• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera celebra un ple centrat en mesures sanitàries

Foto ple gener 2021 1El Consell de Formentera ha celebrat avui el ple del mes de gener de 2021 de manera telemàtica. El ple ha estat centrat en mesures sanitàries relacionades amb la situació de pandèmia que es viu en l’actualitat. La primera proposta presentada per l’equip de govern de GxF-PSOE, i que ha rebut el suport de tot el Ple ha estat relativa a la vacunació contra el virus de la covid-19.

La presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha defensat aquesta proposta amb la qual s’insta el Govern de l’Estat que continuï treballant, conjuntament amb la Unió Europea, per arribar als acords internacionals adients, amb l’objectiu d’agilitzar al màxim la producció i distribució de les vacunes contra la covid-19, per arribar a la immunitat suficient i per poder reactivar la nostra economia turística.

Amb aquesta proposta, també s’insta el Govern de l’Estat que continuï treballant, juntament amb el Govern balear, per aconseguir la immunitat suficient necessària a escala nacional, per tal de poder reobrir la mobilitat lliure i segura entre comunitats autònomes, i així poder iniciar al més aviat possible l’activitat turística en l’àmbit nacional. Per acabar, també s’insta el Govern de l’Estat i el Govern balear a continuar treballant en totes les mesures i protocols necessaris per aconseguir corredors segurs i fer de les nostres illes una destinació competitiva i possibilitar l’arribada de visitants de manera segura.

Dret civil pitiús
El Ple del Consell de Formentera també ha donat suport unànime a una proposta conjunta, de l’equip de govern de GxF-PSOE i de Sa Unió, per una fiscalitat justa dels pactes successoris del dret civil pitiús en seu d’IRPF. Segons ha explicat el conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, “aquest dret civil propi s’ha de respectar”.

Per defensar-lo, el Consell de Formentera insta que el Govern de l’Estat, a propòsit del Projecte de Llei de mesures per a prevenir i combatre el frau fiscal, actualment en tramitació en el Congrés, suprimeixi o retiri l’article que reforma la Llei 35/2006 de l’IRPF, tot això als efectes d’evitar la desnaturalització de la capacitat normativa en matèria civil i fiscal que la Constitució, l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i les lleis reconeixen al Govern de les Illes Balears i al Parlament de les Illes Balears, o de desincentivar que se n’emprin les institucions civils pròpies. Així mateix, el Consell Insular de Formentera insta a que el Govern de les Illes Balears i el Parlament de les Illes Balears defensin de manera efectiva la diversitat d’institucions pròpies recollides en la Compilació de Dret Civil de les Illes Balears, i en concret els pactes enfront de la reforma fiscal que proposa el Govern de l’Estat, i la seva consegüent desnaturalització.

Fibra òptica
D’altra banda, també ha rebut el suport de l’equip de govern i de l’oposició, la proposta presentada al Ple per la dotació de fibra a tota l’illa de Formentera. La proposta ha estat defensada per la consellera de Noves Tecnologies, Vanessa Parellada, que ha destacat que amb la crisi de la covid “les noves tecnologies han adquirit un paper clau. Permeten el teletreball, afavorint la conciliació familiar, noves maneres de relacionar-nos, noves fórmules per a reunir-nos i per transmetre’ns la informació”. En aquest sentit ha assegurat que un dels mitjans que durant els darrers anys ha millorat significativament l’accés a Internet a la nostra illa ha estat la fibra òptica, però que encara hi ha zones a les quals no arriba. Per aconseguir que s’implementi a tot Formentera amb aquesta proposta s’insta a les administracions competents i a les companyies a dotar de fibra al 100% dels habitatges, comerços, bars i restaurants i altres establiments turístics i hotelers de l’illa.

Formentera, municipi residu zero
D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat l’adhesió de Formentera al ‘Programa de Certificació Municipi Residu Zero’. Tal com ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “aquesta legislatura des del Consell s’han impulsat iniciatives per a la implantació de l’economia circular, com són el sistema de reutilització de palets, i el reaprofitament de bicicletes, tots dos a la deixalleria, però es tracta d’anar més enllà i aconseguir amb iniciatives com la de Municipi Residu Zero, i engegar un procés de reducció de residus i millora en l’eficiència en l’ús del recursos”.

Així mateix també ha obtingut el suport de tot el plenari, una proposició grup polític Sa Unió, modificada per l’equip de govern, relativa a la pròrroga de vigència per a 2021 de les inscripcions de les estades turístiques en habitatges, com ja es va fer per part del Consell amb les autoritzacions de l’any 2020 a causa de la situació excepcional que s’està vivint per la pandèmia.

Propostes de seguretat sanitària
Altra de les proposicions que han obtingut el suport de tot els grups ha estat la proposició de Sa Unió, modificada per l’equip de govern, per “reiterar al Govern de les Illes Balears a fer les gestions necessàries per poder realitzar, de manera urgent, un cribratge massiu voluntari amb test ràpids d’antigen per detectar la presència del virus de la covid-19 a l’illa de Formentera”.

Per unanimitat el Ple també ha aprovat instar el Govern a dotar Formentera de més recursos per als serveis de la covid-19, així com accelerar “el màxim possible” la dotació per a l’illa de la base del 061, i mentrestant es doti un recurs extraordinari per a emergències simultànies. La proposta, transaccionada per l’equip de govern amb l’oposició, ha estat defensada pel conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, que ha assenyalat que “la població de Formentera també es mereix tenir un servei digne com la resta de ciutadans de les Illes Balears”; a més ha recordat que en els pressupostos del 2021 de la CAIB hi ha una partida pressupostària per a la creació d’aquesta base del 061. El conseller Ramírez ha finalitzat recordant que “s’han de potenciar i no retallar els serveis públics, com l’educació i la sanitat perquè ens fan iguals”.

Finalment, també s’ha votat a favor de manera unànime una proposta presentada pels grups del Ple conjuntament per “demanar proves diagnòstiques negatives del virus de la covid-19 per viatjar entre illes”. Amb aquesta proposta es reitera al Govern de les Illes Balears la petició de que faci les gestions necessàries per establir aquestes mesures de control amb condicions anàlogues als viatgers que provenen de fora de la nostra comunitat per moure’s entre illes dins del nostre arxipèlag, una vegada acabi el tancament perimetral i mentre duri la situació de risc a qualsevol de les illes.

Declaració Institucional Dia Mundial Contra el Càncer
La sessió ordinària del ple de gener ha finalitzat amb una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que es celebra el 4 de febrer. El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha presentat aquesta declaració “en un any que la crisi provocada per la pandèmia no ha fet sinó agreujar la situació de fragilitat social i sanitària de les persones amb càncer i les seves famílies com a col·lectiu doblement vulnerable”. Amb aquesta declaració, el Consell “manifesta el seu suport a la recerca del càncer, com a instrument imprescindible en la lluita contra aquesta malaltia”. El conseller Ramírez ha assenyalat que la institució insular “trasllada el seu reconeixement a totes les associacions i entitats que estan acompanyant a les persones afectades pel càncer pel seu compromís i labor continuada”.

29 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reunió de coordinació de seguretat i control davant l’entrada de Formentera en el nivell 4 avançat d’alerta sanitària

foto 2021 reunio coordinacio seguretatAvui s’ha celebrat una reunió de seguretat i control, extraordinària i urgent, per coordinar les feines de control i d'inspecció de les forces i cossos de seguretat, com la Policia Local, el Servei d’Inspecció del Consell, la Guàrdia Civil i el Servei d'Emergències i d’Inspecció de Sanitat del Govern balear, en vista a l’entrada en nivell 4 reforçat d’alerta sanitària de l’illa de Formentera a partir d’aquest dissabte 30 de gener.

A la trobada, semipresencial, han participat la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, el conseller d’Interior, Josep Marí, el conseller de Serveis d’Inspecció, Antonio J. Sanz, així com representants de la Policia Local, de la Guàrdia Civil i dels Serveis d’Emergències i d’Inspecció de Sanitat del Govern balear.

Alejandra Ferrer ha explicat que a la reunió s’han analitzat les dades de contagis, i els llocs i la manera on més dades de positius s’estan detectant. “Amb aquesta informació s’ha establert l’estratègia a seguir en els pròxims dies per, de manera coordinada, donar informació a la ciutadania i als empresaris, i fer controls que garanteixin el compliment de les noves mesures del nivell 4 reforçat”, ha declarat la presidenta.

Així mateix s’ha establert la necessitat de reforçar els controls de compliment efectiu de l’aïllament de les persones que per ser positiu o contacte estret hagin de romandre a casa.

Control reunions socials i familiars
A la reunió s’ha acordat fer un especial esforç per controlar la realització de trobades socials o familiars, unes trobades on segons assenyalen les dades s’estan donant el nombre més gran de contagis i d’on provenen la major part dels brots detectats les últimes setmanes, segons ha assegurat la presidenta. Alejandra Ferrer ha enviat un missatge a la ciutadania destacant que a partir de dissabte les trobades socials o familiars, tant en espais interiors, com a l’aire lliure estan prohibides, i ha demanat “que siguem especialment responsables durant les pròximes dues setmanes evitant trobades amb persones que no són del nostre nucli de convivència així ajudarem a protegir-nos, a baixar de manera mes ràpida el número de contagis i a poder recuperar quan abans la nostra vida social i economia”.

Tancament perimetral
Pel que fa al tancament perimetral de l’illa, els cossos de seguretat han informat que el compliment per part dels ciutadans i ciutadanes està sent molt respectuós. Cal destacar que aquest tancament es mantindrà almenys durant les dues pròximes setmanes.

Per últim, també s’ha parlat de les sancions imposades en relació a infraccions per no respectar les mesures de seguretat anticovid i de la instrucció dels expedients sancionadors, així com de la necessitat d’agilitzar el seu tràmit, segons ha conclòs.


28 de gener del 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera passarà a nivell 4 reforçat el pròxim dissabte 30 de gener

foto 2021 nivell 4 reforcatLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la vicepresidenta, Ana Juan, s’han reunit avui de manera telemàtica amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez. L’objectiu de la reunió feta a petició del Consell de Formentera ha set fer un seguiment i valoració de l’afectació de la covid-19 a Formentera. Després de la trobada, Alejandra Ferrer ha anunciat que el pròxim dissabte 30 de gener Formentera passarà a nivell 4 reforçat d’alerta sanitària a causa del nombre de contagis que hi ha actualment a l’illa i per assegurar una baixada ràpida dels casos.

Les principals novetats de les noves restriccions són que només hi podrà haver reunions socials d’un nucli de convivència, és a dir, no ens podrem ajuntar amb cap persona que no sigui del nostre nucli de convivència, la restauració haurà de tancar, només podran fer menjar per emportar fins a les 22h i entrega a domicili fins les 00h, els gimnasos també hauran de tancar, es continuarà amb el tancament perimetral i el petit comerç haurà de baixar l’aforament al 30% i tancar a les 20h, excepte els comerços essencials, entre d’altres mesures que estaran en vigor durant les pròximes dues setmanes.

Reunió explicativa
Abans de la reunió amb Armengol, la presidenta i la vicepresidenta també s’han reunit de manera presencial amb la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font. En aquesta trobada de caràcter tècnic han traslladat dades més concretes respecte de la situació sanitària de Formentera:

Actualment hi ha 162 contagiats a l’illa, dels quals 4 es troben ingressats a Can Misses i la resta rep atenció domiciliària a casa. Segons han explicat a la trobada, 96 dels contagiats responen a diferents brots actius a Formentera, el que significa que la situació està relativament controlada perquè es pot fer el seguiment dels contactes estrets més fàcilment, i que en aquest sentit es podria parlar d’una estabilització de les dades de contagi a Formentera.

Tot i que segons indiquen els responsables de Salut del Govern la situació s’ha estabilitzat, “des de Formentera hem volgut ser curosos i avançar al nivell 4 reforçat perquè hi ha altres problemàtiques com l’aparició d’altres variants de la covid que ja es troben a Eivissa, així com per les dades d’ocupació hospitalària a Eivissa, i per el gran nombre de casos que tenim a l’illa”, segons ha explicat la presidenta.

Alejandra Ferrer també ha afegit que el Consell ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat de fer un cribratge a l’illa de Formentera, des del Govern ens han assegurat que “si les dades de contagi no baixen durant la pròxima setmana o 10 dies, es donaran les condicions per fer un cribratge efectiu a l’illa de Formentera per detectar els contagiats i fer l’aïllament que toca”.

El pas a nivell 4 reforçat és una decisió que compta amb el suport de tots els grups polítics i de la Pimef, que en una reunió mantinguda la passada setmana es varen mostrar d’acord en aplicar aquestes restriccions per baixar el nombre de contagis a l’illa.

Altres temes
A la reunió, la presidenta també ha traslladat a les responsables del Govern la necessitat de demanar a l’Estat i a Europa que la producció i distribució de les vacunes siguin més ràpides per arribar a l’estiu amb la població immune. D’altra banda, la presidenta ha insistit en què la clau per frenar la transmissió és aïllar els contactes estrets el més aviat possible i per això es necessari que millorin els rastrejos. També ha demanat que es reforci l’Atenció Primària perquè tots els malalts puguin ser atesos adequadament.

Per acabar, Alejandra Ferrer ha tornat a adreçar-se als formenterers i formentereres per demanar responsabilitat perquè compleixin amb les noves restriccions i siguem curosos amb tots els nostres contactes. “A partir de dissabte només podrem estar amb el nucli de convivència però hi haurà persones que aniran a la feina, els infants i adolescents a les escoles, així que hem de mantenir la distància i anar amb cura en aquests moments amb les mascaretes”, ha dit Alejandra Ferrer. La presidenta ha convidat les persones a “gaudir de l’illa, sortir i fer passejades en família, unes sortides que ens permetran no tenir sensació de tancament, però sobretot davant qualsevol símptoma”, segons ha insistit, “cridar a infocovid per en cas de que ho sigui frenar els contagis i posar-nos en mans de professionals”.


27 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera passa a nivell 4 d’alerta sanitària

foto 2021 nivell 4La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer i la portaveu del Govern balear, Pilar Costa, han ofert avui una roda de premsa per avaluar la situació epidemiològica a l'illa i anunciar el pas de Formentera al nivell 4 d’alerta sanitària. La presidenta ha explicat que, aquesta decisió es pren arran del gran augment de contagis que hi ha hagut a l’illa, avui hem arribat als 114 afectats actius de covid-19 de l’illa. “Són dades preocupants, així com també ho és l’alta ocupació hospitalària, per això hem traslladat al Govern la necessitat de prendre noves mesures”, ha afegit.

Alejandra Ferrer ha recordat que fa una setmana es va anunciar el tancament perimetral de l’illa, i que des del passat dissabte no es pot ni sortir ni entrar a Formentera si no és per un motiu justificat recollit al decret de l’estat d’alarma. Aquest fet, segons la presidenta, “ha reduït la mobilitat entre les dues illes, cosa que ajuda de manera directa a que hi hagi menys contactes entre persones no pertanyents a una mateixa bombolla, però els efectes positius traduïts en baixada del nombre de contagis encara no han arribat; per això s’ha fet necessari prendre noves mesures restrictives”.

Novetats del nivell 4
Des de demà i fins almenys el 30 de gener, Formentera estarà en nivell 4 d’alerta sanitària. Els canvis més destacats són: les reunions socials continuen sent de màxim 6 persones tant a l’interior, com a l’exterior, però només de màxim dos grups de convivència. A més, el toc de queda s’avança de les 00h a les 22h, i es manté fins a les 6h. Pel que fa al sector de la restauració, els interiors hauran de romandre tancats i l’horari màxim de tancament serà també a les 22h, excepte divendres, dissabtes i vigílies de festius que hauran de tancar a les 18h. Es pot recollir menjar per emportar, sense accés dels clients a l’interior, fins a les 22h, i fer enviament a domicili fins a les 00.00h.

Així mateix, el tancament perimetral de l’illa de Formentera que va començar el passat 16 de gener també segueix en vigor, i a partir de demà el Govern també tancarà perimetralment l’illa d’Eivissa.

Pel que fa a les activitats organitzades pel Consell de Formentera, la presidenta ha avançat que totes les activitats extraescolars no reglades queden suspeses, els serveis del Consell com la Biblioteca i el Cinema s’adapten i rebaixen els seus aforaments i l’administració seguirà fomentant el teletreball, mentre garanteix que es donin tots els serveis però disminuint els contactes. La piscina continuarà tancada i el poliesportiu cancel·la totes les classes col·lectives i readapta tots els seus serveis, entre d’altres mesures.

Reunió amb la PIMEF
La presidenta i la vicepresidenta i consellera de Comerç, Ana Juan, s’havien reunit avui prèviament amb els representants de la Pimef per parlar sobre la necessitat de que el sector empresarial afectat per la crisi derivada de la covid rebi ajudes. Des del Consell ja es treballa conjuntament amb el Govern perquè arribin d’una manera fàcil i àgil. Per part seva, la presidenta s’ha compromès a que es continuaran bonificant les taxes del Consell per ajudar-los.

“A la trobada també s’ha parlat sobre la importància de que el procés de vacunació es potenciï perquè es pugui aconseguir arribar al 70% d’immunitat que necessitam per poder tenir temporada turística”, en paraules d’Alejandra Ferrer.

D’altra banda, la presidenta ha explicat que des del Govern s’està estudiant la situació epidemiològica de Formentera per valorar la possibilitat de realitzar un cribatge a l’illa.

Crida a la responsabilitat
Finalment, Alejandra Ferrer ha tornat a fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania perquè redueixi al màxim tots els seus contactes i respecti les mesures de seguretat sanitària. “Podem aprofitar les oportunitats que ens dona Formentera per gaudir d’espais a l’aire lliure, ara que no hem d’estar tancats a casa, però hem de fer les sortides respectant al màxim les mesures de seguretat perquè siguin segures i ens protegim nosaltres i les persones que estimam”.

Com a cada canvi de fase o nivell, el Consell de Formentera ha fet cartells informatius que repartirà entre el sector de la restauració i els comerços i que difondrà per les xarxes socials i la web del Consell, així com als mitjans de comunicació, perquè la població conegui totes les noves restriccions que haurà de complir a partir de demà.

22 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Carta de Presidenta Ferrer sobre noves mesures covid

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha enviat avui una carta a la presidenta del Govern, Francina Armengol, ja que la situació epidemiològica de l’illa segueix empitjorant, per demanar noves mesures per mirar de frenar aquest ritme exponencial de contagis.

Segons recull la missiva, vist l’empitjorament de la situació, considerem que és necessari tornar a valorar la idoneïtat de realitzar de cribatges poblacionals a la nostra illa que ens permetin localitzar i aïllar el virus de forma eficient. Així mateix insistim novament en la necessitat que els rastrejadors funcionin de forma efectiva i immediata per evitar la mobilitat de contactes estrets.

Segons segueix la carta, de forma coherent i complementària a la bateria de mesures que hem anat implementant, justifica la necessitat de prendre noves mesures més restrictives i augmentar totes aquelles que ens puguin ajudar a detectar els positius asimptomàtics per poder-los aïllar i rastrejar els seus contactes estrets.

Teniu tota la informació aquí sota.

21 de gener de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

----------

SRA. FRANCINA ARMENGOL
PRESIDENTA DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS
CARRER DE LA LLOTJA, 3
07012 PALMA (ILLES BALEARS)

Benvolguda Presidenta,
La situació epidemiològica de la nostra illa segueix empitjorant. Amb unes dades, a dia d’avui, de 100 casos actius de les quals 17 són noves altes de positius en covid, quan fa una setmana les dades eren menys de la meitat, ens fan haver de demanar noves mesures per mirar de frenar aquest ritme exponencial de contagis.

Des de inicis del mes de desembre varem demanar mesures de control per els viatjes entre illes i per tractar de reduir la mobilitat de les persones en previsió de l’arribada de festes i els contactes entre persones no pertanyents al grup de convivència ni bombolla habitual. La setmana passada vam sol·licitar el tancament perimetral de la nostra illa, però el virus s’ha instal·lat a la nostra illa i també es mou amb les persones que no surten de Formentera.

Creiem que és fonamental posar totes les mesures que calguin per aconseguir de manera efectiva una reducció significativa de la mobilitat i també de les reunions socials per, així, lluitar contra l'expansió de l'epidèmia.

L’illa de Formentera té unes dades epidemiològiques preocupants, i la situació d’ocupació hospitalària segueix empitjorant.

No oblidem que Formentera pertany a l’àrea de Salut d’Eivissa i Formentera i les dades epidemiològiques d’ambdues illes poden contribuir a incrementar la pressió als serveis sanitaris, tant propis com als ubicats a l’illa veïna.

Per tot l’esmentat, vist l’empitjorament de la situació, considerem que és necessari tornar a valorar la idoneïtat de realitzar de cribatges poblacionals a la nostra illa que ens permetin localitzar i aïllar el virus de forma eficient. Així mateix insistim novament en la necessitat que els rastrejadors funcionin de forma efectiva i immediata per evitar la mobilitat de contactes estrets.

Recordem que ambdues peticions ja van ser traslladades al mes de desembre, i vam rebre la resposta que les dades de Formentera en aquell moment no justificaven aquest cribatge. Creiem que la situació actual, tenint en compte la velocitat de contagi que hem assolit les darreres setmanes, i de forma coherent i complementària a la bateria de mesures que hem anat implementant, justifica la necessitat de prendre noves mesures més restrictives i augmentar totes aquelles que ens puguin ajudar a detectar els positius assimptomàtics per poder-los aïllar i rastrejar els seus contactes estrets.

Des de Formentera reclamem que es prenguin mesures adaptades a la nostra situació, sense oblidar la solidaritat que en aquests moments som conscients que cal mostrar-nos els uns als altres.

Quedem, també com sempre, a la vostra disposició per oferir la col·laboració del Consell Insular en la part relativa al control necessari per poder garantir el compliment de les mesures com en tot el que estigui en la nostra mà.

Una salutació ben cordial, i molts d’ànims des de Formentera,


Alejandra Ferrer Kirschbaum
Presidenta del Consell Insular de Formentera

Més articles...

Pàgina 20 de 101

20

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1