• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Formentera recorda Antoni Tur Costa, `Gabrielet´

gabrielet2El passat dia 12 de març de 2017, Antoni Tur Costa, "Gabrielet", compliria cent anys. Des de Formentera, durant aquest 2017, volem celebrar el primer centenari del seu naixement.

Per aquest motiu, des de fa uns mesos, es va crear una comissió amb la finalitat de celebrar, al llarg de 2017, una sèrie d'actes que tenen i tendran la intenció de fer un homenatge, no només a la seva faceta artística, sinó sobretot, al seu vessant humà. El Consell Insular de Formentera es suma a aquestes celebracions formant part de la comissió.

Sense anar més lluny, el 31 de març (divendres), a la Casa del Poble de la Mola, tendrà lloc l'acte “Trobada al voltant de la memòria d'Antoni Tur Costa Gabrielet”, organitzat per Espai_F i OCB Formentera amb la col·laboració del Consell de Formentera, on s'evocaran diferents anècdotes i moments extraordinaris del seu llarg i intens pelegrinatge a la nostra illa.

Emmarcat en la celebració de Sant Jordi, la XVIII edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon se suma a la celebració del centenari del naixement de l’artista, dibuixant i ceramista Antoni Tur “Gabrielet”. Enguany els relats, en aquesta convocatòria, versaran sobre la següent temàtica: “L’art m’envolta”.

Dins d'aquest homenatge a la figura d'Antoni Tur Costa “Gabrielet”, s'està treballant en l'enregistrament d'un documental amb entrevistes, imatges i obra, per narrar la vida de “Gabrielet” a càrrec del cineasta formenterer Alfredo Montero.

El proper mes de setembre, es reprendran els actes de celebració a Formentera, al Centre Antoni Tur "Gabrielet" (Sant Francesc), amb una exposició de la seva obra, que se centrarà, sobretot, en la faceta de dibuixant de l'artista eivissenc.

Concert pedagògic pels escolars de Formentera

Escola de musica festivalEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Educació i Cultura, informa que el pròxim dimecres i divendres a les 12.30 hores a la sala de Cultura (Cinema) es faran dos concerts pedagògics destinats als alumnes del col·legi Mestre Lluís Andreu i del CEIP Sant Ferran.

Aquesta és una prova pilot que es fa amb l’objectiu de donar a conèixer als infants d’una manera pedagògica, a través d’un conte, com funcionen els diferents instruments i com es fa la dansa. La consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador, ha explicat que “amb aquesta activitat esperem que més nenes i nens coneguin l’oferta de música i dansa que hi ha a Formentera” i ha agraït a tot el professorat de l’Escola Municipal de Música i Dansa que hagin organitzat aquesta trobada.

“Al final de l’encontre es donarà una fulla explicativa amb les dates de preinscripció per l’escola per si algun infant més s’anima a aprendre música o dansa”, ha afegit Susana Labrador. Les inscripcions estaran obertes entre el 3 d’abril i el 25 de juny i es podran fer presencialment a l’OAC (Oficina d’Atenció al Ciutadà) o telemàticament a través de l’OVAC (Oficina Virtual d’Atenció al Ciutadà). Tota l’oferta del centre es pot consultar a la plana web: http://escolamusica.conselldeformentera.cat/cursos-i-tallers/.

Un mes d’activitats per celebrar Sant Jordi

El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Educació i Cultura, ha presentat avui les activitats de la Diada de Sant Jordi. “Durant tot el mes d’abril hem preparat activitats perquè infants i grans puguin gaudir d’una festa que té com a objectiu apropar la nostra cultura a la ciutadania”, segons ha explicat la consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador. Les activitats comencen el pròxim dissabte 1 d’abril amb l’obra de teatre Acorar. Una representació escrita i interpretada per Toni Gomila, qui a través d'un monòleg visceral, ens porta al cor de Mallorca, a la matança del porc, la cita social més important per a qualsevol illenc, la decadència de la qual, li serveix per explicar la fi de la Mallorca tradicional i la fi, per extensió, del món com el coneixíem fins ara. Aquesta producció de Ferro es representarà a les 21.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema).

Activitats infantils
Les activitats per als infants començaran dimecres 5 d'abril a les 17.30 h, a la Biblioteca de Sant Ferran i divendres 7 a les 17.00 a  Biblioteca Marià Villangómez, moment en què es farà un taller de dracs reciclats de Sant Jordi. I el dissabte 8 d'abril els protagonistes seran de nou els més petits, amb l'espectacle de carrer “El niu de Dudu & Cia”, a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Aquest espectacle familiar s'inventa per cada carrer per on passa: sense paraules, sense regles, el joc constant amb el públic dibuixa nous camins cap a la imaginació, on cobren vida la sorpresa i la rialla.

Presentacions de llibres
El dilluns 10 d’abril Òscar Mayans presenta Espurnes de sensacions, la seva primera publicació en solitari, i oferirà un tast del que navega per la seva ment. La presentació i col·loqui amb l’autor tendrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

El divendres 21 d’abril, l’Obra Cultura Balear organitza la presentació del llibre Aurora Picornell (1912-1937): de la història al símbol, de David Guinard a càrrec d’Artur Parron. L’acte tendrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Concert
El mateix divendres 21 d’abril, el mític grup pitiús Uc actua a Formentera. El concert organitzat per Espai_F i amb el suport d’Illenc tendrà lloc a les 20.00 h a la Casa del Poble de la Mola.

Paradetes de llibres
Durant el matí del Dia de Sant Jordi, diumenge 23 d’abril, es posaran paradetes de llibres gratuïts provinents de les baixes dels fons de la biblioteca, i altres associacions de l’àmbit cultural de l’illa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Així mateix, es podran intercanviar llibres de segona mà per altres baixes del fons de la biblioteca.

Centenari del naixement d’en “Gabrielet”
A les 12.00 h a la Sala de Cultura (Cinema) es celebrarà el lliurament de premis de la XVIII edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon. Amb la divuitena edició d’aquest concurs es vol mantenir viva la memòria d'aquests personatges que ens han deixat un gran llegat artístic per una part i documental del fons de la Biblioteca Internacional de Formentera per l’altra.

“Aquest concurs pretén estimular treballs de creació literària i fomentar l’hàbit lector entre la població infantil de Formentera”, segons ha destacat la consellera. Arran de la celebració del centenari del naixement de l’artista, dibuixant i ceramista Antoni Tur “Gabrielet”, enguany els relats, en aquesta convocatòria, versaran sobre la següent temàtica: “L’art m’envolta”. L’acte de lliurament de premis comptarà amb una animació ben especial a càrrec d’Ho toquen tot.

Xerrada, espectacle infantil i documental
Les activitats continuaran dilluns 24 d’abril amb la xerrada sobre el poemari Els avisos, de Bartomeu Ribes, a càrrec de l’autor i de M. Teresa Ferrer i Joan Ferrer. L’acte, organitzat per l’Obra Cultural Balear de Formentera, tendrà lloc a les 20.00 hores a la Biblioteca Marià  Villangómez

I el divendres 28, a les 18.00 hores, de nou els més petits podran gaudir del contacontes “Contes Salvatges” a càrrec de Cristina Garcia a la Biblioteca Marià Villangómez.

El mateix divendres a les 20.30 hores a la Casa del Poble de la Mola, Miquel Brunet presenta el seu documental Ferments. Una acte que forma part de la Primavera Cultural, organitzada per l’OCBF.

Imaràntia, fi de festa
I per concloure les activitats, l’Obra Cultural ha organitzat per a dissabte 29 d’abril a els 21.00 hores un concert  d’Imaràntia a la Casa del Poble de la Mola.

Aquestes activitats estan organitzades per l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera amb la col·laboració de les Biblioteques de l'illa. Compten també amb la implicació especial dels centres d’educació infantil i primària de Formentera i associacions com Amics de la Biblioteca Internacional, Obra Cultural Balear de Formentera, Espai_F i altres entitats com Ràdio Illa i Illenc, als quals agraïm la seva col·laboració.

Actuació de consolidació i restauració dels àmbits 2 i 8 del jaciment Cap de Barbaria II

Foto arxiu es cap iiEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que s’han iniciat les tasques de consolidació i restauració dels àmbits 2 i 8 del jaciment arqueològic Cap de Barbaria II per part de l’equip de restauradors i arqueòlegs format per Margalida Munar, Bernat Burganya, Antoni Puig i Pau Sureda, sota la direcció dels dos primers.

Els anys 2014, 2015 i 2016 ja es varen restaurar i consolidar diverses parts del jaciment (l’àmbit 9 el 2014, els àmbits 6 i 7 el 2015 i els àmbits 1 i 3 el 2016), actuacions que es desenvoluparen en paral·lel a les respectives campanyes d’excavació del projecte “Les comunitats prehistòriques de Formentera. Arqueologia, patrimoni i societat” (2012-2016), codirigit i coordinat Pau Sureda i actualment ja finalitzat.

“La feina de restauració realitzada anteriorment durant diversos anys consecutius en aquest jaciment arqueològic —ara per ara se n’ha restaurat devers una tercera part—, justifica la continuïtat de les tasques, a fi d’aconseguir, en no molts anys, consolidar la totalitat del jaciment”, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador.

La proposta de consolidació i restauració es fa com una intervenció arqueològica preventiva, d’acord amb el que estableix el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s’aprova el reglament d’intervencions arqueològiques i paleontològiques de les illes Balears, i compten amb el dictamen favorable de la Comissió Específica d’Arqueologia.

Les feines es desenvoluparan fins al 7 d’abril i, una vegada finalitzades, es comptarà amb més de la meitat del jaciment Cap de Barbaria II consolidat i restaurat. L’encàrrec s’ha fet per un preu màxim de 13.500 euros.

Jornada de portes obertes
Precisament aquest dissabte es farà una jornada de portes obertes i neteja a Cap de Barbaria II entre les 9 i les 13 h. Amb aquesta trobada es demana col·laboració ciutadana per aconseguir deixar el jaciment lliure de vegetació. A la mateixa s’oferirà un berenar i es facilitaran explicacions per part de l’equip de Arqueobarbaria.

Illes d’Art, un projecte per fomentar el coneixement artístic entre illes

illesdArt1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim divendres a les 20.00h a la sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell es farà el concert de JANSKY, un duet mallorquí d’electrovers, format per la poeta Laia Malo i el músic Jaume Reus, una barreja de poesia i música electrònica.

Aquest concert és el preàmbul de l’exposició col·lectiva Illes d’Art, on 7 artistes d’arreu de les Illes Balears exposen la seva obra. La mostra s’inaugurarà el pròxim dilluns 27 de març a les 20h, i es podrà visitar fins al 8 d’abril a la mateixa sala. La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha agraït que porten “aquest projecte artístic originari de l’illa de Menorca fins a Formentera per a permetre el coneixement recíproc de l'art entre illes”.

El projecte
El projecte Illes d’art, residència de creació artística, és una iniciativa artística originària de l’illa de Menorca, organitzada per l’associació cultural esFar, on 6 projectes artístics han estat escollits per formar part d’una residència de creació artística i una exposició col·lectiva que recorre les diferents illes de les Balears. Després del seu pas per l’illa de Menorca i Mallorca, arriba a Formentera per primera vegada Illes d’Art, on es veuran les obres resultants de la segona edició de la residència de creació artística.

En aquesta segona edició, es podran veure obres de diferents disciplines artístiques, com la fotografia de l’artista mallorquina Beatriz Polo, l’escultura del també mallorquí Toni Andreu Ferriol, la pintura de Pablo pelluz, resident a Eivissa, o les obres de les residents a Menorca Gianna Carrano, que presenta fotografia amb instal·lació, Elena Ferrando, que treballa el collage, o el còmic il·lustrat de Salditos Menorca, on trobem a Laura Marte i Julieta Oriola.

“Amb el rerefons del concepte d’illa darrere cada obra, cada artista ha intentat expressar les seves idees i percepcions a través de les seves obres, donant lloc a obres amb un caràcter de crítica social o amb elements més íntims i personals”, segons han explicat els organitzadors.
L’arribada dels artistes a Formentera, on presenten les seves obres, servirà també com nexe d’unió i coneixement entre les diferents illes, ja que la seva estada serà aprofitada per conèixer els equipaments culturals i les realitats artístiques de l’illa de Formentera.

Més articles...

Pàgina 58 de 72

58

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera