• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Formentera inicia els tràmits per declarar BIC la tècnica de construcció de les parets de pedra seca

parets panoràmica alfredo monteroEl Consell de Formentera, a través de la consellera de Patrimoni, Susana Labrador, presentarà demà al ple de la institució insular una proposta per declarar la tècnica tradicional de construcció amb pedra seca com a bé d’interès cultural immaterial.

Tot això després que la direcció general de Cultura del Govern balear hagi presentat una candidatura internacional de la “Pedra en sec” per formar part de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, segons ha explicat la consellera.

A més, el Consell vol “adherir-se a la Candidatura de Patrimoni Cultural Immaterial Conjunta sobre el treball en pedra en sec”, promoguda per diverses comunitats autònomes, entre les quals la nostra, sota la coordinació de la secretària de l’estat de Cultura de l’Estat, segons ha afegit.

La consellera ha destacat que iniciem aquest procediment “per declarar bé d’interès cultural immaterial la tècnica tradicional de construcció en pedra seca, perquè és un requisit sense el qual la candidatura no podria prosperar”.

La campanya “Històries del Català” s’estén a Eivissa i vol arribar a Menorca i Mallorca

Foto presentacio Histories del CatalaAvui dijous s’ha presentat la campanya “Històries del Català” a la Sala d’Actes de Cultura del Consell de Formentera, amb la presència de la consellera de Cultura del Consell de Formentera, Susana Labrador, el conseller de Cultura del Consell d’Eivissa, David Ribas, la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà, la regidora d’Educació i Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Eivissa, Mariví Mengual, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Ana Costa, el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia M. José Guisado Costa, el regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, Raúl Díaz Guerrero i el regidor Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan de Labritja, Santiago Marí.

L’objectiu d’aquesta campanya és “visualitzar les històries i el testimoni de persones vengudes a viure a l’illa, i que havien après la llengua catalana”, segons ha explicat la consellera de Formentera Susana Labrador. A més ha recordat que la campanya va tenir una primera edició a l’any 2011 impulsada pel Servei d’Assessorament Lingüístic, del Consell de Formentera. En aquesta edició de 2016, la institució formenterera va convidar a participar en la campanya a l’illa d’Eivissa, a través del seu Consell, i tots els ajuntaments eivissencs que s’han sumat. L’illa de Menorca també es sumarà a la iniciativa i aquest estiu començarà a rodar més històries, mentre que Mallorca també ha vist amb bons ulls el projecte. Tant els representants d’Eivissa, com la directora general, han felicitat a Formentera per la campanya i agraït la seva inclusió.

La campanya recull la història de 12 residents a Formentera i 13 residents a Eivissa que, a més de viure a les Pitiüses, tenen en comú haver après català. Els protagonistes són d’origen ben divers. Trobam persones de Madrid, les Canàries, Itàlia, Rússia, Galícia, Eslovàquia o el Marroc. El procés de la campanya ha consistit en la producció del material gràfic i audiovisual, que s’ha presentat, avui, i a partir d’aquesta presentació, cada ajuntament i consell farà la difusió de les seves històries. En el cas del Consell de Formentera i d’Eivissa ha col·laborat per dissenyar una pàgina web conjunta en la qual es troben les històries i tots els vídeos de les dos illes, www.historiesdelcatala.cat.

Cada Ajuntament s’ha fet càrrec de les despeses de producció de les seves històries. El cost és de 3.000 euros per les 25 històries. La pàgina web suma 800 euros i ha estat finançada entre els dos consells. A més, pròximament es farà més difusió a través de mitjans de comunicació, entre d’altres, per mostrar com la llengua catalana està viva i molts dels residents que s’instal·len a l’illa la fan servir en el seu dia a dia.

«Revelaciones» d'Álvaro Mendoza

Foto expo Alvaro MendozaAhir es va inaugurar l'exposició Revelaciones, de l'artista local Álvaro Mendoza. La mostra formada per 13 pintures ha estat realitzada durant el darrer any i és entre "expressionista i abstracta", segons l'ha definit el mateix autor. La podeu visitar a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament Vell fins al pròxim 21 de maig. L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte d'11.00 a 14.00 i de 18.00 a 21.00 hores.

El Consell i la Fundació Baleària signen un conveni per la promoció cultural

El president del Consell Insular de Formentera, Jaume Ferrer,  i el gerent de la Fundació Baleària, Ricard Pérez,  han signat un conveni  de col·laboració per donar suport a diferents activitats culturals que s’organitzen a l'illa.

A través d'aquest conveni la consellera de Cultura, Susana Labrador, també present a la signatura,  ha explicat que amb aquest acord que es va començar a aplicar al novembre de 2015, el Consell “ha aconseguit augmentar les propostes culturals que arriben a l'illa de Formentera, així com també les que s'han pogut exportar”.

Per Baleària, aquest acord és una mostra del compromís de la companyia amb Formentera facilitant la programació d’esdeveniments culturals, com exposicions i concerts d’artistes dels diferents territoris on opera la naviliera, a l’illa. En aquest sentit, destacar l’exposició La Baralla de les Meravelles del pintor valencià Ramon Pérez Carrió, que actualment es va poder veure a la Sala d’Exposicions La Caixa, segons han explicat.

Cal recordar que en l’àrea cultural, la Fundació Baleària, el Consell i Obra Cultural Balear van programar l’any passat el cicle Un mar de paraules amb actuacions musicals d’Andreu Valor, Estellés de má en má, Pau Alabajos o Meritxell Gené, entre altres.

Continua l'escena cultural a Formentera

palabras-de-miguelEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, ha presentat avui el programa d'arts escèniques i musicals de la Sala de Cultura (Cinema) previstes per a aquest segon semestre d'any. “Una programació amb propostes per a tots els públics i amb la presència de totes les expressions artístiques i estils perquè els formenterers puguin gaudir de la cultura i posar la nostra illa a escena, tant en el món de l'òpera com del teatre, els espectacles infantils o musicals”, segons ha explicat la consellera de Cultura, Susana Labrador.

Maig

El cicle de «Formentera viu l'Òpera» continua aquest mes de maig amb la projecció del Ballet Giselle un dels ballets romàntics més populars de tots els temps. Amb música d'Adolphe Adam i coreografia de Yuri Grigorovich, aquest espectacle de dansa del Teatre Bolshoi de Moscú, es podrà veure dissabte 7 de maig a les 20.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema).

Formentera viu l'Òpera va néixer amb l'objectiu de donar a conèixer aquesta art escènica, amb una selecció d'obres molt representatives en el món de l'opera per tal de projectar-les en alta definició a la Sala de Cultura (Cinema).

Les arts escèniques també seran protagonistes aquest mes de maig amb Palabras de Miguel de Nona Teatro, que es representarà el pròxim dissabte 14 de maig al Centre Tur Gabrielet a les 21.00 hores i serà gratuït. Podrem gaudir d'aquest espectacle interpretat per José Manuel Garzón i el pianista José Galiana. L'obra és un homenatge al poeta Miguel Hernández a través de la correspondència mantinguda amb la seva muller, Josefina Manresa, al llarg de la seva vida. En primer lloc, es recorden les cartes romàntiques de la seva etapa de festeig durant l'estada de Miguel a Madrid; seguidament, el principi de la Guerra Civil i el seu pas pel front; posteriorment, la seva detenció i el periple per les presons espanyoles; i finalment la seva arribada a la presó d'Alacant i la seva mort. A través de totes aquestes cartes, coneixerem la figura del poeta des d’un punt de vista humà, com a pare i com a marit. Tots aquests textos, es completaran amb cançons i poemes amb l’acompanyament d’un pianista.

Pels més petits

Els més petits gaudiran de valent amb l'espectacle de titelles Safrà i Serafí de la companyia catalana Txo Titelles, un espectacle que ens parla del valor i la força de l'amistat. A través del dia a dia en la vida d'en Safrà i en Serafí, dos ratolins veïns que tenen interessos i aficions diferents, constatam que la diversitat ens enriqueix i que a través de la cooperació i l'amistat ens completam els uns als altres.

L'espectacle, dirigit a nens a partir de 2 anys, es podrà veure a la Sala de Cultura (Cinema) el dissabte 21 de maig a les 18.00 hores. El preu de l’entrada és de 5 euros, i 1 adult per família podrà entrar de manera gratuïta.

Torna l’illa a escena

I després de l'estiu, tornarà L'illa a escena amb dos espectacles que formen part del programa Platea, impulsat pel Ministeri de Cultura. A l'octubre, la companyia Titziana Teatro, presenta a Formentera el seu darrer treball: Distancia siete minutos, una emocionant lliçó d'interpretació i escriptura dramàtica a càrrec de Pako Merino y Diego Lorca. L'obra, aclamada per la crítica, es podrà veure dissabte 1 d'octubre a la Sala del Cultura (Cinema).

Al novembre, coincidint amb el dia Mundial de la Infància, un dels pallassos més reconeguts de l’escena catalana presenta a Formentera el seu nou treball: La gran A…ventura [història d’un Pallasso]. Marcel Gros, amb més de trenta anys de professió a l'espatlla, aconsegueix dibuixar un somriure constant en el rostre dels espectadors amb aquest espectacle multi-còmic mini-mèdia, indicat única i exclusivament per a tothom. La gran A...ventura es podrà veure dissabte 12 de novembre a les 17.30 hores a la Sala de Cultura.

D'altra banda, el Circuit Talent IB, impulsat per l'IEB i la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears, seguirà present l'últim semestre de l'any amb espectacles de música i arts escèniques, una programació en la qual estam treballant actualment i que es farà pública a partir del mes de juny, segons ha explicat la consellera.

Més articles...

Pàgina 126 de 132

126

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera