• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Notícies

L’entrada de la primavera acull les celebracions de la Diada de Sant Jordi a Formentera

Jeroni obradorEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta les activitats de la Diada de Sant Jordi d’enguany, unes activitats que s’estendran durant tot el mes d’abril “perquè grans, joves i petits gaudeixin d’una festa tan tradicional que té com a objectiu apropar la cultura a la ciutadania”, segons ha explicat la consellera de Cultura Susana Labrador.

Les activitats comencen aquest mateix dimarts, 3 d’abril, amb la xerrada “Nous formenterers” a càrrec d’Isidor Marí i organitzada per l’Obra Cultural Balear de Formentera (OCB). La xerrada tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Activitats infantils i juvenils
El diumenge 15 d'abril comencen les activitats per als infants i joves amb l’espectacle infantil El viatge d’en Filo Cordafil, a càrrec de la companyia menorquina s’Espai de Circ, un espectacle recomanat per a nens i nenes a partir de 6 anys que es representarà a les 17.30 h, a la Sala de Cultura (Cinema).

El divendres 20 d’abril, els més joves podran gaudir d’un taller de roses de Sant Jordi amb henna al Casal de Joves.

El dimarts 24 d’abril, la Biblioteca Marià Villangómez, acollirà a les 18.00 h el contacontes Contes i Llegendes de Formentera, a càrrec d’Àngels Martínez Corderas. Aquesta activitat constarà d’un contacontes i d’un posterior taller.

Presentacions de llibres
El dilluns 16 d’abril tindrà lloc la xerrada sobre el llibre Feminismo para principiantes, a càrrec de l’experta en violència de gènere, Núria Varela, periodista i professora en Ciències Jurídiques Socials. El llibre pretén apropar el feminisme a tot el món oferint la història i l’esperit que el Moviment ofereix a la societat. La presentació i col·loqui amb l’autora tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez i compta amb la col·laboració d’IBDona i Espai Dones.

El dimarts 17 d’abril El Gall Editor juntament amb la conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera presenten la reedició del llibre La cuina de Formentera, un llibre que recorre les receptes més tradicionals de la nostra cuina. La presentació correrà a càrrec dels autors; Artur Portes i Vicent Ferrer. La presentació es realitzarà a la Biblioteca Marià Villangómez a les 20.00 h.

El dimecres 18 d’abril a les 20.00 h la Biblioteca Marià Villangómez acollirà la presentació del còmic Días Oscuros basat en la novel·la homònima de l’autor eivissenc Lluís Ferrer, l’obra gira al voltant d’una història real esdevinguda a Eivissa durant la II Guerra Mundial.

El dimecres 25 d’abril, l’OCB organitza la presentació del llibre Terra endins, mar enllà de Marià Torres, a càrrec de Maria Teresa Ferrer i Ramon Mayol. L’acte tindrà lloc a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

El dijous 26 d’abril es farà la presentació del llibre infantil Rondalles de Formentera a càrrec de l’autor Pere Morell i presentat per Maria Teresa Ferrer. La presentació s’efectuarà a les 20.00 h a la Biblioteca Marià Villangómez.

Finalment, el dilluns 30 d’abril a les 20.00 h la Biblioteca Marià Villangómez acollirà la presentació de la revista Randa que dedica el seu núm. 79 a Formentera. La presentació serà a càrrec d’Esperança Marí i Isidor Torres i comptarà amb la participació d’alguns dels col·laboradors.

Cal destacar l’esforç del Consell de Formentera col·laborant amb aportacions per ajudar a fer realitat algunes d’aquestes publicacions, donant suport a la difusió de la història i cultura pròpies de l’illa.

Concerts
El dissabte 7 d’abril a les 20.00 h al Centre Antoni Tur “Gabrielet”, l’OCB organitza el concert de la cantant i compositora Cecilia Giménez, que presentarà el seu nou treball Romeo, un disc de cançons de diferent època, tradició, llengua i estil, embastades per la profunditat del sentiment.

El dissabte 21 d’abril es celebrarà el concert de Sant Jordi. A les 17.30 h a la plaça de la Constitució tindrà lloc l’Intercanvi de Bandes a càrrec de la Banda Juvenil del Patronat d’Eivissa, la Banda de Sant Marcel·lí de València i la Banda Municipal de Formentera.

Tot seguit, a les 20.00 h el jardí de ses Eres acollirà el concert del cantautor mallorquí i ex component d’Antònia Font, Joan Miquel Oliver, que presentarà el seu nou disc Atlantis. On l’artista segueix explorant l’estètica electrònica del seu anterior àlbum Pegasus.

El divendres 27 d’abril, Espai Frumentària organitza el concert de Voiciello, un duet format per la cantant Carme Garí i el violoncel·lista i compositor Gabriel Fiol que ens presentaran el seu treball Una veu, un violoncel, un món de sensacions, un espectacle musical que convida a un viatge per la música clàssica així com d’altres gèneres. El concert serà a les 20.30 h a la Casa del Poble de la Mola.

Diada de Sant Jordi
Durant el matí del Dia de Sant Jordi, dilluns 23 d’abril, es posaran paradetes de llibres gratuïts provinents del fons de la biblioteca, i altres associacions de l’àmbit cultural de l’illa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc. Així mateix, es podran intercanviar llibres de segona mà.

A les 17.30 h a la Sala de Cultura (Cinema) es celebrarà el lliurament de premis de la XIX edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon. Segons destaca la consellera Labrador, “aquest concurs pretén estimular treballs de creació literària i fomentar l’hàbit lector entre la població infantil de Formentera”.

Arran de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, enguany els relats, en aquesta convocatòria, versen sobre “Formentera i el seu patrimoni cultural”. L’acte de lliurament de premis comptarà amb l’animació a càrrec d’Impro Ibiza.

Cicle dedicat a Blai Bonet
El divendres 13 d’abril, a les 20.00h, la Sala d’Actes de la conselleria de Cultura acollirà el Cicle dedicat a l’escriptor, poeta i dramaturg mallorquí Blai Bonet, amb la conferència “El teatre de Blai Bonet” a càrrec del professor de l’ESADIB i Doctor en Arts escèniques per la UAB Joan Tomàs Martínez.

Dissabte 14 tindrà lloc l’obra de teatre per a tots els públics Oficis al carrer de la companyia Tshock Cultural Emocional, una obra dedicada a la faceta dramatúrgica i artística de Blai Bonet i on es retroben els mateixos actors que la van interpretar per primer cop, i per a qui l’autor la va escriure, 40 anys després. Tot seguit es projectarà un documental El teatre de Blai Bonet que recorre la seva vida. Al final de l’acte el Govern de les illes Balears vol obsequiar a tots els assistents amb un DVD.

Caminada popular
El dissabte 28 d’abril, i per cloure les activitats de Sant Jordi, l’OCB organitza una caminada popular a càrrec d’Andreu Ferrer i Santi Colomar. La sortida serà a les 10.00h a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Aquestes activitats estan organitzades per l’àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera amb la col·laboració de les Biblioteques de l'illa, l’Escola de Música i Dansa i del Casal de Joves. Compten també amb la implicació especial dels centres d’educació infantil i primària de Formentera i associacions com Obra Cultural Balear de Formentera, Espai F_ i altres entitats com Ràdio Illa i l’Institut d’Estudis Baleàrics, als quals agraïm la seva col·laboració.

Finalitzada la X edició del curs d’integració

Foto curs integracio 2018Ahir es va donar per finalitzada la X Edició del Curs d'Integració Social i Cultural. El curs l’han acabat 11 alumnes que han completat amb èxit les 20 hores lectives de que constava.

Aquest curs ha estat adreçat sobretot a immigrants, ja que els serveix per a renovacions, preparació de l'examen de nacionalitat CCSE i acreditació d'integració en processos de residència inicial. Entre d'altres, els continguts que s’han tractat són: valors constitucionals de l'estat espanyol, drets humans i llibertats públiques, Estatut d'Autonomia, Unió Europea o Igualtat entre homes i dones. La finalitat era l'aprenentatge d'aquests continguts i l'obtenció d'un diploma que s'expedeix a la finalització del mateix.

Arriba una nova edició de la Festa Intercultural de Formentera

Foto interculturalEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Benestar Social, ha presentat avui la XVI edició de la Festa Intercultural. A l’acte hi han assistit la consellera de Benestar Social, Vanessa Parellada, l’organitzadora de la Festa Intercultural, Maribel Jiménez i la presidenta de l'Associació Intercultural, Marta Clavelo.

La Festa Intercultural es celebrarà el proper diumenge 8 d'abril. Enguany, i com a novetat, la festa es farà a la plaça Europa des Pujols i hi seran representades una vintena de països i comunitats. Segons ha explicat la consellera Vanessa Parellada, “l'objectiu d'aquesta festa és viure, sentir i gaudir de gran part de les cultures que hi ha a la nostra illa i que ens enriqueixen”. De fet, ja hem pogut tenir un tastet de la riquesa cultural de Formentera gràcies a algunes de les activitats vinculades amb la festa Intercultural com ara les classes de balls regionals i els contacontes del món que s’han dut a terme els darrers dies.

Venda de tiquets
En celebrar-se en un espai obert com és la plaça Europa, enguany la Festa Intercultural no tindrà entrades a la venda, per bé que sÍ que es vendran tiquets amb cinc degustacions de plats diversos a un preu de quatre euros a dues parades destinades a tal efecte. Així mateix, els i les menors de 12 anys tindran un tiquet gratuït amb tres degustacions.

Gastronomia
A partir de les 14.00h i fins a les 15.30h els i les assistents podran assaborir la gastronomia de cadascun dels països participants amb especialitats com l’ “asado”, la paella, el cous-cous o el nasi goreng, entre d’altres menges típiques d’arreu del món.

Cuba, Xile, Itàlia, Colòmbia, República Dominicana, Marroc, Argentina, Bolívia, Indonèsia, Paraguai, Alemanya, Equador i Veneçuela, així com Catalunya, Galícia, País Valencià, Astúries, Castella la Manxa, Andalusia i Formentera seran la vintena de nacions i pobles representats gastronòmicament i cultural en aquest important esdeveniment intercultural.

Jocs per a infants
La XVI Festa Intercultural s’iniciarà a les 12.30h i a partir de les 13h, els més joves ja podran gaudir d’un bon grapat d'activitats infantils com tallers, Inflables, jocs populars i d’arreu del món o una mini gimcana entre d’altres. Aquestes activitats compten amb la col·laboració dels monitors de s’Espurna d’Eivissa i amb el suport de la Fundació Obra Social “La Caixa”.

Actuacions musicals
Per amenitzar la jornada, de 14h a 19h comptarem amb la participació i mostra musical d'alguns dels països i comunitats de la festa. Així, per exemple, hi haurà danses africanes, ball pagès de Formentera, l’actuació de salsa i Ricardito: El sabor de Cuba, cançó folklòrica veneçolana, gaiters gallecs, bachata, merengue, cúmbia i final de festa amb DJ Pharma.

Cura del medi ambient i seguretat
Aquest any es vol tornar a fer especial incidència en que el públic assistent sigui conscient de la necessitat de tenir cura amb el medi ambient, per això es recomana a la ciutadania que portin els seus plats i gots reutilitzables de casa. Es demana també que ningú dugui ampolles de vidre, ja que cal evitar trencadisses i els incidents que poden comportar. A tot el recinte s’instal·laran papereres de reciclatge i també cendrers per evitar que les burilles acabin a terra.

Així mateix, des de l’organització es fa una crida a la gent a participar en el voluntariat de la festa. Els interessats s’hi poden apuntar clickant a l’enllaç: https://goo.gl/nwCpw2 o adreçant-se directament a l'Àrea de Benestar Social, on es pot tramitar la inscripció per a fer de voluntari a la Festa Intercultural i a d’altres esdeveniments.

El president Jaume Ferrer i el gerent Isidor Torres seran investigats sobre la resolució d'un borsí de bombers de 2013

El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el gerent del Consell de Formentera, Isidor Torres, declararan el proper dia 24 d'abril davant la jutge d'instrucció número 3 d'Eivissa, com a investigats per presumpta prevaricació administrativa per a la contractació de persones per al cos de Bombers l'any 2013.

Aquesta citació es produeix perquè la primera sentència del cas, que va publicar-se l'any 2016 i que condemnava al Consell de Formentera, converteix una controvèrsia sobre la data màxima exigible del carnet de camió als aspirants en un advertiment a la Fiscalia de possible comissió de fets delictius.

Actualment, el cas segueix viu i ja ha set revisat pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que ha rebaixat les indemnitzacions de les sentències inicials un 50% i que ha considerat correcte el plantejament del Consell Insular de Formentera perquè el cas sigui analitzat pel Tribunal Suprem.

Acomiadament procedent

A banda de pretendre cobrar el període 2013-2015, en el qual no ha treballat, pel simple fet d'estar al borsí, el bomber denunciant té altres litigis amb el Consell Insular de Formentera, sempre relacionats amb la demanda de diners sense treballar.

En concret, el mes de gener de 2017, al produir-se un any de la seva incorporació, es va negar a renovar el contracte i va utilitzar aquesta finalització per demanar una nova indemnització al Consell de Formentera per acomiadament improcedent. En aquest cas, els tribunals han dictat en primera instància que l'acomiadament sí era procedent.

Encara amb aquests antecedents, el Consell de Formentera el mes de gener d'enguany el va tornar a incorporar, ja que era l'última de les persones disponibles del borsí vigent. El mateix bomber i per escrit va demanar finalitzar el contracte el 24 de febrer, un mes i mig després de la seva incorporació. Just dos mesos després d'aquesta finalització es produiran aquestes declaracions del president i del gerent.

'Cobrar sense treballar'

El president del Consell de Formentera i el gerent de la institució entenen que estan davant un cas "d'un bomber que vol cobrar sense treballar" i demanen que "aquest cas només afecta a una persona i no ha de malmetre la imatge dels Bombers, un equip de grans professionals que fan una feina molt important per l'illa".

Al llarg de tota la tramitació del borsí de 2013, el president va actuar amb conformitat dels informes tècnics i el gerent va iniciar la seva feina al Consell al 2015, dos anys després del citat borsí.

Més articles...

Pàgina 199 de 308

199

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat