• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Aprovació inicial de la modificació de les Normes Subsidiàries per delimitar els conjunts històrics

primera votacio nova sala de plensEl Consell de Formentera ha celebrat avui el primer ple del 2017 i ho ha fet amb l'estrena de la nova sala de plens de la institució insular situada a la sala d'Actes del Centre de Dia. El president Jaume Ferrer ha explicat que l'estrena de la nova sala coincideix amb el desè aniversari del Consell de Formentera, constituït el 10 de juliol del passat 2007 i que aquest 2017 compleix 10 anys d'existència.

Pel que fa a l'ordre del dia. El ple ha aprovat la proposta de l'aprovació inicial de la modificació de les Normes Subsidiàries relativa a la delimitació dels conjunts històrics de Sant Francesc, Sant Ferran i el Pilar de la Mola per donar compliment a la sentència que "considerava que la delimitació no es va realitzar de manera suficientment justificada", segons ha explicat la consellera de Territori, Alejandra Ferrer.

Aquestes modificacions segons ha afegit han consistit en "passar d'una memòria única que incloïa tots els edificis catalogats a realitzar una justificació més extensa i específica, que inclou els elements que queden dins del conjunt, però també els que estan fora i necessiten protecció, així com els que no".

Pel que ha assegurat la consellera als nuclis de Sant Francesc i de la Mola no hi ha hagut cap modificació, només s’ha augmentat la justificació. “A Sant Ferran sí que hi ha hagut una modificació, s’ha inclòs el solar de Ca Ses Castellones en l’àmbit de protecció per donar compliment a la sentència que dictaminava que havia de quedar protegit amb la mateixa edificabilitat que tenia abans de la demolició de la casa antiga”, segons ha declarat.

Avui s'ha aprovat de manera inicial la modificació de les normes, amb els vots a favor de tots els grups i l'abstenció del PP. Ara s'obri un període d'al•legacions d'un mes. Quan es faci l'aprovació definitiva, l’anulació parcial de les normes subsidiàries en lo relatiu als conjunts històrics quedarà aixecada, i projectes com la construcció de l'escola i l'escoleta de Sant Ferran podran començar a executar-se.

Impost al sol
D'altra banda, a la sessió plenària s'ha aprovat per unanimitat una proposta d'exempció de l'impost al sol sobre l'autoconsum de Formentera i Eivissa per fomentar l'energia fotovoltaica en els territoris insulars. Amb aquest acord es demana al govern de l'Estat que no inclogui a les illes de Formentera i Eivissa dins la llista de territoris subjectes a l'aplicació de qualsevol tipus de peatge sobre les energies renovables d'autoconsum i que en lloc d'això apliquin un pla d'incentius i bonificacions tributàries a les energies renovables d'autoconsum.

Compareixença
La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Susana Labrador, ha comparegut davant el ple per donar compte de les actuacions realitzades en matèria de l'àrea que representa, recordant que la funció del seu càrrec és, segons ha assegurat "impulsar i dirigir projectes encaminats a la millora de la situació cultural, patrimonial i educativa de la nostra illa, dins el marc dels criteris generals de treball de l'equip de Govern i de l'àrea de coordinació que se li atribueix".

A continuació Susana Labrador ha fet un repàs a quines han estat les accions executades per les àrees sota la seva responsabilitat durant el 2016. Pel que fa a l'àrea d'Educació ha dit que "el principal objectiu d'aquesta àrea és l'escola i escoleta de Sant Ferran. Durant aquest any s'ha fet un intens treball de l'àrea de territori i de patrimoni junt amb els lletrats d'aquesta institució per fer possible avui l'aprovació inicial de la modificació de les NNSS que ens permetran construir tot l'equipament educatiu de 0 a 12 anys, tan reclamat i necessari per a Formentera".

En aquest sentit, Labrador ha assegurat que "també durant aquest any, el treball conjunt i coordinat dels nostres serveis tècnics amb els tècnics de l'Ibisec fa que en aquests moments l'Ibisec disposi d'un avantprojecte que la Conselleria té previst presentar a la comunitat educativa per acabar de tenir fet el projecte definitiu per iniciar la construcció de l'escola i escoleta".

La consellera també ha parlat sobre l'aposta que ha fet el Consell per l'etapa educativa de 0 a 3 "imprescindible per la conciliació laboral i familiar, així com els esforços que es dediquen per al manteniment de les escoles entre d'altres iniciatives i feines sobre el món educatiu.

Sobre l'àrea de Cultura, Susana Labrador ha destacat el gran nombre d'activitats que el Consell organitza o amb les que col•labora. I respecte als equipaments culturals ha assegurat que durant el 2017 es començaran les obres de rehabilitació del far de la Mola, entre d'altres millores. Per últim, la consellera ha fet un repàs a totes les feines que s'estan duent endavant des de l'àrea de Patrimoni i el Servei d'Assessorament Lingüístic.

L’Escola Municipal de Música organitza la Primera Cantada Pagesa

Assaig cantada pagesaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim dissabte 28 de gener a les 20.30 hores es celebrarà la Primera Cantada Pagesa a la Sala de Cultura, Cinema. L’entrada serà gratuïta.

Aquest primer recital ho oferiran els alumnes del taller de música Tradicional, dirigits pel professor i músic Xumeu Joan, i altres voluntaris que s’han volgut sumar a aquesta cantada. Aquesta iniciativa de l'escola s’emmarca dins de la política de protegir i mostrar les activitats musicals tradicionals de Formentera.

A l’Escola Municipal de Música assisteixen devers 350 alumnes. Al centre s’imparteixen estudis oficials de música i dansa d’Ensenyaments Elementals i d’Ensenyaments Professionals. Aquesta escola ofereix les titulacions elementals de les especialitats de flauta travessera, guitarra i piano.

A més, l’escola, com és una escola autoritzada, pot impartir estudis reglats (oficials) i no reglats. Amb aquest avantatge, s’imparteixen des d’estudis d’Iniciació a la Música per a nens de 6-7 anys, fins a tallers de Música Tradicional passant per estudis d’Ensenyaments Professionals abastant així totes les edats i opcions que els alumnes puguin tenir.

Així mateix, donat el caràcter obert d’aquesta institució, cada curs es va ampliant i modificant l’oferta formativa del centre depenent de la demanda de la població i  les possibilitats organitzatives.

Podeu trobar més informació al web http://escolamusica.conselldeformentera.cat/ i trobareu totes les activitats programades a agendaformentera.cat, http://agendaformentera.cat/evento.php?id_evento=415&id_eventosesion=3414&titulo=i-cantada-pagesa.

Els Reis d’Orient omplen de màgia l’illa de Formentera

reis mags 2017 formentera 26Avui passades les 17.00 hores han atracat els Reis d’Orient al port de la Savina. Ho han fet acompanyats pels patges i la Comitiva Reial, la vicepresidenta i consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador i el conseller d’Infraestructures i Mobilitat, Rafael González, han assistit a l’arribada de la Comitiva Reial que ha estat envoltada de gran expectació pels infants que els hi esperaven entre el nombrós públic que ha acudit al port. Després els Reis han pujat a les engalanades carrosses per començar la ruta pels principals pobles de l’illa.

El circuit de la cavalcada ha començat a la Savina per arribar a Sant Francesc poc després de les 18.00 hores a través de la carretera principal. Un cop a Sant Francesc han entrat dins el poble i s’han dirigit a la plaça de la Constitució on també molts formenterers esperaven la seva arribada. Ses Majestats els Reis Mags han entrat a l’església de Sant Francesc Xavier i en sortir s’han dirigit al balcó del Consell de Formentera on han estat rebuts per les autoritats de l’illa encapçalades per la vicepresidenta Susana Labrador, que juntament amb els Reis han saludat al poble. En el seu discurs, Susana Labrador ha demanat que “aquest any que acabem de començar, formentereres i formenterers seguim units davant dels reptes que ens trobarem”.

Passades les 19.00 hores, els Reis i la comparsa, continuaran la cavalcada en direcció a Sant Ferran per la carretera principal, on també els esperaven molts d’infants i grans a la plaça del poble i seran rebuts per la consellera de Territori i Turisme, Alejandra Ferrer, i conseller Rafael González. Allí Ses Magestats entraran a l’església per adorar el bon Jesús i més tard la gent que ho vulgui els podrà saludar a l’envelat ubicat a la plaça de l’església, on els nens i nenes d’aquesta localitat podran rebre els regals.

Finalment, cap a les 20.30 hores, la cavalcada continuarà en direcció a la Mola per la carretera principal per arribar fins al poble, passant per l’avinguda en direcció a la plaça de l’església del Pilar on Les Majestats entraran a l’església del Pilar per començar l’esperat repartiment dels regals als nens i nenes d’aquesta població. El vicepresident segon i conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, els acompanyarà en aquest final de festa.

Els boixos i les boixes de la població de Sant Francesc, hauran d’esperar a demà divendres 6 de gener per obtenir els regals dels Reis Mags, un repartiment que tindrà lloc a Ca ses Monges un cop finalitzada la Missa de Reis, que es farà a l’església de Sant Francesc Xavier a les 11.00 hores.

Espectacle d’animació
La cavalcada ha vengut acompanyada d’animació, enguany un espectacle de percussió, ha ambientat totes les localitats per on han passat els reis, mitja hora abans de la seva arribada. Amb més de 6 anys d’experiència el grup Taxeks ofereix un espectacle de temes rítmics d’arrels afrollatines acompanyats de cançons, coreografies, animació i espectacle amb el qual ha guanyat nombrosos premis i reconeixements.

Un altre any els Reis Mags d’Orient vénen de molt lluny per omplir d’il·lusió i màgia els carrers, i repartir els regals al poble de Formentera. El Consell de Formentera vol agrair la col·laboració de tota la gent que fa possible l’arribada dels Reis Mags a Formentera, ja que sense la seva col·laboració això no seria possible: Parròquies de Formentera, amb els grups d’al·lots i al·lotes voluntaris, l’Associació Reis Mags, Casal de Joves, Fusteria Quintanilla, Fusteria Formentera, Trasmapi, Fundació Baleària, Pitiüsa Sud, Frutos Secos Ibiza, Carbòniques Tur i la brigada del Consell.

Els Reis Mags d’Orient recorreran totes les localitats de Formentera el pròxim dijous

foto assoaciació reis magsEl Consell de Formentera, a través de Festes, informa que les Majestats els Reis Mags d’Orient arribaran com cada any amb barca al port de la Savina a les 17.00 hores del pròxim dijous 5 de gener. Els acompanyaran els patges i la Comitiva Reial, que dins les engalanades carrosses recorreran tots els pobles de l’illa.

El circuit de la cavalcada començarà a la Savina per arribar a Sant Francesc cap a les 18.00 hores a través de la carretera principal. Un cop a Sant Francesc entraran dins el poble, passant pel carrer Jaume I i es dirigiran cap a la plaça de la Constitució, on ses Majestats els Reis Mags entraran a l’església de Sant Francesc Xavier. En sortir de l’església, es dirigiran al balcó del Consell de Formentera per saludar el poble i on les autoritats de l’illa faran la rebuda institucional.

Devers les 19.00 hores, els Reis i la comparsa, continuaran la cavalcada en direcció a Sant Ferran per la carretera principal, on dins del poble passaran pel carrer Sant Jaume per arribar després a peu a la plaça del poble. Allí entraran a l’església per adorar el bon Jesús. La gent que espera la vinguda dels Reis podrà saludar-los a l’envelat ubicat a la plaça de l’església i els nens i nenes d’aquesta localitat en podran rebre els regals.

Cap a les 20.30 hores, la cavalcada continuarà en direcció a la Mola per la carretera principal per arribar fins al poble, passant per l’avinguda en direcció a la plaça de l’església del Pilar on Les Majestats entraran a l’església del Pilar per començar l’esperat repartiment dels regals als nens i nenes d’aquesta població.

Els boixos i les boixes de la població de Sant Francesc, hauran d’esperar al divendres 6 de gener per obtenir els regals dels Reis Mags, un repartiment que tindrà lloc a Ca ses Monges un cop finalitzada la Missa de Reis, que es farà a l’església de Sant Francesc Xavier a les 11.00 hores.

Espectacle d’animació
La cavalcada ve acompanyada d’animació, enguany un espectacle de percussió, ambientarà la localitat de la Savina, Sant Francesc i Sant Ferran, mitja hora abans de l’arribada dels Reis, mentre els petits i grans esperen amb il·lusió l’arribada dels Reis. Amb més de 6 anys d’experiència el grup Taxeks ofereix un espectacle de temes rítmics d’arrels afrollatines acompanyats de cançons, coreografies, animació i espectacle amb el qual ha guanyat nombrosos premis i reconeixements.

Un altre any els Reis Mags d’Orient vénen de molt lluny per omplir d’il·lusió i màgia els carrers, i repartir els regals al poble de Formentera. El Consell de Formentera vol agrair la col·laboració de tota la gent que fa possible l’arribada dels Reis Mags a Formentera, ja que sense la seva col·laboració això no seria possible: Parròquies de Formentera, amb els grups d’al·lots i al·lotes voluntaris, l’Associació Reis Mags, Casal de Joves, Fusteria Quintanilla, Fusteria Formentera, Trasmapi, Fundació Baleària, Pitiüsa Sud, Frutos Secos Ibiza, Carbòniques Tur i la brigada del Consell.

Calendaris del 2017 sobre el passat prehistòric de Formentera

foto calendari 2017El Consell de Formentera, a través de l'àrea d’assessorament lingüístic, ha editat un calendari de l’any 2017 amb dades sobre el passat prehistòric de l’illa. La institució ha editat 2.000 calendaris que es poden recollir de manera gratuïta a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, a les dependències de la Policia Local, a l’àrea de Benestar Social o a l’Hospital de Formentera. Cada mes va acompanyat d’una fotografia i una petita explicació sobre la prehistòria a Formentera, els doctors en arqueologia Pau Sureda i Maria Bofill hi han col·laborat en la seva redacció.

L’any passat el calendari recollia 12 varietats diferents de figues. Des de l’any 2011 el Consell edita calendaris d’aquest tipus per donar a conèixer part de la història o cultura popular de Formentera, a la vegada que es potencia l’ús d’alguns termes. Per ordre cronològic les edicions han tractat les següents temàtiques: Trivial de Formentera (edició especial amb preguntes i respostes sobre Formentera), Cronologia del XX, Villangómez, Eines del camp, Ormejos de pesca, Figues, i ara la Prehistòria. Aquest any el cost ha estat de gairebé 4.000 euros.

Més articles...

Pàgina 121 de 132

121

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera