• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

‘Isla’, un espectacle familiar teatral per ‘superar els límits’

foto 2021 islaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim dilluns 19 de juliol arriba a Formentera la companyia D’Click amb “Isla”, un espectacle familiar que parteix del somni i de l’al·lucinació de tres personatges nàufrags que es troben sols i que es necessitaran els uns als altres per refer la seva història.

Aquests personatges crearan situacions inversemblants i triaran estratègies d’allò més rocambolesques per superar els límits de la seva illa. Una història que ens farà reflexionar sobre la idoneïtat de refugiar-se en la mar o sotsobrar en una illa. Basat en un treball de cos i moviment, les eines més circenses, com l’acrobàcia i el masteler xinès, s’integren com a llenguatge escènic dins l’espectacle. Aquest projecte ens recorda la subtil frontera existent entre el teatre físic i la dansa; el circ i el risc; i la màgia i el somni.

L’espectacle ha estat guardonat amb el Premi revelació de les Arts escèniques d’Aragó l’any 2016, Premi millor espectacle de Circ Aragonès al 2017, 1r premi del certamen de teatre Noctivagos al 2017, i Premi Circada al 2019.

La companyia
Des de la seva creació el 2010, D’Click s’ha compromès amb una mena de circ on les diferents arts escèniques s’entremesclen i alimenten els seus espectacles per arribar a un públic que està ple d’emocions. La companyia s’ha presentat en festivals de tot Espanya i del món, com ara el Festival Umore Azoka Festival, Trayectos Danza Festival, Festival de Tàrrega, Vila-real Festival, TAC Festival (Valladolid), FITICH Festival (Chile), Ovar Festival (Portugal), Pirineos Sur Festival, International Performing Arts Festival of Querétaro Mexico, etc.

“Isla” es representarà a partir de les 19.30 h al pati de l’IES Marc Ferrer, tendrà un aforament limitat, i s’haurà de reservar entrada a www.entradesformentera.cat. L’espectacle s’inclou dins dels actes programats per Sant Jaume.


13 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació del cartell de Sant Jaume, Diada de Formentera, amb actuacions musicals, espectacles familiars i exposicions

cartell 2021 festes de sant JaumeEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta les activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Jaume. Enguany, la diada de l’illa té un programa de festes variat que aposta per artistes locals i forans que tendrà lloc des del 13 de juliol al 7 d’agost i que contempla activitats per a tots els públics ja que el programa inclou actuacions musicals, espectacles familiars i exposicions, entre d’altres.

La consellera de Cultura, Susana Labrador ha mostrat la seva satisfacció perquè “s’ha pogut organitzar un cartell complet d’activitats que convertirà la Diada de Formentera en una gran celebració, seguint totes les mesures de seguretat, i que vol oferir propostes culturals tant per infants com per al públic adult, sense oblidar les nostres tradicions”.

Diada de Formentera
El dia 24 es celebrarà a les 20.00 h al pati del “Far de la Mola” l’acte institucional amb el lliurament de les distincions honorífiques de l’illa. El públic haurà d’estar 30 minuts abans de l’inici de l’acte per poder accedir ordenadament al pati de butaques.

El 25 de juliol, festivitat de Sant Jaume, a les 20.00 h es celebrarà la tradicional missa a l’Església de Sant Francesc Xavier i a les 21.00 h tendrà lloc el ball pagès a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Activitats culturals
El programa de Sant Jaume s’obre dimarts 13 de juliol amb l’exposició “Residir l’instant”, un projecte expositiu de l’artista Pilar Aldea que s’exhibirà en dos espais, una part a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” fins al 31 de juliol, i una altra fins al 16 d’octubre l’espai cultural i educatiu Far de la Mola.

A l’Ajuntament Vell, l’artista presenta una instal·lació de 66 fotografies de la sèrie INSTANTS i set “residencis”: imatges fotogràfiques compostes. A la sala del Far de la Mola es podrà veure “COMÚ”, una videoinstal·lació en bucle de nou minuts, a més d’onze residencis i el text poètic “Llàtzers”. “Residir l’instant” és un projecte que gira entorn a la idea de la quietud permanent de la fotografia i la possibilitat d’alterar-la intervenint sobre les imatges.
Dimarts 13 de juliol a les 19.00 h s’inicia aquesta mostra a la Sala d’Exposicions Ajuntament Vell i el dimecres 14 a les 10.00 h al del Far de la Mola.

Dimarts 27 de juliol, dins de la programació del Cinema a la Fresca, es projectarà la pel·lícula Shoulder Arms amb la interpretació en directe de la banda sonora a càrrec del pianista Jota Hidalgo. El film dirigit per Charles Chaplin es podrà veure a les 22.00 h al Jardí de ses Eres.

Activitats infantils
I per gaudir en família, dilluns 19 de juliol arriba a Formentera la companyia D’Click amb el seu espectacle “Isla” que parteix del somni i de l’al·lucinació de tres personatges nàufrags que es troben sols i que es necessitaran els uns als altres per a refer la seva història.

