• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Alejandra Ferrer compareix per explicar l'entrada de Formentera a la fase 1 de desconfinament

Sandra compareixenca 2La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha fet una roda de premsa i compareixença oberta a la ciutadania sobre l'entrada en fase 1 de desescalada de l'illa de Formentera. L'acte ha estat retransmès pel canal YouTube del Consell de Formentera i el podeu veure en aquest link: https://www.youtube.com/watch?v=yqlMUPYo55A. També s'ha pogut seguir en directe a través de la ràdio municipal de Formentera, Ràdio Illa.

Primer la presidenta ha volgut adreçar un missatge de condol per totes les víctimes que està deixant aquesta greu crisi sanitària i als seus familiars, i ha tengut unes paraules especials per la família de l'única víctima a causa del coronavirus que hi ha hagut a Formentera.

Alejandra Ferrer ha agraït a la població la responsabilitat individual i col·lectiva que han demostrat, un fet que ha ajudat a que de manera avançada Formentera pugui començar demà dilluns 4 de maig la fase 1 de desescalada. “Hem viscut una setmanes molt dures, poc a poc estem fent el desconfinament, primer han estat els nens, aquest cap de setmana les sortides delimitades amb franges horàries per esportistes, adults i gent gran o vulnerable, i ara fem una passa endavant, però l'hem de fer amb responsabilitat per després no fer passes enrere”, segons ha declarat la presidenta.

“L'entrada en la fase 1 de Formentera és una bona notícia, però l'hem de prendre amb prudència i responsabilitat, ara comença la desescalada interna i ens queda un llarg camí fins arribar a que ens puguem obrir al turisme, primer entre illes, després nacional i finalment internacional”, segons ha detallat Alejandra Ferrer. L'arribada del turisme, que mou la nostra economia, no depèn únicament de com evolucioni aquí la crisi sanitària, sinó de l'evolució global de la pandèmia. Per la nostra part ja estem treballant en un pla de promoció, que començarà pels mercats més pròxims, per quan estiguem llestos per acollir visitants, ha dit la presidenta.

Fase 1

La presidenta ha explicat les principals mesures que ha establert el Govern central per la fase 1 i que també inclouen a les persones vulnerables si la seva situació clínica està controlada. Per una banda es recorda que s'ha de seguir mantenint la distància de seguretat de 2 metres, que s'ha de dur mascareta obligatòriament al transport públic i quan no es pugui mantenir la distància de seguretat, a més de cuidar la higiene de les mans.

Les persones podran sortir de casa sense limitació a la seva mobilitat dins el municipi de Formentera, segons la primera interpretació que ha fet la presidenta del Consell del BOE. Alejandra Ferrer ha explicat que les ordres ministerials han sortit aquesta mateixa tarda, poques hores abans de la posada en marxa de la fase a Formentera, i “per les pròximes fases demanem que la informació es doni amb antelació i amb un interlocutor que ens ajudi a interpretar la normativa amb temps”.

A Formentera a partir de demà es podrà mantenir contacte social en grups reduïts d'un màxim de 10 persones, que es podran ajuntar en espais públics, terrasses de bars o cases sempre respectant les mesures de seguretat.

Terrasses, establiments de restauració i comerços

En aquesta nova fase podran obrir tots els establiments de menys de 400 metres quadrats, hauran de complir amb mesures higièniques i protocols específics. Els comerços tenen una limitació de l'aforament del 30% i hauran de garantir la distància de seguretat entre els seus clients. Les terrasses dels bars i restaurants podran tenir el 50% d'aforament, manteniment la distància de seguretat entre taules.

Des de l'àrea de Comerç s'està preparant la informació de tots els protocols que es posaran a disposició dels establiments que obriran els pròxims dies.

Servei d'informació del Consell

El Consell de Formentera posarà a partir de demà uns informadors als principals nuclis de l'illa per transmetre tota la informació sobre la nova fase de desescalada que s'inicia. La Policia Local, Guàrdia Civil i Protecció Civil també continuaran controlant i informant a la part de rústic.

Transport públic

Al transport públic és obligatori l'ús de la mascareta, l'ocupació podrà ser del 50% en els autobusos i en els taxis hi podran viatjar dos passatgers a la part de darrera i separats. Sempre es farà respectant les mesures d'higiene establertes.

La presidenta ha destacat que aquesta malaltia és molt greu, “comencem una etapa de desconfinament, però no ens podem confiar i davant. Sembla contradictori però ara mateix el més important és mantenir la distància per després poder tornar a estar junts”.


3 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell obre un espai a la web amb informació actualitzada relacionada amb la crisi del Covid-19 i les ajudes que s'ofereixen

foto webconsellcovidEl Consell de Formentera, a través de les àrees d'Emprenedoria i Noves Tecnologies, informa que ha obert en la seva web un espai (http://conselldeformentera.cat/covid19), per oferir informació sobre la situació actual de desescalada i sobre les ajudes del Consell i altres administracions (Govern de l'Estat i Govern de les Illes Balears) que es poden sol·licitar en referència a la situació d'emergència generada per l'expansió del Covid-19.

La consellera d'Emprenedoria, Ana Juan, ha destacat que l'objectiu és que “tota la ciutadania pugui accedir a aquesta informació en un mateix lloc, des de les novetats en les fases de desescalada a les ajudes; informació tant per a membres de col·lectius vulnerables, com treballadors afectats per Ertos o altres situacions laborals motivades per la crisi, passant pels autònoms o empresaris amb tota la informació relacionada”.

En aquest enllaç, els usuaris poden trobar informació actualitzada de les ajudes de les diferents administracions, les mesures adoptades pel Consell o altres administracions o els canvis que es produeixen en els diferents serveis públics. També es recull tota la informació oficial (BOE, BOIB...) relacionada amb les diferents fases de desescalada del confinament. A més, a la web hi ha un apartat amb la informació explicada de manera gràfica i accessible per a tothom que inclou des d’ahir les fases de desescalada.

Així, al portal les ajudes i la informació es distribueixen de manera específica en diferents apartats: actualitat, ajudes socials, lloguers, treballadors, autònoms, empresaris, mobilitat, cultura, etc.

Atenció telefònica de dilluns a diumenge de 8.00 a 20.30h

A més, des de l’inici de la crisi el Consell també ha habilitat un servei d'informació al telèfon 971 32 10 87 per resoldre els dubtes relacionats amb aquesta situació excepcional. El servei s’ha dotat de personal i ha ampliat el seu horari, es dona de dilluns a diumenge de 8.00 a 20.30h. Ara també donarà informació sobre les ajudes i qüestions relacionades amb les fases de desescalada del confinament.


3 de maig de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera acorda amb el sector un full de ruta econòmica per ajudar a superar la crisis

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, la vicepresidenta i consellera de Comerç, Ana Juan, i el conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, s'han reunit avui amb els representants de la PIMEF, Cambra de Comerç i Federació Hotelera. La trobada a tractat sobre el full de ruta econòmica que ha acordat el Consell de Formentera amb el sector per dins de les seves competències poder complementar les ajudes a la liquiditat de les empreses i accés al crèdit implementades per altres administracions.

De moment, la institució ja ha suspès el cobrament de taxes i impostos del Consell Insular de Formentera mentre duri l'estat d'alarma. Així mateix, ha ampliat el període de cobrament en període voluntari de tributs de cobrament periòdic fins a desembre de 2020 que es demanin, i que inclou els següents:

* Impost d'activitats econòmiques
* Impost de bens immobles (BICES)
* Impost bens immobles (rústica)
* Impost bens immobles (urbana)
* Impost de vehicles de tracció mecànica
* Taxa bicis
* Taxa ocupació via pública
* Taxa recollida de fems
* Taxa per guals

En la reunió d'avui s'han acordat que el Consell de Formentera durà endavant les següents actuacions:

Línia d'ajuts als autònoms als quals la seva activitat hagi estat afectada per l'estat d'alarma. Es detallaran els epígrafs de les activitats que s'hi poden acollir i es determinaran la quantia i els requisits dels ajuts en funció de l'habilitació pressupostària possible.

Línia d'ajuts a PIME's a les quals la seva activitat hagi estat afectada per l'estat d'alarma. Es detallaran els epígrafs de les activitats que s'hi poden acollir i es determinaran les quanties i requisits dels ajuts en funció de l'habilitació pressupostària possible.

Prorrogar el cobrament fins a final d'any 2020 de les noves altes d'activitats turístiques i d'Estades Turístiques en Habitatges.

Allargar 12 mesos la vigència de les autoritzacions existents d'Estades Turístiques en Habitatges.

Prorrogar la vigència del pla de qualitat 2015-2019 en habitatges d'ús turístic fins a l'any2022.

Bonificar el 100% la taxa d'Ocupació de Via Pública dels mercats ambulants. Obligació de prestar el servei.

Bonificar el 100% la taxa d'Ocupació de Via Pública de les terrasses i altres ocupacions fetes pel petit comerç des de l'inici de l'estat d'alarma i fins a 31 de desembre de 2020. Eliminar excepcionalment l'obligatorietat dels mesos mínims d'obertura.

Reduir un 30% dels cànons de les concessions de costes. Esperant reducció per part de Costes. Obligació de prestar el servei.

Bonificar el 100% les taxes per espectacles i amenitzacions musicals a establiments, eliminar excepcionalment l'obligatorietat dels mesos mínims d'obertura i flexibilitzar els dies d'activitat.

Estudiar la possibilitat d'obrir una línia de subvencions per ajudar a pagar els costos derivats del finançament pel possible endeutament generat per la baixada d'activitat provocada per la crisi sanitària.

Ampliar el termini legal d'execució d'obres i flexibilitzar les pròrrogues de les mateixes.

Flexibilitzar de manera excepcional l'ordenança municipal de regulació d'obres a l'estiu per permetre el condicionament dels establiments comercials per a la temporada d'estiu.

Bonificació del 100% de la taxa de publicitat dinàmica als taxis.

Realitzar un pla de millores dels nuclis per poder contractar a gent de l'illa o que es puguin acollir empreses locals.

Altres actuacions en les que es continua treballant i en les que s'ha arribat a acords inicials son:

1- Zona Blava: S'acorda la necessitat inicialment de continuar amb les feines de control relacionades amb aquest servei per garantir la rotació y l'aparcament als diferents nuclis. S'acorda la necessitat d'establir mesures per poder facilitar als allotjaments bonos per als seus clients o allargar aquest estiu de manera excepcional amb el sistema de 3 dies a l'hivern.
2- Impost Turisme Sostenible: En aquest punt s'acorda continuar demanant al Govern el recàlcul dels mòduls de pagament en funció de la baixada de l'ocupació a l'illa per no haver de fer-ho per estimació directa ja que suposa un esforç més per les empreses.
3- En relació al control d'entrada al Parc Natural s'acorda esperar a l'evolució i a la decisió de Costes en quant al cobrament dels cànons dels aparcaments. En qualsevol cas es considera important poder controlar i garantir la protecció de la zona.
4- En quant a la possibilitat de reduir o fer bonificacions dins 2020 dels impostos de bens immobles i la taxa de fems, es tracta d'impostos de caire anual que començen a meritar el 1 de gener de cada any,de moment no es possible ja que depèn del Govern de l'Estat i ens hauría d'habilitar per poder prendre decisions en aquest mateix any.

Desescalada
A la trobada els representants del sector han intercanviat opinions sobre l'inici de la desescalada que es farà de manera avançada a Formentera i tres illes de les Canàries per haver tengut menor incidència del coronavirus. L'àrea de Comerç del Consell de Formentera farà d'intermediari amb el Govern balear per tractar de facilitar als restauradors i hotelers tota la informació sobre les mesures de seguretat que s'hauran de seguir durant la desescalada.


30 d'abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera permetrà continuar les obres amb llicència prèvia a la situació d'emergència mentre duri l'estat d'alarma

El Consell de Formentera ha aprovat avui un decret de presidència mitjançant el qual deixa sense aplicació l'ordenança de remors i vibracions que cada any entra en vigor l'1 de maig i és d'aplicació fins al 15 d'octubre. Així les coses, es permetrà continuar les obres a partir de l'1 de maig i mentre duri l'estat d'alarma en cas que ja tingueren títol habilitant previ a la declaració de l'estat d'emergència.

El conseller de Territori, Rafael González, ha explicat que “ja que no s'ha pogut començar la temporada turística i l'objectiu d'aquesta normativa és no ocasionar molèsties als visitants, hem decidit deixar sense aplicació aquesta ordenança mentre duri l'estat d'alarma, perquè les obres que ja estiguin començades puguin seguir executant-se en aquest moment excepcional de crisi sanitària on començarem el mes de maig sense tenir arribada de visitants”.

Segons recull el decret, només romandran suspeses les obres per ordre estatal, que en aquests moments fan referència a obres que s'hagin de realitzar a un immoble existent on hi hagi persones no relacionades amb l'activitat d'execució de l'obra.

Cal destacar que seguirà sent d'aplicació el Protocol de mesures preventives sanitàries per limitar la propagació i el contagi del Covid-19 en el sector de la construcció.

28 d'abril de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 14 de 230

14

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat