• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Arriba la XX edició del concurs de Fotografia de Beni Trutmann

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que ja s'ha obert el termini de presentació de fotografies pel Concurs de Fotografia Beni Trutmann. Les instantànies es poden presentar fins al 12 d'abril.

Aquest certamen, referent fotogràfic de la nostra illa, celebra enguany la seua vintena edició. Per commemorar-lo, el pròxim 2 de maig, dia de l'entrega de premis i de la inauguració de l'exposició, la consellera de Cultura, Vanessa Parellada ha convidat "a tots els participants que hi ha hagut al llarg d'aquestes dues dècades de concurs a venir el dia de la inauguració i fer una gran trobada dels amants de la fotografia de l'illa i ha fet extensiva la invitació a tota la població".

Aquest concurs és un homenatge a aquest extraordinari fotògraf suís enamorat de Formentera, on va viure quaranta-quatre anys i va deixar més de 30.000 fotografies que mostren el seu amor cap a l'illa i cap a la seva natura. "Formentera en tots els seus vessants —el paisatge, la fauna, la vegetació, la cultura i el patrimoni o la interacció humana— esdevé la protagonista del concurs, amb l'objectiu de transmetre un compromís amb la defensa i preservació de la nostra illa", segons ha assegurat la consellera que ha animat a la població de l'illa i visitants a participar.

Categories color, blanc i negre i foto denúncia
En les categories color, blanc i negre i la ja consolidada categoria foto denúncia, els participants poden presentar fins a un màxim de tres fotografies. Els formats permesos són quadrat, digital, clàssic i panoràmic i es podrà optar al primer, segon i tercer premi per a cada categoria, dotats amb 500, 300 i 200 euros respectivament.

Les fotografies d'aquestes tres primeres categories es podran presentar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), o través de correu certificat i/o administratiu dirigit al Consell Insular de Formentera (plaça de la Constitució, 1, 07860 Sant Francesc, Formentera) fins al 12 d'abril de 2023.

cartell 2023ii b t

Categoria júnior
Aquesta categoria tan popular està enfocada a joves d'entre 12 a 18 anys, els quals podran participar via correu electrònic (concursfoto@conselldeformentera.cat), enviant un màxim de tres imatges, fins al 12 d'abril. El primer premi d'aquesta categoria rebrà una càmera digital compacta, el segon una càmera digital instantània i el tercer una càmera esportiva.

Les obres premiades passen a formar part de l'Arxiu d'Imatge i So i queden en possessió del Consell Insular de Formentera, que les pot utilitzar, sense fins lucratius, en qualsevol de les formes gràfiques que cregui oportunes (pòsters, cartells, Internet, etc.)

Trajectòria
Els vint anys de trajectòria han deixat un arxiu fotogràfic molt valuós per a la institució, amb aproximadament 1.300 fotografies i amb uns tres-cents cinquanta participants. L'expansió d'aquest certamen s'ha fet palesa amb l'arribada de fotografies procedents de diferents indrets de la península i, fins i tot d'altres països europeus.

Exposició i entrega de premis
El concurs culminarà amb una mostra d'una selecció de fotografies que s'exposaran a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" a partir del dimarts dia 2 de maig, dia en què es lliuraran els premis als guanyadors o guanyadores d'aquesta XX edició. L'exposició restarà oberta fins al 13 de maig. Per a més informació, podeu consultar les bases del concurs a la web del Consell de Formentera.


28 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Neix Formentera Intercultural, un projecte de convivència, reflexió i integració sociocultural

foto 2023ii festa intercultural·Aglutina tres setmanes d'activitats culturals, lúdiques i educatives que inclouen la Festa Intercultural el 2 d'abril

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez; la tècnica del servei d'immigració Noelia González i Manolo Oya han presentat avui el projecte Formentera Intercultural 2023, una iniciativa que inclou, entre altres actes, la diada de la Festa Intercultural, que aquest any compleix la seva majoria d'edat el 2 d'abril.

La presidenta ha destacat que "en les darreres dècades a la nostra illa s'ha conformat una societat distinta, més plural i diversa amb la presència de ciutadans d'altres orígens, cultures i costums". Ana Juan ha assenyalat que a Formentera convivim 66 nacionalitats diferents i que "davant aquesta pluralitat, el conjunt de la societat, les entitats socials i els poders públics tenim el deure i la responsabilitat d'impulsar mesures i accions que posin el focus en el coneixement mutu i afavoreixin la convivència". Per a la presidenta del Consell, "aquesta és la motivació del projecte Formentera Intercultural, amb el qual feim una passa endavant cap a una comunitat més madura, solidària i acollidora".

Un espai de reflexió
Per altra banda, el conseller Ramírez ha incidit en que "Formentera Intercultural ha nascut amb la intenció d'oferir un espai de reflexió per a la nostra societat entorn al fet migratori, a les desigualtats, a la integració, i la convivència a través d'una programació variada adreçada a diferents perfils". A més, el conseller ha destacat que "un dels objectius principals ha estat apropar certes realitats a la comunitat educativa, especialment als joves a través de testimonis directes, amb l'afany d'abordar el paradigma de la discriminació racial, entre altres".

Amb Formentera Intercultural també "hem volgut oferir l'espai que mereix el drama migratori actual, i posar l'accent en els punts que tenim en comú, en el que ens apropa com a ciutadans", ha destacat Ramírez.

Des dels Servei d'Immigració, amb la col·laboració de Manolo Oya, s'ha treballat durant mesos en la programació que inclou activitats de caire cultural, lúdiques i educatives. La imatge de Formentera Intercultural és obra de l'artista Sean Mackaoui. Les accions es portaran a terme del 20 de març i el 5 d'abril.

cartell 2023ii festa intercultural

Programació
Dilluns 20 de març. Exposició Migrants a Formentera. Del dilluns 20 de març al dissabte 1 d'abril a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell". Exposició sobre la Formentera d'emigrants en el passat, la Formentera acollidora d'ara i lloc de pas per les migracions cap a Europa.

Divendres 24 de març. Tertúlia radiofònica. Tertúlia a Ràdio Illa: Venc de fora i som formenterer, experiències en primera persona.

Del dimarts 28 al divendres 31 de març. Taller de cuines del món. Tardes gastronòmiques on realitzaran tallers per aprendre a elaborar un plat de cada país: Marroc, Romania, Xina i Colòmbia. A l'IES Marc Ferrer.

Dies 22, 25 i 29 de març. Cine Fòrum al Casal de Joves + Holi party Cine. Fòrum amb temàtica antiracista, cooperació i convivència + Festa de Holi party.

Dijous 30 i divendres 31, Xerrades Moha Gerehou, expert en divulgació antiracista. Dijous, 30, a les 20 hores a la Casa del Poble de la Mola, (adreçat a tothom) i divendres 31, a les 11 hores a la Sala de Cultura (Cinema) adreçat a les escoles (5è i 6è).

Diumenge 2 d'abril. Festa Intercultural, de 12.30 a 19 hores, a la plaça d'Europa des Pujols. Celebració popular amb degustacions gastronòmiques de diferents països i comunitats autònomes, actuacions de colles locals de dansa, concert de la formació de jazz llatí Timba Tumbet, i com a colofó de la festa el concert de la cantant Lia Kali.

Dimarts 4 d'abril. Presentació del llibre d'Ibrahim Bah "Tres días en la arena" a les 20 hores a la Casa del Poble de la Mola. El llibre descriu el seu periple migratori i es projectarà un vídeo d'una performance d'Ibrahim.

Dimecres 5 d'abril. Teatre "El Rei del Gurugú" i col·loqui final amb la participació d'Ibrahim Bah a la Sala de Cultura (Cinema). A les 11.00 hores, adreçat a alumnes IES Marc Ferrer, i a les 20 hores adreçat a tothom.

27 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Activitats organitzades per Biblioteques de Formentera amb motiu del Dia Internacional de la Dona

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim dilluns 6 de març, ha programat un taller infantil de pintura en homenatge a Maria Moliner com a primera activitat organitzada per les biblioteques amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebrarà a les 17.00 h en el Punt de Lectura de Sant Ferran, a càrrec de l'artista local Fran Lucas.

En aquest taller es proposa realitzar un mural en homenatge a Maria Moliner a través de diferents tècniques de pintura. Per començar, es contarà de forma senzilla i divertida qui fou aquest personatge femení de l'àmbit de les lletres. Una important arxivera, filòloga i lexicògrafa que en soledat redactà el millor diccionari espanyol utilitzat en l'àmbit de l'educació fins al moment. Tota una eminència en el panorama literari, fou una dona entregada a l'educació, la cultura i la lectura en un temps en què el gènere femení no estava gens valorat en els àmbits esmentats.

L'objectiu principal d'aquest taller és que els infants descobreixin el personatge de Maria Moliner i els seus valors. També que en els infants aflori la creativitat treballant en un gran format, com és un mural, en el qual ja hi haurà imatges dibuixades però que, a la vegada, serà un espai lliure per participar amb diferents tècniques.

Xerrada i presentació de poemaris
La segona activitat està enfocada al públic adult. «Una tarda amb na Rocio Madrid» és un compendi de xerrada i presentació de poemaris a càrrec de l'escriptora, fotògrafa, feminista i activista LGTBIQ+. Aquest acte se celebrarà el pròxim dijous 16 de març a la Biblioteca Marià Villangómez a les 19.30 h.


27 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Ángela Cervantes protagonitzarà el concert del Dia de les Illes Balears a Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que arriba a Formentera Arrels d'ara, el darrer treball de la cantant eivissenca Ángela Cervantes, que ve acompanyada de Manel Fortià al contrabaix i de Carlos Montfort al violí i la percussió. Aquest és el concert dedicat a la celebració del Dia de les Illes Balears a Formentera i tendrà lloc el dissabte 4 de març a les 19.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

A la primavera de 2022, neix el projecte Arrels d'ara, on l'eivissenca pretén redescobrir la seva veu a través del folklore de la seva terra nadiua, encreuant-la sense fronteres amb sonoritats universals o del jazz més contemporani.

Segons explica Cervantes, "Arrels d'ara és un viatge a l'interior, per recuperar, redescobrir i reinterpretar el repertori vital, empeltat de les cançons que m'han marcat". És la voluntat de tornar a un repertori de sempre, des d'una veu d'ara. És un retrobament amb la llengua i les tradicions. És enaltir la cultura dels seus. És reclamar-la amb la urgència del present. És cantar als nostres fills amb la saba del passat.

Per fer aquest viatge compartit, s'uneix a dos companys de camí que, com ella, beuen de les fonts de la tradició, de la curiositat constant i de l'experimentació sense filtres ni barreres, Manel Fortià i Carlos Montfort.

Preus i entrades
Les entrades ja es poden comprar a través del web www.entradesformentera.cat per un preu de 7 €. El preu reduït, amb el 50 % de descompte, és per a les persones en situació d'atur i autònoms sense activitat, jubilats, menors de 25 anys, persones amb diversitat funcional, famílies monoparentals i famílies nombroses.


24 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023ii ac

"Nomeolvides", nova peça teatral de l'Illa a Escena amb motiu del Dia de les Illes Balears

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim dimecres 1 de març, amb motiu del Dia de les Illes Balears, es representarà l'obra Nomeolvides, a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema), a càrrec de l'actor menorquí Àlvar Triay i sota la direcció de la dramaturga barcelonina Catalina Florit. Aquesta obra va adreçada a públic adult.

La història comença amb un nebot que recorda un tiet que va morir fa uns anys. Per homenatjar-lo comença un viatge per la vida del seu parent. Sense adonar-se'n, el nebot passa a ser l'objecte de la història en què s'entremesclen els clarobscurs que suporta l'ésser humà davant els moments complicats de la vida.

L'autor i actor va escriure aquesta peça amb tints autobiogràfics durant el confinament, a partir de vàries propostes que va fer Catalina Florit, com també d'entrevistes desenvolupades al seu poble per tal de conèixer opinions sobre ell i el seu tiet. Les històries ocultes, els secrets que mai s'han dit dins la família i dels que es parlen als pobles petits són el tema principal de la proposta.

Preus i entrades
Les entrades ja es poden comprar a través del web www.entradesformentera.cat per un preu de 7 €. El preu reduït del 50 % de descompte és per a les persones en situació d'atur i autònoms sense activitat, jubilats, persones amb diversitat funcional, menors de 25 anys, famílies monoparentals i famílies nombroses.

22 de febrer de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023ii nomeolvides

Més articles...

Pàgina 10 de 128

10

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera