de Medi Ambient i Serveis d’Inspecció, Antoni J. Sanz, ha obert el torn de compareixences dels consellers de l’equip de govern d’aquest any. Sanz ha fet un repàs a la feina feta els primers set mesos de mandat; en primer lloc pel servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), on, ha explicat el conseller, s’ha augmentat la plantilla, s’ha creat un borsí d’inspectors d’ITV, s’ha regularitzat el servei i el temps d’espera per als usuaris i s’ha planificat una renovació de les instal·lacions de l’estació per tal d’adequar les mateixes als nous temps i requisits tecnològics.

Pel que fa a l’àrea de Medi Ambient, en primer lloc, el conseller ha fet referència a la subestació i turbina de Ca Marí, ha relatat les reunions mantingudes amb els veïns, la conselleria de Medi Ambient del Govern, les mesures impulsades per a donar una solució en aquesta legislatura i en aquest sentit s’ha referit al ‘tercer cable’ que es troba en procés i que permetrà realitzar la substitució d’aquesta turbina.

Respecte a la gestió de residus, Sanz ha avançat que en els últims mesos “s’ha treballat de forma intensa en la redacció dels nous plecs per a la nova contracta de recollida de residus, per tal que cobreixin les demandes actuals i futures en matèria de residus de l’illa”. “No es tracta, només, de reciclar; es tracta que la cultura de reutilització arreli a Formentera”, ha assegurat.

També, el conseller ha recordat que des de la conselleria de Medi Ambient s’ha promogut la proposta del Consell Lliure de Plàstics d’un sol ús, que actualment es troba en procés de licitació; a més ha destacat la posada en marxa d’un servei de reutilització de palets a la deixalleria, ha subratllat els resultats de recollida de la fracció orgànica així com l’increment i el reforç de serveis de recollida i els projectes finançats a través del Save Posidonia Project. Finalment, el conseller ha recordat els avenços fets en la regulació de l’estany des Peix, ha informat de les últimes reunions per millorar la xarxa de sanejament de l’illa i ha recordat la recent declaració d’emergència climàtica aprovada pel Consell.

31 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El temporal de pluja i vent provoca la caiguda de 3 arbres a Formentera

foto 2020 temporal 3El temporal de pluja i vent ha provocat diverses incidències aquesta passada nit a Formentera. En concret, ahir a les 20.35h es va rebre l’avís que havia caigut una branca d’un pi i un pi a la carretera des Cap, a un quilòmetre de la redona de Can Ramon. Els bombers del Consell de Formentera varen retirar la branca de pi i el pi d’en mig de la calçada, mentre es feia l’operatiu la Policia Local va controlar el pas del transit.

Aquest matí a les 7.11h hi ha hagut un altre avís per la caiguda d’un pi a la carretera des Cap, prop de la planta de transferència. Els bombers han procedit a la seva retirada mentre la Policia Local ha controlat el trànsit, a les 8.30h el servei s’ha donat per finalitzat.

Anit també els bombers varen actuar per retirar de la calçada barreres d’obra que hi havia a Sant Ferran. L’avís es va donar al voltant de les 21.30h. El mateix avís es va donar per invasió de tanques d’obra de la residència a la carretera, en aquest les varen retirar els treballadors del servei de carreteres i de la xarxa viària del Consell, que també varen actuar per retirar diverses senyals caigudes a les carreteres de l’illa.

Palmera caiguda as Pujols
Un altre arbre ha caigut durant la matinada, en aquest cas una palmera del Passeig Marítim des Pujols. El servei de neteja subcontractat pel Consell de Formentera ha estat l’encarregat de procedir a la seva retirada. També as Pujols el rafal que dona ombra a la plaça d’Europa s’ha trencat a causa de les fortes ratxes de vent i la brigada d’obres ha iniciat el procés de recollida. El mateix ha succeït amb el rafal situat a la part exterior de la piscina municipal.

D’altra banda, cal destacar que han entrat avisos d’emergències a l’112 informant de diverses caigudes de servei elèctric.

20 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 20 de 81

20

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1