• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

El Consell de Formentera torna a impulsar el programa de voluntariat lingüístic 'Parlam?'

El Consell de Formentera, a través del Servei d'Assessorament Lingüístic, informa que ha engegat novament el programa de voluntariat lingüístic "Parlam?", que consisteix a posar en contacte persones que volen compartir el seu català amb persones que el volen aprendre millor, agafar confiança o simplement practicar-lo.

Tant si es vol ser voluntari com usuari del programa, tan sols és necessari ser major d'edat, tenir una hora disponible a la setmana i comprometre's a quedar un mínim de cinc vegades. La primera trobada lingüística sempre es concerta a través del Servei d'Assessorament Lingüístic, i es realitza, després del primer contacte, en un bar de l'illa. De fet, la consumició d'aquesta primera trobada va a càrrec del SAL.

La consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch, ha assenyalat que "amb aquesta iniciativa cream nous espais de conversa on els aprenents poden fer servir el català amb més confiança".

Per inscriure-s'hi, els interessats han d'enviar un correu electrònic a sal@conselldeformentera.cat i, a continuació, es concertarà la primera trobada amb la parella lingüística en funció de la disponibilitat horària.


24 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022xi voluntariat

El Consell escomet tasques de manteniment i conservació a sa Senieta

foto 2022xi senieta AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que durant les darreres setmanes s'han dut a terme diverses actuacions de manteniment i conservació a sa Senieta.

A finals d'agost es va impermeabilitzar una part de la coberta plana d'aquest immoble protegit amb la figura de Bé Catalogat (BC) i durant aquestes últimes setmanes s'han fet consolidacions puntuals, amb morter de calç, així com un emblanquinat amb calç de les façanes a fi de garantir la protecció i la conservació dels murs.

Aquestes actuacions s'emmarquen en una proposta tècnica elaborada i dirigida per una persona especialista en restauració de béns culturals i han comptat en tot moment amb la supervisió de l'àrea de Patrimoni. L'import aproximat de les tasques és de 33.000 euros.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que "les tasques de manteniment són necessàries per garantir el manteniment i conservació de sa Senieta", i ha afegit que es tracta "d'obres prèvies a la redacció del projecte de rehabilitació de la casa com a futura seu del Museu de Formentera".

Està previst comptar amb finançament del Govern de les Illes Balears, que és l'administració que actualment té cedit l'ús de l'edifici per elaborar el projecte de rehabilitació de sa Senieta com una de les tres seus del futur Museu de Formentera.


15 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell recupera la identificació i senyalització de les fites concedides a Marc Ferrer i Antoni Blanc

foto 2022xi fita 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, ha tornat a posar la senyalització de les fites de les gràcies reials concedides a Marc Ferrer i Antoni Blanc que s'havien perdut per mor de l'exposició a la intempèrie. En total, s’han instal·lat onze plaques a les fites. El projecte d'identificació, senyalització i restauració de les gràcies reials concedides a Marc Ferrer i Antoni Blanc es va encarregar a l'arquitecte Marià Castelló l'any 2005, per l'aleshores Consell Insular d'Eivissa i Formentera.

Segon ha destacat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, "amb el pas del temps, algunes de les làmines d'acer que contenien la informació a cada una de les fites dissenyades per l'arquitecte s'han perdut, i les hem tornat a posar ara d'acord amb el disseny original". Segon Guasch, "volíem recuperar aquesta delimitació que forma part de la nostra història".

L'any 1695 l'eivissenc Marc Ferrer de Joan va patir presó a les torres de Serrans de València a causa d'un negoci de la Universitat d'Eivissa i Formentera. En compensació, va demanar del rei mitja llegua de bosc a Formentera, aleshores despoblada. El rei concedí la sol·licitud i el 1697 Marc Ferrer va prendre possessió d'aquella terra, delimitant-la amb les fites que el projecte de Marià Castelló restaura i assenyala.

10 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Comença la segona fase de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa de l'inici de la feina de la segona fase de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Formentera que porta a terme l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) a l'illa. Aquesta fase comença després que la presidenta del Consell, Ana Juan, i el president de l’IBEAM, Enrique Aragón Núñez, signassin el conveni el passat mes d'agost per desenvolupar aquestes tasques de gran valor científic.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que el Consell mostra amb la renovació de la Carta "l'interès a investigar i protegir el patrimoni històric subaquàtic de Formentera, així com l’objectiu de difondre aquesta tasca entre la població de l’illa”.

Una vegada finalitzada la primera fase, el Consell ha renovat la col·laboració amb l’IBEAM per continuar treballant en la localització i documentació dels jaciments arqueològics subaquàtics situats al fons marí de les aigües interiors de Formentera, especialment els que es trobin a gran profunditat i afectats per activitats humanes. L’IBEAM també farà inspeccions periòdiques de jaciments arqueològics subaquàtics localitzats anteriorment i continuarà amb les feines de recopilació d'informació procedent de bibliografia i de documents d'arxiu. A més, s'incorporaran les noves informacions recopilades a la base de dades i al sistema d'informació geogràfica (SIG) elaborat durant la primera fase, i s'executaran mesures puntuals de preservació, salvaguarda i conservació preventiva en jaciments o elements pertanyents a jaciments arqueològics subaquàtics.

En aquesta segona fase també es potenciaran les activitats de difusió i conscienciació sobre el patrimoni cultural subaquàtic i de la campanya SOS Patrimoni. Hi ha previstes jornades de divulgació amb els infants amb la finalitat d'apropar el patrimoni subaquàtic a la ciutadania de l'illa.

Presentació dels resultats de la primera carta
D'altra banda, aquest divendres a les 19 hores al Centre d'Esports Nàutics de Formentera (CENF), a la Savina, es presentaran els resultats de la primera Carta Arqueològica Subaquàtica de Formentera que es va dur a terme entre 2015 i 2020. La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, acompanyarà el director del projecte de l’IBEAM, Javier Rodríguez Pandozi, en la presentació dels resultats.

2 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022xi subac

El Consell de Formentera posa en marxa 'Som clau', una campanya per promoure la transmissió cultural

El Consell de Formentera, a través del Servei d'Assessorament Lingüístic, i amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, ha presentat avui una nova campanya per posar en valor la transmissió cultural i lingüística.

Amb el nom "Som clau. I tota una illa per transmetre" la campanya realitzada a través de les xarxes socials i els opis dels nuclis de l'illa presenta qüestions sobre el nostre patrimoni arquitectònic, els ormejos de pesca, els ingredients del flaó o els noms de lloc.

Tal com ha assenyalat la consellera de Patrimoni Cultural i Política Lingüística, Raquel Guasch Ferrer, "volem amb aquesta campanya mostrar la importància de transmetre la llengua, la història de l'illa empremtada a la seua toponímia, el coneixement dels ormejos de pesca o, sense anar més lluny, saber distingir entre un aljub i una cisterna tradicionals. Del que es tracta, a més de donar aquests coneixements, és de posar-los en el seu just valor i mostrar que si com a societat no sabem transmetre'ls, ja sigui entre generacions o a nouvinguts, els perdem".

En aquest sentit, la consellera també ha explicat que l'eslògan de la campanya expressa la importància i el compromís amb la mateixa societat de Formentera "que tenim cadascú de nosaltres. No tan sols les administracions hi hem de treballar més encara, sinó també cadascú de nosaltres podem i hem de transmetre aquesta memòria col·lectiva que també hem heretat. Amb el simple gest de parlar el nostre català amb qui l'està aprenent i encara no el parla, d'explicar i usar bé els nostres noms de lloc, ja estam transmetent i continuant tot allò que també aprenguérem en el seu dia, i que ens vertebra com a societat".

Cada divendres es publicarà a les xarxes un dubte que serà resolt a través d'un vídeo el següent dilluns. En cada un dels vídeos, els seus protagonistes, a més d'explicar i resoldre la qüestió plantejada, narren també la seva experiència de com aprengueren el que saben. Aquesta primera remesa consta de cinc propostes i cinc solucions, que es plantejaran a partir d'avui i al llarg del mes de novembre.

28 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació

Consell de Formentera

cartell 2022x som clau

VÍDEO 1

video 2022xi som clau 1

-----------

cartell 2022xi com es diu

VÍDEO 2

video 2022xi com es diu

-----------

cartell 2022xi som clau 3

VÍDEO 3

foto 2022xi som clau 3

----------

foto 2022xi som clau 4 Q

VÍDEO 4

foto 2022xi som clau 4 R

----------

foto 2022xii som clau 5 Q

VÍDEO 5

foto 2022xii som clau 5 R

Més articles...

Pàgina 6 de 15

6

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera