• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Formentera acollirà la celebració de les Jornades d'Estudis Històrics Locals de l'IEB que per primera vegada es fan fora de Mallorca

molivellmola 2013El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Patrimoni, informa que el pròxim 18 i 19 de novembre per primera vegada en els seus 34 anys de recorregut les Jornades d'Estudis Històrics Locals de l'Institut d'Estudis Baleàrics es celebraran fora de l'illa de Mallorca, concretament a Formentera. Aquestes jornades, organitzades per l’IEB en col·laboració amb el Consell s'emmarquen dins el programa de Novembre Folk. És la XXXIV edició de les jornades i es faran el pròxim divendres 18 i dissabte 19 de novembre a la sala de Plens i a la d'Actes de Cultura, de Sant Francesc, respectivament.

El coordinador d'aquesta edició és Andreu Ramis, president del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears. La creixent preocupació que es dóna a les Illes Balears per a la preservació del patrimoni immaterial fa que sigui urgent l'actualització conceptual i la posada d'un marc normatiu. Així, l'Institut d'Estudis Baleàrics, seguint el seu model habitual de ponències i comunicacions fetes per especialistes i investigadors, ha trobat adient tractar en l'edició d'enguany la realitat del patrimoni immaterial des de la perspectiva del territori, centrada en quatre grans blocs, segons han informat.

D'una banda es parlarà sobre la documentació, l'inventari i la catalogació d’aquest tipus de patrimoni. Jaume Mascaró (Institut Menorquí d'Estudis) explicarà "l'Inventari del Patrimoni de Cultura Immaterial de Menorca: una oportunitat de dinamització sociocultural". Altra de les ponències serà sobre la interrelació entre el món vegetal i l'home (etnobotànica), a càrrec de Joan Vallès (Universitat de Barcelona) que dissertarà sobre "Patrimoni material i immaterial en la interfície entre biodiversitat i cultura. Present i avenir de l'etnobotànica".

La paraula com a expressió patrimonial (etnopoètica, etnoliteratura), serà altre dels temes del que ens parlarà Jaume Guiscafrè (Universitat de les Illes Balears), que centrarà la seva ponència en "Folklore, etnopoesia i processos de patrimonialització". Per últim, les permanències, les transformacions i els canvis en el patrimoni immaterial és el tema triat per Josep Martí (Institut Milà i Fontanals i Consejo Superior de Investigaciones Cientíticas) que farà la ponència titulada "Patrimoni immaterial: L'esmunyedissa lleugera d'una idea".
 
Així mateix, es farà una taula rodona a la cloenda per tal de debatre amb els especialistes convidats, els representants de les administracions públiques de les illes Balears i també de Catalunya, els comunicants i els assistents en general el tema de les permanències, les transformacions i els canvis del patrimoni immaterial.

Visites patrimonials
Per altra banda, també es farà una visita al molí Vell de la Mola, de Formentera.
Per tal de facilitar l'allotjament a la vintena de persones vengudes de fora de la Pitiüsa menor, el Consell Insular de Formentera posa a disposició dels assistents la Casa de Colònies de Sant Francesc.

Inscripcions
Les persones interessades a participar en aquest curs gratuït es poden inscriure fins al pròxim dimarts 15 de novembre enviant un email a publicacions@iebalearics.org.

Els infants de les Pitiüses podran viure “La gran A...ventura” de la mà del pallasso MARCEL GROS

marcel gros1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta La gran A...ventura, un espectacle per a tota la família original del clown i pallasso Marcel Gros, que ha obtingut un enorme reconeixement per part del públic i la crítica. La funció es podrà veure a Formentera dissabte 12 de novembre a les 17.30 h a la Sala de Cultura (Cinema). A Eivissa es representarà diumenge 13 de novembre a les 18.00 h al Palau de Congressos de Santa Eulària des Riu.

El muntatge arriba a les Pitiüses dins del programa PLATEA, que va posar en marxa el 2014 l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte que hi ha permet al públic insular gaudir d’espectacles nacionals de gran qualitat.

A La gran A...ventura (Història d’un Pallasso), Marcel Gros ens proposa amb la seva característica visió poètica carregada d’humor, una visita guiada a través del seu univers particular, amb les actuacions estel•lars d’un gran paper platejat, una galleda d’escombraries, un viatge a bord d’una A majúscula, una camisa, la manyaga, el faquir... L’espectacle està recomanat per a totes les edats.

Trajectòria
Marcel Gros es va iniciar fa 35 anys en el teatre de carrer i va ser membre fundador de la companyia Teatre Mòbil. En 1991, després de formar-se en tècniques de circ i de clown amb mestres com Willi Colombaioni, Pierre Byland i Philippe Gaullier, emprèn la seva carrera en solitari i realitza els seus muntatges, sempre de creació pròpia, amb els quals ha obtingut nombrosos reconeixements, com el premi al millor espectacle de Castella la Manxa precisament amb aquesta obra, La Gran A...ventura, que podrà veure’s a la Sala de Cultura (Cinema) de Formentera i al Palau de Congressos de Santa Eulària, Eivissa.

El muntatge té una durada de 60 minuts. Les entrades per a la funció de Formentera es podran adquirir per 6 euros, preu per infant amb què un adult pot entrar de manera gratuïta, a la taquilla del cinema el mateix dia de la funció. Per la de Santa Eulària, es podrà adquirir per 8 euros de forma anticipada a les tendes Holidays del carrer de Sant Jaume de Santa Eulària des Riu o al Holy Sport de l’avinguda d’Ignasi Wallis, a Eivissa. O per 10 euros el mateix dia de la funció a les taquilles del Palau de Congressos.

El Far de la Mola acollirà un Centre d’Interpretació dels Fars i Col·lecció Museística, entre altres usos culturals

foto ple setembre 2016Al ple ordinari del mes d'octubre del Consell de Formentera celebrat avui s'ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics la proposta d'aprovació del conveni de col•laboració entre l'Autoritat Portuària de Balears i el Consell per tal de "formalitzar la cessió del far de la Mola per destinar-lo a equipament públic amb finalitats culturals", segons ha explicat la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador.

La consellera ha declarat que al far es farà un Centre d'Interpretació dels Fars de Formentera i s'instal•larà una col•lecció museogràfica, a més es disposarà d'una sala per altres usos culturals i representacions de petit format, que també es podran fer al pati del far. Ara el Consell ha de fer el projecte executiu per rehabilitar les dependències de la casa del far i posar a punt els exteriors. El pressupost de totes aquestes obres es preveu que sigui de devers 600.000 euros i es pugui començar a executar després de l'estiu de 2017. El conveni és de 15 anys prorrogable a 20. La cessió no és de tot l'espai, sinó que queda fora la sala de màquines i la part superior del far que es reserva per l'ús d'Autoritat Portuària per assegurar el bon funcionament del senyal marítima.

Tanatori
D'altra banda, s'ha donat suport unànime a la proposta de modificació d'ús detallat de parcel•la per a la construcció del tanatori insular, que es construirà al costat del Cementeri Municipal de Sant Francesc. S'ha afegit l'ús funerari per aquest solar on s'ubicarà l'equipament sanitari, segons ha explicat la consellera de Territori, Alejandra Ferrer, que ha destacat que aquest canvi era necessari per poder començar la licitació del projecte de construcció. "Es preveu que en breu l'empresa que guanyi el concurs iniciï les obres i disposem d'aquesta edificació tan necessària", segons Alejandra Ferrer. La resta de grups han donat suport a la proposta i han coincidit en destacar la importància d'aquesta infraestructura per l'illa.

Estació marítima
Altra de les propostes que han rebut el suport de tota la cambra ha estat la "relativa a l'acord institucional sobre el trasllat del moll d'atracada de les barques de Formentera al Port d'Eivissa". El president del Consell, Jaume Ferrer, ha explicat que aquesta proposta era per refermar l'acord Institucional entre totes les administracions implicades sobre la ubicació de l'estació marítima de Formentera al port d'Eivissa, en els termes que queda recollit a l'acta del Consell d'administració d'autoritat Portuària de 28 de setembre de 2016.

Així mateix, Jaume Ferrer ha traslladat l'agraïment a les administracions implicades, Ajuntament d'Eivissa, Govern balear, i Autoritat Portuària, així com a la Plataforma i a les entitats que han donat suport públic a les demandes del poble de Formentera.

En aquest sentit a la proposta també s'ha acordat seguir treballant, des de la unitat, "per aconseguir que els serveis de la nova estació marítima per al transit amb Formentera comptin amb tots els serveis necessaris a per a la correcta prestació del servei als ciutadans i ciutadanes de Formentera i els nostres visitants".

Habitatge
En matèria d'habitatge s'ha aprovat una proposta conjunta presentada pels grups polítics Gent x Formentera i Socialistes de Formentera relativa a instar la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans, "per tal d'establir uns límits a l'arrendament i considerar habitatges d'ús turístic de temporada aquells que són cedits pel seu propietari, directa o indirectament a tercers, de forma reiterada i a canvi de contraprestació econòmica per un període de temps continu igual o inferior a 30 dies durant dos o més vegades dins el període d'un any, aquests habitatges han d'estar sotmesos a la normativa vigent aplicable en matèria turística don s'ubica el dit habitatge. Quedaran exclosos els arrendaments temporals per motius laborals amb la deguda justificació", segons ha explicat, Alejandra Ferrer.

Compareixença Territori i Turisme
La consellera de Territori i Turisme, Alejandra Ferrer ha comparegut davant el ple, per explicar les mesures que el Consell impulsa des de les seves àrees “per limitar i mantenir els nostres recursos naturals i paisatgístics per ser una destinació de qualitat i diferenciat. Així com informar els nostres visitants del tipus de paratge que és la nostra illa i demanar responsabilitat social i mediambiental durant la seva estada".

D'altra banda, Alejandra Ferrer ha fet un repàs a les primeres actuacions fetes pel servei d'inspecció que s'acaba de posar en marxa. Pel que fa a l'àrea d'Urbanisme ha explicat que es segueix treballant en l'aplicació i el compliment de les normes subsidiàries. Sobre habitatge la responsable de Territori ha dit que, juntament amb l'IBAVI i el Govern, s'està elaborant un estudi sobre les necessitats de Formentera per poder adaptar les ajudes i prendre mesures.

La promoció del Comerç local i de l'artesania de l'illa són altres dels objectius d'aquesta consellera que també ha parlat sobre promoció turística que "es continuen centrant en la diversificació de mercats i productes amb el propòsit de millorar la pre i post temporada", ha afegit.

Formentera acull el primer curs pràctic de conservació de metalls subaquàtics de tot l’estat

foto curs metallsLa consellera de Patrimoni, Susana Labrador, ha participat en la presentació del I Curs Pràctic de Conservació de Metalls de Procedència Subaquàtica avui a la Sala d'Actes de Cultura. Aquesta és la primera vegada que es fa un curs d’aquestes característiques, amb pràctiques a un derelicte, a tot l’estat. Durant quatre dies setze conservadors-restauradors de diverses procedències, es concentren a Formentera per aprendre de primera mà de dos experts de màxim nivell, Jean-Bernard Memet i Victòria Folgueira, les ultimes tècniques destinades al tractament d'objectes metàl·lics de procedència subaquàtica.

La consellera de Patrimoni ha destacat la importància de donar suport a iniciatives com aquesta “per contribuir a la conservació patrimonial en una illa com Formentera”. El curs, teòric i pràctic, està organitzat pel Consell de Formentera i l’Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), i compta amb la col·laboració del Museu Arqueòlogic d'Eivissa i Formentera i el suport de la naviliera Trasmapi. L’arqueòleg subaquàtic, Javier Rodríguez ha estat un dels impulsors.

D’altra banda, fa un any el Consell de Formentera i IBEAM varen signar un conveni per elaborar una carta arqueològica subaquàtica que ajudi a conèixer i conservar el patrimoni subaquàtic de l’illa. El conveni que té una durada de 5 anys, en cada campanya el Consell de Formentera aportarà 2.000 euros als investigadors. La carta arqueològica passarà a ser titularitat del Consell.

Continua l’aposta del Consell per la investigació científica

MIRADOR PREMSAEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura i Patrimoni, ha presentat avui la convocatòria de la beca d'investigació del Consell per l'any 2016 dotada amb 6.000 euros. Les àrees temàtiques que està acotada aquesta beca són les branques d’arts, humanitats i ciències socials.  

“La convocatòria d’aquesta beca per cinquè any consecutiu suposa una aposta ferma per recolzar la investigació i la producció científica relacionada amb l’illa de Formentera”, segons ha explicat la consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador. Les bases ja han estat publicades al BOIB i els interessats poden presentar els projectes a la convocatòria fins al 14 octubre.  Una vegada finalitzi el termini de presentació, una comissió avaluadora formada per diferents membres valorarà els projectes presentats en «base a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors».

En la primera edició l'any 2012 va resultar guanyador el projecte “De qui venim: anàlisi psicocultural de la gent gran a Formentera”, dirigit per Josep Maria Garcia-Borés Espí. En l’edició de 2013 es va seleccionar “Estudi ecotoponímic de les véndes de gregal de l’illa de Formentera”, codirigit per Vicent Ferrer Mayans i Raquel Guasch Ferrer. El projecte guanyador al 2014 va ser “L’estudi de les comunitats prehistòriques de Formentera a partir de l’anàlisi funcional dels artefactes lítics i ossis”, dirigit per Maria Bofill Martínez i al 2015 va resultar guanyadora la Dra. Francesca Tugores Truyol amb el projecte “Formentera vista pels viatgers”.

Més articles...

Pàgina 123 de 132

123

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera