• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Un mes d’activitats per celebrar Sant Jordi

sant jordi2015 2El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Educació i Cultura, ha presentat avui les activitats de la Diada de Sant Jordi. “Aquesta és una de les festivitats més esperades per als escolars i els residents de l'illa, que gaudeixen d’aquesta celebració amb activitats al llarg del mes d'abril”, segons ha explicat la consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador. Les activitats tindran lloc a partir del 6 d'abril fins al dia 6 de maig. Enceta el programa d’activitats la Mostra de Curtmetratges del XVII Certamen Internacional de Sòria organitzat per Espai_F i amb la col·laboració de Formentera Film Festival. Dimecres 6, dijous 7 i divendres 8 a les 20.30 h a la Casa del Poble tindrà lloc aquesta mostra que comptarà amb la presència de Javier Muñiz, director del Festival.

Divendres 8 d'abril a les 17.30 h, a la Biblioteca Marià Villangómez, els mes petits podran gaudir del contacontes «Princeses Blaves i prínceps encantadors» a càrrec de Lídia Clua. Una història on les princeses lluiten contra dracs i son molt valentes i els prínceps ben sensibles. També per als més petits, dijous 14 la Biblioteca de Sant Ferran organitza un Taller de Xapes de Sant Jordi.

Dissabte 9, de la mà de la companyia de teatre T-Shock, arriba a Formentera «Parasceve», de l'autor illenc Blai Bonet. Un muntatge teatral de Jeroni Obrador que ens permet dignificar la memòria d'aquest poeta. L'obra té una durada de 50 minuts i es podrà veure a les 21.00 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Divendres 15, dins del programa del 7 a les 6, es presenta a Formentera l'Art-xipèlag: Observatori de cultura de les Illes Balears. Andreu Carles López Seguí, el seu director, explicarà aquest projecte cultural Balear. Un projecte que neix com espai de creació de continguts i suport a les manifestacions, agents i actors culturals illencs. La presentació tindrà lloc a les 20.30 h a la Casa del Poble de la Mola

Dissabte 16 i diumenge 17 És el torn dels més petits amb l'arribada d' «Es Cirquet» de Circ Bové a la nostra illa. Un espectacle de petit format amb màgia, malabars, clown i experiments que viatjarà per Sant Francesc, Sant Ferran i La Mola.

Dilluns 18 d'abril la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament Vell acull la mostra pictòrica «La Baralla de les Meravelles» de Ramon Pérez Carrió. L’obra il·lustra una baralla de naips que consta de 42 pintures i està basada en el Llibre dels Meravelles de Ramon Llull. L’exposició s’inaugurarà a les 20.00 h i comptarà amb la presència de l'artista.

Continuen les activitats el dijous 21 d'abril amb l'estrena de l'ultima producció d'Espai_F «Perdius», peça en un acte que combina diversos llenguatges escènics per vehicular una microperspectiva de la guerra i la barbàrie com a productes de proximitat. L'obra, de petit format, es podrà veure dijous 21, dissabte 23 i dimarts 26 a la Sala de Cultura (Cinema).

Divendres 22, l'eivissenc Ben Clark, torna a Formentera per presentar Los últimos perros de Shackleton. Una obra que es va editar el 2013 a Mèxic però que fins ara no s'havia publicat a Espanya. Com apunta l'escriptor, aquest poemari que va veure la llum just abans de la seva multipremiada La fera, és un llibre d'amor en 70 pàgines tractat des de molts punts de vista. L'acte, que farà les delícies dels amants de la lectura, tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Paradetes de llibres

Durant el matí del Dia de Sant Jordi, 23 d’abril, es posaran paradetes de llibres gratuïts provinents de les baixes dels fons de la biblioteca, i altres associacions de l’àmbit cultural de l’illa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Així mateix, es podran intercanviar llibres de segona mà per altres baixes del fons de la biblioteca.

A les 12.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez es celebrarà el lliurament de premis de la XVII edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon. Amb la dissetena edició d’aquest concurs es vol mantenir viva la memòria d'aquests personatges que ens han deixat un gran legat artístic per una part i documental del fons de la Biblioteca internacional de Formentera per l’altra. “Aquest concurs pretén estimular treballs de creació literària i fomentar l’hàbit lector entre la població infantil de Formentera”, segons ha destacat la consellera. Els escrits, que cada any versen sobre una temàtica diferent aprofitant temàtiques d’actualitat social o mediambientals, aquest any versen sobre «La música i jo».

I els amants de la cançó d'autor, dissabte 30 d'abril, a través del circuit Talent Ib de l'Institut d'Estudis Baleàrics, podran gaudir del Leonmanso. Folk pop, cançó d’autor i certa reminiscència a l’americana són els ingredients principals del músic menorquí. Les seves lletres narren històries quotidianes, records i sentiments que expressen el món interior i les experiències de Llure Marqués. El podrem escoltar a les 20.30 h a la Casa del Poble de la Mola.

Per tancar el programa de Sant Jordi 2016 el proper divendres 6 de maig, Feliu Ventura. Com un record d’infantesa és el títol de la primera novel·la del cantautor valencià, un llibre, il·lustrat per Daniel Olmo adreçat a un públic jove amb l’eix conductor de la figura d’Ovidi Montllor.

Aquestes activitats estan organitzades per l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera amb la col·laboració de les Biblioteques de l'illa. Compten també amb la implicació especial dels centres d’educació infantil i primària de Formentera i associacions com Amics de la biblioteca Internacional, Obra Cultural Balear de Formentera, Espai F_ i altres entitats com Ràdio Illa i l'Institut d'Estudis Baleàrics.

El pròxim diumenge se celebra la XIV Festa Intercultural a Sant Ferran

Presentacio festa interculturalEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, ha organitzat juntament amb l’Associació de la Festa Intercultural la XIV edició de la Festa Intercultural. Així ho ha explicat avui la consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, en la roda de premsa de presentació a la qual també han assistit l'organitzadora de l'esdeveniment, Ángeles Martínez Canales i el president de l’Associació, Manuel Londeiro.

La Festa Intercultural tindrà lloc el pròxim diumenge 3 d'abril a les escoles de Sant Ferran “que es vestirà de festa per mostrar la varietat cultural dels diferents països i comunitats autònomes que convivim a Formentera”, segons ha explicat la consellera. Formentera és l’illa on més gent viu de fora d’Espanya, més d’un 30 per cent de la població és estrangera, segons ha recordat Vanessa Parellada que ha assegurat que “per això aquesta festa és representativa de la realitat de Formentera”.

Gastronomia i balls

El president de l’associació ha destacat que l’esperit de la festa és “gaudir de la diversitat cultural que hi ha a l’illa i lo cosmopolita que és i ho farem de la millora manera, degustant la gastronomia”. Per part seva, l’organitzadora ha explicat que la festa s’iniciarà a les 13.00 hores amb activitats infantils, com tallers: de creació de caretes, punts de llibre amb el teu nom en àrab, henna, decoració de mandalas, twister i joc de les cadires, a més de castells inflables.  

L’entrada val 4 euros i pels menors de 12 anys és gratuïta.  A les 14.00 hores començarà la degustació gastronòmica i una mica abans les actuacions musicals i folklòriques. Els països i comunitats participants són Romania, Marroc, Colòmbia, Brasil, Cuba, Xile, Castella La Manxa, Argentina, República Dominicana, Indonèsia, Equador, Bolívia, Alemanya, Galícia, Andalusia, Formentera i València. El Consell de Formentera contribueix econòmicament per pagar tots els aliments que es fan servir pel menjar amb una subvenció de 400 euros per país o comunitat participant i també aporta la contractació durant 3 mesos a mitja jornada de la persona organitzadora.

Aparcaments dissuasoris     

Els assistents poden aparcar al descampat on es projecta fer la nova escola de Sant Ferran o la circumval·lació, segons ha dit la consellera. A més, ha explicat que des de demà divendres fins al diumenge el parc infantil ubicat a l’escola romandrà tancat per motius de seguretat pel muntatge de la festa. La consellera ha lamentat les molèsties que aquest fet pugui ocasionar. A més, Vanessa Parellada ha recordat que per tenir cura del medi ambient “pregam a tots els assistents que portin els seus plats i coberts, se’ls facilitarà un equip biodegradable amb tot el necessari per a la degustació”. Finalment han convidat a tota la població de Formentera a gaudir diumenge d’aquesta festa.

Es Cap de Barbaria II, la vida a la prehistòria de Formentera

Jaciment Es Cap II foto premsa EDITLa consellera de Patrimoni, Susana Labrador, acompanyada pel tècnic de l’àrea, Jaume Escandell, ha visitat avui el jaciment arqueològic d’Es Cap de Barbària II. Des del passat 29 de febrer i fins al 18 de març un grup de 17 especialistes estan portant a terme “la consolidació i restauració de les estructures dels àmbits 1 i 3 del jaciment Cap de Barbaria II. Es tracta de la zona que restava entre les parts ja restaurades durant els dos darrers anys”, segons ha explicat la consellera. Aquestes tasques es porten a terme en paral•lel a la cinquena i última campanya d’excavació del projecte “Les comunitats prehistòriques de Formentera. Arqueologia, patrimoni i societat”, iniciat l’any 2012 i codirigit per Pau Sureda (Universitat Pompeu Fabra), Edgard Camarós (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), María Ana Cueto i Luís Teira (ambdós de l’Instituto Internacional de Investigaciones Prehistóricas de Cantabria - Universidad de Cantabria).

Les feines de restauració i consolidació, realitzades per un equip format per Margalida Munar, Bernat Burganya i Antoni Puig, estan promogudes per l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Formentera, “tenint en compte que la neteja, el manteniment i la conservació dels jaciments arqueològics es troben contemplades dins el Pla insular de gestió del patrimoni cultural actualment vigent”, segons ha afegit Susana Labrador.

Els restauradors treballen sota la direcció de l’equip científic responsable del mencionat projecte de recerca arqueològica, de manera que aquestes labors de conservació i restauració s’han contemplat com una actuació més de les previstes per a la cinquena campanya, informada favorablement per la Comissió Específica d’Arqueologia del Consell i autoritzada per acord de la Comissió de Govern de la mateixa institució.

Concretament, les feines que es porten a terme consisteixen en recol•locar les pedres que es troben desplaçades, lligar les pedres que conformen les filades superiors, consolidar puntualment els fonaments de les estructures, reblir els murs amb pedres de rebuig de l’excavació, consolidar les estructures internes amb morter de calç i anivellar el sòl a l’interior de les estructures. El pressupost total de l’actuació és de 4.418,40 euros.

D’aquesta manera, des de 2014 ençà s’ha portat a terme la restauració i consolidació de pràcticament tota la meitat nord-oest del jaciment Cap de Barbaria II. Així, els investigadors han pogut determinar com vivia la societat prehistòrica de Formentera en aquest jaciment que va estar habitat fa 3.200 anys, segons ha explicat Edgar Camaròs. Al jaciment hi havia zones d’espais comuns i altres que feien servir les famílies per dormir, segons ha destacat Pau Sureda qui calcula que el varen habitar entre 20 i 30 pobladors i que no existien diferències de classe entre ells, sinó que era una societat igualitària. Com a conclusió de les feines els investigadors faran una memòria amb totes les dates descobertes.

Conferència i exposició

Demà Pau Sureda oferirà una conferència “La metal•lúrgia prehistòrica a Formentera. Tecnologia, interacció i societat” a la sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell a les 19.00 hores. Després s’inaugurarà l’exposició “Formentera en les xarxes metal•lúrgiques del bronze final”.  A més, els arqueòlegs han convidat a la gent de Formentera a visitar el jaciment on se’ls explicarà in situ com vivia la gent a la prehistòria de Formentera.

Quatre escolars de Formentera finalistes en el Concurs Internacional de Dibuix Infantil d’Aqualia

Entrega premis aqualia EDIT 350x251Han estat triats entre els 8.500 escolars participants de diferents municipis d’Espanya i Portugal on Aqualia presta servei

La consellera de Cultura els ha lliurat els premis

 

Maria Ferrer, del CEIP Mestre Andreu, i Àlex Castelló, Carlos Wenham i Valentina Ferrer del Sant Ferran de Ses Roques, han resultat finalistes en la categoria individual de la XIII edició del Concurs Internacional de Dibuix Infantil d’Aqualia. Com a premi, han rebut un joc “El meu primer hort” de mans de la consellera de Cultura, Susana Labrador, acompanyada de la responsable del Servei Municipal d’Aigües, M. Del Mar Yern.

La consellera ha subratllat la feina dels participants i ha destacat “la importància de conscienciar als més petits de la importància de fer un ús responsable dels recursos que tenim i evitar-ne el malbaratament”.

Mar Yern, per la seva banda, ha destacat la gran creativitat dels dibuixos participants i ha assegurat que “és sorprenent la forma tan clara i creativa amb la que han plasmat el seu lloc ideal i li han donat vida, portant l’aigua a persones, animals i plantes, com fem cada dia des d’Aqualia”.

El certamen es va convocar amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, sota el lema  “Omple el teu món de vida”. L’objectiu marcat pels organitzadors era “destacar la importància de fer servir de forma responsable els recursos naturals, entre ells  l’aigua, per contribuir al desenvolupament sostenible del nostre entorn més proper”.

En l’edició d’aquest any han participat prop de 8.500 escolars de 3r i 4rt de primària dels municipis on Aqualia presta servei a Espanya i Portugal, per fomentar l’habilitat dels nens en l’ús de les noves tecnologies i de contribuir al desenvolupament  sostenible, evitant la utilització del paper. El Concurs s’ha desenvolupat a través del microsite www.ompleelteumondevida.cat / www.llenatumundodevida.es on els participants trobaven multitud d’il·lustracions per recrear el que per a ells seria el seu entorn ideal i afegir-li el nom que més els hi agradés.

El Concurs Internacional Infantil és una iniciativa que porta tretze anys difonent entre els més joves el coneixement del cicle integral de l’aigua i com uns simples gestos del dia a dia poden contribuir a un ús més eficient d’aquest recurs natural.

Per més informació
Departamento de Comunicación
comunicacion@aqualia.es
www.ompleelteumondevida.cat
www.llenatumundodevida.es
@ConcursoDMA y @FCCAqualia

El concurs de fotografia de Beni Trutmann es renova amb la creació d’una categoria per joves

RP Susana LabradorEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha presentat avui la XIV edició del concurs de fotografia Beni Trutmann. “Aquest concurs ja acumula una gran trajectòria i desperta molt d’interès entre els amants de la fotografia ja sigui amb el gènere de fotografia denúncia, paisatgística o de costums”, segons ha explicat la consellera de l’àrea, Susana Labrador.

El certamen se centra des dels seus inicis en la natura de Formentera en tots els seus caires paisatge, fauna, vegetació o interacció humana amb la natura, amb l'objectiu de transmetre un compromís amb la natura i la defensa del medi ambient. De fet, aquesta iniciativa va sorgir per retre homenatge a la trajectòria d’aquest fotògraf tan important per a l’illa, Beni Trutmann, “el qual deixà un arxiu amb més de trenta mil fotografies, que mostren el seu amor per la bellesa natural de Formentera”, segons ha remarcat la consellera.

Nova categoria

“Amb l'objectiu de donar a conèixer aquesta figura tan important també entre el públic jove, enguany s'ha obert una nova categoria: Fotografia amb telèfon intel·ligent”, ha declarat Susana Labrador. És una categoria enfocada a joves d'entre 12 a 18 anys, els quals podran participar via correu electrònic a concursfoto@conselldeformentera.cat, enviant un màxim de 3 imatges realitzades amb telèfons intel·ligents. Aquesta categoria compta amb el suport de Polaroid, qui ofereix material fotogràfic com a premi, segons ha destacat Susana Labrador.

En la categoria Color i Blanc i Negre, els participants poden presentar fins a un màxim de 3 fotografies, analògiques o digitals. Els formats permesos són quadrat, digital, clàssic i panoràmic i els participants poden optar al primer, segon i tercer premi per a cada categoria, dotats amb 500, 300 i 200 euros respectivament. En totes les categories, la data límit per presentar les fotografies és el 8 d'abril.

Pel que fa al jurat, es constituirà un jurat que estarà format pels següents membres: un representant del Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Formentera, un representant de la Obra Cultural Balear de Formentera, 3 persones de reconeguda experiència en les arts visuals sota la presència d’un president i un secretari.

Cal recordar que les obres premiades passen a formar part de l’Arxiu d’Imatge i So i queden en possessió del Consell Insular de Formentera, que les pot utilitzar, sense fins lucratius, en qualsevol de les formes gràfiques que cregui oportunes, pòsters, cartells, internet, etc.

Amb aquest concurs anual de fotografia, el Consell de Formentera vol mantenir viva la memòria de Beni Trutmann i esdevé una oportunitat per als aficionats a la fotografia d’apropar-se a la feina i exemple que ens va deixar un dels fotògrafs per excel·lència de Formentera, ha recordat la consellera.

Traspassant fronteres

A més, Susana Labrador ha explicat que “el concurs de fotografia Beni Trutmann s’ha consolidat a l'illa amb un gran èxit de participació, com ho demostren totes les edicions passades”. Els gairebé 15 anys de trajectòria han deixat un arxiu fotogràfic molt valuós per a la institució, amb aproximadament 1000 fotografies i la participació de més de 300 persones, només en els darrers 5 anys.

L’expansió d'aquest certamen s'ha fet palesa amb l'arribada de fotografies procedents de llocs com Madrid, Barcelona, València, Lugo o Saragossa i, fins i tot, de països europeus.

El concurs culminarà en una exposició d’una selecció de 50 fotografies que s’exposaran a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell, a partir del dilluns dia 25 d’abril on es lliuraran els premis als guanyadors o guanyadores d’aquesta XIV edició i restarà oberta fins el 7 de maig. Les bases del concurs, publicades al BOIB núm 30 del 5 de març de 2016, es podran consultar a la pàgina web del Consell de Formentera www.consellinsulardeformentera.cat.

Més articles...

Pàgina 128 de 132

128

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera