• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Igualtat

Mural de dones pageses de Formentera

foto 2023iii muralAvui s'ha inaugurat el mural commemoratiu a les dones pageses de l'illa que va fer l'artista Carolina Adán Caro amb motiu del 8M. El mural s'ha pintat en una paret de l'IES Marc Ferrer i és un homenatge a les dones pageses de Formentera que varen dedicar la seva vida a treballar al camp. L'acte ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell, Ana Juan; la vicepresidenta, Alejandra Ferrer; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears, Mercedes Garrido, i la directora d'Ibdona, Maria Duran.

22 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell comença l'elaboració del II Pla d'igualtat entre dones i homes de Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat, ha iniciat les tasques per elaborar el II Pla d'igualtat entre dones i homes que tendrà vigència fins a 2027.

La presidenta i consellera d'Igualtat del Consell, Ana Juan, ha destacat que "una vegada feta l'avaluació del primer pla, que es va portar a terme entre 2019 i 2022, ja es comencen les tasques per elaborar el segon". La presidenta ha recordat que "el primer pla va sortir de la necessitat de dinamitzar i fixar tasques de sensibilització, formació i promoció de la igualtat al territori", tal com recull la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Qüestionari per a la ciutadania
Amb la finalització del període d'implementació del primer pla, des de l'àrea d'Igualtat varen fer el seguiment de les diferents accions amb la col·laboració dels responsables de les diverses àrees del Consell, per tal d'obtenir-ne informació i conèixer-ne l'estat d'execució. Aquesta avaluació suposa el punt de partida per al pròxim Pla entre dones i homes de Formentera 2024-2027, el qual ja ha iniciat les tasques d'elaboració. Per fer aquesta diagnosi, s'ha realitzat un qüestionari perquè la ciutadania aporti la seua opinió en matèria d'igualtat a la nostra illa.

Ana Juan ha animat la ciutadania de Formentera a participar en aquest qüestionari. "És necessària la col·laboració de la població perquè el pla s'adapti a les necessitats de la ciutadania i perquè ens ajudarà a definir les línies d'acció amb l'objectiu de seguir avançant en una societat més igualitària i respectuosa entre homes i dones" ha incidit la presidenta".

El qüestionari és anònim i confidencial i es pot contestar en aquest enllaç en català i també en castellà.

A més, serà difós a les xarxes oficials del Consell, a les associacions i, físicament, amb cartells per diferents ubicacions de l'illa.

7 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iii questionari

Les activitats amb motiu del 8 de març comencen diumenge amb l'Homenatge a la Dona Gran de Formentera

foto 2023iii presentacio 8MLa presidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Ana Juan, i la presidenta d'Espai Dones, Dolores Fernández Tamargo, han presentat avui els actes organitzats a l'illa amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que enguany recupera l'Homenatge a la Dona Gran, un acte que els darrers tres anys no s'ha pogut celebrar a causa de la pandèmia.

Ana Juan ha felicitat Espai Dones per recuperar l'acte d'Homenatge a la Dona Gran, que tendrà com a protagonistes una quinzena de dones residents a l'illa nascudes els anys 1936 i 1937. L'acte se celebrarà a la Casa del Poble del Pilar de la Mola a les 12 hores, i comptarà, a més, amb l'actuació de Maria José Cardona i les colles de ball de l'illa.

La presidenta ha destacat la importància de "reconèixer les dones de l'illa que durant anys han fet una feina fonamental per al desenvolupament de la nostra societat, una feina que estava amagada". Ana Juan ha recordat que donar visibilitat a les dones és "precisament el propòsit de la primera beca d'Igualtat que està impulsant el Consell". Cal recordar que el projecte 'El valor dels treballs invisibles de les dones a la Formentera del segle XX. Referents de pràctiques per la sostenibilitat de la vida', de les investigadores Mònica Grau Sarabia i Stella Mally, ha rebut aquesta primera beca i ja s'hi està treballant.

A més, Ana Juan ha avançat que la pròxima setmana començaran les enquestes ciutadanes per iniciar la redacció del segon Pla d'Igualtat de Formentera. "És molt important que la gent hi participi, que comparteixi la seva opinió, les necessitats i aportacions per seguir treballant amb l'objectiu de tenir una societat més igualitària", ha assenyalat.

Per part seva, Dolors Fernández Tamargo ha agraït la col·laboració de tots els col·lectius i associacions que han participat en l'ampli programa que es presenta enguany i "que tenen l'objectiu de continuar avançat en la lluita per la igualtat de gènere a Formentera".

Diumenge 5 de març
12.00 h XII Homenatge a la Dona Gran de Formentera. Casa del Poble de la Mola

Dilluns 6 de març
19.00 h Obertura de portes de l'exposició Terra, de Susana Cardona. Fins al 18 de març. D'11.00 h a 14.00 h i de 18.00 h a 20.00 h. Diumenges, festius i dilluns al matí tancat. Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell".

Dimecres 8 de març. Dia Internacional de les Dones
08.30 h Especial De Far a Far de Ràdio Illa 8M, amb Rocío Pavón García.
10.00 h Taula informativa. Penjada de cartells. Vine i participa penjant cartells, i escriu-ne de nous.
17.30 h Concentració a la plaça de la Constitució. Lectures realitzades per les dones voluntàries i lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Batucada Bloco Colubraria.

Divendres 10 i diumenge 12 de març
21.00 h i 20.00 h respectivament. Projecció de la pel·lícula Cinco lobitos. Dirigida per Alauda Ruiz de Azúa. Sala de Cultura (Cinema).

Diumenge 12 de març
10.00 h Cursa solidària per la dona (8 km). Cursa i caminada. L'organitza l'AECC de Formentera.
14.00 h En acabar la prova hi haurà paella solidària. Lloc de sortida i arribada: plaça de la Constitució.

Dijous 16 de març
19.30 h Xerrada "Una tarda amb na Rocío Madrid (poemaris i notes)", a càrrec de Rocío Madrid. A la Biblioteca Marià Villangómez.

Dissabte 18 de març
20.00 h Recital Dones al piano, a càrrec d'Anabel Márquez Falero. Recorregut al piano per donar visibilitat a les dones compositores eclipsades al llarg de la història de la música des del segle XVII fins a l'actualitat. Entrada gratuïta amb aforament limitat. Sala de Cultura (Cinema).

Dijous 23 de març
19.00 h "Història del feminisme", a càrrec de Dolores F. Tamargo. A les aules del CEPA Pitiüses, al costat del CEIP Mestre Lluís Andreu.

A més, a la Biblioteca Marià Villangómez hi haurà un racó dedicat a llibres de temàtica feminista i de gènere.

3 de març de 2023
Àrea de comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iii 8m

'El valor dels treballs invisibles de les dones a la Formentera del segle XX', projecte de recerca guanyador de la primera beca d'Igualtat del Consell

foto 2023i dona cabresEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat, informa que el projecte 'El valor dels treballs invisibles de les dones a la Formentera del segle XX. Referents de pràctiques per la sostenibilitat de la vida', de les investigadores Mònica Grau Sarabia i Stella Mally ha set el guanyador de la primera beca d'investigació d'Igualtat que concedeix la institució insular. La beca està dotada amb 8.000 euros.

La presidenta i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha destacat que "l'objectiu de impulsar per primera vegada aquesta beca és reconèixer, a través de la investigació i el coneixement científic, la importància de la dona en la societat formentera". Ana Juan ha subratllat que els resultats d'aquest estudi "ens ha de servir de punt de partida per aconseguir una societat més igualitària a l'illa".

Tal com recull la memòria del projecte, "tenint en compte que el problema és que els treballs de sostenibilitat de la vida que han realitzat tradicionalment les dones han set invisibilitats i no s'han reconegut, l'objectiu d'aquesta recerca és visibilitzar i posar en valor les pràctiques econòmiques que han realitzat les dones a Formentera per garantir el benestar i que han permès el progrés". Les pràctiques que seran analitzades en aquest projecte seran principalment les següents: la relació i utilització dels recursos naturals (aigua, terra, animals) l'agricultura, la pesca, la ramaderia, el turisme, la cura de les persones i la criança.

3 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El documental "¿Qué coño está pasando?" obre els actes per commemorar el 25N a Formentera

foto 2022xi presentacio 25NEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat i juntament amb l'associació Espai Dones, ha presentat avui els actes organitzats amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Els actes començaran el divendres 18 de novembre a les 18 hores amb la projecció i posterior debat del documental ¿Qué coño está pasando? a les aules de l'Escola d'Adults (aules del CEPA Pitiüses), al costat del CEIP Mestre Lluís Andreu.

A través de les diverses reflexions que s'hi recullen, el documental és un debat al voltant de les qüestions relacionades amb la igualtat entre dones i homes, i del tema de la violència de gènere, "que és un dels desencadenants de la desigualtat, encara molt arrelada en l'actualitat", assenyalen Marta Jaenes i Rosa Márquez, les directores del documental.

La següent activitat serà l'exposició "Informe de camarera", de l'artista canari Alejandro Robaina Vera que, organitzada per l'àrea de Cultura, s'inaugurarà el pròxim dilluns 21 de novembre a les 19 hores a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell". Alejandro Robaina sempre ha estat vinculat a la vida de les cambreres de pis i ha conegut en primera persona les seues converses, les seues lluites laborals, alegries, però també dolències (de la seua tia, mare, cosines ja que totes s'han dedicat a la neteja d'habitacions d'hotel).

Dia 25, taula rodona a la ràdio, taula informativa i concentració a la plaça
Els actes del dia 25, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, començaran a les 10 hores a Ràdio Illa amb una taula rodona amb representants de l'àmbit social, de la psicologia, de sanitat, dels cossos i forces de seguretat i de l'àrea d'Igualtat. A la mateixa hora, a la plaça de la Constitució, s'instal·larà una taula informativa de "No i Punt"; també hi haurà penjada de cartells. A les 17 hores, es celebrarà la concentració a la plaça de la Constitució amb lectures realitzades per les dones voluntàries i lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Els actes del 25N culminaran amb la projecció de la pel·lícula Solo una vez, els dies 25 a les 21 hores i el dia 27 a les 20 hores a la Sala de Cultura (Cinema). La pel·lícula de Guillermo Ríos Bordón és un thriller que obliga l'espectador a analitzar cada paraula i cada gest per decidir si està o no davant d'un cas de violència.

14 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 7

Inici
Anterior
1

telf emergsocial 112

Ens trobareu a:
Venda des Brolls, 53
07860 Sant Francesc Xavier
tel. 971 32 12 71 · fax 971 32 20 39
benestarsocial@
conselldeformentera.cat

Centre de Dia
Venda des Brolls
07860 Sant Francesc Xavier
tel. 971 32 16 17 · fax 971 32 22 20

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1