• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Formentera programa 34 pel·lícules les nits d'estiu a les places del poble

cinema fresca sf-1-El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta la 12a edició del cicle de Cinema a la Fresca. Gràcies a aquest cicle, i durant els mesos d’estiu, es projectaran 34 pel·lícules en versió original de clàssics i contemporanis del cinema estatal i internacional. La direcció artística del cicle és de Veronique Landy, amb la col·laboració de l'entitat Espai F pel que fa a les pel·lícules que es projectaran a la Mola.

El cicle comprendrà els mesos de juliol a setembre. Les pel·lícules es podran veure els dimarts al jardí de ses Eres de Sant Francesc, els dijous a la plaça de Sant Ferran, i els divendres a l'exterior de la Casa del Poble de la Mola.

Programació
El Cinema a la Fresca s'inicia el dimarts 3 de juliol al jardí de ses Eres amb la projecció de Milk, film del director Gus Van Sant que recorre els darrers anys de vida de Harvey Milk, el primer homosexual reconegut que ocupà un càrrec públic al San Francisco dels anys 70. Aquesta projecció s’emmarca dins de la programació del “Dia Internacional de l’orgull LGTBI”.

Dijous 5 de juliol es projectarà a la plaça de Sant Ferran Estiu 1993, film autobiogràfic de la directora Clara Simó, on relata la seva pròpia història quan als 6 anys, després de perdre la mare i quedar-se òrfena, va anar a viure amb els familiars més propers.

Divendres 6 de juliol a la Casa del Poble de la Mola es projectarà La teta asustada, pel·lícula dirigida per Claudia Llosa i rodada als barris més pobres de Lima. El film se centra en una noia que tracta de donar un enterrament digne a la seva mare, violada com milers d'altres dones durant les dues dècades, entre el 1980 i el 2000, de guerra i terrorisme al Perú.

El cicle també oferirà films per als més petits. Enguany es projectaran La vida de Calabacín, i Ferdinand, dos cintes d’animació pensades per al públic més jove.

Destacar així mateix la projecció de documentals com Lumière! L’aventure commence de Thierry Frémaux, el dimarts 10 de juliol a Sant Francesc, i David Lynch: el arte de la vida, el dijous 12 de juliol a Sant Ferran, un documental sobre un cineasta essencial contemporani i un gran artista.

L’entorn obert i natural dels emplaçaments escollits (jardí de ses Eres, plaça de Sant Ferran i el pati de la Casa del Poble de la Mola) atorguen als espectadors un emplaçament idoni per gaudir d’un cicle de cinema, que sota la direcció artística de Veronique Landy i Espai F (en la programació de la Mola) té com a objectiu fomentar el setè art entre turistes i residents.

Continua l’aposta de Formentera per la investigació científica

foto consell premsaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Patrimoni, presenta la convocatòria de la beca d'investigació del Consell per l'any 2018. Aquesta beca té una dotació de 6.000€ destinada a desenvolupar el projecte guanyador que resulti seleccionat en el procediment de concurrència competitiva. Com en edicions anteriors, les àrees temàtiques s’han acotat a les branques d’arts, humanitats i ciències socials.

El dissabte 16 de juny es va publicar la convocatòria i les bases al BOIB. Els interessats compten amb un termini de trenta dies hàbils per presentar sol·licitud de participació en el procediment. Ho podran fer com a investigadors individuals o bé com a equip dirigit per un coordinador.

Els projectes hauran de contenir, com a mínim, un títol, descripció del projecte, plantejament teòric i metodologia de la investigació, a més dels objectius que es volen assolir, el pla de feina, i una previsió de despeses.

Una volta finalitzat el termini de presentació, una comissió avaluadora formada per diferents membres valorarà els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència, la metodologia, i els currículums dels investigadors. L’informe que elabori aquesta comissió servirà de base per a la proposta i posterior resolució de la Comissió de Govern.

En la darrera edició va resultar seleccionat el projecte “Estudi antropològic de les restes humanes de la necròpolis d’època bizantina de sa Tanca Vella” presentat per l’equip integrat per la Dra Maria Eulàlia Subirà de Galdàcano (coordinadora), la Dra Núria Montes Salas i el Dr Diego López Onaindia, tots ells vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona.

La convocatòria d’aquesta beca per setè any consecutiu suposa una aposta ferma del Consell insular en suport de la investigació i la producció científica relacionada amb l’illa de Formentera.

La música torna a les places de Formentera

musica-a-les-places-2El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, ha presentat la nova edició del programa Música a les Places 2018. L’arribada de l’estiu i la calor marca l’inici d’aquest cicle de música, una activitat dirigida tant a turistes com a residents que s’estén al llarg de la temporada i que té per objectiu promoure la cultura i fomentar els espais públics com a zones d’integració social. Segons ha explicat la consellera de Cultura, Susana Labrador, “aquest cicle de concerts a l’aire lliure és una activitat consolidada que compta amb molta acceptació per part de la ciutadania”.

Programació
Des del proper dilluns fins a finals de setembre, doncs, el Música a les Places oferirà una nodrida oferta de grups i gèneres a Sant Francesc, Sant Ferran, es Pujols i enguany, com a novetat, també a la Savina amb els Dilluns al Port, música en viu al Passeig de la Marina des de principis de juny fins mitjans de setembre a partir de les 22 h.

Així mateix, la plaça d’Europa des Pujols programa la World Music, amb l’actuació en directe del grup Antena Libre cada dijous des de mitjans de juny al 20 de setembre, a partir de les 23 hores durant el mesos de juliol i agost i a les 22 hores durant els mesos de juny i setembre. A la mateixa plaça, i des del 12 de juny fins a finals de juliol cada dimarts a partir de les 22 hores hi haurà concerts de Latin fussión, de la mà del grup La 22.

D’altra banda, la plaça de Sant Ferran també acollirà Música en viu cada divendres a partir de les 22 hores des de finals de juny fins el 28 de setembre i a la plaça de Sant Francesc cada dissabte, també a partir de les 22 hores, hi haurà vetllada jazzística de la mà dels Jazz & Co, la banda de jazz més entranyable de Formentera.

Col·laboracions
Aquesta iniciativa musical compta des dels seus inicis amb la col·laboració de l’associació Jazz & Co i Antena Libre, col·lectius als que enguany s'afegeix l'Associació de Veïns de la Savina com a entitat col·laboradora. La finalitat és conservar i fomentar la música en tots els seus vessants i donar cabuda a la creació musical a través d’actuacions en directe.

A més, aquesta edició torna a comptar amb la col·laboració d'Estrella Galicia, amb qui s’ha renovat el conveni per tal de donar suport a aquesta activitat musical. Estrella Galicia, com un dels principals impulsors de la música al nostre país, programa 150 concerts en sales de tot l’estat i dona suport a festivals, sempre amb caràcter independent i alternatiu. És per això que la marca no podia faltar al Música a les Places, un festival que aglutina diferents estils musicals en entorns únics.

El Consell de Formentera agraeix l'aposta d'Estrella Galicia, una casa amb una llarga trajectòria en iniciatives musicals i culturals arreu del país.

Formentera signa un conveni per donar continuïtat a l’excavació arqueològica de la necròpolis bizantina

Foto conveni necro 2018La consellera de Patrimoni del Consell de Formentera, Susana Labrador, i el titular de la finca on el mes de febrer de 2017 es va localitzar part d’una necròpolis d’època bizantina, han signat un conveni de col·laboració en matèria de patrimoni cultural per dur a terme la continuació de l’excavació arqueològica d’aquesta necròpolis.

D’aquesta manera, la propietat autoritza el Consell Insular de Formentera a continuar la intervenció arqueològica preventiva en l’àrea que finalment es determini, per tal d’estudiar i documentar les restes arqueològiques que puguin existir. Així mateix, autoritza la realització de visites amb finalitats educatives única i exclusivament mentre durin les tasques d’excavació arqueològica.

Per la seua banda, el Consell realitzarà i assumirà els costos de l’excavació arqueològica extensiva de l’àrea que finalment es determini, a proposta de la Comissió Específica d’Arqueologia, i a protegir i cobrir adequadament l’àrea d’excavació una vegada finalitzades les tasques d’excavació i documentació.

Les troballes realitzades passaran a formar part de la col·lecció del futur Museu de Formentera.

Beca d’investigació del Consell Insular de Formentera

Restes arqueologiques epoca bizantina a sant francesc iiEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i Patrimoni, informa que la beca d'investigació del Consell per l'any 2017, dotada amb 6000 euros, ha estat concedida al projecte titulat “Estudi antropològic de les restes humanes de la necròpolis d’època bizantina de sa Tanca Vella”, projecte dirigit per la Doctora Maria Eulàlia Subirà de Galdàcano, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, i que compta amb altres dos investigadors: la Doctora Núria Montes Salas i el Doctor Diego López Onaindia.

Aquest estudi té per objectiu realitzar una aproximació a les característiques, als hàbits de vida i a les relacions de parentiu dels individus que es localitzaren a la necròpolis del c/ del Metge Vicent Riera de Sant Francesc Xavier. A través de l’estudi de les restes s’espera poder reconstruir aspectes de la dieta, de les malalties patides, de la mobilitat i de la seua assignació a un grup poblacional, tot a partir d’anàlisis bioquímiques i genètiques que es preveuen realitzar a la Unitat d’Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona, a l’Hospital General de Catalunya i a l’Institut für Geowissenschaften de la Universitat de Tübingen (Alemanya).

L’interès científic d’aquest projecte és elevat, tenint en compte que pot aportar informació abundant i innovadora sobre les persones que habitaren Formentera durant els segles VI i VII, un dels períodes de la història insular dels quals es té, ara per ara, menys informació.

Les cinc sol·licituds presentades en aquesta convocatòria varen ser totes admeses a tràmit, i després que la Comissió Avaluadora valorés els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència i metodologia, així com els currículums dels investigadors, el projecte mencionat quedà en primera posició.

Més articles...

Pàgina 102 de 132

102

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera