• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Presentacions de llibres, activitats infantils i xerrades entre les activitats del mes de febrer de les biblioteques de Formentera

biblio ii 020 cartell 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha presentat avui les activitats organitzades per les biblioteques de Formentera per aquest mes de febrer, entre les quals destaca la presentació del llibre Rebecca torna a Manderley que tindrà lloc el pròxim dijous 6 de febrer a les 20h a la Biblioteca Marià Villangómez.

El veterà poeta mallorquí, establert a Eivissa, presenta el seu nou poemari Rebecca torna a Manderley inspirat en l’univers del conegut director de cinema Alfred Hitchcock. Toni Roca (Palma de Mallorca, 1944) va arribar a Eivissa amb 23 anys i ha escrit per diversos mitjans de comunicació i ha realitzat pròlegs, catàlegs i ha presentat diversos actes culturals. A més, fou un dels creadors d’Anem al cine. Com a poeta ha publicat diverses obres com Les noies de Kansas City, Dóna’m la pau o La dona zebra. L’editor Ramón Mayol (Edicions Aïllades) s’encarregarà de presentar l’acte.

Activitats per infants
I avui dimarts 4 de febrer es tornarà a reunir el grup de “Contes per parlar amb la lluna” a les 17.30h a la Biblioteca Marià Villangómez. Aquest contacontes familiar coordinat per na Xènia Fuertes es realitza el primer dimarts de cada mes i pretén proporcionar un espai de trobada a les famílies amb nadons d’entre 0 i 4 anys amb la intenció d’apropar el llibre i la narració oral al nadó. L’objectiu és oferir als nens i nenes en els seus primers mesos de vida, l’oportunitat de descobrir el gust per la lectura a través de la màgia dels contes.

I el dimecres 18 de febrer, de 17 a 19h al punt de lectura de Sant Ferran es farà un taller de creació de màscares de Carnaval adreçat a nens i nenes de 4 a 12 anys.

Club de lectura
El dimarts 25 de febrer a les 20h es reunirà el club de lectura “Llegeix i gaudeix”. Aquesta és la reunió mensual del club de lectura de la Biblioteca Marià Villangómez en què els participants fan un col·loqui sobre el llibre que han llegit i intercanvien idees. Per a més informació podeu adreçar-vos a les encarregades de la biblioteca en l’horari habitual o a través del correu electrònic: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

Xerrada
I el dijous 27 de febrer a les 20h a la Biblioteca Marià Villangómez es farà la xerrada, “La qüestió autonòmica balear a la segona república. Un projecte d’estatut d’autonomia per a les Pitiüses”, a càrrec de Antonio José Viñarás. Antonio José Viñarás y Domingo (Burgos, 1972) és doctor en Història (Universitat de les Illes Balears), llicenciat en dret (Universidad Complutense de Madrid) i Màster en Direcció d’Empreses Consultores en Protocol i Comunicació (Universidad Miguel Hernández de Elche). És advocat col·legiat, i va treballar com encarregat de grup en l’Institut Nacional d’Estadística, cap de protocol i relacions públiques de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia (Eivissa). Ha publicat diversos articles periodístics i es coautor del llibre La Segona República a Eivissa i Formentera (2016) i autor del llibre Prensa y radio en la Ibiza de la Segunda República. Actualment és assessor de Patrimoni i Cultura de l’Ajuntament de Sant Josep.

Biblioteca viatgera del Fons Pitiús de Cooperació
A més, durant tot el mes de febrer la biblioteca de Sant Francesc comptarà amb la Biblioteca viatgera del Fons Pitiús de Cooperació. És una exposició temporal de llibres (temàtica: economia alternativa; medi ambient, transició energètica i canvi climàtic; pau i violència/desarmament; igualtat de gènere; consum conscient; sobirania alimentària; biblioteca infantil/juvenil) i de pel·lícules i documentals, que es realitza tots els anys.

4 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La mostra “Baleàrics, 10 artistes de la Mediterrània” atraca a Formentera

photo-2020-02-03-19-02-48-1-El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que avui a les 20.00h s’inaugura l’exposició Baleàrics, 10 artistes de la Mediterrània a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell.

L’exposició Baleàrics recull una selecció d’obres plàstiques de 10 artistes de la Mediterrània, que representen les terres de Formentera, Eivissa, Mallorca, Menorca, Dénia i València. La mostra evidencia que, malgrat la diversitat tècnica i estilística, totes les obres transmeten un caràcter mediterrani propi. Els artistes balears representen cadascuna de les illes de l’arxipèlag: Enric Riera, Formentera, Paca Florit, Menorca, Carles Guasch, Eivissa, i Mariano Mayol, el fotògraf Tomeu Canyelles, els escultors Miquel Planes i Joan Costa, Mallorca. Juntament amb aquests artistes hi ha tres representants de la Comunitat Valenciana: Imma Mengual, Joan Castejón i Ramón Pérez Carrió.

Aquesta exposició itinerant va néixer a partir del conveni de col·laboració entre la Fundació Baleària i la Conselleria de Cultura del Govern. A Formentera està organitzada per l’àrea de Cultura del Consell de Formentera. La consellera insular del ram, Susana Labrador, ha explicat que “el Consell dona suport a aquesta mostra per difondre els valors artístics de tota la Mediterrània, i acostar al públic el caràcter que ens uneix, com a pobles relacionats amb el mar, tan present sempre a Formentera”. Es podrà visitar, des de demà 3 de febrer al 15 de febrer d’11 a 14h i de 18 a 20h de dilluns a dissabte, menys els diumengesi dilluns de matí que la sala romandrà tancada.

3 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

S’amplia el termini de presentació de projecte als Pressupostos Participatius

foto-2020-consell-d-entitats1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Participació Ciutadana, ha ampliat el termini de presentació de projectes als Pressupostos Participatius 2020 fins al 10 de febrer. El termini finalitzava el passat divendres 31 de gener, fins al moment s’havien presentat 19 projectes per part de les entitats ciutadanes inscrites al Consell d’Entitats.

La consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, ha explicat que “hem decidit ampliar el termini per facilitar la presentació de nous projectes, tenint en compte que el mes de gener arranca després de les festes, vàrem considerar que aquesta ampliació podria facilitar que hi hagués més concurrència”. Vanessa Parellada ha aprofitat per animar a les entitats de Formentera a presentar “els projectes que segons la seva valoració milloraran la nostra illa”.

Les propostes podran presentar-se telemàticament a través del portal web www.conselldeformentera.cat (OVAC), o bé, a l’OAC (carrer de Ramon Llull, 6, Sant Francesc Xavier) fins al 10 de febrer de 2020. Per tal de facilitar aquesta tasca, l’àrea de Participació Ciutadana posa a la disposició de les entitats un model de proposta que envia a totes les associacions. Un cop estudiades i valorades, amb un informe juridicotècnic si fos necessari, es donarà compte a la sessió del Consell d’Entitats que es convocarà a final de febrer o principis de març. El Consell de Formentera destinarà al 2020 325.000€ al finançament de projectes sorgits dels Pressupostos Participatius.

3 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El ple aprova el Pla Insular de Patrimoni 2020-2021, que inclou accions al voltant de la memòria històrica i del patrimoni immaterial

foto-2020-ple-generEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de gener en què s’ha aprovat per unanimitat el Pla Insular de Patrimoni 2020-2021, que inclou línies d’actuació i accions per a la gestió del patrimoni material i immaterial de Formentera.

Aquest pla, com ha destacat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, “és el full de ruta que marcarà les accions de present i futur del patrimoni de l’illa”. “Podem dir que és un pla continuista, perquè inclou tot d’accions de l’anterior pla que no es van poder realitzar; realista perquè s’han prioritzat iniciatives i accions que es consideren factibles; i és innovador perquè posa com a figura central i protagonista as Campament (declarat BIC l’any 2013) i també perquè preveu accions al voltant del patrimoni cultural immaterial, com la creació del Consell Assessor en matèria de patrimoni immaterial i la declaració BIC de les mostres de ball tradicional i el cant redoblat”.

La creació d’aquest consell assessor i el seu reglament de funcionament també ha estat aprovada pel ple. A més, la consellera ha destacat que el pla inclou la redacció del Pla Especial de Protecció del lloc històric de ses Salines; igualment ha sol·licitat la col·laboració d’altres administracions i entitats per portar-lo a terme i finalment ha agraït la feina de l’equip de l’àrea de patrimoni.

A més, el ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició una proposta defensada per la consellera d’Educació, Susana Labrador, en la qual “es rebutja la imposició de models o mesures educatives que contradiguin el dret fonamental dels i les alumnes a rebre una formació integral basada en els principis i valors democràtics, com la igualtat, la tolerància i el respecte a la diversitat”. En la proposta, es manifesta el suport del Consell a l’autonomia de centres i es dóna suport a les activitats complementàries que amb criteris educatius es realitzen als centres. Per aquest motiu, s’insta al Govern balear impedir qualsevol intromissió als centres educatius que es vulgui fer amb usos partidistes i que continuï tramitant la nova Llei d’educació; a més, insta al Consell de Formentera a seguir programant activitats pels centres educatius que fomentin els valors de la igualtat i la convivència i valorin la diversitat com a riquesa”.

Millores a la xarxa de sanejament
Per altra banda, el ple ha aprovat per unanimitat instar a la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear que “agilitzi la tramitació de les autoritzacions ambientals necessàries per a l’execució de les obres previstes al ‘Projecte de substitució i millora de la xarxa de sanejament general de Formentera’. En la proposta, presentada pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, s’insta a l’Agencia Balear de l’Aigua i la Qualitat ambiental que agilitzi la licitació del concurs públic per a l’execució de les obres, “perquè puguin executar-se al més aviat possible, i que faci una auditoria exhaustiva de la xarxa en alta per determinar quins són els punts més febles de la xarxa”, així com que “realitzi les accions preventives de millora de la xarxa per evitar nous vessaments d’aigües residuals”.

A més, el ple ha aprovat per unanimitat dues proposicions transaccionades presentades pel grup de Sa Unió. En una d’elles, s’insta a què realitzi les accions necessàries per mantenir de manera adequada i solucionar els problemes existents als mòduls de les aules prefabricades a l’escola de Sant Ferran i si fos necessari a substituir-los; i en altra proposició s’ha aprovat l’adhesió del Consell al programa de gestió Mobilitat Elèctrica de les Illes Balears (Melib) impulsat pel Govern balear.

Compareixença del conseller Antonio J. Sanz
Per finalitzar el ple, el conseller de Medi Ambient i Serveis d’Inspecció, Antoni J. Sanz, ha obert el torn de compareixences dels consellers de l’equip de govern d’aquest any. Sanz ha fet un repàs a la feina feta els primers set mesos de mandat; en primer lloc pel servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), on, ha explicat el conseller, s’ha augmentat la plantilla, s’ha creat un borsí d’inspectors d’ITV, s’ha regularitzat el servei i el temps d’espera per als usuaris i s’ha planificat una renovació de les instal·lacions de l’estació per tal d’adequar les mateixes als nous temps i requisits tecnològics.

Pel que fa a l’àrea de Medi Ambient, en primer lloc, el conseller ha fet referència a la subestació i turbina de Ca Marí, ha relatat les reunions mantingudes amb els veïns, la conselleria de Medi Ambient del Govern, les mesures impulsades per a donar una solució en aquesta legislatura i en aquest sentit s’ha referit al ‘tercer cable’ que es troba en procés i que permetrà realitzar la substitució d’aquesta turbina.

Respecte a la gestió de residus, Sanz ha avançat que en els últims mesos “s’ha treballat de forma intensa en la redacció dels nous plecs per a la nova contracta de recollida de residus, per tal que cobreixin les demandes actuals i futures en matèria de residus de l’illa”. “No es tracta, només, de reciclar; es tracta que la cultura de reutilització arreli a Formentera”, ha assegurat.

També, el conseller ha recordat que des de la conselleria de Medi Ambient s’ha promogut la proposta del Consell Lliure de Plàstics d’un sol ús, que actualment es troba en procés de licitació; a més ha destacat la posada en marxa d’un servei de reutilització de palets a la deixalleria, ha subratllat els resultats de recollida de la fracció orgànica així com l’increment i el reforç de serveis de recollida i els projectes finançats a través del Save Posidonia Project. Finalment, el conseller ha recordat els avenços fets en la regulació de l’estany des Peix, ha informat de les últimes reunions per millorar la xarxa de sanejament de l’illa i ha recordat la recent declaració d’emergència climàtica aprovada pel Consell.

31 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 15 de 215

15

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat