• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Patrimoni

Presentació dels resultats de la campanya arqueològica a la Mola

foto 2020 campanya arqueo la molaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que el divendres 20 de novembre a les 19 hores es celebra una conferència al Centre d'Esports Nàutics de Formentera, CENF, a la Savina per presentar els resultats de la campanya arqueològica que s'està desenvolupant a la Cova 127 a la Mola.

Els directors de l'equip científic Edgard Camarós i Pau Sureda seran els encarregats de presentar els resultats de la investigació sobre aquesta recerca arqueològica a la Mola, que data de l'Edat de Bronze. Aquesta investigació, que també es du a terme as Cap de Barbaria, és fruit d'un conveni de col·laboració entre el Consell de Formentera i l'Institut Internacional de Recerques Prehistòriques de Cantàbria.

Les persones interessades a acudir a aquesta presentació han de fer reserva prèvia al mail patrimoni@conselldeformentera.cat, ja que l'aforament és limitat.

12 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Nous horaris d’obertura al públic dels béns patrimonials de Formentera durant l’hivern

foto 2020 moli vell la molaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa dels nous horaris d’obertura al públic dels béns patrimonials de Formentera durant l’hivern. Així, des del mes de novembre al mes de maig, es torna a obrir al públic el molí Vell de la Mola, que enguany ha passat a ser gestionat pel Consell de Formentera perquè pugui ser visitable durant tot l’any.

Els horaris de novembre a maig són els següents:

Molí Vell de la Mola: dissabtes i diumenges, de 10 a 14 hores. Entrada gratuïta.
Col·lecció Etnogràfica de Formentera: dimarts a divendres, de 9 a 14 hores. Entrada gratuïta.
Torre des Pi des Català: visites amb cita prèvia a través del correu electrònic patrimoni@conselldeformentera.cat. Entrada gratuïta.

Feines de restauració al molí Vell de la Mola
D’altra banda, actualment el molí Vell de la Mola té el conjunt d’antenes, antenals i planxades desmuntat i s’està treballant en la seva restauració. Des de fa alguns mesos s’havia detectat que dues de les sis antenes es trobaven en un estat de conservació dolent (arran del deteriorament que aquestes peces de fusta de pi pateixen pel fet d’estar a la intempèrie i d’estar exposades a la força mecànica del vent), i per aquest motiu es va plantejar la necessitat de dur a terme una restauració i manteniment.

Per garantir la seguretat dels visitants i per poder fer una avaluació més acurada de les actuacions de restauració, es va desmuntar tot el conjunt per procedir a la seva restauració.

Cal recordar que enguany, el Consell ha signat un contracte d’arrendament amb la Fundació Illes Balears, propietària del molí. D’aquesta manera, el Consell disposa del molí per gestionar directament el seu règim d’obertura i de visites per un període de 6 anys. Cal recordar que el passat mes de novembre de 2019 el ple del Consell va acordar la incoació de l’expedient per declarar-lo bé d’interès cultural (BIC) amb la categoria de monument.

11 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera se suma al Dia Europeu de les Llengües

foto 2020 dia europeu llenguesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Normalització Lingüística, informa que se suma al Dia Europeu de les Llengües que es celebra el dissabte 26 de setembre i s’ha adherit a la declaració institucional del Govern de les Illes Balears, en la qual es fa valer la diversitat lingüística i cultural d’Europa i s’insta a promoure aquesta riquesa, a impulsar-la i a protegir-la.

La consellera de Normalització Lingüística, Raquel Guasch, hi ha assenyalat que aquesta jornada “és important per reivindicar l’oficialització del català a Europa, sense oblidar que al nostre Estat,i en particular als territoris de parla catalana, el procés de normalització lingüística encara no ha aconseguit tots els seus objectius”. “El català encara no gaudeix del prestigi i la presència com a llengua oficial que és i per tant, cal destacar la importància de les polítiques en matèria lingüística de les administracions públiques”, subratlla la consellera.

També hi ha recordat que conservar la nostra llengua “és clau” i que, per exemple, enguany el Consell hi ha aprovat una revisió del nomenclàtor dels nuclis urbans i vies i espais públics urbanes de l’illa, “un document important per custodiar un element tan visible com la toponímia”.

La celebració s’ha impulsat des de la Direcció General de Relacions Exteriors i la Direcció General de Política Lingüística. S’hi han sumat els consells insulars, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), l’Ajuntament de Palma i la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD). Durant tota la setmana es desenvoluparà l’agenda d’activitats organitzades per les diferents institucions.

L’acte central serà la conferència del doctor i professor de Dret de la UIB Antoni Llabrés, que tindrà lloc al Parlament de les Illes Balears sota el títol «Règim jurídic del plurilingüisme i drets lingüístics» demà divendres a les 19 hores i es podrà seguir en directe per Internet a l’adreça diaeuropeullengues.caib.cat.

24 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reobertura del molí Vell de la Mola

foto 2020 moli vellEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que a partir d’avui 12 d’agost es torna a obrir al públic el molí Vell de la Mola. L’horari de visita serà dimecres, divendres i diumenge de 17 a 20 h. L’entrada és gratuïta.

El molí Vell de la Mola és un dels set molins fariners de vent que havien existit a Formentera i actualment encara conserva tota la seva maquinària interna que feia possible convertir el gra en farina. És un immoble rellevant del patrimoni etnològic insular, i per aquest motiu figura inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera. A més a més, el passat mes novembre de 2019 el Ple del Consell va acordar la incoació de l’expedient per declarar-lo bé d’interès cultural (BIC) amb la categoria de monument.

El molí és propietat de la Fundació Illes Balears, entitat amb la qual durant els anys anteriors el Consell Insular de Formentera havia subscrit successius convenis de col·laboració perquè l’entitat pogués contractar una persona per obrir l’immoble al públic. Davant les dificultats a l’hora de continuar amb aquesta mateixa fórmula, finalment s’ha optat per formalitzar un contracte d’arrendament del bé, amb l’objectiu de garantir que aquest element pugui ser visitable. D’aquesta manera, el Consell Insular de Formentera disposarà del molí per gestionar directament el seu règim d’obertura i de visites per un període de 6 anys.


12 d’agost de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Obert el termini de presentació de projectes per obtenir la beca d’investigació del Consell, que augmenta la seva quantia a 8.500 euros

foto antic moll de la savinaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que s’ha obert la convocatòria de la beca d’investigació del Consell per l’any 2020 dotada amb 8.500 euros, 2.500 euros més que les darreres edicions.

Les bases d’aquesta beca, que enguany compleix 10 anys, ja han estat publicades al BOIB i els interessats poden presentar els projectes a la convocatòria fins al 11 de setembre. Les àrees temàtiques que està acotada aquesta beca són les branques d’arts, humanitats i ciències socials i té per objectiu l’impuls de la investigació científica vinculada per la seva temàtica a l’àmbit de Formentera.

La consellera Raquel Guasch, ha destacat que “es tracta d’una beca consolidada i que era necessari donar-li aquest impuls econòmic, acord amb la importància dels treballs que es presenten”.

Una vegada finalitzi el termini de presentació, una comissió avaluadora formada per diferents membres valorarà els projectes presentats d’acord amb a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors. El treball d’investigació objecte de la beca concedida s’haurà de realitzar dins el termini de dotze mesos a comptar des de l’endemà de la recepció de la notificació de la concessió.

La passada edició el projecte titulat “Memòria de pagesia. Recollida d’informacions orals sobre les activitats productives tradicionals a Formentera: agricultura de secà, vinya, ramaderia i altres”, va obtenir la beca d’investigació del Consell. El projecte el dirigirà Antoni Ferrer Abárzuza, doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.

4 d’agost de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 14 de 15

14

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera