• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca

El Ple aprova el document consensuat amb els 14 projectes de legislatura

ple agostEl Ple del Consell de Formentera ha aprovat avui per unanimitat una proposta per traslladar al Govern de les Illes Balears el document consensuat relatiu als projectes prioritaris que necessiten de la seva intervenció. El portaveu de l’equip de Govern, Bartomeu Escandell ha destacat que aquest és un acord que el president Jaume Ferrer ja va anunciar, en la celebració de l’acte institucional de la Diada de l’illa, que aprovarien amb el suport de totes les forces polítiques.

L’acord està dividit en tres línies d’actuació, segons ha explicat Escandell, són projectes relacionats amb millores d'ordenació i millora del territori, projectes relacionats amb regulacions i millores de finançament, i projectes relacionats amb la millora de serveis a l'illa. El portaveu ha destacat que són “els grans temes que marcaran les directrius d’actuacions d’aquesta legislatura” i ha agraït "el suport de totes les forces polítiques per dur-lo endavant".

Control de serps
En la sessió plenària també s’ha aprovat per unanimitat instar al Govern Balear a què iniciï una campanya pel control d’importació de colobres. La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera ha explicat que “donada la proliferació de serps a la zona de la Mola s’ha fet una proposta dirigida a la conselleria de Medi Ambient, òrgan competent en el control d’espècies invasores, perquè controli la seva arribada a l’illa”. La consellera ha assegurat que s’ha posat en contacte amb els responsables i que li han assegurat que “treballaran per eradicar aquesta espècie invasora”.

El ple del Consell també ha donat el vistiplau a les proposicions del grup popular relatives a instar als òrgans competents a la regulació de l’accés al far des Cap i a augmentar el control i la neteja en la zona, així com una altra per instar al Govern de les Illes Balears a instaurar el batxillerat artístic a Formentera.

D'altra banda, a la sessió plenària s’han aprovat per unanimitat les proposicions del grup Compromís amb Formentera per millorar la neteja d’arbrat al costat de les esteses aèries elèctriques, senyalitzar les zones d’aparcament per a l’accés a les platges, arreglar les deficiències de senyalització patrimoni i fer una senyalització informativa a contenidors i deixalleries.

Formentera deixarà d’aplicar les mesures excepcionals d’estalvi d’aigua

El Consell de Formentera, a través de la seva consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, retirarà a partir de demà divendres 28 d’agost el ban municipal sobre mesures d'estalvi d'aigua que ha aplicat la institució insular durant els mesos centrals d'estiu, “moment de màxim consum d’aigua”.

Fase més crítica superada
“Una vegada superada la fase més crítica ja es pot fer un us normal d’aquest bé per part de la institució insular que des del passat 20 de juliol amb l'objectiu de no esgotar les actuals reserves d'aigua, va dur endavant les següents mesures d'aplicació interna”, segons ha enumerat Aguilera:
- Reduir al mínim els regs dels jardins públics.
- Reservar les tècniques d'ús intensiu d'aigua per netejar els carrers només en casos excepcionals i de motivada necessitat.
- Suspendre l'activitat de reg de camins i aparcaments.
- Suspendre l'activitat de rentat de vehicles del Consell de Formentera.
- Fer un ús responsable de l'aigua i reduir-ne al màxim el seu consum.

Agraïment a la població
Tot i així, la consellera ha remarcat que “l’aigua és un bé escàs i per això sempre s’ha de fer un ús responsable”. Aguilera ha agraït a la població el suport que ha donat en aquest tema al seguir les recomanacions que es varen fer als particulars tal com:
- Reduir al mínim els regs dels jardins.
- No realitzar activitats recreatives que impliquin l'ús d'aigua dessalada com omplir piscines.
- Evitar la neteja de vehicles.
- Fer un ús responsable de l'aigua i reduir-ne al màxim el seu consum.

Reserves d’aigua assegurades
“La fase de consum més alta ja ha finalitzat i les reserves produïdes per la planta dessaladora d’aigua marina d’Es Ca Marí estan gairebé al 30 per cent, unes reserves que se consideren suficients per finalitzar la temporada sense cap problema en el servei”, segons ha declarat la consellera de Medi Ambient.

Avaria a principi d’estiu
Aguilera ha recordat que el passat 11 de juny es va produir una avaria a la dessaladora que va fer que durant uns dies el cabdal d'aigua dessalada produïda fos inferior a la demanda d'aigua atesa. I això va provocar una disminució de les reserves d'aigua acumulades en els dipòsits d'aigua de l'illa. Tenint en compte aquest fet, el Consell de Formentera “per evitar que s’esgotaren les reserves d’aigua, i coneixedor de què durant la segona quinzena de juliol i l'agost el consum sol ser superior a la producció de la dessaladora, va fer aquestes mesures d’aplicació interna”, ha conclòs.

El Consell de Formentera dóna suport a la declaració de la Mediterrània estatal com espai lliure de prospeccions

silvia tur i daisee aguileraEl Consell de Formentera ha donat suport a la Proposició no de llei presentada avui per la diputada per Formentera, Sílvia Tur, adscrita al grup parlamentari Mixt, en la qual es demana la declaració de la zona econòmica exclusiva de la vessant de la Mediterrània estatal com a “espai marítim lliure de prospeccions, exploració i extracció d’hidrocarburs”.

L’amenaça continua
La consellera de Medi Ambient de la institució formenterera, Daisee Aguilera ha acompanyat avui a Sílvia Tur en la presentació d’aquesta proposició en roda de premsa, a la sala de Plens del Consell de Formentera. Aguilera ha destacat l’amenaça que aquests tipus d’activitat suposaria tant pel medi ambient, com per l’economia de Formentera, i ha destacat que tot i que el projecte de Cairn Energy afortunadament no ha tirat endavant “hi ha altres amenaces com els sondejos que projecta fer la companyia Spectrum, que podrien anar des de Cap de Creus fins a 9 milles d’Es Cap de Barbaria”. Si finalment és així, la institució insular presentarà al·legacions a aquest projecte, i en aquest sentit la consellera ha destacat que es tornarà a necessitar “implicació social”.

Protecció ambiental
Per part seva la diputada ha explicat que amb aquesta proposició el Parlament balear insta al Govern de l’Estat a aprovar “una llei específica perquè no es puguin fer prospeccions ni extraccions o explotacions d’hidrocarbur a la Mediterrània estatal”. A més, mentre s’aprova la llei es demana que s’estableixi una moratòria perquè no es puguin dur endavant nous projectes o s’aturin els que estiguin en tramitació. La diputada també ha dit que en els casos de permisos d’explotació d’hidrocarburs ja concedits s’haurà d’establir “l’obligació de segellat i desmuntatge de les plataformes en el moment de l’esgotament del seu cicle productiu”. Sílvia Tur considera que amb l’aprovació d’aquesta proposició es pretén “aconseguir una protecció ambiental específica i que realment la Mediterrània estatal sigui una zona lliure de projectes sísmics i aconseguir un canvi en les polítiques energètiques i en la llei d’hidrocarburs”.

Primera visita oficial de la presidenta del Govern, Francina Armengol

equip govern armengolEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i l’equip de Govern de la institució insular s’han reunit avui amb la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, en la primera visita oficial que ha fet a l’illa. Jaume Ferrer i el seu equip de Govern li han presentat les 15 propostes que es varen aprovar a la Junta de Portaveus, que són “les principals necessitats que té Formentera i que per dur-les endavant necessita la col·laboració del Govern”, segons el president.

L’escola de Sant Ferran
La construcció de l’escola de Sant Ferran ha estat una de les principals demandes per la seva importància per la infraestructura educativa de Formentera, segons ha explicat el president. Per part seva, Armengol ha assegurat que defensarà el dret a l’educació dels formenterers, i per això s’ha compromès a què “l’escola de Sant Ferran sigui una realitat com més aviat millor”.

La creació d’un punt d’atenció al públic en matèria d’habitatge, que podria ubicar-se a l’antiga delegació del Govern a Formentera ha estat altre dels punts tractats a la reunió en la qual Jaume Ferrer també ha tractat altres temes com les necessitats d’una nova regulació del transport marítim i dels fondejos al litoral de l’illa, o la millora d’infraestructures com la dessaladora, depuradora o els emissaris i la posada en marxa de la bassa de regs.

La presidenta ha explicat que comparteix les necessitats que li ha traslladat l’equip de Govern del Consell de Formentera i ha dit que “quan es comparteixen les línies polítiques és més fàcil tirar endavant els projectes”. Uns projectes que tractaran en la pròxima Conferència de Presidents que se celebrarà al mes de setembre, segons ha anunciat.

Una illa sostenible
Armengol s’ha compromès també a cercar una solució pel problema del trasllat de residus i ha declarat que a l'igual que el Consell de Formentera, el Govern també aposta per un model econòmic lligat a la sostenibilitat. En aquest sentit Armengol ha declarat que espera que “Formentera esdevingui un símbol de sostenibilitat mediambiental de tot el mediterrani”. Per últim, la presidenta ha assegurat que faran feina per transferir la competència en promoció turística però ben dotada.

Més articles...

Pàgina 6 de 155

6

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat