• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

'Migrants a Formentera', a l''Ajuntament Vell', una mostra que repassa els moviments poblacionals dels formenterers dels últims dos segles

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que dilluns 20 de març, a les 18 h, se celebrarà l'acte inaugural de l'exposició "Migrants a Formentera", que es podrà visitar a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" fins al dissabte 1 d'abril de 2023.

Aquesta mostra és el tret de sortida de les activitats que integren la programació de Formentera Intercultural, el projecte sociocultural impulsat i organitzat des de l'àrea de Benestar Social del Consell Insular de Formentera.

L'exposició fa un recorregut per la història de l'illa de Formentera, partint de les emigracions originades per motius econòmics i polítics de finals del segle XIX i el començament del XX, fins a arribar al punt d'inflexió dels anys seixanta amb el desenvolupament de la indústria turística, quan Formentera es torna un lloc d'acollida d'immigrants com a terra d'oportunitats o de model de vida.

El material exposat consisteix en un recull de fotos, objectes i documents que han set cedits per a la mostra per famílies de l'illa, així com una altra part important procedent de l'Arxiu del Consell Insular i de l'Arxiu d'Imatge i So de Formentera. A la vegada, un text escrit per l'historiador formenterer Santiago Colomar ens dona detalls sobre aquests moviments migratoris.

També integren l'exposició obres d'artistes que han residit o resideixen a l'illa, fonamentalment retrats fotogràfics (d'Helga Sittl, Melba Levick i Pilar Aldea) amb els quals ens feim una idea de la diversitat d'orígens presents en el poble de Formentera; així com es tracta el tema de la mobilitat i els documents d'identitat com a claus d'accés a una instal·lació de vídeo (Juan González Fornes); o la constant arribada de pasteres procedents d'Algèria en els darrers anys a les nostres costes (Franco Giomi).

La mostra està comissariada per Manolo Oya en col·laboració amb les tècniques del Servei d'Immigració de Formentera: Cristina Mayans, Iris Palomo i Noelia González. La mostra es podrà visitar fins a l'1 d'abril de dilluns a dissabte d'11 a 14 h i de 18 a 20 h, festius, diumenges i dilluns al matí la sala roman tancada.

16 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iii migrants a formentera

L'Espai Cultural de Sant Ferran acull una gran diversitat d'activitats

foto 2023iii espai cultural vidEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha editat un vídeo sobre activitats que es duen a terme a l'Espai Cultural de Sant Ferran. "Des que el passat curs escolar 2021-2022 que el CEIP de Sant Ferran es va traslladar a les dependències de la nova escola, aquest espai s'ha anat omplint de vida i d'activitats, i s'ha convertit en un punt neuràlgic del teixit associatiu, cultural i educatiu de l'illa", segons ha destacat la consellera de Cultura, Vanessa Parellada.

En el vídeo es poden veure des d'activitats de dinamització que es fan al Punt de Lectura, fins a classes de dibuix i pintura amb petits i grans artistes i les creacions dels escultors del taller de talla en fusta. A més d'aquestes activitats organitzades pel Consell, la música també ocupa una part important dins l'Espai Cultural, al vídeo es poden escoltar diferents melodies dels alumnes del Conservatori.

El reglament d'usos de l'Espai Cultural preveu que el teixit associatiu de l'illa pugui fer ús de les seues instal·lacions. Associacions de músics, d'artesans, d'arts escèniques i del ball pagès, entre d'altres, ja disposen d'espais per fer les seues activitats. El centre també acull classes de català, àrab, fotografia, i de l'escola d'adults. Així mateix es duen endavant activitats del projecte Formentera Marxa, d'oci i temps lliure per joves.

L'objectiu final és crear un Centre Cultural i de les Arts de Sant Ferran en aquest espai, segons ha explicat la consellera, "de moment, però, ja veim la gran riquesa associativa, cultural i artística que té Formentera, i la necessitat que hi havia de comptar amb un espai de creació on es puguin gestar projectes individuals i conjunts".

14 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera commemora el 8M, Dia Internacional de les Dones, amb el recital "Dones al piano"

El Consell de Formentera, a través de les àrees de Cultura i d'Igualtat, informa que la Sala de Cultura (Cinema) acollirà el recital anomenat Dones al piano. Aquest és el concert dedicat al 8M, Dia Internacional de les Dones a Formentera, tendrà lloc el dissabte 18 de març a les 20.00 h i serà gratuït amb aforament limitat.

La pianista i professora valenciana establerta a Formentera Anabel Márquez ens oferirà un recital d'obres per a piano de dones compositores i farà un recorregut al llarg de la història de la música.

Anabel Márquez va cursar els seus estudis de piano a València de la mà de M. Enriqueta Navarro als estudis professionals i amb el concertista Mario Monreal als estudis superiors, així com estudis de flauta travessera amb Miguel Llopis i Joaquín Gericó. Més endavant, ha ampliat els estudis amb Guillermo González, Brenno Ambrossinni i Stanislav Pochekin, entre d'altres.

Des de 2001 resideix a Formentera, on ha exercit com a professora de piano i cap d'estudis a l'Escola Municipal de Música i Dansa de Formentera al llarg de setze anys, i com a professora a l'aula d'extensió del Conservatori Professional de Música i Dansa d'Eivissa i Formentera "Catalina Bufí", on va guanyar la plaça de funcionària de carrera el 2006 i continua exercint en l'actualitat.

Al llarg d'aquests anys la seva activitat ha set majoritàriament pedagògica, però també ha fet concerts de cambra a Eivissa i Formentera i ha col·laborat amb l'Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa.

En el recital s'interpretaran peces de compositores com Elisabeth Jacquet de la Guerre, Marianne Von Martínez, Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, Teresa Carreño, Cécile Chaminade, Lili Boulanger i Mercè Pons.


10 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iii dones al piano

Rocío Madrid presenta el seu poemari "Notas" a la Biblioteca Marià Villangómez per celebrar el Dia de les Dones

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim dijous 16 de març, ha programat l'activitat «Una tarda amb na Rocío Madrid», on es farà una xerrada i presentació del poemari Notas a càrrec de l'autora. Aquesta és la segona activitat organitzada amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que tendrà lloc a les 19.30 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Rocío Madrid és fotògrafa independent i escriptora resident a Melilla, on va néixer el 1988. Va cursar estudis de fotografia i disseny editorial a Madrid i Porto i va treballar l'edició de llibres a Madrid per després tornar a la seua ciutat natal, on desenvolupa tasques compromeses amb el context actual. Ha col·laborat com a dissenyadora editorial amb artistes com Carlos Irijalba o Ignacio Navas i per a distintes institucions com el Matadero de Madrid i la UNED. També va treballar com a assistent de fotografia del fotògraf francès Mathieu Pernot.

Fa més de deu anys que treballa en el món de la fotografia i del fanzín fusionant la seua vocació i la seua professió en projectes amb temàtica que va des del quotidià fins a l'activisme que presenta a les fires d'art i de fanzín. Actualment, és responsable de comunicació per a l'associació LGTBIQ+ de Melilla, a més de dissenyar i autoeditar llibres de forma independent. Escriu sobre disseny i literatura per a diferents mitjans i continua retratant les particularitats de la seua ciutat natal amb fotografies.

El seu poemari Notas és un llibre materialitzat en forma d'iPhone 8 que recull els seus pensaments i sentiments en l'aplicació de notes. Es tracta d'un diari molt personal on les fotografies il·lustren la seua part més artística.

8 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iii rocio madrid

Les cantautores de Formentera Mireia, Paz Aguado i Imaràntia de gira per Mallorca, Menorca, Eivissa, València i Barcelona amb el Barnasants

El Barnasants també portarà a Formentera el 13 de maig el menorquí Guiem Soldevila, que presentarà el seu nou treball

Gràcies a la col·laboració entre Barnasants i el Consell Insular de Formentera, enguany les cantautores Mireia, Paz Aguado i Imaràntia (Maria José Cardona) presentaran els seus nous projectes a Barcelona, València, Mallorca, Eivissa i Menorca, dins el marc del festival

Durant la primavera, l'illa d'Eivissa també comptarà amb dos concerts del Barnasants

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que després de l'obertura de la cinquena edició del Projecte de cultura en xarxa Barnasants a l'illa de Formentera, amb el recital de Paco Ibáñez el passat 4 de febrer, el festival enfila la primavera amb tres presentacions de treballs d'artistes de Formentera arreu dels territoris de llengua i cultura catalanes.

Mireia, l'artista revelació de Formentera
Si hi ha un nom que el 2022 ha fet ressonar per sorpresa l'escena musical de la cançó de les Illes Balears és el de Mireia. Mireia és el nom artístic de la cantautora catalana Mireia Farré Canela. Establerta a Formentera des de fa més d'una dècada, l'abril de l'any passat va publicar el seu àlbum de debut, titulat Somriuen les deixalles, acompanyada de músics de primer nivell com Pep Pascual, Maria Rodés o Natxo Tarrés, i produït per Leo Pascual. Aquest primer àlbum ja ha estat inclòs entre els cent millors discos en català publicats el 2022 segons la revista Enderrock. Continuant la tònica punk-naïf i l'inconformisme elegant propis d'aquesta cantautora tan particular, Mireia arriba al Barnasants per estrenar el seu nou EP Marge de millora, acompanyada de la banda habitual. La cantautora recorrerà Mallorca (11 de març, sa Pobla), Menorca (12 de març, Maó), València (al CCC Octubre, el 31 de març) i Barcelona (al Harlem Jazz Club el 2 d'abril).

foto 2023iii barnasants mireia

Paz Aguado, la cantautora subtil
La cantautora valenciana resident a l'illa de Formentera, Paz Aguado, estrenarà també al Barnasants el seu primer disc, titulat Materia sutil (autoeditat, 2022). Paz Aguado presentarà el disc per primer cop a Mallorca (18 de març, sa Pobla), Menorca (19 de març, Maó), València (al CCC Octubre, el 24 de març) i Barcelona (al Harlem Jazz Club el 25 de març). Aguado hi portarà la seva poesia càlida, vitalista i psicodèlica, que canta a la natura, al femení i a allò subtil. A més de cantautora, Aguado és una artista multidisciplinària, de manera que a Formentera hi compagina la creació musical amb les arts visuals.

foto 2023iii barnasants paz aguado

Imaràntia, un homenatge a UC
El duet format per la formenterera Maria José Cardona (veu i guitarra) i el mallorquí Miquel Brunet (piano) presentaran aquesta primavera també dins el Barnasants el nou àlbum titulat RetrUc, una mirada particular envers la música pitiüsa. El treball s'endinsa en el cançoner del grup UC en forma d'agraïment i reconeixement als seus tres membres fundadors. Les melodies i lletres captivadores, que no han perdut ni un gra de la seva vigència, es presenten ara en clau intimista i punyent com la que caracteritza el duet Imaràntia. Els acompanyaran Eduard Riera al violí i Pep Lluís Garcia a la bateria i percussions. Les presentacions seran el 16 d'abril a Bunyola (Mallorca), i el 29 d'abril a Santa Eulària.

Barnasants i Formentera
Per al Projecte de cultura en xarxa Barnasants, Formentera és un punt essencial en el mapa cultural de la cançó d'autor. "Per aquest motiu, és una gran satisfacció per al festival poder reeditar per cinquè any consecutiu l'acord amb el Consell Insular de Formentera", segons han explicat els organitzadors. La consellera de Cultura, Vanessa Parellada, ha explicat que aquest acord "permet portar a Formentera la cançó d'altres zones de parla catalana, i programar les veus de Formentera a fora perquè la nostra veu també s'escolti fora de l'illa".

Enguany, a més, també es renova la col·laboració encetada l'any passat entre Barnasants i l'Obra Cultural Balear de Formentera, amb la qual s'organitzarà el 12 de maig la presentació en concert del darrer àlbum de Guiem Soldevila. El cantautor menorquí arribarà a la petita de les Pitiüses per presentar-hi el disc Intimari, el seu cinquè treball discogràfic, que ha publicat de nou amb el segell Satélite K a començament d'any. Al nou disc, Guiem Soldevila musica poetes com Màrius Torres, Ponç Pons, Sònia Moll o Ausiàs March, amb un estil que entrellaça i fusiona el folk i el pop amb atmosferes electròniques i mediterrànies. El concert serà el 13 de maig a Sant Francesc. El dia abans, 12 de maig, el cantautor menorquí també presentarà el treball a Eivissa, dins el marc del Barnasants.

foto 2023iii barnasants g soldevila

Un viatge d'anada i tornada
La filosofia del Barnasants confederal sempre ha set teixir una xarxa d'espais arreu dels territoris de llengua i cultura catalanes, per tal que els artistes del conjunt del domini lingüístic puguin presentar les seves propostes fora del seu redol. Per això, els escenaris de Formentera s'omplen cada any de veus de fora de l'illa i, al contrari, les veus de Formentera ompliran els escenaris de Mallorca, Menorca, València o Catalunya.

6 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 128

8

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera