• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Igualtat

El Consell i l'ONG Wanawake Dona organitzen diferents accions per promoure la igualtat de gènere a Formentera

El Consell de Formentera a través de l'àrea d'Igualtat, juntament amb l'ONG Wanawake Dona, organitzen diferents accions durant la segona setmana de maig per promoure la igualtat de gènere a l'illa. Les activitats començaran dilluns amb tallers en els centres educatius, CEIP Mestre Lluís Andreu, CEIP Sant Ferran de ses Roques i CEIP El Pilar, així com a l'IES Marc Ferrer, i culminaran el diumenge 14 de maig amb una classe magistral de dansa meditativa, que també compta amb la col·laboració de Ioga Formentera. Aquestes accions es completaran amb l'exposició virtual "La situació de les nenes i les dones al món: realitats i reptes" i amb la participació en la Mitja Marató del dia 13 d'una activista de Wanawake que reivindicarà a la cursa els drets de les dones.

La presidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha assegurat que "aquestes accions tan variades tenen un objectiu comú: posar l'accent sobre la realitat de les nenes i les dones al món, promoure la igualtat de gènere i donar a conèixer situacions de desigualtat a escala global, a més d'oferir informació sobre diferents violències que se sustenten en aquesta desigualtat".

Classe magistral de dansa meditativa
La classe magistral serà una activitat oberta i gratuïta que se celebrarà el 14 de maig de 10 a 11 hores a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Es tracta d'una dansa pels drets de les nenes i les dones supervivents de la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil i la tracta amb finalitats d'explotació. Aquesta dansa meditativa té un doble objectiu: oferir i manar energia i suport a aquestes supervivents i, sobretot, sensibilitzar sobre aquestes tres formes de violència tan radicals i desconegudes.

La classe serà impartida per Flor Mauguer (Ioga Formentera). Hi ha cinquanta places, que s'atorgaran per ordre d'inscripció, i la data límit per apuntar-s'hi és el dia 12. L'edat recomanada per participar-hi és de 16 anys en endavant. Més informació i inscripcions en aquest enllaç: classe magistral de dansa meditativa | Wanawake.

La dansa comptarà amb la presència de Mónica Batán, activista, esportista i directora de Wanawake Dona, que presentarà l'acte juntament amb un representant de l'àrea d'Igualtat del Consell de Formentera. A més, cada assistent rebrà una polsera Maua, elaborada per les dones a les quals s'està ajudant i que suposa una alternativa laboral per a elles. "Quan algú llueix la seva polsera, parla de la història que porta darrere i dona feina i poder a les dones per decidir sobre la seva vida i sobre les de les seves filles", han explicat des de l'ONG.

2 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023v dansa meditativa

Comencen les tasques de recerca de la beca d'Igualtat del Consell de Formentera

foto 2023iv recerca dones CEl Consell, a través de l'àrea d'Igualtat, va atorgar a principis d'enguany la primera beca d'investigació sobre igualtat dotada amb 8.000 euros. Les guanyadores de la beca foren les investigadores Mònica Grau i Stella Mally, amb el projecte "El valor dels treballs invisibles de les dones a la Formentera del segle XX". Aquest projecte ha estat guardonat recentment a "La nit de les dones", els premis en reconeixement de la lluita per la igualtat que va organitzar l'Institut Balear de la Dona amb motiu del 8 de març.

Les investigadores ja han iniciat les tasques de recerca d'informació i testimonis. Així, durant els primers dies del mes d'abril es varen dur a terme les diferents sessions grupals i entrevistes personals a diferents dones de l'illa.

Els grups focals estaven formats per dones voluntàries de l'illa, diferenciats per grups d'edats: menys de 45 anys, entre 45 i 60 anys i entre 60 i 75 anys. A més, es varen realitzar sessions amb els tres clubs de majors de Formentera. Per a les entrevistes, es va contactar amb dones de diferents edats, les quals aportaren gran quantitat de vivències i relats de les condicions de vida i tasques d'aquell temps.

La presidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha agraït, en primer lloc, "la participació i col·laboració de les voluntàries, associacions i clubs de majors en aquestes trobades de feina, així com a les professionals, que estan treballant en aquest document que recull el paper de la dona al segle XX, tan important per a l'illa". Ana Juan ha subratllat que el coneixement científic és una eina fonamental "per remarcar la importància de la dona en la societat formenterera, i que també ens ajuda a aconseguir una societat més igualitària".´


11 d'abril de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell col·labora amb Espai Dones per la promoció de la igualtat i la prevenció de la violència de gènere a l'illa

foto 2023iii espai donesLa presidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Ana Juan, i la presidenta d'Espai Dones, Dolores Fernández Tamargo, han signat un conveni de col·laboració entre ambdues institucions per l'atorgament d'una subvenció de 4.000 euros per la promoció de la igualtat i prevenció de la violència de gènere a Formentera per a l'any 2023. Amb aquesta subvenció l'associació Espai Dones es compromet a dur a terme activitats de promoció, dinamització d'educació en igualtat i sensibilització social.

30 de març de 2023
Àrea de Comunicacio
Consell de Formentera

Mural de dones pageses de Formentera

foto 2023iii muralAvui s'ha inaugurat el mural commemoratiu a les dones pageses de l'illa que va fer l'artista Carolina Adán Caro amb motiu del 8M. El mural s'ha pintat en una paret de l'IES Marc Ferrer i és un homenatge a les dones pageses de Formentera que varen dedicar la seva vida a treballar al camp. L'acte ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell, Ana Juan; la vicepresidenta, Alejandra Ferrer; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears, Mercedes Garrido, i la directora d'Ibdona, Maria Duran.

22 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell comença l'elaboració del II Pla d'igualtat entre dones i homes de Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat, ha iniciat les tasques per elaborar el II Pla d'igualtat entre dones i homes que tendrà vigència fins a 2027.

La presidenta i consellera d'Igualtat del Consell, Ana Juan, ha destacat que "una vegada feta l'avaluació del primer pla, que es va portar a terme entre 2019 i 2022, ja es comencen les tasques per elaborar el segon". La presidenta ha recordat que "el primer pla va sortir de la necessitat de dinamitzar i fixar tasques de sensibilització, formació i promoció de la igualtat al territori", tal com recull la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Qüestionari per a la ciutadania
Amb la finalització del període d'implementació del primer pla, des de l'àrea d'Igualtat varen fer el seguiment de les diferents accions amb la col·laboració dels responsables de les diverses àrees del Consell, per tal d'obtenir-ne informació i conèixer-ne l'estat d'execució. Aquesta avaluació suposa el punt de partida per al pròxim Pla entre dones i homes de Formentera 2024-2027, el qual ja ha iniciat les tasques d'elaboració. Per fer aquesta diagnosi, s'ha realitzat un qüestionari perquè la ciutadania aporti la seua opinió en matèria d'igualtat a la nostra illa.

Ana Juan ha animat la ciutadania de Formentera a participar en aquest qüestionari. "És necessària la col·laboració de la població perquè el pla s'adapti a les necessitats de la ciutadania i perquè ens ajudarà a definir les línies d'acció amb l'objectiu de seguir avançant en una societat més igualitària i respectuosa entre homes i dones" ha incidit la presidenta".

El qüestionari és anònim i confidencial i es pot contestar en aquest enllaç en català i també en castellà.

A més, serà difós a les xarxes oficials del Consell, a les associacions i, físicament, amb cartells per diferents ubicacions de l'illa.

7 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iii questionari

Més articles...

Pàgina 2 de 9

2

Wifi  Formentera

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1