Aquests personatges crearan situacions inversemblants i triaran estratègies d’allò més rocambolesques per a superar els límits de la seva illa. Una història que ens farà reflexionar sobre la idoneïtat de refugiar-se en la mar o sotsobrar en una illa. Basat en un treball de cos i moviment, les eines més circenses, com l’acrobàcia i el masteler xinès, s’integren com a llenguatge escènic dins l’espectacle. Aquest projecte ens recorda la subtil frontera existent entre el teatre físic i la dansa; el circ i el risc; i la màgia i el somni.
L’espectacle es representarà a partir de les 19.30 h al pati de l’IES Marc Ferrer, tendrà un aforament limitat, i s’haurà de reservar entrada a www.entradesformentera.cat.

Actuacions musicals
Divendres 23 arriba la Nit Jove organitzada per l’àrea de Joventut del Consell i que enguany comptarà amb els concerts de Miquel Tur i Donuts Hole.
Miquel Tur -Quartet- és una banda amb un estil musical que va des del folk fins el pop, composta per músics professionals de l’ESMUC i liderada pel músic formenterer Miquel Tur. Amb un directe viu, potent i dinàmic, ofereix un repertori que barreja temes originals, amb versions del panorama musical actual. Donuts Hole és un quintet que transita entre el metall alternatiu i el metalcore. Més enllà dels gèneres, la banda abandera una proposta que entrellaça contundència, melodia i atmosfera. Tot això embolicat en un univers emocional.
Els concerts tindran lloc a partir de les 21.30 h al pati de sa Senieta de Sant Francesc. L’aforament serà limitat i es respectaran totes les mesures de seguretat anticovid.

Revetlla i Diada
Dissabte 24 de juliol torna a Formentera el grup Ramon Mirabet. El músic català presentarà el seu tercer disc, Begin again acompanyat per tota la seva banda.
El concert tindrà lloc a partir de les 22.00 h al pati de les escoles de Sant Ferran, l’aforament serà limitat, i s’haurà de reservar entrada a www.entradesformentera.cat.

Diumenge 25 de juliol Clara Peya quintet oferiran un concert únic. Pianista i compositora, Clara Peya és considerada una de les creadores més originals i úniques que han aparegut en els darrers temps en l’escena musical del país. Una biografia frenètica que transita entre la música, el teatre i l’activisme.

El concert tindrà lloc a partir de les 22.00 h al pati de sa Senieta, l’aforament serà limitat, i s’haurà de reservar entrada a www.entradesformentera.cat.

Dissabte 7 d’agost a partir de les 22.00 h la plaça de la Constitució es podrà gaudir del clàssic Jazz a la Plaça amb convidat especial: Gianni Gagliardi Trio. Gianni Gagliardi és saxofonista, compositor i productor natiu de Barcelona. El seu so, originalitat i integritat artística li han permès actuar arreu del món en situacions molt diverses, des del jazz fins al flamenc.

Activitats esportives
L’esport formarà part també dels actes de les festes patronals, que comptaran amb el Torneig de Tennis i Pàdel Memorial John Tunks que se celebrarà a les pistes municipals del 23 al 25 de juliol. Les inscripcions són solidàries i s’han de realitzar abans del 21 de juliol a les pistes municipals.

Així mateix el diumenge 25 de juliol també tindrà lloc a la piscina del Poliesportiu Antoni Blanc l’exhibició del Club de Natació Sincronitzada. L’aforament serà limitat i caldrà fer reserva prèvia d’entrada a través del número de telèfon 607 546 881.

En darrer lloc, la consellera Susana Labrador ha volgut agrair el suport de tots els col·laboradors i, en especial, de la naviliera Trasmapi en la celebració de les festes i la promoció de la cultura a la nostra illa. Cal destacar que tots els actes, activitats i espectacles es faran respectant la normativa sanitària de prevenció de la covid-19 del moment.

12 de juliol 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

‘Residir l’instant’, un projecte expositiu de Pilar Aldea

foto 2021 residirAEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que demà dimarts 13 de juliol obre les portes “Residir l’instant”, un projecte expositiu de l’artista Pilar Aldea que s’exhibirà en dos espais, una part a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” fins al 31 de juliol, i una altra fins al 16 d’octubre l’espai cultural i educatiu “Far de la Mola”.

A l’Ajuntament Vell, l’artista presenta una instal·lació de 66 fotografies de la sèrie INSTANTS i set “residencis”: imatges fotogràfiques compostes. A la sala del Far de la Mola es podrà veure “COMÚ”, una videoinstal·lació en bucle de nou minuts, a més d’onze residencis i el text poètic “Llàtzers”.

El projecte gira entorn a la idea de la quietud permanent de la fotografia i la possibilitat d’alterar-la intervenint sobre les imatges. En paraules de la mateixa artista: “La persona queda suspesa en el temps atrapada en l’instant de ser fotografiada, envoltada de la circumstància en la qual resideix en aquest moment. El subjecte ha quedat cristal·litzat en un espai sense vida, d’alguna manera la fotografia és zona morta i pes… Trobar un alliberador efecte llàtzer, que alleugerís de lloses la mirada, se’m va imposar necessari i entre les anades i vingudes de lectura i pensament vaig arribar a les riberes d’Ortega y Gasset, i a les seves reflexions sobre la circumstància!, la qual cosa em va portar a treballar sobre les imatges interseccionant els seus mons, pressuposant que alterant el seu ‘aquí’ hauria de crear-se un nou ‘ara’ i generar un centelleig de vida”.

Llicenciada en Imatge a l’Escola Superior de Comunicació, Imatge i So, CEV de Madrid el 2002, ha participat en nombroses exposicions de fotografia, individuals i col·lectives, entre altres sales en el Palau de l’Audiència de Sòria, la Biblioteca María Zambrano de la Universitat Complutense de Madrid, a JustMAD, celebrat en el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Madrid o el Centre Cultural Conde Duque de Madrid. L’any 2019 va exposar el projecte “Semblen cordes” a la Sala d’ Exposicions Ajuntament Vell, dins de les activitats programades del Formentera Film.

Fundadora i codirectora de “Consulta Films Brussel·les-Madrid 1994-2009”, l’any 2011 va impulsar en el Pilar de la Mola la creació de “Producciones Como Mola Jugar a las Películas”, projecte de cinema participatiu que va estrenar la seva primera producció al Formentera Film, festival amb el qual ha continuat col·laborant des de llavors i en l’última edició ha presentat el curtmetratge “EDÈN”.

Membre del col·lectiu Espai_F des de 2015, Pilar Aldea té una forta vinculació amb l’illa des de 1988, i actualment resideix al Pilar de la Mola.

L’inici de “Residir l’instant” serà dimarts 13 de juliol a les 19 hores, i es podrà veure fins al 31 de juliol a la Sala d’Exposicions Ajuntament Vell d’11 a 14 hores i de 19 a 21 h, diumenges i dilluns matí, la sala romandrà tancada; i a l’espai cultural i educatiu Far de la Mola, del 14 de juliol al 16 d’octubre, dimarts, dijous, divendres i dissabtes de 10 a 14 h, i dimecres i diumenges de 10 a 14 h i de 17 a 21 h.


12 de juliol 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Arriba la segona edició del Festival LLUN3S al Far de la Mola

cartell 2021 llun3sEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que les trobades musicals al voltant dels tres plenilunis de l’estiu, al pati del Far de la Mola, tornen enguany en una segona edició anomenada “Del Barroc a la música antiga”.

El cicle d’enguany començarà el dijous 22 de juliol, amb la proposta “Yes, We Bach”, dels menorquins Il gesto armonico, on faran un recorregut per la música del clan Bach, des del Barroc ple del patriarca, Johann Sebastian, fins al final de la dinastia. El 21 d’agost, la formació Solnegre ens oferirà “Fantasia”, un apropament a la música produïda als diferents regnes de la península Ibèrica durant el segle XVI. Clourà el festival l’agrupació Ailàs!, amb “L’expansió del moviment trobadoresc”, un repertori dels segles XIII i XIV interpretat amb instruments històrics i arranjat amb recursos i estètiques imaginades a partir de les de l’època.

Per respecte als valors ornitològics dels penya-segats de la Mola, on se celebren aquestes trobades, els assistents rebran amb l’entrada uns auriculars que els permetran escoltar els concerts amb un sistema d’amplificació interna plenament respectuós amb l’indret, lloc habitual de nidificació de la pardala balear (virot).

Una altra de les novetats d’enguany és el canvi de la “taquilla inversa” per un sistema de pagament previ en el moment de la reserva. El preu de les localitats per a un concert és de 15 euros i de 35 euros el paquet de tres concerts. Hi haurà un aforament limitat a 100 localitats. Les entrades es poden adquirir enviant un correu electrònic a l’adreça entradesllun3s@gmail.com.

La iniciativa està organitzada conjuntament per Espai F_ i l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera, amb la col·laboració de Ports de Balears i Ràdio Illa.

6 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Entrada gratuïta al Far de la Mola aquest 1 de juliol

cartell 2021 gratuit far de la molaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que l’1 de juliol, amb motiu del Dia Mundial de les Ajudes a la Navegació Marítima, l’entrada al Far de la Mola serà gratuïta. A l’estiu i fins al 31 d’octubre l’horari al far és de dimarts a diumenge de 10 a 14 h i les tardes de dimecres i diumenge, de 17 a 21 h. Els dilluns roman tancat.

El Far de la Mola està dividit en dues àrees expositives. D’una banda, una exposició permanent amb la mar com a eix principal, tractada des de diferents vessants: el medi marí, l’aprofitament dels seus recursos, la navegació i els senyals lumínics. I per una altra, un espai reservat a exposicions artístiques de caràcter temporal.

29 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 7 de 88

7

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera