• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

Obertes les inscripcions per a la nova oferta de cursos de català per a persones adultes

Classes cursos de catalaEl Consell Insular de Formentera, a través del seu Servei d'Assessorament Lingüístic, posa en marxa una nova oferta de cursos de català per a persones adultes.

Les persones interessades poden realitzar la inscripció del 28 de febrer al 9 de març, a l'Oficina d'Atenció Ciutadana, OAC (c. de Ramon Llull, 6), tenint en compte que la data d'inici és el 12 de març, i que l'acabament coincidirà amb les dates de les proves oficials previstes al mes de maig que convoca la Direcció General de Política Lingüística.

Aquesta nova oferta, que complementa l'engegada en el primer mòdul d'octubre de l'any passat a gener d'enguany, respon a la voluntat del Consell Insular de Formentera de seguir facilitant i promovent l'aprenentatge de la llengua a tota la ciutadania de l'illa. És per aquest motiu que l'oferta, tant pel que fa als dies com als diversos horaris, intenta facilitar-hi l'assistència a persones que han de compaginar la jornada laboral o, per exemple, infants al càrrec.

Els cursos són totalment gratuïts i es preveu realitzar dos grups de nivell A2, dos de B1, dos de B2 i un de nivell C1/C2.

Per a més informació, podeu adreçar-vos via correu electrònic a: sal@conselldeformentera.cat

Formentera recorda als cinc assassinats pels franquistes amb un acte al cementiri de Sant Ferran

foto record 2Formentera ha acollit avui, Dia de les Illes Balears, el primer acte de la campanya de senyalització d’espais de memòria democràtica posada en marxa pel Govern de les Illes Balears, a proposta de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses, adscrita a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.

L’acte s’ha fet aquesta tarda de dijous al cementiri de Sant Ferran i ha consistit en la instal·lació d’un monòlit amb un disseny d’en Sebastiano Rossi amb el que es pretén uniformitzar els espais d'aquestes característiques perquè tinguin la consideració d'espai de memòria democràtica. S’ha instal·lat també una placa amb els noms dels cinc formenterers assassinats pels franquistes: Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar, que varen ser afusellats a l'1 de març de 1937, just avui fa 81 anys, a la tàpia de darrere del cementiri.

Les conselleres de Cultura Fanny Tur, del Govern, i Susana Labrador, del Consell de Formentera, així com Artur Parrón, en representació del Fòrum per la Memòria Històrica d'Eivissa i Formentera i nombrosos familiars dels cinc assassinats han assistit a la inauguració del monòlit en un acte que segons la consellera Labrador, serveix per a què “posem una pedra més en aquesta reparació de la memòria històrica, un espai per a que les famílies puguin venir a recordar els seus parents i expressar un dolor que mai haurien d’haver patit”.

Fanny Tur, per la seva banda, ha volgut recordar que “una comunitat, un poble, no pot celebrar la seva diada com cal quan encara hi ha molts dels seus ciutadans enterrats a fosses comunes. Crec que és molt simbòlic que avui, Dia de les nostres Illes i també dia del trist 81 aniversari de l’assassinat de cinc veïns de Formentera, haguem pogut aprofitar, tant Govern com Consell, per a descobrir aquest monòlit, que és el primer que s’instal·la” .

Artur Parrón ha destacat el paper dels familiars dels desapareguts a l’hora de preservar la memòria històrica, “ells són els veritables protagonistes, perquè simbolitzen aquesta democràcia, incomplerta i imperfecta que tenim, que quaranta anys després d’haver-se iniciat, encara està buscant els ossos de la gent que va morir, precisament, inaugurant aquesta democràcia, que va ser la democràcia de la segona república”.

La Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme (publicada al BOIB 76/2016, de 16 de juny) estableix mesures de protecció i dignificació dels espais on hi ha hagut els cossos de persones desaparegudes durant la guerra civil espanyola.

Antecedents
Durant el mes de novembre del 2017 es va fer una intervenció arqueològica al cementiri de Sant Ferran de amb la intenció de trobar els cossos de cinc formenterers assassinats durant la guerra civil. Aquesta intervenció, aprovada el 26 d'abril de 2017 per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses, es va dur a terme mitjançant una subvenció a l'entitat memorialista Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, que forma part de la Comissió.

Els treballs de l'equip arqueològic varen permetre ubicar l’indret on foren assassinats els cinc formenterers, amb la troballa de projectils a terra i clavats al mur exterior del cementiri, on es va produir l'afusellament. També es trobaren fragments de crani, amb orifici de projectil que permeten intuir que pertanyen a algú que va patir mort violenta. Aquestes restes òssies són ara mateix al laboratori on es realitzen les proves d'identificació.

Formentera celebra el Dia de les Illes Balears amb esport, cultura, gastronomia i música

foto diada 2 2018Formentera ha celebrat el Dia de les Illes Balears amb esport solidari a benefici de l’AECC a partir de les 11 del matí, hora en que s’ha donat el tret de sortida a la IV Cursa Solidària per a la Dona, una cursa corrent i a peu que enguany ha comptat amb 287 participants que han cobert el circuit urbà de 5 o 10 quilòmetres amb sortida i arribada a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

La plaça de la Constitució ha acollit també, pels volts de les 13 hores, l’acte institucional amb parlament de la vicepresidenta primera del Consell Insular, Susana Labrador.

El parlament d’aquest 01 de març d’enguany ha versat sobre les diferències que fan particulars a cada una de les illes que conformen les Balears, unes diferències que han de servir per a enfortir la Comunitat, ja que per Labrador, “quan cada illa pot fer realitat el seu model, desenvolupar els projectes prioritaris que defensen la seva pròpia gent i ho pot fer amb l’ajuda de tots els illencs, amb l’ajuda del Govern, s’enforteix la Comunitat”.

Just després del parlament, s’ha donat pas a l’actuació de les dues colles locals de ball, es Pastorells i es Xacoters, que han fet una demostració d'aquest patrimoni valuós e intangible que gràcies a la seva dedicació i esforç, ha permès que perduri fins als nostres dies.

Ja cap a les dues, la gent ha partit cap a l’envelat de l’aparcament de sa Senieta, on han pogut degustar la gran paella solidària a benefici de l’AECC.

Els actes continuaran aquest vespre a partir de les 20.30 hores a la Casa del Poble de la Mola, instal·lació que acollirà el Concert de les Illes Balears, amb l’actuació dels Calipoe Trio i en Bep Marquès.

Els usuaris del Servei Municipal de l’Aigua de Sant Ferran rebran la factura mensualment amb lectures reals

Telectura formenteraEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient i Aquàlia, informen que a partir d’aquest mes de març, i un cop totalment operatiu el sistema de comptadors d’aigua “intel·ligents”, la facturació per als usuaris de Sant Ferran passarà a ser mensual i amb lectures reals.

Aquest sistema de telelectura permet controlar els comptadors cada dia, en temps real, sense necessitat de desplaçar a cap operari. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades directament a una central situada a l’oficina d’Aquàlia. Cada comptador emet via ràdio la seva lectura cada 8 segons. Aquesta informació de consum d’aigua viatja a l’ordinador del centre de control on, a través d’un programa informàtic de gestió, es realitza automàticament la facturació per consum.

D'aquesta manera, els consumidors podran realitzar un millor control de la seva despesa d’aigua i dels imports facturats. A més, podran dosificar el pagament de la factura d’aigua de forma mensual i podran detectar amb major antelació qualsevol problema en la facturació, possibles fuites a la seva instal·lació interior, consums elevats, etc.

Això no suposarà cap alteració de les tarifes aplicades, ja que totes les quotes s'adaptaran a la nova periodificació.

Així mateix, Aquàlia recorda que els usuaris del Servei Municipal d’Aigües disposen de l’aplicació gratuïta per a dispositius mòbils “Smart aqua”, des de la qual poden controlar el consum del seu habitatge des de qualsevol lloc. A més, tothom pot demanar la factura electrònica, més sostenible i amb la mateixa validesa que la factura en paper. Aquest tràmit que es pot fer cridant al telèfon d'atenció al client 902 18 60 18 o a través de la pàgina web local d’Aquàlia: www.aqualia.com/ca/web/aqualia-formentera.

Més articles...

Pàgina 189 de 294

189

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat