• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

Oberta la línia d'ajudes al patrimoni cultural de Formentera per un total de 250.000 euros

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ha obert la línia d'ajudes per a intervencions en béns del patrimoni cultural, rehabilitació de parets de pedra seca i soterrament de línies elèctriques i/o telefòniques a Formentera. La quantitat destinada enguany per aquestes ajudes és de 250.000 euros i la data límit per sol·licitar les ajudes és el dia 29 de juliol. Les bases ja han sortit publicades al BOIB i també es troben a la pàgina www.conselldeformentera.cat.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que "és el tercer any consecutiu que es treu aquesta convocatòria i que per tant donam continuïtat i consolidam aquesta línia de subvenció donant una visió clara de suport a la ciutadania en la cura del patrimoni". Per a la consellera "amb aquestes ajudes volem reforçar el nostre patrimoni com a senya d'identitat".

L'any passat es varen concedir 25 subvencions per un import total de 192.278,40 € que quedaven distribuïts en 125.911 €, de 17 peticions de rehabilitació parets; 50.267,40 €, de 6 peticions d'intervencions en béns i 16.100 €, de 2 peticions soterrament d'esteses.

Emguany s'ha incrementat el percentatge destinat a la rehabilitació de parets de pedra seca, que passa del 45 al 50 %, en total la quantia de la partida pressupostària de 250.000 € es distribuirà inicialment de la següent manera: 35 % per a intervencions en béns del patrimoni cultural, 50 % per a rehabilitació de parets de pedra seca i 15 % per a soterrament de línies elèctriques i telefòniques.

No obstant això, si en alguna d'elles existeix romanent aquest es podrà traslladar a altres línies de subvenció. En aquest cas es prioritzarà, en primer lloc, la rehabilitació de parets de pedra; en segon, les intervencions en béns del patrimoni cultural; i en tercer lloc, el soterrament de línies elèctriques i telefòniques.

A la convocatòria de 2022 es poden presentar les actuacions i intervencions en béns del patrimoni cultural com ara les actuacions de restauració, conservació, consolidació i rehabilitació en elements declarats bé d'interès cultural (BIC) o bé catalogat (BC), així com en aquells que es trobin inclosos en el Catàleg i en l'Inventari del patrimoni cultural de Formentera, sempre que aquestes actuacions suposin una millora i una posada en valor del bé.

Respecte a la rehabilitació de parets de pedra seca, les ajudes són per reparacions de murs que es duguin a terme amb els materials i les tècniques tradicionals, així com la substitució de parets de blocs de formigó —o altres materials poc adequats— per parets de pedra seca realitzada d'acord amb la tècnica tradicional.

Finalment, les ajudes pel soterrament de línies aèries es refereixen a obres destinades a soterrar traçats aeris de línies elèctriques (de mitja tensió, centres de transformació, xarxes de distribució de baixa tensió i derivacions individuals) i de telèfon.

Les sol·licituds per a aquestes ajudes es poden presentar a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania, carrer de Ramon Llull núm. 6 o de manera telemàtica, a través de l'Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana (OVAC), a la qual es pot accedir des de la pàgina web del Consell de Formentera.

6 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 subvencions patrimoni

Horari de visita del molí Vell de la Mola, la torre des Pi des Català i la Col·lecció Etnogràfica durant el mes d'abril

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, recorda els horaris de visita dels béns patrimonials de l'illa durant el mes d'abril. El molí Vell de la Mola obri de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores; la Col·lecció Etnogràfica, de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 hores, mentre que per visitar la torre des Pi des Català cal concertar la visita a través del correu electrònic coneixpatrimoni@conselldeformentera.cat.

L'entrada és gratuïta i els festius les instal·lacions romandran tancades.

11 d'abril de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 horaris patrimoni moli vell

cartell 2022 horaris patrimoni torre pi des catala

El molí Vell de la Mola estrena punt d'informació

foto 2022 punt info moli vell ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, han presentat avui el nou punt d'informació del molí Vell de la Mola, que es troba en l'antic magatzem al costat d'aquest Bé d'Interès Cultural.

El nou espai informatiu del molí ha set habilitat per l'àrea de Patrimoni i compta amb una exposició permanent que consisteix en quatre panells en què s'explica el procés per convertir el cereal en pa i la seva importància en l'alimentació humana. També s'hi ha posat un molí manual (un molinet de sèmola) de fabricació actual i diferents mostres de gra.

La presidenta del Consell ha destacat que aquest nou espai "reforça la política de protecció i visibilitat dels nostres béns patrimonials que està portant a terme l'àrea de Patrimoni". Ana Juan ha recordat que els últims dos anys "s'ha aprovat el BIC del molí Vell i el seu entorn, s'han restaurat el molí i les antenes, s'ha ampliat l'horari de visites i ara es fa una passa més en la posada en valor d'aquest molí que forma part de la nostra història".

Per la seva part, Raquel Guasch ha assenyalat que el Consell va signar en 2020 un contracte d'arrendament amb la Fundació Illes Balears, propietària del molí, "que ens facilita poder gestionar el règim d'obertura i de visites i habilitar nous espais, com el punt d'informació per poder continuar treballant en l'objectiu d'obrir el patrimoni de Formentera a la gent, residents i turistes, perquè puguin conèixer d'una manera més propera".

En l'exposició permanent s'hi fa especial esment de la molta i dels diferents tipus de molí amb què s'ha dut a terme tradicionalment, insistint en els molins fariners de vent i en la nomenclatura de les seves parts. També, el molinet podrà ser accionat pels escolars que visitin el molí amb supervisió de les persones adultes que els acompanyin. Aquesta peça serveix de contrapunt al molí Vell, el qual aprofitava el vent i permetia un major rendiment amb un menor esforç.

Aquest punt informatiu s'ha elaborat amb recursos propis del Consell i ha significat una inversió d'uns 1.500 euros. L'espai a més, s'ha habilitat un espai que es podrà fer servir pels visitants. L'horari de visites del molí Vell durant el mes d'abril serà de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores. L'entrada és gratuïta.

1 d'abril de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Taller sobre com rentar, aclarir i filar la llana de manera tradicional

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, organitza un taller de tècnica tradicional que ensenyarà com rentar, aclarir i filar la llana. El taller començarà el pròxim 26 d'abril a les 17 hores a les Escoles des Cap. Les places són limitades i les inscripcions romandran obertes fins al 13 d'abril. Les persones inscrites rebran un correu electrònic de confirmació.

31 de març de 2022
Àrea de Comunicacio
Consell de Formentera

cartell 2022 taller trad

Primera passa per executar la intervenció al cementeri per identificar les restes mortals de les 58 víctimes de la Colònia Penitenciària

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que aquest mes s'ha donat la primera passa per executar la intervenció al cementeri de Formentera que té com a objectiu localitzar, exhumar i identificar les restes mortals de les 58 víctimes documentades de la Colònia Penitenciària de Formentera, penal franquista que va funcionar vora l'estany des Peix entre 1940-1942.

Així, el passat 8 de febrer, es va dictar resolució de la conselleria de Benestar Social per autoritzar l'exhumació de les tombes i restes cadavèriques ubicades al Pati 2 del Cementeri Municipal de Formentera (BOIB núm. 23/2022, de 12 de febrer). Des de la publicació al BOIB es va obrir un període de consulta i exposició pública de l'expedient administratiu, que estarà obert fins al dia 15 de març.

Cal recordar que el projecte d'intervenció en el dit fossar està redactat per la doctora Almudena García-Rubio Ruíz, de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, en el marc del Tercer Pla de Fosses 2021-2022 impulsat per la Conselleria de Transició Energètica, Sector Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears.

23 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 8

Inici
Anterior
1

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera