• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Formentera prorroga un any la vigència de les autoritzacions de les estades turístiques en habitatge

El Consell de Formentera prorroga la vigència de les inscripcions de les estades turístiques en habitatges per aquest 2021 a causa de la situació excepcional que s’està vivint per la situació sanitària. Aquesta pròrroga, que s’aprovarà en el pròxim ple del mes de febrer, es suma a la de l’any 2020, on amb l’inici de la pandèmia ja es va prendre aquesta mesura. “Tenint en compte que la crisi sanitària, econòmica i social continua, en el pròxim ple de febrer es tornaran a prorrogar un any més aquestes autoritzacions”, segons ha avançat la presidenta, Alejandra Ferrer.

Amb aquesta pròrroga, les autoritzacions inscrites durant la vigència del Reglament 1/2015 que caduquen aquest any i s’havien de renovar, quedaran prorrogades de manera automàtica un any, així mateix queden incloses les que varen ser prorrogades automàticament el 2020 prenent com a referència la data de presentació de la Declaració d’Inici d’Activitat. Les autoritzacions d’estada turística en habitatges tenen un taxa de 70€ per plaça a l’any.

Pla de qualitat
Així mateix, al maig 2020 es va suspendre el pla de qualitat 2019-2024 i es va reactivar el de 2015-2019 fins a desembre del 2021. Amb aquesta suspensió el que pretenem és donar un temps extraordinari perquè es puguin fer les inversions necessàries per adaptar-se a les noves condicions exigides per la comercialització d’estades turístiques, segons ha concretat la presidenta.

“Al llarg del 2020 i també durant el 2021 per part del Consell s’han aprovat diferents bonificacions, pròrrogues i ajudes per empreses i famílies. Aquestes pròrrogues han de contribuir a pal·liar la situació complicada de crisi econòmica que està vivint el sector turístic, reduint els costos associats a aquests tipus de tràmits”, segons ha explicat la presidenta.

16 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Curs d’Integració Social i Cultural per a estrangers compleix 15 edicions

cartell 2021 curs integracioEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, informa que des del dijous 18 de febrer i fins al dia 26 estaran obertes les inscripcions pel Curs d’Integració Social i Cultural, que enguany compleix la quinzena edició. El curs es desenvoluparà del 4 al 30 de març a l’Escola d’Adults de Formentera i és vàlid per a obtenir l’Informe d’esforç d’integració emès per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i per a la preparació de l’examen CCSE de Nacionalitat. Cal recordar que és un curs gratuït, d’una durada de 20 hores i repartides en dues sessions setmanals: dimarts i dijous de 16.30 a 19 hores.

El conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, ha destacat “el compromís que tenim des del Consell per facilitar la integració de la població estrangera” i ha subratllat que “aquest curs és una eina més que permet ajudar a la població estrangera de l’illa a la seva integració en la societat, així com afavoreix la seva regulació”.

Com en l’últim curs celebrat el passat mes d’octubre, i per motius de seguretat sanitària, les places disponibles són de 12 alumnes, en comptes de les 15 habituals, i s’adjudiquen per ordre d’inscripció. Les persones interessades han de contactar amb l’àrea de Benestar Social al telèfon 971 321271 i al correu electrònic immigració@conselldeformentera.cat.

Els continguts que es tractaran en aquest curs, impartit per Dolores Fernández Tamargo, seran, entre d’altres: valors constitucionals de l’Estat espanyol, drets humans i llibertats públiques, Estatut d’Autonomia, Unió Europea i igualtat entre homes i dones.


16 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació de les conclusions del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’

foto 2021 posidoniaEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que ahir es va celebrar la presentació via telemàtica del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’ elaborat pel GEN-GOB en col·laboració amb Soldecocos. Aquest projecte està emmarcat dins de la convocatòria de 2017 Save Posidonia Project, SPP, impulsada pel Consell de Formentera.

En la presentació, el conseller Antonio J. Sanz, va remarcar “la necessitat de continuar amb l’estudi i la protecció d’aquest bé fonamental per l’ecosistema formenterer” i va avançar que per a la pròxima convocatòria hi ha una partida pressupostària de 112.000 euros i ja s’han presentat onze projectes. “Des del començament del SPP s’han apradinat 252.000 metres quadrats de posidònia i això també significa que existeix un alt grau de conscienciació sobre la seva protecció”, va assegurar el conseller de Medi Ambient.

L’objectiu general de l’estudi és afavorir la implementació de la governança marina; és a dir, la gestió i els usos que es fan del mar, al voltant dels espais Xarxa Natura 2000 (XN2000) de Formentera, determinar la pressió del fondeig, establir un diagnòstic participat sobre la situació ambiental de les praderies i formar estudiants i gestors en l’estudi, l’ordenació i la gestió d’hàbitats submarins d’alt valor ecològic, de forma especial en aquestes praderies de posidònia.

Les conclusions del projecte es varen presentar per Xisco Sobrado, del GEN-GOB, i Immaculada Martínez, de Soldecocos, i està dividit en dos estudis. Per una banda, s’ha fet un estudi de valoració sobre la conservació i protecció de la Posidònia oceànica a Formentera; i un altre, relacionat amb l’impacte del fondeig d’embarcacions en les praderes de posidònia del litoral de Formentera.

Consens generalitzat sobre els beneficis de la Posidònia oceánica
El primer estudi contempla una enquesta entre els agents socials i professionals relacionats amb el fondeig d’embarcacions en el qual es determina que els consultats coneixen els beneficis de la posidònia pel seu valor ecològic, cultural, econòmic i identitari; també hi ha un consens generalitzat sobre els beneficis de la posidònia, a més de la importància de la participació social, com a eina de millora de la governança en la presa de decisions administratives relacionades amb aquest ecosistema.

500 embarcacions diàries amb una eslora mitjana de 26 metres
D’altra banda, l’estudi ofereix dades sobre el fondeig de les embarcacions recreatives que “genera una pressió elevada en el fons marí de Formentera”. Aquests fondejos es concentren a la temporada estival, arribant a un màxim al mes d’agost, quan es concentren entre 14.000 i 24.000 fondejos, amb una mitjana diària de 500 embarcacions en aquesta època estival. D’aquests fondejos, l’1% es produiria damunt de posidònia a l’època estival. A més, les zones amb més pressió són Illetes ponent i Cala Saona.

L’estudi també ha comprovat que les embarcacions que fondegen en posidònia oceànica serien una llanxa, iot o veler amb un rang d’eslora variant entre 6 i 195 metres, amb una eslora mitjana de 26 metres. L’eslora més habitual de les embarcacions seria de 12 metres.

L’altre projecte guanyador d’aquesta convocatòria del SPP va ser l’estudi anomenat ‘Antroposi’ presentat per l’Imedea, un treball que pretén esbrinar com afecten directament les activitats humanes a les praderies de posidònia. Les conclusions d’aquest projecte es presentaran en pròximes dates.

12 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Primera sessió del Consell d’Entitats sobre formentera.eco, projecte de regulació d’entrada de vehicles

foto 2021 CdE 1Ahir a les 19.30h es va celebrar la primera sessió del Consell d’Entitats de Formentera per presentar i valorar els resultats del projecte formentera.eco, de regulació d’entrada de vehicles a l’illa del 2020. Així mateix es va presentar la proposta de regulació d’entrada de vehicles per l’estiu 2021. El pròxim dilluns es tornarà a reunir el Consell d’Entitats en una segona sessió per recollir les impressions de les associacions i ratificar definitivament la proposta que al final de la sessió ha estat enviada als seus representants, perquè la comparteixin amb els seus associats.

Donades les restriccions derivades del nivell 4 reforçat d’alerta sanitària aquesta reunió s’ha celebrat de manera telemàtica. A la sala d’actes hi han estat presents la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, el conseller de Mobilitat, Rafael González i la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, així com el secretari de l’acte i la tècnica de participació. Els representants de les associacions i dels partits polítics, així com els mitjans de comunicació han pogut seguir el Consell d’Entitats mitjançant una connexió en línia.

En total s’han connectat més d’una trentena de representants d’associacions en la que ha estat la primera sessió telemàtica. La presidenta ha agraït la gran assistència, i ha recordat la importància d’aquest tipus de participació ciutadana, “perquè les administracions i el sector econòmic puguin treballar conjuntament en establir el camí cap a la sostenibilitat que des de fa anys es va començar a Formentera”. Alejandra Ferrer ha recordat que “hem passat un any difícil, i el 2021 també ho serà”, però ha assegurat que “aquesta situació no significarà cap passa enrere en el nostre model d’illa”.

“L’experiència dels nostres visitants ha de ser única i Formentera s’ha de diferenciar protegint el patrimoni, les tradicions, la cultura i el nostre entorn, per aconseguir l’equilibri entre turisme i protecció de l’entorn, i aconseguir també que el turisme i la millora econòmica signifiqui una millora de la qualitat de vida de les persones que viuen a Formentera”, ha explicat la presidenta, que ha afegit que “projectes com formentera.eco són essencials en aquest camí”, segons ha conclòs.

formentera.eco 2020
Per part seva, el conseller de Mobilitat ha presentat els resultats del projecte formentera.eco del 2020. Recordem que l’objectiu de legislatura, 2020-2024, es va fixar en abaixar un 16% en nombres de vehicles respecte al 2019 (primer any de regulació), de manera controlada i progressiva. Cada any es va consensuar baixar un 4% el nombre de vehicles fins a arribar al 16% mencionat. “Aquest 2020 l’objectiu s’ha assolit, el sostre de vehicles marcat per al 2020 era de 21.487 vehicles (màxim nombre de vehicles per dia), mentre que el màxim de vehicles autoritzats ha estat de 19.725”, ha declarat el conseller.

Rafael González ha destacat que pel que fa al nombre de turismes de visitants, durant 20 dies d’agost (del 5 al 24), l’ocupació va ser superior al 95%, i durant 4 dies del mes d’agost (13, 14, 15, 16) la quota es va esgotar. “En general, no es va arribar al màxim de vehicles permesos, perquè la quota de vehicles de residents va ser inferior a altres anys a causa de la crisi”, però segons el conseller “aquestes xifres demostren que tot i la situació generada per la covid la regulació de vehicles segueix sent necessària”.

Projecte formentera.eco 2021
La proposta presentada en el Consell d’Entitats per al 2021 ha estat:
-Fer una nova reducció del 4% respecte al 2020,
Màxim fixat al 2019: 22.382
Màxim fixat al 2020: 21.486
Màxim fixat al 2021: 20.591
-Termini de regulació a debat:
Opció 1: des de l’última setmana de juny fins a la primera setmana de setembre
Opció 2: juliol i agost
-Taxes de pagament o gratuïtes?

La web formentera.eco per fer les prereserves per poder obtenir el permís de circulació s’activarà al mes de març, des d’aquest moment es podran fer les prereserves de manera gratuïta. Pel que fa a les reserves es formalitzaran a partir del mes de maig, es decidirà més endavant, depenent de l’evolució de la pandèmia, si les reserves són gratuïtes o de pagament. Cal destacar que, les persones que amb data anterior al mes de març tenguin reserves d’allotjaments o d’embarcacions per venir amb el seu vehicle a Formentera tenen l’autorització assegurada.

Mobilitat sostenible
Rafael González ha destacat que l’objectiu final del projecte formentera.eco és “aconseguir una illa amb una mobilitat sostenible amb més presència de vianants, bicicletes, transport públic en detriment dels vehicles privats”. Algunes propostes per seguir avançant en aquest camí cap a la sostenibilitat, segons ha detallat el conseller en la presentació són:

Transport públic
-Destinar 100.000€ per mantenir un servei de transport públic equiparable a un any previ a la covid.
-Per aquesta temporada el transport públic en bus serà gratuït per als menors de 18 anys (residents i turistes) i per a les persones dependents i els seus acompanyants (residents i turistes).
-Transport públic en taxi: en consens amb l’associació del taxi s’adjudicaran el nombre de llicències estacionals necessàries. Hi haurà quota 0 per a VTC (ubers i similars).
Potenciació ús de la bici
-Finalització carril bici del port de la Savina.
-Potenciar l’ús del camí de sa Guia a peu i en bicicleta que uneix la Savina amb ses Illetes.
-Reordenar les zones d’aparcament al Parc Natural i ampliar l’espai per bicicletes.
-Potenciar l’ús del camí des Brolls a peu i en bicicleta que uneix la Savina-Sant Francesc i Es Pujols. Es tancarà el pas de vehicles de motor, excepte als veïns.
-Ajudes per a residents per la compra de bicicletes tradicionals i elèctriques. Hi ha una partida de 15.000€ destinada a treure aquestes subvencions.
Comunicació
-La plana web i app de Próximo Ferry inclou informació sobre transport públic en bus, perquè les persones que arribin en ferri a la nostra illa tenguin la informació per poder connectar amb el servei d’autobús.
-Punt d’informació sobre mobilitat sostenible a l’illa i el projecte formentera.eco al port de la Savina.
-Planos “metrominut”, creació de fulletons per fer arribar als visitants amb informació de la distància i temps de desplaçament a peu i en bicicleta des del port de la Savina fins a Illetes, es Pujols i Sant Francesc. Amb la idea que coneguin la facilitat de connexió i optin per aquesta opció.


16 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera elimina les llicències en les obres de reforma que no suposen una ampliació

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Territori, recorda que les obres de reforma sense ampliació, no afectades per patrimoni, s’han de sol·licitar per comunicació prèvia (no llicència) i es poden iniciar 10 dies després de la seva petició. “És a dir, basta amb fer una sol·licitud a través de l’OAC o l’OVAC, per la reforma en qüestió, sempre que no signifiqui una ampliació, i en 10 dies es pot començar l’obra”, segons ha concretat el conseller de Territori, Rafael González.

D’altra banda, les obres menors, no afectades per patrimoni, també es poden sol·licitar per comunicació prèvia i es poden iniciar al dia següent de la seva petició. “Amb aquestes millores en l’agilització dels tràmits hem volgut simplificar el procediment en les obres que no suposen cap tipus d’ampliació per fer més àgil el procés tant per als ciutadans, com per les empreses del sector de la construcció”, segons ha destacat Rafael González. Així mateix amb la simplificació d’aquests procediments s’espera alleugerir la càrrega de feina de l’àrea de Territori, ha afegit.

Bonificació
D’altra banda, cal recordar que dins la campanya “Formentera es cuida a cada racó”, creada per reactivar el sector de la construcció local i l’economia en aquests moments de pandèmia, les taxes de les obres menors estan bonificades al 100% i l’impost sobre construccions al 95% fins al 30 d’abril.

11 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 172 de 403

172

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat